Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «παίζουμε» προεκλογικά το ΧΑ

Τι θα κρίνει την πορεία της αγοράς στις 15 κρίσιμες συνεδριάσεις μέχρι την κάλπη. Πού βρίσκουν στήριξη, που φρενάρουν οι βασικοί δείκτες. Η στάση των ξένων και τα σενάρια για κινήσεις προεξόφλησης. Οι αποτιμήσεις των blue chips και τα σενάρια για Εθνική.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η βραχεία προεκλογική περίοδος ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη από τις 633,81 μονάδες, με τον FT25 από τις 186,67 και με τον Δείκτη Τραπεζών από τα επίπεδα των 220,07 μονάδων.

Μετά από μία εβδομάδα οπότε καταγράφηκαν οι δύο χαμηλότεροι τζίροι, μέχρι τώρα για το 2015, βασικοί δείκτες και μετοχές "έκλεισαν" χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από τις τιμές της προηγούμενης Παρασκευής 21 Αυγούστου.

Με τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα πάει τη χώρα μέχρι την αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου (και) το ΧΑ μετρά αντίστροφα για ακόμη μία κρίσιμη εκλογική διαδικασία από το αποτέλεσμα της οποίας ενδεχομένως να κριθούν πολλά για τη συνέχεια.

Ξεκινώντας από την Δευτέρα 31 Αυγούστου η αγορά "μετρά" 15 συνεδριάσεις μέχρι αυτήν της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, μέρα που "κλείνει" η τρίτη σειρά στα Παράγωγα για φέτος (το τρίτο triple witching του 2015) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση και τις όποιες κινήσεις κυρίως ξένων αλλά και ελλήνων παικτών, διαχειριστών.

Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν την Τετάρτη και την Παρασκευή συναλλαγές αξίας 22 και 26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, οι χαμηλότερες για φέτος, κατεβάζοντας αισθητά το μέσο όρο (σε σχέση με κάθε άλλη εβδομάδα του 2015). Χωρίς ουσιαστική μεταβολή για τους βασικούς δείκτες, με την όποια διακύμανση να περιορίζεται σε πολύ στενά εύρη, με τα "κάτω" και "άνω" όρια τους να ορίζουν τις στηρίξεις και αντιστάσεις των δεικτών, μέχρι τις εκλογές.

Ενδεικτικά για τον ΓΔ οι 562,87 μονάδες, ενδοσυνεδριακό χαμηλό την Δευτέρα 24/8 θεωρείται- μέχρι νεοτέρας- στήριξη ενώ οι 666 ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς.

Ανάλογα για τον FT25 βραχυπρόθεσμη αντίσταση- στόχος θεωρούνται οι 227 μονάδες, όπως η περιοχή των 300 + μονάδων για τον ΔΤΡ.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισηγμένων από όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποίησης με τα οικονομικά μεγέθη να κάνουν την διαφορά σε αρκετές περιπτώσεις. Σε σχετικό θέμα ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων 6μηνου, από τα οποία εξάγονται και ενθαρρυντικές ενδείξεις αλλά και συμπεράσματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τα κρίσιμα τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Στον αστερισμό της κάλπης περνά και το Road Show του Λονδίνου (στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου) καθώς το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των ξένων έχει περιορισθεί δραματικά. Κάτι, που αποτυπώνεται καθημερινά στον ισχνό τζίρο.

Επιφυλακτική η στάση τόσο των ξένων επενδυτών όσο των δανειστών, που θα περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης για τα περαιτέρω. Προς ώρας περιορίζονται, ο μεν Γ. Ντάισελμπλουμ σε έμμεσες προτροπές προς τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη να εφαρμόσει τα επόμενα βήματα άμεσα και να μην χαθεί χρόνος ο δε Ζ.Κ. Γιουνκέρ σε επαναβεβαίωση προς τη νέα πρωθυπουργό πως είναι απαραίτητη η έγκαιρη προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Βάσει αυτών των δεδομένων, τις επόμενες ημέρες δεν θα πρέπει να αναμένεται θεαματική μεταβολή στην στάση των ξένων διαχειριστών, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να αφήνουν ένα μικρό ενδεχόμενο για τοποθετήσεις της "τελευταίας στιγμής" δηλαδή στο διάστημα 14-18 Σεπτεμβρίου εάν και εφ΄ όσον τα ξένα σπίτια επιχειρήσουν να προεξοφλήσουν τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως ανάλογα από το αποτέλεσμα και την στάση των ξένων μετά τις 20/9 ενδεχομένως να εξαρτηθούν η διάρκεια των capital controls, η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών κ.λπ., πλην όμως αυτά θα μας απασχολήσουν σε επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία (28/8)

-το 90% των ημερήσιων συναλλαγών έχει περιοριστεί σε μία ομάδα 12-14 μετοχών (κυρίως δε σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΕΧΑΕ, FF Group, Jumbo, METKA/Μυτιληναίο, Motor Oil ),

- το εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών (ΓΔ, FT25, ΔΤΡ και FT Mid Cap) δεν έχει ξεπεράσει το 5% (σε ημερήσια μέτρηση, συμπεριλαμβανόμενων των ακραίων διακυμάνσεων 24-25/8),

- το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών/τζίρου πραγματοποιείται από ξένους παίκτες/ξένες πλατφόρμες,

- για 11 μετοχές καταγράφηκε θετική απόδοση σε διάστημα εβδομάδας, στις Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group και Εθνική.

Αφήσαμε τελευταία τη μετοχή της Εθνικής όχι μόνο επειδή σημείωσε την υψηλότερη απόδοση με 12,79% αλλά και λόγω του εντυπωσιακού 16,26% της Παρασκευής.

Στο σχόλιο μας "Συνεδρίαση μίας μετοχής" επιχειρήθηκε να εξηγηθεί η θεαματική αντίδραση της ΕΤΕ, ενώ στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής μας εφιστούσε την προσοχή σε άλλες δύο παραμέτρους.

Η πρώτη σχετίζεται με το περιθώριο που έχει δώσει ο NYSE προκειμένου να επανορθωθεί η τιμή του ADR (παραμένει για πάνω από 30 συνεδριάσεις χαμηλότερα της τιμής-ορίου του ενός δολαρίου -δες σχετική αναφορά του StreetInsider.com).

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για reverse split ή θα ενταχθεί το ΜΑΑ που αντιστοιχεί σε μετοχές της ΕΤΕ (ADR) στην ειδική κατηγορία των penny stocks (όπου τα ADR των άλλων ελληνικών τραπεζών).

Η δεύτερη, με το ενδεχόμενο εισροών κεφαλαίων από funds που τοποθετούνται σε μετοχές με ελάχιστη χρηματιστηριακή αξία ενός δισ. ευρώ και πάνω.

Οπως εξηγεί το εν λόγω στέλεχος μπορεί να μην υπήρξαν μεταβολές στην σύνθεση, στην στάθμιση των μετοχών του MSCI στην τελευταία αναθεώρηση, ωστόσο ειδικά κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας φέρεται να έγιναν αγορές από διαχειριστές που έχουν χαρτοφυλάκια ελληνικών τίτλων και πρέπει να έχουν ένα ποσοστό τοποθετημένο και σε τραπεζικούς τίτλους.

Ενα από τα βασικά κριτήρια θεωρείται και η χρηματιστηριακή αξία, με την Εθνική που αποτιμάται στα 1,87 δισ. ευρώ να είναι η "βαρύτερη ελληνική τράπεζα". Με την ίδια λογική (και το ίδιο κριτήριο) εισροές θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν και για τη μετοχή της Alpha Bank που αποτιμάται πάνω από το 1 δισ. και συγκεκριμένα στα 1,20 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον, πως οι δύο τραπεζικοί όμιλοι, βάσει της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής, καταλαμβάνουν η μεν Εθνική την τέταρτη θέση η δε Alpha Bank την ένατη. Η δεκάδα συναπαρτίζεται από τις Coca Cola (6,7 δισ. ευρώ), ΟΤΕ (4,1), ΟΠΑΠ (2,2), Κύπρου (1,7), ΤΙΤΑΝ (1,5), Ελληνικά Πετρέλαια (1,3), FF Group (1,2) και Motor Oil που με 1,02 δισ. ευρώ αναρριχάται στην δέκατη θέση. Σε απόσταση...αναπνοής Jumbo με 994,6 εκατ. ευρώ και ΔΕΗ με αποτίμηση 972,1 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v