Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες αγοραστών - πωλητών με... τζίρο στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των κρίσιμων 666 μονάδων η κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες μετά το ράλι. Συνεχίζουν υψηλότερα Εθνική - Eurobank. Θετικό γύρισμα για ΟΠΑΠ. Πιέσεις για ΔΕΗ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και Coca Cola. Αυξημένος ο τζίρος.

Διορθώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αφορμή την απρόσμενη πτώση των γερμανικών βιομηχανικών παραγγελιών, εξέλιξη που πυροδοτεί ρευστοποιήσεις καταρχήν στη Φρανκφούρτη.

Το αρνητικό ξεκίνημα του γερμανικού χρηματιστηρίου φαίνεται πως προβλημάτισε τους πιο... βιαστικούς παίκτες, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει άμεση και «ανέφελη» συνέχιση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Δεδομένου του «μουδιάσματος» στην Ευρώπη, οι πρώτες εντολές που ενεργοποιήθηκαν στο Χ.Α. ήταν περισσότερο προσεκτικές, διερευνητικού χαρακτήρα, τουλάχιστον στα πρώτα 30'-35', μέχρις ότου γίνει πιο ξεκάθαρη η τάση σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Η υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο για τη γερμανική παραγωγή/βιομηχανία είναι μία εξέλιξη που η πλειονότητα των ξένων αναλυτών δεν είχε προβλέψει. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και στη συνέχεια, καθώς φαίνεται να αποτελεί ένα... ράπισμα προς την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της Γερμανίας. Μάλιστα ορισμένα ΜΜΕ της χώρας σπεύδουν να το «χρεώσουν» στον ίδιο τον W. Schaeuble.

Έως τις 9.761 μονάδες νωρίτερα ο DAX, που στη συνέχεια ανέκαμψε (με οροφή τις 9.808,43 μονάδες), με την τεχνική εικόνα του δείκτη να χρήζει πιο προσεκτικής παρακολούθησης.

Με την εμφάνιση του γερμανικού joker αλλάζουν -προσώρας- τα δεδομένα για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα στο Χ.Α., με ζητούμενο να παραμένει η προοπτική επαναφοράς (ή όχι) των 679 μονάδων.

Στις 197,48 έως 204,66 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, που έχει επανέλθει στα επίπεδα της 25-28 Σεπτεμβρίου. Θυμίζω πως στο διάστημα αυτό (25-28/9 έως 5/10) ο ΔΤΡ υποχώρησε σε συνεχόμενα ιστορικά ελάχιστα, δημιουργώντας έναν ευκρινή σχηματισμό «διπλού πυθμένα» (σ.σ. συγκεκριμένα στις 158,83-155,68 μονάδες), που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) εάν και πώς θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και στήριξη για τη συνέχεια.

Οι ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις τράπεζες και εντάθηκαν μετά τις 10:55 σε όλο και περισσότερες μετοχές-σηματωρούς και blue chips του FT 25 οδήγησαν σε διεύρυνση της διόρθωσης του δείκτη προς τις 194 μονάδες και του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των κρίσιμων 666 προς τις 663 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος αυξημένοι σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση (για το διάστημα μέχρι τις 11:00), με την υψηλή κυκλοφορία (ειδικά στις τράπεζες) να διατηρείται και τη μεταβλητότητα σε τίτλους-κλειδιά του δείκτη να παραμένει υψηλή.

Πρακτικά η μέχρι τώρα συμπεριφορά των παικτών παραπέμπει σε προληπτική κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων με κίνηση παράλληλη με τις ευρωπαϊκές αγορές. Εάν για παράδειγμα οι απώλειες για τον DAX ξεπεράσουν κάποια στιγμή το 1% (χαμηλότερα των 9.600 μονάδων), τότε θα πρέπει οι αγοραστές/long να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή για να αποφύγουν τον κίνδυνο/ενδεχόμενο ενός εγκλωβισμού. Στην περίπτωση που σταθεροποιηθεί η τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτιμάται πως σταδιακά θα απορροφηθεί η προσφορά που εκδηλώνεται και στο Χ.Α.

Ζητούμενο για τον Γ.Δ. να μη χαθούν στη συνέχεια οι 660 μονάδες και να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola (ή σε κάποιες από αυτές). Στα 8,20 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η μετοχή έχει προβάδισμα έναντι του ΟΤΕ. Στη μετοχή του ΟΤΕ έγιναν λίγες πωλήσεις, οριακά χαμηλότερα του ορίου των 8 έως τα 7,98 ευρώ. Από τα 4,68 ευρώ έγιναν συναλλαγές, αγορές στη μετοχή της ΔΕΗ.

«Κλειδί» η δεικτοβαρής Coca Cola, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται μεταξύ των 19,31 και των 19,50 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ωστόσο, όπως σημείωναν τραπεζικά στελέχη, το «μεγάλο στοίχημα» για το Χ.Α. είναι το επόμενο διάστημα των 45-60 ημερών, με κύριους σταθμούς την επιτυχή αξιολόγηση, την επαρκή ανακεφαλαιοποίηση, την περαιτέρω ενίσχυση της χώρας με επιπλέον πόρους (λ.χ. ΕΣΠΑ, οικονομική συνδρομή για το θέμα της μετανάστευσης κ.λπ.).

Και το ενθαρρυντικό είναι πως η χθεσινή πρώτη των Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με τους δανειστές ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα. Για ένα πρώτο βήμα αναφερόμασταν χθες, αρχικό αλλά κρίσιμο για την πολύ δύσκολη συνέχεια, με την πλευρά των δανειστών να φέρεται διατεθειμένη να συνδράμει την Αθήνα.

Πρόκειται για βραχυπρόθεσμη προσέγγιση σε ορίζοντα έως δύο μηνών, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, και προς το Χ.Α. και προς τις ΑΜΚ των τραπεζών. Σε αυτό το θετικό σενάριο εκτιμάται πως θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ορισμένα ξένα funds, με την Goldman Sachs να δίνει στίγμα προθέσεων με την τελευταία έκθεσή της.

Σταδιακή η απορρόφηση της προσφοράς μέχρι τις 11:05, με λίγες πρώτες αγορές να γίνονται μετά τις 11:10 στις μετοχές των ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων, Lamda Development, F.F. Group.

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια, κιόλας, πάνω από 70 εκατ. μετοχές (πάνω από το 80% σε τραπεζικές), αξίας σχεδόν 12 εκατ. ευρώ, με το 70% να έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v