Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βγαίνουν άμυνες μετά τη βουτιά

Ανάσχεση πιέσεων στο Χρηματιστήριο, μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που αξιολογούνται θετικά. Στο στόχαστρο μπαράζ πωλήσεων οι ευρωτράπεζες, με τους βασικούς δείκτες σε Βορρά και Νότο να καταγράφουν μεγάλη πτώση. Στην «ασφάλεια» γερμανικών ομολόγων και χρυσού στρέφονται επενδυτές.

Σε κόκκινο, βαθύ κόκκινο το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την ώρα που οι νέες σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και η συνεχιζόμενη διόρθωση της Deutsche Bank επενεργούν πολλαπλασιαστικά από το Παρίσι μέχρι το Μιλάνο και τη Μαδρίτη.

Στην Αθήνα οι απώλειες του Χρηματιστηρίου μετριάστηκαν ύστερα από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά.

Πλέον οι συνέπειες της χρηματιστηριακής κρίσης -ακριβώς επειδή "χτυπά" κυρίως τον τραπεζικό πυρήνα- πυροδοτούν ομοβροντία ρευστοποιήσεων σε μετοχές ιταλικών τραπεζών, επιβαρύνουν την απόδοση των κρατικών τίτλων της ευρω-περιφέρειας (και όχι μόνο), σημαίνουν συναγερμό στο Παρίσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης Stoxx 600 Banks υποχωρεί κατά 5,7%, με την Credit Suisse να χάνει 8% και τη Societe General 13%.

Θηριώδεις οι απώλειες (κυρίως) σε όρους αποτίμησης για κολοσσούς όπως η Deutsche Bank (πτώση 4% σήμερα, μετά τη χθεσινή ανάσα), άκρως ανησυχητικά τα διαδοχικά... ΑΜΕΜ που υποχρεώνεται να ενεργοποιήσει η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (κατά 4,7% υποχωρεί ο FTSE MIB), για να διασωθούν ονόματα όπως η Banca Monte dei Paschi di Siena, με όλα αυτά να κάνουν το "ελληνικό πρόβλημα να μοιάζει... παρωνυχίδα μπροστά σε όσα ταρακουνούν την Ευρώπη εδώ και εβδομάδες. 

Σε αυτό τον κυκεώνα (και) το ΧΑ βρίσκεται στο «έλεος» των ευρύτερων προγραμμάτων πώλησης που παραμένουν ενεργοποιημένα σε κάθε τι ευρωπαϊκό, καθώς μόνο από την αρχή του έτους υπολογίζεται πως ένα σχεδόν ΑΕΠ της ευρωζώνης έχει "φύγει" από τα χρηματιστήρια της ηπείρου μας. Στροφή καταγράφεται προς «ασφαλείς» επενδύσεις όπως ο χρυσός (υψηλό οκταμήνου) και τα γερμανικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα (και) το ΧΑ έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο "εκτός τειχών" όσο "εντός", όπου από το μέτωπο του Eurogroup μέχρι αυτό της αξιολόγησης αλλά και το αγροτικό παραμένουν ανοιχτά.

Εύλογη η ανησυχία στην Αθήνα πως η πλευρά των δανειστών θα θέτει θέμα περικοπής συντάξεων, λίγες ώρες πριν την κορύφωση (;) των αγροτικών κινητοποιήσεων και με το θέμα της αξιολόγησης να εκκρεμεί.

Εύλογη η ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η συνεχιζόμενη διόρθωση των συστημικών ομίλων, μόλις δύο μήνες μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, θα έπρεπε λογικά να είναι μικρότερη, λόγου χάρη, της σημερινής στο Μιλάνο.

Με βάση τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν προ δύο μηνών, οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται πως είναι σε καλύτερη θέση από αρκετές ιταλικές (ή ακόμη κι άλλων χωρών της περιφέρειας) και υπό προϋποθέσεις θα έπρεπε να τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης στο ταμπλό. Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η γενικότερη ρευστότητα από το ασφαλιστικό/αγροτικό, την αξιολόγηση, το πολιτικό σκηνικό, τη διαπραγμάτευση δεν επιτρέπει αγοραστικές κινήσεις από την πλευρά των ξένων.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, που η σχέση πωλήσεων/αγορών παραμένει στο περίπου 3/1, με συνέπεια καθημερινά να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο η χρηματιστηριακή εικόνα όχι μόνο των τραπεζικών αλλά και μετοχών-εισηγμένων σηματωρών και blue chips όπου μέχρι πρόσφατα τα ξένα κεφάλαια διατηρούσαν σημαντικές μετοχικές θέσεις.

Εως τις 420 μονάδες νωρίτερα οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με κάποιες δειλές αγορές να ενεργοποιούνται σταδιακά μετά τις 12:30-12:45, οδηγώντας πριν λίγο σε θετικό πρόσημο τις μετοχές των Jumbo, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.

Στο ίδιο διάστημα επιλεκτικές κινήσεις επιχειρήθηκαν και σε τίτλους των FF Group, Lamda Development, Grivalia, δηλαδή σε μετοχές που τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών από τους ίδιους τους επιχειρηματίες ή και τις εταιρείες.

Μετά τις 16.30 ο Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα των 445 μονάδων με την πτώση να έχει υποχωρήσει στο 1,32%.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο διάστημα 4-10 Φεβρουαρίου στα FF Group έχουν γίνει αγορές 135.640 ευρώ από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και άλλων 112.308 από τον όμιλο. Στη Lamda Development αγορές 107.026 ευρώ από την εταιρεία, όπως επίσης άλλων 274.591 στην Grivalia, ενώ (πάντα κατά το ίδιο διάστημα 4-10/2) αγορές 283.491 ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί σε μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Περιπτώσεις που αναφέρονται ενδεικτικά και μόνο για να έχουμε μία εικόνα μέσα στον γενικότερο χαμό των ημερών.

Επίσης σε χαμηλότερες τιμές στήνονται εντολές-φράγματα-αγοράς λ.χ. στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (στα 6,22-6,25 ευρώ), στην Coca Cola (στα 16,35-16,40 ευρώ). Αρκετά χαμηλότερα, έως 3,86%, δίνονται εντολές σε τίτλους των ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, τη στιγμή που αρνητική εξέλιξη θεωρείται το μείον 6,25% στη μετοχή-σηματωρού του ΤΙΤΑΝα. Νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στα 15,07 ευρώ, νωρίτερα στη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας, εξέλιξη που αποθαρρύνει ένα μέρος της αγοράς, δεδομένης και της βαρύτητας που έχει ο τίτλος και η εισηγμένη.

Η επιστροφή της μετοχής του ΤΙΤΑΝα στα χαμηλά του Σεπτεμβρίου του 2013 μόνο καλή ένδειξη δεν μπορεί να θεωρηθεί σε αυτή τη συγκυρία.

Περίπου στις 16:30 είχαν αλλάξει χέρια 212 εκατ. μετοχές, σχεδόν οι μισές στην Εθνική. Ο τζίρος στα 56 εκατ. ευρώ, με το 65% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v