Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οκτώβριος «φωτιά» για μετοχές-blue chip

Η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και το λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης τα μεγάλα μέτωπα. Χωρίς αλεξίπτωτο η πτώση στις τράπεζες, αντιστάσεις από ορισμένα blue chip. Κρίσιμη η Δευτέρα με προϋπολογισμό αλλά και Eurogroup. Οι αποτιμήσεις και τα στατιστικά της εβδομάδας.

Αρχή για τον Οκτώβριο, έναν παραδοσιακά δύσκολο μήνα για τις αγορές διεθνώς, που θα είναι καθοριστικός για την πορεία της «τρίτης δανειακής σύμβασης». Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απτά δείγματα γραφής, να ψηφίσει δύσκολα μέτρα και να περιμένει στα τέλη του μήνα τον λογαριασμό των stress test.

Γολγοθάς... αλλά ας ξεκινήσουμε από τα τρέχοντα, καθώς όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες, ο Γενικός Δείκτης στις 640,99 μονάδες που ήταν και το χαμηλό ημέρας και τις τράπεζες με οριακά θετικό πρόσημο χάρη στην αντίδραση της Εθνικής.

Τράπεζες, το κλειδί και για τη συνέχεια, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται διεξοδικά στο τι χρειάζεται για να σωθεί η παρτίδα, να αναδεικνύει το παράθυρο της BRRD, κείμενο που στάθηκε αφορμή για ευρύτερη συζήτηση μεταξύ αναγνωστών και φίλων του Euro2day.gr. Η ουσία είναι, πως ο κλάδος έχει «συρθεί» στα ιστορικά χαμηλά του, με τους τίτλους των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να έχουν συρρικνωθεί σε δραματικές αποτιμήσεις και την Εθνική να έχει βάλει πλώρη για την πώληση της Finansbank.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την αποτίμηση των συστημικών ομίλων και την θέση τους στην σχετική κατάταξη. Η Εθνική με 1,289 δισ. ευρώ στην έβδομη(!) θέση, η Alpha Bank μόλις 174 εκατ. ευρώ από το όριο του ενός δισ. ευρώ(!) στην 10η θέση και χαμηλότερα με 421 εκατ. ευρώ η Πειραιώς στη 20η. Στα 294 εκατ. ευρώ η Eurobank καταλαμβάνει την 27η θέση.

Μία απλή ματιά στον σχετικό πίνακα αποτιμήσεων, με μόλις 12 μετοχές/εισηγμένες να ξεπερνούν το όριο του ενός δισ. ευρώ μας δίνει ξεκάθαρη την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στα 36,9 (!) δισ. ευρώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων, σταθερά χαμηλότερα του πήχη του 20% του ΑΕΠ παραπέμποντας στα μέσα/αρχές της 10ετίας του ΄80.

Η συνέχεια από Δευτέρα αναμένεται δύσκολη καθώς τόσο το διεθνές περιβάλλον, όσο και η κατάσταση στο εσωτερικό δεν είναι η καλύτερη. Στην περιοχή των 9,555 μονάδων ο DAX στην Φρανκφούρτη με τα μηνύματα από τις αγορές αποθαρρυντικά και την Fed να φαίνεται πως κρατά στα χέρια της το «κλειδί» για την διαμόρφωση της τάσης για το τρίτο τρίμηνο. Θα δοθεί η αφορμή ώστε μετά την αναμενόμενη διόρθωση στις αγορές να ακολουθήσει ένας τελευταίος ανοδικός κύκλος (και λόγω τέλους χρόνου) ή θα τα χρηματιστήρια θα διαμορφωθούν χαμηλότερα σε ετήσια μέτρηση. Για πρώτη φορά μετά από 3-4 χρόνια η πλειονότητα των επενδυτών δεν είναι και τόσο σίγουρη.

Στο εσωτερικό ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ για την 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί η ημέρα που θα ανακοινωθούν και επισήμως οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Το ενθαρρυντικό μέχρι τώρα είναι, πως για αρκετές εισηγμένες/μετοχές η βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική παρά το ότι ο Τραπεζικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος σε ευρύ αρνητικό/πτωτικό κανάλι. Ωστόσο για τον FT25 το κανάλι, που έχει διαμορφωθεί από τις 3 Αυγούστου δίνει κλιμακωτά όλο και χαμηλότερα «τοπικά υψηλά» δηλαδή κάθε «κορυφή» είναι χαμηλότερη της προηγούμενης, κάτι που τεχνικά μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως για τον τραπεζικό δείκτη (ΔΤΡ) δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ο «ιστορικός πυθμένας» με το περιθώριο νέων μεγάλων απωλειών να μειώνεται όσο χαμηλότερα υποχωρεί ο δείκτης. Απώλειες 75,71% στο τρίμηνο και 83,36% για φέτος για να περιοριστούμε στην φετινή χρήση, καθώς η πορεία του κλάδου από τα τελευταία υψηλά του φθινοπώρου του 2007 είναι αποκαρδιωτική.

Ωστόσο ο ΔΤΡ είναι σε επίπεδα... εξαύλωσης του, με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Το περίεργο είναι, πως σε όλη αυτή την συζήτηση για τον κλάδο έχει επανέλθει και ο κίνδυνος να μην τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Μετάθεση της διαδικασίας για το 2016 δημιουργεί κινδύνους για bail in στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.

Το ΧΑ χρειάζεται ανάσες και το μόνο ενθαρρυντικό είναι, πως μέχρι τώρα οι μη τραπεζικές μετοχές/εισηγμένες διαφοροποιούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από την γενικότερη απαξία του τραπεζικού τομέα. Στα σχετικά διαγράμματα αυτή η απόκλιση αποτυπώνεται εύγλωττα (δες σχετικά Εκηβόλο για... τα απόνερα από την πτώση των τραπεζών/συγκριτικό διάγραμμα ΓΔ/FT25).

Τεχνικά για τον ΓΔ ακολουθείται πλάγια καθοδική κίνηση με το μέσο ημερήσιο τζίρο να μειώνεται στο χαμηλότερο σημείο της αγοράς μετά την επαναλειτουργία της 3ης Αυγούστου. Τόσο για τον ΚΜΟ των 30 ημερών όσο για άλλους δείκτες/συντελεστές (λ.χ. MACD) έχει ακυρωθεί η ανοδική φορά που σηματοδοτήθηκε (από τις 31/8) χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ξεκάθαρα σήμα πώλησης/εξόδου για την πλειονότητα των μετοχών.

Ακόμη το «μη τραπεζικό» τμήμα του FT25 αντέχει, καθώς την Παρασκευή σώθηκε στα 7,40 ευρώ η «παρτίδα» για τη μετοχή του ΟΤΕ, στον ΟΠΑΠ έγιναν έστω διερευνητικά συναλλαγές πάνω και από τα 8 ευρώ, στη ΔΕΗ παρά τις απώλειες δεν χάθηκε σε κλείσιμο η «μάχη» για τα 4,50 ευρώ, ενώ για την Coca Cola η τιμή δεν διαμορφώθηκε στα χαμηλά ημέρας των 18,55 αλλά ο,20 του ευρώ υψηλότερα.

Πρώτος κρίσιμος σταθμός η Δευτέρα, οπότε αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ την ίδια μέρα διεξάγεται το Eurogroup. Να σημειωθεί, πως δύο μέρες αργότερα στις 7 Οκτωβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Οι αποτιμήσεις των blue chips 

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 640,99 μονάδες με πτώση 5,06%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 5,72% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 1,49%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι: Ασφάλειες (+4,23%), Κατασκευές- Υλικά (+1,42%) και Ταξίδια- Αναψυχή (+0,44%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-30,67%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-12,26%), Πρώτες Ύλες (-7,75%) και Χημικά (-7,01%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Inform Λύκος (35,45%), Ακρίτας (20%), Nexans (19,77%), Audiovisual (16,05%), Καθημερινή (15,63%), Μύλοι Λούλη (13,94%), Κορδελλου (10%), ΑΕΓΕΚ (8,7%), ΕΛΒΕ (7,34%) και ΑΝΕΚ (7,14%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Eurobank (-35,48%), Alpha Bank (-31,85%), Εθνική Τράπεζα (-29,81%), Altec (-27,78%), Τράπεζα Πειραιώς (-26,6%), Σπύρου Αγρ. Οικ. (-24,76%), ΓΕ Δημητρίου (-22,22%), Dionic (-19,05%), Minerva (-18,68%) και Newsphone (-16,67%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v