Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση για «ανάσες» στο Χρηματιστήριο

Ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο μετά το μίνι ράλι. Υπεραποδίδει η Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, ΟΤΕ. Απώλειες για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Μυτιληναίο. Σταθεροποιητικά Eurobank, ΕΛΠΕ. Αυξημένος ο τζίρος.

Πρός το 5 στα 5 ή στάση για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Πρακτικό όσο και εύλογο το δίλημμα, ειδικά για όσους είχαν τοποθετηθεί από τα τελευταία χαμηλά της αγοράς, και τα ιστορικά ελάχιστα του τραπεζικού κλάδου.

Ανοδικό το ξεκίνημα στο Χ.Α., αλλά με λίγο έως πολύ αναμενόμενη δοκιμασία των 805-810, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται έως τις 807,30 μονάδες. Με αιχμή και σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τον τραπεζικό κλάδο που έως τις 640,48 μονάδες μέτρησε εβδομαδιαία απόδοση σχεδόν 50% σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έως τις 243,56 ο FT 25, καθώς την κίνηση των τραπεζών ακολούθησαν στην πλειονότητά τους οι μετοχές του δείκτη ως συνέχεια των διευρυμένων και σημαντικών τοποθετήσεων που έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η μερική κατοχύρωση θέσεων, κυρίως στις τράπεζες, είχε ως συνέπεια τη διολίσθηση του Γ.Δ. προς τις 795 μονάδες, που μένει να φανεί στη συνέχεια εάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για έναν επόμενο γύρο προς τον στόχο των 870-880 μονάδων.

Είναι προφανές πως (και) βραχυπρόθεσμα η τάση συσχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με ορισμένα «ισχυρά χέρια» που προσβλέπουν σε διέξοδο-λύση να παραμένουν «αγοραστές»/long είτε σε μετοχές είτε σε συμβόλαια του δείκτη στα παράγωγα.

Στα έξι μηνύματα Τσίπρα εντός και εκτός αναφέρεται το εμπεριστατωμένο θέμα της Μαρίνας Μάνη και του Φίλιππου Πανταζή, διαφωτίζοντας λεπτομέρειες και παρασκήνιο χρήσιμα για τη συνέχεια. Στην αγορά πολλοί είναι αυτοί που έχουν ορίζοντα το Eurogroup της 11ης Μαΐου, αλλά με ενδιάμεσο κρίσιμο σταθμό το Δ.Σ. της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη (6/5) οπότε και θα φανούν οι προθέσεις της ΕΚΤ, κατ' επέκταση και των δανειστών.

Με τόσο υψηλή βραχυπρόθεσμη απόδοση για τον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η ρευστοποίηση θέσεων κοντά σε σημαντικές τεχνικές τιμές.

Στο 1,24-1,26 ευρώ έγιναν αρκετές πωλήσεις από τα συνολικά 4,5 εκατ. ευρώ που είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής. Ανάλογη τακτική και στην Alpha Bank από το 0,310-0,312 ευρώ, στην Πειραιώς (στο 0,370-0,375 ευρώ) και πέριξ του 0,130 για τη μετοχή της Eurobank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως, δεδομένων της αργίας της Παρασκευής και του στενού χρονικού περιθωρίου κίνησης για έναν βραχυπρόθεσμο επενδυτή, η σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να θεωρηθεί κρίσιμη για την τάση. Από την έκταση των ρευστοποιήσεων και τη δυναμική των επαναγορών - νέων τοποθετήσεων θα φανεί εάν η αγορά μπορεί να προεξοφλήσει άμεσα τη συνέχιση πάνω από τις 850 ή θα περιοριστεί σε μικρή οπισθοχώρηση και αναμονή γύρω από τις 780 μονάδες.

Πτωτικό το κλίμα στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με τον DAX κατά 0,65% χαμηλότερα στις 11.966 μονάδες (μετά τη χθεσινή θεαματική επαναφορά άνω των 12.050 μονάδων), μικτές τάσεις στο συνάλλαγμα, εικόνα αναμονής στα ομόλογα.

Προς ώρας η ροή συναλλαγών θεωρείται ικανοποιητική, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι σταδιακά μετά τις 10.55 επικράτησαν οι πωλητές και όσοι ρευστοποιούσαν μέρος των θέσεών τους. Πρακτικά από την αναλογία 2/1 στα πρώτα 15΄-25΄ η σχέση αγορών - πωλήσεων μετατράπηκε στο 1/2 (περίπου), αλλαγή που αποτυπώθηκε και στη διολίσθηση της αγοράς χαμηλότερα των 800 προς τις 897 μονάδες. Στο 0,33% το ποσοστό του Γενικού Δείκτη, καθώς ο Τραπεζικός από το αρχικό 640,48 υποχώρησε στις 623 μονάδες (1,28%).

Μετά τις 11.30 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 33 εκατ. ευρώ με περίπου 58% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένο τζίρο στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και σε FF Group, Μυτιληναίο, CC HBC, Grivalia κ.ά.

Στη μετοχή της Grivalia πέρασε νωρίτερα ένα πακέτο 201.881 τεμαχίων στα 7 ευρώ, συνολικής αξίας 1.413.167 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v