Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το Spiegel τρόμαξε τους αγοραστές

Απώλειες καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις για την Ελλάδα να είναι καταιγιστικές. Μαζεύτηκαν τα κέρδη για Εθνική Τράπεζα, Alpha, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Απώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ, Coca Cola, Tιτάνας, Folli Follie.

Ρευστοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν σταδιακά μετά τις 14.20 και εντάθηκαν αργότερα απόρροια και ενός... προβακατόρικου άρθρου του Der Spiegel, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε αρνητικό έδαφος λίγο πριν από τις 14.30.

Με μικρές διακυμάνσεις ολοκληρώθηκε νωρίτερα η δημοπρασία για τα Συμβόλαια ft25, μηνός Φεβρουαρίου, με την σειρά να κλείνει έναν ταραχώδη μήνα/ κύκλο σημαντικότατων εξελίξεων.

Σημαντικές οι κινήσεις, πωλήσεις-αγορές, που πραγματοποιήθηκαν με το πέρας της διαδικασίας καθώς σε διάστημα 10΄ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και σε ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, MIG, Jumbo, Viohalco. Αλλά και σε τίτλους των Attica Bank, Πλαστικών Θράκης, ΕΥΑΘ, Lamda Development, Fourlis, ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ από τον FT Mid.

Προφανώς η προσοχή των παικτών παρέμεινε και στη διάρκεια της λήξης, στραμμένη στο επικείμενο έκτακτο Eurogroup, ενώ στα χρηματιστηριακά γραφεία συζητήθηκε η στάση της γερμανικής καγκελαρίας αποτέλεσμα και της εποικοδομητικής συζήτησης Μέρκελ-Τσίπρα.

Νωρίτερα η BofA χαμήλωνε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας για φέτος και το 2016 εξαιτίας της περιόδου αβεβαιότητας, ενώ τονίζει πως η χώρα βρίσκεται στο χείλος. Το πρόγραμμα απλά δεν βγαίνει ανάφερε από το πρωί το Bloomberg, ενώ έτρεχαν οι διεργασίες για τη σύγκλιση των εμπλεκόμενων πλευρών.

Στη συνεδρίαση οι συναλλαγές ενισχύθηκαν σταδιακά μετά τις 14.00 για να φτάσουν λίγο μετά τις 14.15 τα 100 εκατ. ευρώ (τζίρος συγκριτικά λιγότερος σε σχέση με εχθές αλλά σε πολύ πιο... στρωτή συνεδρίαση). Στις 14.30 και μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 105 εκατ. ευρώ.

Η διακύμανση των βασικών δεικτών και μετοχών σε στενά εύρη, από την αρχή της ημέρας, συνεχιζόταν και μετά τη λήξη της δημοπρασίας με ενδεικτική την ΕΤΕ στα 1,35-1,44 ευρώ, την Alpha Bank στα 0,373 -0,39, την Πειραιώς στα 0,627-0,657 και τη Eurobank στο εύρος των 0,158-0,169 ευρώ.

Με πωλητές στις μετοχές των ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Grivalia, Motor Oil και γύρισμα της CC/HBC στα 15,45 ευρώ είναι ενδεικτικό, πως μέχρι και λίγο πριν από τη διαδικασία της δημοπρασίας ο Γενικός Δείκτης ήταν 1,73% υψηλότερα στις 871,31 μονάδες, ο ft 25 με 2,04% στις 259,26 με αιχμή τις τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης ήταν στις 810,67 μονάδες ενισχυμένος με 3,03% και με το 77% των συνολικών συναλλαγών δηλαδή περί τα 59,3 εκατ. ευρώ.

Μετά τις 14.30 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,5%, στις 843 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 υποχωρεί 1,7%, στις 249 μονάδες.

Συναλλακτικά ξεχωρίζουν ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, OTE, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, CC/HBC, FF Group, Κύπρου και ΤΙΤΑΝ. Η σχέση ανοδικών-πτωτικών τίτλων κινείται στα επίπεδα των 35 και 61 αντίτίστοιχα

Για τη μετοχή του ΟΤΕ η Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο τα 11 ευρώ και απόδοση καλύτερη της αγοράς, δύο μέρες μετά τη μικρή υποχώρηση της τιμής από τη Eurobank Equities.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v