Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης για το Χρηματιστήριο, που έχει στραμμένη την προσοχή του στο Eurogroup και στις διαπραγματεύσεις. Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Πώς αποτιμάται ο χθεσινός υψηλός όγκος συναλλαγών. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Μεταξύ... Σκύλλας και... Χάρυβδης (και) το Χ.Α., για ακόμη μία συνεδρίαση. Μετά το χθεσινό... Κούγκι για τους traders, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μας περιμένει άλλη μία συνεδρίαση που αναμένεται να είναι παρόμοια.

Με παγωμένη αισιοδοξία προσέρχεται η ελληνική πλευρά στην έκτακτη συνάντηση, ενώ οι βραδινές εξελίξεις παραπέμπουν σε μικρή πρόοδο, όμως με το Βερολίνο να εμμένει στη σκληρή γραμμή του δύσκολα μπορούμε να προδικάσουμε την έκβαση του Eurogroup. Ήδη, η αγορά μας έδωσε εχθές ακόμη ένα δείγμα γραφής, μετά από μία συνεδρίαση που δεν προσφερόταν για καρδιακούς και λάτρεις των παραδοσιακών-συντηρητικών αθλημάτων. Απεναντίας...

Το Βερολίνο επιμένει σε παράταση του υφιστάμενου μνημονίου και σε επιτυχή ολοκλήρωση, η ελληνική πλευρά επιχειρεί αγωνιωδώς να διασφαλίσει τα ελάχιστα, αλλά και αυτό δεν είναι σαφές εάν και πάς αρκεί για τη γερμανική πλευρά.

Στις 856,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που κυμάνθηκε στο εύρος των 835,48 - 883,87 μονάδων, με ενθαρρυντική ένδειξη τη διατήρηση των 840 μονάδων σε κλείσιμο. Η υψηλή αξία συναλλαγών, περί τα 268 εκατ. ευρώ με 378 εκατ. μετοχές..., δίκοπο μαχαίρι, καθώς πολλές έγιναν σε τιμές ανώτερες του κλεισίματος και μέχρι τα όρια των 884 μονάδων.

Ανάλογο πρόβλημα και για τον FT 25, που κυμάνθηκε στο εύρος των 246,28 - 264,38, για να κλείσει στις 254,07 μονάδες, συνεκτιμώντας μάλιστα τη σημερινή λήξη της σειράς Φεβρουαρίου στα συμβόλαια του δείκτη.

Δεδομένου ότι σε μετοχές και παράγωγα έγινε αυξημένος τζίρος σε τιμές υψηλότερες των τελικών πολλά θα κριθούν από τη συνολική διακύμανση της αγοράς και εάν και σε ποιο βαθμό θα καλυφθούν ανοιχτές θέσεις.

Εκ προοιμίου δύσκολη και πονηρή και η σημερινή συνεδρίαση με 2-3 λεπτομέρειες να καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, τη συμπεριφορά των παικτών. Το ότι το Eurogroup θα ξεκινά προς το τέλος της συνεδρίασης και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί πολύ μετά την ολοκλήρωσή της είναι ένα ερώτημα.

Το χθεσινό EWG ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα αφήνοντας αυτήν τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Αρκεί; Κατά γενική εκτίμηση όχι, καθώς μεσολαβεί πολύς και πυκνός χρόνος, η αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Πρακτικά η σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί εν μέσω πολλών ερωτημάτων και παραμέτρων που ενδεχομένως να απαντηθούν μέχρι το... άνοιγμα της ερχόμενης Τρίτης. Αυτό σημαίνει ανάληψη ρίσκου, και πολύ υψηλού μάλιστα, για όσους διακινδυνεύσουν να μείνουν εντός παιδιάς μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον Δείκτη Τραπεζών στην περιοχή των 787 μονάδων (με 5,37%) και το 54% των συναλλαγών στις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Κλειδί και ο ΟΤΕ, μετά μάλιστα τα χθεσινά 55,8 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια.

Στα παράγωγα η εικόνα αμφίσημη, καθώς το volatility και η έλλειψη προγνωστικών για την επόμενη μέρα δεν επέτρεψαν την περαιτέρω μείωση των ανοιχτών θέσεων που διατηρήθηκαν στα 13.993 συμβόλαια, εν όψει Παρασκευής που είναι η λήξη Φεβρουαρίου.

Στα 33.936 συμβόλαια οι ανοιχτές θέσεις για το συμβόλαιο του δείκτη στο μήνα Μάρτιο. Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 56.536, 27.048 για τον Φεβρουάριο, 29.406 για τον Μάρτιο, 42 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 252) κινήθηκε μεταξύ 247 και 266,75 μονάδων και αύξησε την υπάρχουσα υπερτίμηση στο 0,8%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (5.483), ΔΕΗ (1.152), Alpha Bank (23.826), Εθνική (44.578), Πειραιώς (37.462), Eurobank (22.088), ΟΠΑΠ (1.519), Μυτιληναίο (315), MIG (1.928), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (276), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (618), ΕΧΑΕ (286), Ελληνικά Πετρέλαια (146), ΜΕΤΚΑ (120), Τιτάν (128), Jumbo (326), Motor Oil (134).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v