Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παράταση στην... ταλαιπωρία

Τη... βραδεία εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αποτιμά το ταμπλό, με τον ΓΔ να παραμένει στο «κόκκινο» και τις τράπεζες υπό πίεση. Ανοδικά ο ΟΠΑΠ μετά τα αποτελέσματα. Ισχυρά κέρδη και για ΟΛΠ, Jumbo. Ισχνός ο τζίρος.

Παρέμβαση Σόιμπλε ρίχνει το Χ.Α., την ώρα που ορισμένες δυνάμεις επιχειρούσαν ανασύνταξη και πέρασμα σε θετικό έδαφος. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος από την ώρα που ο Γερμανός «τσάρος» της οικονομίας ξεκαθάρισε πως μόνο με ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις θα παρασχεθεί βοήθεια στην Αθήνα για να αναδιπλωθούν οι αγοραστές και να αναλάβουν τα ηνία και πάλι οι πωλητές.

Άλλωστε, σε μία τόσο ρηχή αγορά, με την αξία των συναλλαγών σε χαμηλά και μέτρια επίπεδα, η διαμόρφωση της τάσης είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι σχετικά εύκολη και γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο τραπεζικός ήταν ο κλάδος που επηρεάστηκε σχεδόν αμέσως αντανακλαστικά και ήταν ο πρώτος που διόρθωσε χαμηλότερα. Ενδεικτικά από τις 550 μονάδες ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε προς τις 533, με χαμηλό ημέρας τις 526 μονάδες.

Επίσης, ενδεικτικό το γεγονός πως στο διάστημα 12.45-13.15 στις μετοχές των συστημικών ομίλων άλλαξε χέρια το αναλογικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, με την ΕΤΕ να πληρώνει τα σπασμένα. Σταδιακά και σύντομα μέχρι τις 13.20 ακολούθησαν οι περισσότεροι τίτλοι του FT 25, με συνέπεια την εκ νέου οπισθοχώρηση της αγοράς.

Στις 761 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό ημέρας τις 754,01 μονάδες, στις 224,7 με χαμηλό τις 222,76 μονάδες ο FT 25, ενώ για τον Τραπεζικό οι απώλειες διευρύνθηκαν εκ νέου στο 4%, καθώς έφταναν για την Πειραιώς το 5,59%, για την Alpha Bank το 5%, για την Εθνική το 3,60% και το 2,06% για τη μετοχή της Eurobank.

Αυτά λίγο πριν από τις 13.30, όταν η αξία των συναλλαγών έφτανε τα 26-27 εκατ. ευρώ από τα οποία το 52% στις τραπεζικές μετοχές.

Στην ΕΤΕ πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος τζίρος, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να μην υποχωρήσει η τιμή της μετοχής χαμηλότερα του 1 ευρώ, με εμφανή «φράγματα-εντολές» να τίθενται από το 1,08 έως το 1,03 ευρώ.

Αδύναμες και οι άλλες τρεις τραπεζικές μετοχές, σε εμφανή προσπάθεια αποφυγής της προσέγγισης των «ελάχιστων» τιμών που έχουν διαμορφωθεί. Με σημαντικές απώλειες και τα warrants, μόνο που θα πρέπει να προσεχθεί ότι στο ΑΛΦΑτπ υπερισχύουν οι εντολές αγοράς φθάνοντας μέχρι το 0,444 ευρώ.

Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, από τη στιγμή που το βάρος δίνεται στη μετοχή του ΟΠΑΠ (με αφορμή την ανακοίνωση αποτελεσμάτων/μερίσματος) αναμενόμενη ήταν η υποχώρηση ενός ή και των άλλων δύο. Έτσι, στη μετοχή του ΟΤΕ οι συναλλαγές γίνονται στο εύρος των 8,41-8,69 ευρώ και στον τίτλο της ΔΕΗ στα 5,35-5,64 ευρώ αντίστοιχα. Και για τους δύο τίτλους η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα δεν προκαλεί ανησυχία.

Όμως από όσα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε συνάγεται πως ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδωσαν και αυτήν τη δήλωση-παρέμβαση του Γερμανού πολιτικού στο συνηθισμένο πλέον για εμάς παιχνίδι-πόλεμο εντυπώσεων και νεύρων που ακολουθείται από την πλευρά των δανειστών.

Για ένα μεγάλο παιχνίδι... πόκερ που παίζει η Αθήνα, κάνει λόγο ο Jim O'Neil, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, εκτιμώντας πως κάποια στιγμή κάποιος θα υποχωρήσει. Λίγο έως πολύ με αυτήν τη... λογική κινούνται πολλοί από τους βραχυπρόθεσμους, συνεκτιμώντας πως για την ελληνική πλευρά το... κάποια στιγμή είναι... εχθές. Κοινή αίσθηση που, όπως σημειώνει στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, αποτυπώνεται στον χαμηλό-μέτριο ημερήσιο τζίρο, στην απουσία πανικού που θα δικαιολογούσε ένα sell off, στη σχετικώς εύρυθμη λειτουργία των margins, στις θέσεις αντασφάλισης που ανοίγονται στα παράγωγα. Ακόμη και στη ρηχή αγορά ομολόγων η κατάσταση είναι εκνευριστικά... αδιάφορη με ελάχιστες συναλλαγές στις κοντινότερες σειρές.

Από τις άλλες μετοχές του FT 25, στις μισές σηματωρούς οι αγοραστές επέμειναν και μετά την παρέμβαση Σόιμπλε, διατηρώντας την ανοδική φορά που είχε δημιουργηθεί από τις 12.00-12.15 και μετά (μέχρι τις 12.45).

Διατηρείται η αντίδραση για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ στα 8,72 ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,61 ευρώ, της Viohalco στα 2,85 ευρώ, της Grivalia στα 7,68 ευρώ, της FF Group στα 27,53 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στις 800 μονάδες με απώλειες 1,55% ο FT Mid, με δύο ανοδικές (Autohellas, Πλαστικά Θράκης) και τρεις χωρίς μεταβολή, στο 1,69 ευρώ η Frigoglass, στα 5,79 ευρώ το Πλαίσιο, στα 17 ευρώ η μετοχή του ΟΛΘ.

Από τις ευρωπαϊκές αγορές ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο DAX με κέρδη 1,44% ενισχύεται στις 12.040 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v