Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα… δύο κόπηκε το Χρηματιστήριο

Ανοδικά κινούνται όλα τα blue chips πλην τραπεζών και ΟΤΕ. Στο limit down με μεγάλη ουρά πωλήσεων Πειραιώς, Alpha και Eurobank, μάχη της Εθνικής που ξεκολλά από το -30%. Σημαντικά κέρδη για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Lamda, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο.

Προσπάθειες ανασύνταξης στα blue chips, σε μια αγορά δύο ταχυτήτων. Με πωλητές σχεδόν αποκλειστικά τους ξένους σε τράπεζες και δευτερευόντως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, τους Έλληνες, στην πλειονότητά τους εκτός παιδιάς και με εμφανή τη διάσταση της αγοράς σε «τραπεζικό» και «μη τραπεζικό μέρος», ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Διαφορετική η εικόνα κυρίως όσον αφορά στις συναλλαγές, καθώς σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση πολύ γρήγορα πέρασαν αυξημένες συναλλαγές (σε τεμάχια/αξία), καταρχήν στη μετοχή της Εθνικής για να ακολουθήσουν Alpha Bank και λιγότερο σε Πειραιώς, Eurobank.

Στις 324.03 μονάδες το νέο ιστορικό ελάχιστο για τον Τραπεζικό Δείκτη, αλλά με την εισροή περισσότερων εντολών (στο δεύτερο συνεχόμενο -30%) να ανοίγει κάπως τη στενωπό των πωλητών και να δημιουργεί τις πρώτες σκέψεις αξιοποίησης της πρωτοφανούς απομείωσης χρηματιστηριακής αξίας.

Στο -49,55% οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής σε διάστημα μίας εβδομάδας (και σωρευτικά 51,14% στο 3μηνο, στο 59,15% από την αρχή του έτους αλλά και 74,21% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, όλες οι αποδόσεις αρνητικές στο μείον...).

Και θα εστιάσουμε λίγο στην ΕΤΕ καθώς είναι η πρώτη από τις τέσσερις του κλάδου, όπου περνούν οι περισσότερες συναλλαγές (σε τεμάχια/αξία), αλλά και η πρώτη όπου στα νέα ιστορικά ελάχιστα έγιναν αγορές από το 0,588 έως το 0,601 ευρώ, με αποτέλεσμα ο τίτλος να ξεκολλήσει από το -30%.

Δευτερευόντως ανάλογη προσπάθεια επιχειρήθηκε και στους τίτλους των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, χωρίς αποτέλεσμα.

Στοιχείο που διαφοροποιεί το ξεκίνημα της σημερινής από τη χθεσινή συνεδρίαση, με στελέχη της αγοράς να διακινδυνεύουν να εκτιμήσουν πως εάν σήμερα-αύριο υπάρξουν ενδείξεις μόχλευσης και intraday, ίσως αλλάξει κάπως η εικόνα.

Πρακτικά εάν φανεί πως στο δεύτερο συνεχόμενο -30% του ΔΤΡ θα μπορούσαν να διακινδυνευτούν κάποιες κινήσεις ενδοσυνεδριακών τοποθετήσεων, με προφανή επιδίωξη ένα υψηλού ρίσκου ποντάρισμα, τότε -υπό προϋποθέσεις- η συνέχεια ίσως να έχει ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε πάντα στο intraday κυνήγι απόδοσης (προφανώς στο μέτρο, περιθώριο που κάτι τέτοιο είναι εφικτό) και με την προϋπόθεση πως η προσπάθεια στήριξης «ισχυρών χεριών» σε συγκεκριμένα blue chips τελεσφορήσει.

Προς ώρας, και μετά τα πρώτα 30'-35' εξαντλητικά λεπτά της συνεδρίασης, έχει ομαλοποιηθεί (συγκριτικά με χθες) η ροή στην ΕΤΕ, ενώ κομμάτια περνούν και σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς. Αποτέλεσμα οι αυξημένες συναλλαγές και στις 4 τραπεζικές μετοχές, σε αντίθεση με ό,τι είχε παρατηρηθεί χθες.

Κατακόρυφα μειωμένος ο τζίρος στον ΟΤΕ, με ενδεχόμενη την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης εντολής πώλησης (για λογαριασμό ξένων funds), με τη μετοχή του Οργανισμού να βρίσκει πάτημα στα 7,03 ευρώ. Εάν δεν χαθούν τα 7 ευρώ, τότε μένει να μετρηθεί η στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Κάτι που βλέπουμε ήδη στον ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους από τα 6,35 έως τα 6,75 ευρώ.

Στα υπόψη η επιβεβαίωση των 615 μονάδων ως σημείου αναφοράς για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που επισημάνθηκε χθες από τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance). Στην προοπτική δημιουργίας μίας καταρχήν βάσης για τον Γ.Δ. αναφέρθηκε και ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ) αλλά και άλλοι αναλυτές, ειδικοί της αγοράς.

Η ενεργοποίηση κάποιων πρώτων εντολών στις τράπεζες από τα νέα ιστορικά ελάχιστα του ΔΤΡ, σε συνδυασμό με την κινητικότητα σε μία 12άδα μετοχών blue chips, αποτελεί την πρώτη ένδειξη μετά το χθεσινό sell-off που κρατάμε στα υπόψη μας.

Αποτελεσματική, μέχρι τις 11:15, η προσπάθεια αντίδρασης σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι της ΜΕΤΚΑ (στα 7,54 ευρώ με 8,35%), της ΕΧΑΕ (στα 3,74 ευρώ με 5,35%), της Viohalco (στα 2,18 ευρώ με 6,36%), της Motor Oil (στα 8,20 ευρώ με 3,40%) αλλά και σε Τιτάν (2,15%), F.F. Group (5,1%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (2,25%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,35%), ΕΛΠΕ (3,26%).

Και με συναλλαγές πάνω από 25 εκατ. ευρώ, με σχεδόν 80 εκατ. τεμάχια.

Συναλλακτικά στην κορυφή επανέρχονται (σε αξία) Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, αφήνοντας... πίσω ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και ΜΕΤΚΑ, F.F. Group, EXAE, Jumbo, CC HBC και ΜΟΗ, Μυτιληναίο, MIG, Τιτάν, Αεροπορία Αιγαίου, Κύπρου, ΕΛΠΕ και Kleemann.

Τα Blue chips στις 12:00

σ.σ. Χρήσιμες, εκτιμούμε, τεχνικές αναφορές και εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς και τον FT 25 στον Εκηβόλο. Με την πολύτιμη συνδρομή, και σήμερα, της Άννας Φαλτάιτς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v