Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόλυτος διχασμός στο Χρηματιστήριο

Αξιόλογα κέρδη για Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ και Alpha Bank, βαριές απώλειες για Eurobank και Πειραιώς. Τον πέμπτο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στην ιστορία της εμφάνισε η αγορά, καθώς άλλαξαν χέρια 393,5 εκατ. τίτλοι, σε μια συνεδρίαση - ορισμό της μεταβλητότητας με τα βλέμματα όλων στις Βρυξέλλες.

"Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Και το κακό δεν είναι ότι διδάσκομαι, αλλά ότι γηράσκω" είχε πει ο Δημήτρης Νικολαϊδης στον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στην γνωστή Ελληνική ταινία "Δεσποινίς Διευθυντής" και η σημερινή συνεδρίαση πιστοποίησε ότι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να προβλέψουν τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καλό θα είναι να φύγουν για τις διακοπές του τριημέρου και να μην επιστρέψουν αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που συνέπεσε και με την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, όχι μόνο έμεινε πιστή στην μεταβλητότητα των προηγούμενων συνεδριάσεων, αλλά πρόσθεσε και καινούργιες εμπειρίες - γνώσεις, ακόμα και σε "παλαίμαχους" της Σοφοκλέους.

Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί ότι σε μία συνεδρίαση που οι ΟΤΕ (+3,47%), Εθνική (+6,67%) και Alpha Bank (+1,37%) θα έκλειναν με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη και ο Γενικός Δείκτης θα τερμάτιζε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο;

Ασφαλώς και η παραπάνω εξέλιξη έχει την εξήγησή της στην βαρύτητα που έχουν οι επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι στον Γενικό Δείκτη. Έτσι σύμφωνα με την χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Χ.Α., οι τρεις μετοχές με το μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" στον Δείκτη είναι οι ΕΕΕ με ποσοστό 9,6%, Εθνική με ποσοστό 7,86% και Τιτάν με ποσοστό 6,93%.

Όμως από την άλλη τίτλοι σαν τους Εθνική Alpha Bank και ΟΤΕ, ήταν μέχρι πρότινος "σηματωροί", όχι μόνο για τον υπόλοιπο 25αρη, αλλά και για το σύνολο της Αγοράς, κάτι που σήμερα δεν επιβεβαιώθηκε σε καμία στιγμή της συνεδρίασης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ κινήθηκε και μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως και οι τρεις παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν από σχετικά, έως σημαντικά, από τα υψηλά ημέρας.

Η μετοχή της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,3920 ευρώ (+7,41%), της Εθνικής μέχρι τα 1,46 ευρώ (+8,15%) και του ΟΤΕ μέχρι τα 7,9 ευρώ (+5,38%).

Ήταν μία ακόμα συνεδρίαση - καρδιογράφημα, που έλεγε "μπες βγαίνοντας", με το μεγαλύτερο κομμάτι του 25αρη στο "μείον δίνω" και τις διαφορετικές προσδοκίες να αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό και την έκδηλη νευρικότητα να "μεταφράζεται" σε επιλεκτικές κινήσεις.

Οι απόλυτα διιστάμενες απόψεις αποτυπώθηκαν ακόμα και στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 0,2250 ευρώ (+1,81%), της Alpha Bank στα 0,516 ευρώ (-9,47%) και της Πειραιώς στα 0,173 ευρώ (-2,81%). Και οι τρεις τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μακριά από τα υψηλά ημέρας, ενώ ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

Εννοείται ότι και η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε με έκδηλη την νευρικότητα και στον απόηχο από το μπαράζ των δηλώσεων - δημοσιευμάτων, που ενάλλασσαν συναισθήματα και αποφάσεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Επιγραμματικά και σύμφωνα με τη χρονική τους σειρά, η Αγορά κλήθηκε να τιμολογήσει:

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να διαμηνύσει στις Ελληνικές Τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε Κρατικό χρέος αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για παράταση του προγράμματος", δήλωσαν στο Bloomberg τρεις καλά πληροφορημένες πηγές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη οδήγησαν σε καθυστέρηση της έναρξης του Eurogroup. Όπως έκανε γνωστό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η συνεδρίαση δεν θα αρχίσει στις 16.00, όπως είχε προγραμματιστεί αλλά στις 17.30. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση προγραμματίστηκε, έκτακτη συνάντηση μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, των Υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας και του επικεφαλής του Eurogroup.

"Η Ελλάδα και οι Εταίροι της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εάν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν λογικές απαιτήσεις", σχολίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", ανέφερε δημοσίευμα του Spiegel. Σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό, οι Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζουν εσωτερικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το πώς θα μπορούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να παραμείνει άθικτη η υπόλοιπη Ευρωζώνη.

"Οι μεγαλύτερες Χώρες της Ευρώπης ίσως είναι προετοιμασμένες για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ λόγω εντεινόμενης ανυπομονησίας αναφορικά με τις απαιτήσεις της νέας Κυβέρνησης για το χρέος", υπογράμμισε ο Υπουργός οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna. Όσον αφορά στο Ελληνικό αίτημα για παράταση, τόνισε: "Η παράταση είναι καλή λέξη, αλλά μια παράταση σε τι; Μια παράταση στο πρόγραμμα είναι εντάξει, αλλά μια παράταση για κάτι που δεν υπάρχει δεν είναι εντάξει".

"Όλες οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και πρέπει να γίνει σεβαστή και η ψήφος των Ελλήνων. Έτσι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση", υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Ερωτηθείς για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε: "Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει μέρος αυτής. Θα κάνουμε το παν και η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να υπάρξει μια συμφωνία. Δεν γνωρίζω κανένα σενάριο 'Grexit'. Δεν είναι η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης".

"Τόσο οι Γερμανοί πολιτικοί όσο και οι πολιτικοί όλων των Χωρών της Ευρωζώνης έχουν ως στόχο να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, υπάρχει μεγάλη πρόοδος, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε", υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι απομένουν ακόμα πράγματα να γίνουν στην Αγορά Εργασίας, η Αγκελα Μέρκελ.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως φαίνεται δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνία την Παρασκευή για μια παράταση του Ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένεται να έχουν μια μακρά σύσκεψη η οποία δεν θα καταλήξει σε συμφωνία. Ωστόσο, μπορεί να συναινέσουν σε μια ανακοίνωση που θα αναφέρει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, με ορισμένες δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Η ανακοίνωση αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερη τεχνική εργασία και οι Υπουργοί μπορεί, αν χρειαστεί, να πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη την Κυριακή ή την Δευτέρα.

"Δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ", ξεκαθάρισε ο κ. Γιούνκερ. "Βλέπω την Ελλάδα ως μόνιμο μέλος της Οικογένειας του ευρώ" πρόσθεσε, σε δήλωσή του στο Γερμανικό περιοδικό "WIWO".

"Είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη από όλες τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δουλεύουμε για αυτό", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προηγούμενες συμφωνίες.

"Είναι πολύ πολύπλοκο. Μιλώ με όλους και αναζητώ λύσεις. Είναι πολύ δύσκολο, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες" δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Με αυτά τα δεδομένα και τους ενεργούς παίκτες στα όρια νευρικής κρίσης κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση, η οποία έδωσε τον 5ο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών "ever".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά, άλλαξαν χέρια 393,454 εκατ. τίτλοι, με τις αμέσως υψηλότερες επιδόσεις να έχουν σημειωθεί στις 30/5/2014 (868,876 εκατ.), 15/5/2014 (440,979 εκατ.), 3/2/2015 (406,667 εκατ.) και 4/2/2015 (396,285 εκατ. μετοχές).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά παραμένει σε κρίσιμο σταυροδρόμι και όλα εξαρτώνται από την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαίων Εταίρων της, αλλά και από τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι ισχυρές μεταβολές αυτήν την περίοδο αποτελούν ένδειξη του βαθμού σημαντικότητας των εξελίξεων και απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και γρήγορα αντανακλαστικά από την πλευρά των εμπλεκομένων.

Η Αγορά, σε ενδεχόμενη θετική εξέλιξη, έχει σαν μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1000 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν απολύτως ανοιχτά.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 4,46% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 7,06%.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 28% και διαμορφώθηκε στα 169,5 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 3,39% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 17,58%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Με μεγάλη αμφιβολία για τη μετέπειτα πορεία ο Γενικός Δείκτης κοντοστέκεται διαγραμματικά πάνω από το κρίσιμο όριο των 847 με 830 μονάδων, προσπαθώντας να διερευνήσει τις όποιες Ευρωπαϊκές πολιτικοοικονομικές προθέσεις ενός αρκετά δύσκολου κράματος πολιτικών κυρίως σκέψεων, γιατί κακά τα ψέματα περί αυτού πρόκειται", τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Τεχνικά, τώρα, εάν ο Δείκτης μπορέσει να διαφύγει με επιτυχία πάνω από τις 900 μονάδες θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη βραχυχρόνια κίνηση προς τις 960 με 980 μονάδες. Αντιθέτως εάν ο Γενικός Δείκτης χάσει "κάτω από τα πόδια του" το επίπεδο των 825 μονάδων, με τουλάχιστον 2 ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί, τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιο κύμα ρευστοποιήσεων προς το σημείο αναφοράς των "Bears", στις 760 μονάδες. Δυστυχώς μια τέτοια κίνηση θα προεξοφλεί αρνητικές εξελίξεις, που δύσκολα θα μπορούσαν να "ιαθούν" στη διαγραμματική πορεία του Δείκτη.

Επίσης ο μεγάλος τζίρος συναλλαγών σε συνάρτηση με τη μεγάλη μεταβλητότητα και τις αποτυπωμένες πάνω και κάτω σκιές, στα ημερήσια candlesticks, μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών αναδύουν την αυξημένη πίεση και επενδυτική κόπωση στην αναμονή κάποιων επουσιωδών ανακοινώσεων. Στοιχείο, που αυξάνει ακόμα πιο πολύ τον "ατμό" στην εκτόνωση της επόμενης κίνησης.

Όσον αφορά το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σημείο εκείνο το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του δείκτη και αντιπροσωπεύει την κάτω πλευρά του καναλιού είναι οι 245 μονάδες.

"Πιθανή καθοδική λύση της εν λόγω περιοχής με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την επαναπροσέγγιση των 220 μονάδων. Στη περίπτωση όμως, που ο δείκτης δηλώσει ισχυρό 'πάτημα' πέριξ των 250 μονάδων τότε θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κάνει ένα ανοδικό 'ταξίδι' προς το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων" αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Βαγγέλης Σιούτης

Πτωτική η τρέχουσα εβδομάδα με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη μεταβλητότητα (ιδίως στην συνεδρίαση της Πέμπτης) και την παλινδρόμηση του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 850 μονάδες, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Απόλυτα δικαιολογημένη η αυξημένη μεταβλητότητα αφού οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της Χώρας, οπότε κάθε δήλωση και κάθε εξέλιξη, έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να είναι κυρίαρχοι αφού το ρίσκο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ανάλογα με τις εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup αλλά και ως την Τρίτη που θα ανοίξει ξανά το Χρηματιστήριο, θα σημειωθεί ανάλογη κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, είτε προς τις 950 μονάδες, είτε προς τις 760 μονάδες. Το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν ενδείκνυται για συντηρητικούς επενδυτές. Πάντως την οριστική ρήξη με τους εταίρους δεν θέλουμε να την σκεφτόμαστε.

Όταν (ή αν) ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι επενδυτές θα μπορούν να εξετάσουν τις αποτιμήσεις και τις προοπτικές των εταιρειών για να τοποθετηθούν ανάλογα.

Είναι σαφές ότι το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα τους τελευταίους μήνες, οι εκλογές και η περίοδος των διαπραγματεύσεων έχουν επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και τα στοιχεία, ενώ οι στόχοι για το 2015 φαντάζουν ανέφικτοι (όπως ο στόχος για την ανάπτυξη ). Επίσης, οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι οριστική με αποτέλεσμα όσο πλησιάζουμε στη λήξη της, η ανασφάλεια και η αναταραχή να επιστρέψουν.

"Με αυτά τα δεδομένα η επαναφορά της ανοδικής τάσης για τον Γενικό Δείκτη φαντάζει δύσκολη" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

Φθάνοντας πολύ κοντά, πλέον χρονικά, στην λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης από την Ε.Ε, την ΕΚΤ, και το ΔΝΤ, η αδρεναλίνη και το ρίσκο ανεβαίνει διατηρώντας την νευρικότητα και την μεταβλητότητα στις Αγορές Ελληνικών αξιογράφων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επενδυτική κοινότητα την εβδομάδα που πέρασε είχε σχεδόν αποκλειστικά το βλέμμα της στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις και η κίνηση των δεικτών ακολουθούσε σχεδόν κάθε φράση από επίσημες δηλώσεις.

Η τοξική εικόνα διακυμάνσεων φαίνεται ότι έχει "ποτίσει" πλέον την Ελληνική Αγορά και η αποδέσμευση των εμπλεκομένων από τον εθισμό των ακραίων κινήσεων θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, ακόμα και αν υποτεθεί ότι άμεσα θα διευθετηθεί με ευνοϊκό τρόπο το ζήτημα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης.

Είναι επίσης μια ένδειξη για την ταυτότητα των επενδυτών που "κινούν τα νήματα" της Ελληνικής Αγοράς, οι οποίοι σαφώς και έχουν πολύ βραχυπρόθεσμη αντίληψη τοποθετήσεων, ή απαισιόδοξη αίσθηση των πραγμάτων.

Τα δεδομένα των υψηλών διακυμάνσεων δεν συνιστούν πεδίο δραστηριοποίησης επενδυτικών κεφαλαίων μακράς πνοής και αυτό ίσως προβληματίζει για το κατά πόσο η επόμενη ημέρα της Ελληνικής Αγοράς έχει την δυνατότητα, ή την ελκυστικότητα, προσέλκυσης τέτοιων επενδυτών, καθώς το μεταβατικό διάστημα των επόμενων τεσσάρων ή έξι μηνών ενδέχεται να διατηρήσει το μακροοικονομικό ρίσκο σε χαμηλότερα μεν, σημαντικά δε, επίπεδα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε μετά από δύο εβδομάδες ισχυρών θετικών αποδόσεων που συμπτωματικά κινήθηκαν στο ίδιο ακριβώς ποσοστό (+11,28%).

Τα διαγραμματικά δεδομένα δεν διατάραξαν την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα και παρά τον αυξημένο βαθμό ημερήσιας και ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας, ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του ανοδικού καναλιού που ξεκινάει από το τέλος Ιανουαρίου.

Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών είναι πλέον ανοδικά προσανατολισμένες όπως και ο MACD. H επόμενη αντίσταση βρίσκεται στα επίπεδα των 910 μονάδων ενώ καθοδικά το κανάλι διατηρεί την κλίση του μέχρι τις 820 μονάδες.

Όσο κοινότυπο και αν φαίνεται το σημερινό Eurogroup θα είναι καθοριστικό για την συνέχεια. Η επίτευξη συμφωνίας απόψε, ή σε μια κοντινή χρονικά Σύνοδο Κορυφής, θα φέρει ένα βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης στις Αγορές με έντονη έμφαση στις Τραπεζικές μετοχές.

Αντίθετα η μη συμφωνία θα επιτείνει τις διακυμάνσεις θα αυξήσει το ρίσκο και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών.

Η μη συμφωνία, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον Τραπεζικό κλάδο, από πλευράς ρευστότητας, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην πραγματική Οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τους δημοσιονομικούς στόχους.

Από πλευράς ανακοινώσεων ετήσιων αποτελεσμάτων το απόγευμα της Τρίτης (24/2) αναμένονται τα αποτελέσματα του Φουρλή, την Τετάρτη (25/2) η Τράπεζα Κύπρου θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα, ενώ την Πέμπτη (26/2) πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώνει ο ΟΤΕ με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και στο ύψος του μερίσματος που ενδέχεται να ανακοινώσει η εταιρεία μετά από τέσσερα χρόνια.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα έτους των Ελληνικών Πετρελαίων και το εξάμηνο της Jumbo. Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί από την Στατιστική Αρχή η αναλυτική εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου του 2014 ενώ θα λάβουν χώρα και οι μικρές αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις του MSCI οι οποίες αφορούν εκροές ύψους 2 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα και σχετικά χαμηλές συναλλαγές, λόγω αργίας σε Κίνα και Ν. Κορέα (εορτασμός νέου σεληνιακού έτους), ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Το "αδύναμο" γιεν έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές εταιρείες, στέλνοντας τον Nikkei σε νέα υψηλά 15ετιας. Σημαντικά κέρδη για την Shares of Japan Display Inc., με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ότι η εταιρεία σχεδιάζει μία νέα μονάδα στην Ιαπωνία, για να κατασκευάσει οθόνες για την Αpple.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο DAX κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά, αφήνοντας πίσω του το ψυχολογικό όριο των 11000 μονάδων.

Ξεκινώντας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της εταιρείας ερευνών Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τις Υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 53,5 μονάδες από 52,6 τον Ιανουάριο. Η μέτρηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, υψηλότερα κινήθηκε τον Φεβρουάριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit, στις 54,3 μονάδες από 53,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το "Marketwatch", πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 53,6 μονάδες.

Από την άλλη, δείχνει να δυσκολεύεται η αντίδραση σε υψηλότερα επίπεδα για το US Oil.

"H παραδοσιακή διπλωματία δεν θα μπορούσε να επιτύχει τις γεωπολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε το περασμένο έτος η έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο, από το οποίο ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι οι ΗΠΑ. "Ο ΟΠΕΚ παραχωρεί την δύναμη του να καθορίζει τις τιμές. Μπορεί να μην την ανακτήσει ποτέ" τόνισε ο κ. Greenspan.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Bank of America Meriill Lynch περικόπτει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος και το 2016, εξαιτίας της περιόδου αβεβαιότητας, ενώ τονίζει πως η Χώρα βρίσκεται στο χείλος. Ο διεθνής οίκος προβλέπει πλέον ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμό 0,6%, φέτος (προηγούμενη εκτίμηση 1,8%) και 1,6% το 2016 (προηγούμενη εκτίμηση 2,5%).

Τιμή-στόχο τα 11 ευρώ και σύσταση "overweight" θέτει για την μετοχή του ΟΤΕ η Morgan Stanley. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο τα μακροοικονομικά θέματα αποτελούν βαρίδι για την εταιρεία, ωστόσο με βάση τα θεμελιώδη η εισηγμένη είναι ελκυστική. 

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 841,1 (-1,8%) και 871,51 μονάδων (+1,75%), στις 17.00 βρέθηκε στις 859,14 (-0,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 854,15 μονάδες με απώλειες 0,27%.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 764,18 (-2,88%) και 823,33 μονάδων (+4,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 802,01 (+1,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 792,72 μονάδες με κέρδη 0,75%.

Ο τζίρος έφθασε στα 212 εκατ. από τα οποία τα 18 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, ΟΠΑΠ). Νέα σημαντική επίδειξη του συγκεντρωτισμού, καθώς οι έξι "γνωστοί" τίτλο (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από το ταμπλώ του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΤΕ και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Μυτιληναίος.

Σημαντικά αλλαγμένη, βρίσκει το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας, την σειρά αφίξεως στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.: ΕΕΕ (5,722 δισ), Εθνική (5,087 δισ), Alpha Bank (4,724 δισ), ΟΤΕ (3,803 δισ) και Πειραιώς (3,758 δισ).

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση που συνέχισε την μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών και συνδυάστηκε με την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Όπως και συμβαίνει σε κάθε λήξη, σημαντική καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.828 συμβόλαια).

Δεν πήραν κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, όσοι μετακύλισαν, ή άνοιξαν θέσεις για το συμβόλαιο του δείκτη, στον μήνα Μάρτιο, με απόλυτα ισορροπημένες τις κινήσεις από "short" και "long" παίκτες, ενώ οι ανοιχτές θέσεις έφθασαν τα 36.888 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 24.647, 6.744 για τον Φεβρουάριο, 17.702 για τον Μάρτιο, 201 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 252,5) κινήθηκε μεταξύ 248,25 και 261 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υπερτίμηση στο 0,45%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (200.000 Πειραιώς, 14.021 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.453), ΔΕΗ (683), Alpha Bank (15.340), Εθνική (18.495), Πειραιώς (14.220), Eurobank (22.167), ΟΠΑΠ (1.027), Μυτιληναίο (181), MIG (2.017), ΓΕΚ (181), Ελ. Πετρέλαια (119), Jumbo (218).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 108%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 2.630 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (2.534 δικαιώματα αγοράς και 96 δικαιώματα πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (47.669.350 τεμ.), Eurobank (47.204.649 τεμ.), Πειραιώς (31.985.172 τεμ.), Εθνική (2.200.790 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v