Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξοι οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε επίπεδα πάνω από τις 850 μονάδες. Στο στόχαστρο των αγοραστών οι τράπεζες, εν όψει και των αποφάσεων της ΕΚΤ. Υπεραποδίδουν ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤέρνα, MIG. Πιέσεις για Coca Cola.

Ανοδικά αντιδρά το Χ.Α., σε ακόμη μία προσπάθεια προεξόφλησης πιθανής σύγκλισης Βερολίνου - Αθήνας. Με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές, με άνοιγμα βασικών δεικτών και μετοχών από υψηλότερες τιμές και με παράλληλες κινήσεις σε μετοχές - παράγωγα επιχειρείται η ανοδική αυτή κίνηση, μετά τη διήμερη σημαντική υποχώρηση της αγοράς.

Το επίκεντρο της προσπάθειας και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, περιμένοντας και την απόφαση της ΕΚΤ, με τον κλαδικό δείκτη έως τις 780-785 μονάδες και το 72% των συνολικών συναλλαγών να αλλάζει χέρια σε ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Έως τις 866 μονάδες αντέδρασε αρχικά ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας εντός της ζώνης της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων, για να διολισθήσει προς τις 850 μονάδες όταν λίγο πριν από τις 10.55 στα υψηλά ημέρας έγιναν ρευστοποιήσεις περίπου 2,5-2,8 εκατ. ευρώ κυρίως στις 4 τραπεζικές μετοχές.

Έως τις 258-259 μονάδες ο FT 25, με τις 240 να θεωρούνται σημαντικό βραχυπρόθεσμο σημείο αναφοράς με ορίζοντα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Θυμίζω πως σε χθεσινό σχόλιό μας σημειώναμε ότι αρκετές θέσεις σε συμβόλαια του FT 25 μηνός Φεβρουαρίου έχουν ληφθεί μέχρι τις 260 μονάδες, προφανώς από παίκτες που ποντάρουν σε ενδεχόμενη σύγκλιση των εμπλεκόμενων μερών.

Δεδομένης της μεγάλης μεταβλητότητας των περισσότερων μετοχών του δείκτη, του μεγάλου εύρους διακύμανσης (ακόμη και ενδοσυνεδριακά) απαιτείται αυξημένη προσοχή και συνεχής παρακολούθηση της συνεδρίασης, κάτι που ισχύει τις τελευταίες ημέρες.

Είναι προφανές πως οι βραχυπρόθεσμοι συνεκτιμούν τις νέες εξελίξεις, τη νέα παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και βεβαίως τη στάση της ΕΚΤ, με το Reuters να έχει... προϊδεάσει από εχθές για την πιθανή κίνηση του Μ. Ντράγκι.

Τι κρύβει η διπλή ρελάνς Τσίπρα, αναλύει ο Φίλιππος Πανταζής, με τη στάση της Αθήνας αρκετά επίμονη και νωπή ακόμη την επιλογή για το πρόσωπο του ΠτΔ.

Στον ρυθμό και της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων η αγορά, με τη CC HBC να ξεκινά προτείνοντας και μέρισμα 0,36 ευρώ/μετοχή. Έχει ενδιαφέρον να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό η ανακοίνωση μεγεθών 2014 θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυμεσοπρόθεσμα επιμέρους μετοχές κι εισηγμένες.

Τα κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 277,4 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να κυμαίνεται στα 15,76-16,10 ευρώ με μέτριες όμως συναλλαγές. Σημειωτέον πως ο όμιλος CC HBC με αποτίμηση 5,861 δισ. ευρώ παραμένει και με απόσταση πρώτος, ενώ ο όμιλος της Εθνικής είναι στη δεύτερη θέση (4,522 δισ. ευρώ) και με 4,418 δισ. ευρώ τρίτη η Alpha Bank.

Στο 1,24-1,33 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με σταθερές εντολές αγοράς από το 1,24, αλλά και με ρευστοποίηση θέσεων πάνω από το 1,30 ευρώ. Ανάλογες κινήσεις, που θα πρέπει να αποδοθούν κυρίως σε ενδοσυνεδριακές συναλλαγές (αγορές-πωλήσεις), παρατηρούνται και στις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Η ευρεία διακύμανση των τραπεζικών μετοχών διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις, κάτι που τελευταία σημειώνεται και στα warrants των 3 τραπεζών, που παρουσιάζουν ανάλογη μεταβλητότητα.

Έως 5% αντέδρασαν νωρίτερα οι μετοχές των ΟΤΕ - ΟΠΑΠ στα 7,95 και 9,05 ευρώ αντίστοιχα, ποσοστό που δεν θεωρείται επαρκές ούτε πειστικό μετά τη διήμερη πίεση-διόρθωση της Δευτέρας - Τρίτης. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ απαραίτητη θεωρείται η άμεση υπέρβαση -τουλάχιστον- των 8,10 ευρώ.

Από την πλευρά των συναλλαγών, εκτός από τις 4 τραπεζικές και την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αυξημένες είναι (*) για ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑΤΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Fourlis, Τιτάν, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ.

(*) Στις 11.20 η αξία των συναλλαγών έφθανε τα 25 εκατ. ευρώ, με 44,8 εκατ. τεμάχια και δύο πακέτα σε ΟΠΑΠ (43.532 στα 9 ευρώ) και Πειραιώς για 1.000.000 στο 0,6215 ευρώ. Η σχέση ανοδικών/καθοδικές κυμαινόταν στις 55/15 με ικανοποιητική απόδοση και για τα ΕΤΕΤΠ και ΠΕΙΡΤΠ. Όσον αφορά τα συμβόλαια του FT 25 για τον τρέχοντα μήνα είχαν ανοιχθεί 15.070 με μικρό premium και 15.045 για τον Μάρτιο έως τις 255-256 μονάδες (premium στο 2,2%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v