Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τράπεζες Vs ΔΕΗ και Motor Oil

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να κλειδώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στις τράπεζες. Ρεύμα στη συνεδρίαση δίνει η ΔΕΗ με άνοδο 5%. Πτώση 11% για Πειραιώς. Κέρδη άνω του 2% για Motor Oil. Ανοδικά ΟΤΕ, MIG.

Τα νέα δεδομένα αποτιμώνται (και) χρηματιστηριακά με τον τραπεζικό κλάδο να χωνεύει τα θεαματικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, τους ξένους να έχουν μετακυλίσει μέρος της ρευστότητάς τους σε μη τραπεζικούς τίτλους και την αγορά να επανέρχεται σε σχετικά πιο ήρεμους ρυθμούς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως ζητούμενη για τις επόμενες ημέρες είναι η σταθεροποίηση της αγοράς με επιβεβαίωση των στηρίξεων των 925-900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ο εξορθολογισμός των θέσεων κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών, που είχαν ενεργό ρόλο στην αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, και η σταδιακή επάνοδος (και) του Χ.Α. στην κανονικότητα.

Ήδη στις αγορές παραγώγων, ασφαλίστρων κινδύνου και ομολόγων έχουν πέσει αισθητά οι τόνοι σε σχέση με τις ακραίες κινήσεις την προηγούμενη εβδομάδα (*), ενώ στην υποκείμενη αγορά η επιβεβαίωση των 925 μονάδων ως στήριξη για τον Γ.Δ. φαίνεται να έλυσε τα χέρια όσων έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους στις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και 4-6 μετοχών σηματωρών.

Τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη στις τράπεζες δικαιολογούν τη μερική κατοχύρωση θέσεων, καθώς για τον κλαδικό δείκτη η εβδομαδιαία απόδοση κυμαίνεται στο 20% περίπου, με τη μετοχή της ΕΤΕ να έχει απόδοση 27,78%, της Alpha Bank 22,45%, της Πειραιώς 13,76% και 7,05% η μετοχή της Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2%, στις 920 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 υποχωρεί 2,5% στις 276 μονάδες. 

Μετά από ένα τόσο ισχυρό βραχυπρόθεσμο ράλι οι σημερινές ρευστοποιήσεις θεωρούνται αναμενόμενες, απαραίτητες για να διοχετευθεί ρευστότητα σε άλλες εισηγμένες και χρήσιμες για να δημιουργηθούν και πάλι χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αφορμή για τη σημερινή εικόνα του κλάδου αφενός οι εξελίξεις που αφορούν την Πειραιώς και τη Eurobank αφετέρου η στάση των ίδιων των τραπεζικών χρηματιστηριακών. Για τη Eurobank σημαντική θεωρήθηκε η ανακοίνωση της μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του Capital Group Companies, καθώς με τη Fairfax είναι από τους σημαντικότερους ξένους μετόχους του ομίλου, αν και ο ξένος οίκος βρίσκεται σε φάση αποεπένδυσης και από άλλες ελληνικές εταιρείες.

Αφορμή για το γύρισμα της μετοχής, όπως και της Πειραιώς, θεωρήθηκε η «έξοδός» τους από τον δείκτη Stoxx 600 (από τις 23 Μαρτίου), συνέπεια κυρίως της προηγηθείσας σημαντικής μείωσης της αποτίμησης των δύο τραπεζικών ομίλων.

Στα του κλάδου, στην προοπτική των μετοχών αναφέρθηκε σε χθεσινή ανάλυσή της η χρηματιστηριακή της ΕΤΕ σε μία μάλλον επιφυλακτική και μετρημένη προσέγγιση.

Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο επαναφοράς (από τα πρόσφατα χαμηλά 28ετίας), τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών να έχουν απεγκλωβιστεί από τα «ιστορικά ελάχιστα», η συσσώρευση του κλαδικού δείκτη στην περιοχή των 870-950 μονάδων θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενη.

Η συνέχεια, δηλαδή το ενδεχόμενο νέου ανοδικού κύκλου προς τις 1.050 μονάδες, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις κινήσεις της ΕΚΤ και την εξομάλυνση της κατάστασης στα θέματα ρευστότητας-καταθέσεων. Εάν, όπως σημείωνε και το Bloomberg, η ΕΚΤ επιστρέψει στο πρότερο καθεστώς (από τις 5 Μαρτίου) οι πιέσεις στον κλάδο αναμένεται να αμβλυνθούν ακόμη περισσότερο.

Μέχρι νεωτέρας για τον τραπεζικό κλάδο η προσοχή στρέφεται σε άλλες μετοχές, με τον ΟΤΕ (και) λόγω της αυριανής ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων να ελκύει τις τελευταίες ημέρες το αγοραστικό ενδιαφέρον αρκετών ξένων.

Στα 8,85-9,47 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή του ΟΤΕ σήμερα, με εβδομαδιαία απόδοση 24,27% και αποτίμηση πλέον στα 4,56 δισ. ευρώ.

Υπεραποδίδει η μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα έφθασε έως τα 7,65 ευρώ με την NBG να περιμένει (24/2) αναβαθμίσεις για την κερδοφορία της Επιχείρησης για τουλάχιστον ακόμη δύο τρίμηνα. Στα 6,2 (από 13,20 ευρώ) μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή η IBG επικαλούμενη και την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

Μετά τις 15.00 η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 5%, στα 7,24 ευρώ.

Στη μετοχή της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΤΕ φέρεται να τοποθετούνται εδώ και 3-4 συνεδριάσεις ξένα κεφάλαια, που πρόσφατα αποκόμισαν σημαντικές υπεραξίες από αγοραπωλησίες τους στον τραπεζικό κλάδο.

Πρόκειται για «κυκλικές κινήσεις» εκτιμούν χρηματιστηριακά στελέχη που θα συνεχιστούν στη διάρκεια της 4μηνης μεταβατικής περιόδου μέχρι τον Ιούνιο. Κεφάλαια που ποντάρουν σε αναδυόμενα χρηματιστήρια και που συνήθως κινούνται ταχύτερα (από τα αμυντικά/ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια) θα εξακολουθήσουν να έχουν ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο μέχρις ότου η Αθήνα και οι δανειστές συμφωνήσουν (ή όχι) σε ένα νέο πρόγραμμα.

Στο διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι τα κρίσιμα Eurogroup του Ιουνίου, οπότε και θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια, η ελληνική αγορά θα χαρακτηρίζεται από αυξημένο βαθμό μεταβλητότητας και ταχύτητας κυκλοφορίας.

Έως τα 9,22 ευρώ οι αγορές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρει πως εκτός του ότι σημειώνει πολύ μικρότερες απώλειες, δεν εμφανίζει τόσο ισχυρή αύξηση στις συναλλαγές του.

Ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset αποτελεί τον τίτλο με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών από τις δέκα μετοχές που συνθέτουν το δείκτη MSCI Greece. Τα όρια κίνησης του ΟΠΑΠ το 2015 βρίσκονται μεταξύ 6,75 και 9,90 ευρώ και η μεταβλητότητά του είναι της τάξεως του 35%, αρκετά μεγαλύτερη από τον ΟΤΕ.

Η σύγκριση του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ δεν είναι τυχαία αφού σε όλο το προηγούμενο έτος ο τίτλος του ΟΤΕ ήταν διαπραγματεύσιμος με σαφή υποαπόδοση έναντι του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, η απόλυτη διαφορά στην τιμή τους ήταν μικρότερη από το μισό ευρώ σε όρους, discount το οποίο έκλεισε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Σε αγορές σχεδόν αποκλειστικά ξένων χαρτοφυλακίων αποδίδεται η θεαματική ενίσχυση της μετοχής της Motor Oil, με νέο υψηλό ημέρας στα 7,86 ευρώ. Ωστόσο η μετοχή της 15.00 κινείται στα επίπεδα των 7,60 ευρώ με άνοδο 2,84% Η ΜΟΗ παραμένει κορυφαία επιλογή της Wood & Co έχοντας ανεβάσει (24/2) τον πήχη στα 11,1 ευρώ, ενώ ο ίδιος οίκος για τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει αναβαθμίσει τη σύσταση και την τιμή-στόχο στα 5,4 από τα 4,9 ευρώ.

Σημαντική και σήμερα η ενίσχυση για τη μετοχή της MIG έως το 0,225 ευρώ, ενώ στα 10,56 με υψηλό ημέρας στα 10,64 ευρώ διαμορφώνεται η Jumbo.

Στα 2,58 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με άνοδο 4,03% και με 370 χιλιάδες ευρώ με αφορμή και το Ο.Κ. του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα σκουπίδια Δυτ. Μακεδονίας. Η κλήση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για υπογραφές ήταν ό,τι έπρεπε για να συνεχιστεί η αντίδραση της μετοχής που πλέον φθάνει το 12,85% σε διάστημα εβδομάδας.

Στις 15.10 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 182 εκατ. ευρώ -συγκριτικά χαμηλότερη απ' ό,τι εχθές- με τα 60 εκατ. ευρώ να έχουν αλλάξει χέρια στις τράπεζες.

(*) Στα ομόλογα από το ιστορικό υψηλό του 15,6% (5ετές) η αποκλιμάκωση είναι εμφανής προς το 11,15%, ενώ για το CDS (στην 5ετία) έφθασε μέχρι τις 1.693 μονάδες βάσης. Με οριακή απόκλιση/discount και στα παράγωγα για τα συμβόλαια του FT 25 (για 3.939 ΣΜΕ) και τα ΣΜΕ σε Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική, MIG, Eurobank, Πειραιώς κ.λπ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v