Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αρχίσαν τα… γυρίσματα μετά το Eurogroup

Εναλλαγές προσήμου, υψηλός τζίρος και μεταφορά θέσεων από τράπεζες σε blue chip χαρακτήρισαν τη μετά Eurogroup εικόνα του ΧΑ. Οριακά αρνητικό το κλείσιμο για το ΓΔ. Πώς κινήθηκαν οι βραχυπρόθεσμοι, τι λένε αναλυτές, τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Συνεδρίαση δύο όψεων, μετά το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαϊου, που ξεκίνησε με "ενθουσιασμένους" αγοραστές και νέες τοποθετήσεις στον Τραπεζικό κλάδο και εξελίχθηκε σε σταδιακό σβήσιμο του τζίρου και επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με αξιοπρόσεκτο αριθμό traders να παίρνουν τα κέρδη τους από Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, σε μη Τραπεζικούς τίτλους που "θεωρητικά έχουν μείνει πίσω".

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ευνόητο είναι πως η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε και διεξήχθη στον απόηχο των ανακοινώσεων από το χθεσινό Eurogroup, των δηλώσεων που ακολούθησαν και των εκθέσεων από Ξένους οίκους που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Με "ΑΜΕΜ" ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των Alpha Bank, Motor Oil και Εθνικής και πολύ γρήγορα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "έβλεπαν" το υψηλό ημέρας, εν μέσω "ύποπτα" υψηλού τζίρου ο οποίος στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 28 εκατ. (2 εκατ. τα "πακέτα" σε ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ η πρώτη ώρα συμπληρώθηκε με 44,1 εκατ. (3,2 εκατ. τα "πακέτα" σε ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ).

Ο τραπεζικός δείκτης (-3,4%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 61,54 μονάδες (+3,53%), ο τίτλος της Alpha Bank (-3,14%) μέχρι τα 2,67 ευρώ (+4,71%), της Εθνικής (-2,9%) μέχρι τα 0,322 ευρώ (+3,87%), της Eurobank (-4,42%) μέχρι τα 1,17 ευρώ (+3,54%) και της Πειραιώς (-3,33%) μέχρι τα 0,308 ευρώ (+2,67%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα, σταδιακά ο τζίρος κατέβασε στροφές, οι αγοραστές στο Τραπεζικό ταμπλώ υποχώρησαν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ άρχισαν να γίνονται περισσότερο ευδιάκριτες οι κινήσεις μεταφοράς κεφαλαίων στα μη Τραπεζικά blue chips και σε λίγες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι, σχεδόν, η μοναδική συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία ήταν οι χθεσινές ανακοινώσεις του Eurogroup και των Αξιωματούχων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, ενώ το σύνολο των εγχώριων αναλυτών διαβάζει και ξαναδιαβάζει τις ανακοινώσεις, προσπαθώντας να "αποκρυπτογραφήσει" τα "ψιλά γράμματα".

Ο γράφων την στήλη επικοινώνησε με αρκετά τμήματα ανάλυσης, Ιδιωτικών ΑΧΕ και το συμπέρασμα είναι πως οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου είναι απόλυτα διιστάμενες, ενώ οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι τείνουν να δημιουργήσουν "πλειοψηφική τάση".

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, οι τελευταίες εξελίξεις ασφαλώς και μειώνουν σε σημαντικότατο βαθμό το "country risk", κάτι που φάνηκε και στην Αγορά ομολόγων, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας και βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Όμως ακόμα και αυτοί που βλέπουν "το ποτήρι μισογεμάτο" θεωρούν ότι η Τραπεζική άνοδος εισέρχεται σε φάση συσσώρευσης - κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και τα επόμενα ανοδικά "καύσιμα" αναμένονται από τον Draghi, στις 2 Ιουνίου.

Με γνωστή ατάκα απαντούν όσοι παραμένουν σχετικά επιφυλακτικοί. Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Ιουλίου του 1990, μετά τον ημιτελικό του Μουντιάλ της Ιταλίας, όταν η Αγγλία έχασε στα πέναλτι από την (τότε) Δυτική Γερμανία, ο Βρετανός επιθετικός Γκάρι Λίνεκερ είχε κάνει την περιβόητη δήλωση πως “το Ποδόσφαιρο είναι ένα απλό Άθλημα. 22 ποδοσφαιριστές κλωτσούν μια μπάλα για 90, ή 120 λεπτά και στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί” και αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε όλα τα Eurogroup από τότε που ξεκίνησε η Ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με τους ίδιους αν υπάρχει κάποιος "νικητής" από την χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που κέρδισε τις εντυπώσεις, δεν είναι άλλος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές, δανειστές και Ελλάδα "αγόρασαν χρόνο", αλλά παραμένει αδιευκρίνιστη η διευθέτηση του χρέους, όπως και πως θα γεφυρωθούν οι απόψεις μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, την ώρα που σίγουρα αναμένονται και νέα μέτρα, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, ενώ οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις Γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους. Επίσης αξίζει επισήμανσης ότι η δεύτερη υποδόση πάει για το Φθινόπωρο και αφού, εξακριβωμένα, έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα νέα μέτρα και έχουν ολοκληρωθεί η διεργασίες για τα "κόκκινα" δάνεια και το Υπερταμείο.

"Το Eurogroup στέλνει ένα σημαντικό και μη αναστρέψιμο πολιτικό σήμα πως η απαιτούμενη ελάφρυνση χρέους θα λάβει χώρα από το 2018", τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, επίσης Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

"Καταφέραμε να υπάρξει μια συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ελλάδα, φέρνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ενισχύει την εμπιστοσύνη και αυτό με κάνει χαρούμενο", σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

"Δεν αναμένουμε να υπάρξει και τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, με βάση τα σημερινά δεδομένα", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι "το Γερμανικό Κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει την χθεσινή συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα και από την αρχή της συνεδρίασης, ήταν κοινό μυστικό ότι οι τελικές εντυπώσεις θα κρινόντουσαν, όχι μόνο από το τελικό πρόσημο του Δείκτη, αλλά και από το που θα έκλεινε αυτός, σε σχέση με την ημερήσια διακύμανση που είχε καταγράψει.

Το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον Γενικό Δείκτη με οριακά αρνητικό πρόσημο και σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, δίνοντας την εντύπωση πως τον τελευταίο λόγο είχαν όσοι ακολούθησαν το χρηματιστηριακό ρητό "buy the rumor, sell the news", με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Συμπερασματικά, η χθεσινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν απόλυτα αναμενόμενη και προεξοφλημένη από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και δεν εμπεριείχε την παραμικρή θετική έκπληξη που θα μπορούσε να δώσει ανοδικά "καύσιμα" για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η κίνηση της μετοχής του Οργανισμού Προγνωστικών (-2,13%) μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία "η εταιρεία Stoxx ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση των δεικτών αναφοράς μετά την τακτική τριμηνιαία αναθεώρηση. Στο δείκτη Stoxx 600 υπάρχουν 11 προσθήκες και αντίστοιχες διαγραφές. Ο ΟΠΑΠ συγκαταλέγεται μεταξύ των μετοχών που διαγράφονται από τη σύνθεση του δείκτη. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Αγορών στις 20 Ιουνίου", που σημαίνει πως η τελευταία ημέρα "υποχρεωτικών" πωλήσεων είναι η 17η Ιουνίου, η οποία συμπίπτει και με το triple witching Ιουνίου.

Έτσι μετά την ΔΕΗ (διαγραφή από τον MSCI Standard Greece στις 31/5, ενώ αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου και για αυτό γίνεται προσπάθεια δημιουργίας "μαξιλαριού" με τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), το Χ.Α. αποκτά και μία δεύτερη "δύσκολη εκκρεμότητα" αυτή του ΟΠΑΠ.

Από την άλλη θα ήταν σημαντική παράλειψη η μη αναφορά στους θετικούς, Δεικτοβαρείς, πρωταγωνιστές ημέρας: ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,26%), Lamda Development +3,97% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Viohalco (+2,74%), Grivalia (+2,39%, αλλά μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Ελλάκτωρ (+7,91% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ΕΥΔΑΠ (+4,03% και 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Μέτκα (+0,96% και 4ης συνεχόμενη θετική συνεδρίαση), Μυτιληναίος (+2,7%), Τιτάν (+5,61%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Τέρνα Ενεργειακή (+1,37%), ΕΕΕ (+1,78%), Motor Oil (+1,43% και έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) και Follie Follie Group (+2,73%).

Το διάγραμμα της Motor Oil από την αρχή του χρόνου

Η σημαντική μεταβλητότητα αύξησε τις συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ περίπου την ίδια εικόνα με την spot Αγορά παρουσίασε και η Αγορά ομολόγων, καθώς τις πρωινές αγορές τις διαδέχθηκαν αξιοπρόσεκτες πωλήσεις, με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να διαμορφώνουν σημαντικές ημερήσιες διακυμάνσεις: 2ετες 7,36% (πρωινό χαμηλό 6,75%), 5ετες 7,10% και 10ετες 7,12% (πρωινό χαμηλό 6,98%).

Τεχνικά και όπως φάνηκε στην σημερινή συνεδρίαση, ο τελικός στόχος των ενεργών χαρτοφυλακίων ήταν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 640 μονάδων, κάτι που επετεύχθη από την ανάδυση που σημειώθηκε από τα χαμηλά ημέρας, προκειμένου να μείνει "ζωντανό" το σενάριο "αναμέτρησης" με τις 650 μονάδες και με δεύτερο στόχο τις 680 και 730 μονάδες.

Αντίθετα αν παραβιαστούν καθοδικά οι 640 μονάδες, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στις 631 και 620 μονάδες.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,75%). το "stop" στο "Long" έχει ανέβει στις 178 μονάδες, ενώ η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 185 μονάδες και η κύρια στις 188.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Επιτέλους κάποια συμφωνία"!!, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Μετά από πολλά πέρα δώθε, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται εντός ευρώ και υπό την κηδεμονία της Ευρώπης. Αυτό αναμένεται να ηρεμήσει τις Αγορές και να βγάλει την Ελλάδα από το επίκεντρο του αρνητικού ενδιαφέροντος. Αν αυτό θα μεταφραστεί σε θετικό ενδιαφέρον, θα φανεί σύντομα, από τις πρώτες αξιολογήσεις της Οικονομίας μας, από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Δυστυχώς υπάρχουν και πολλά αρνητικά. Κατ' αρχάς δεν έκλεισε η αξιολόγηση, ούτε αναπροσαρμόστηκε το χρέος. Και τα δύο αυτά, πάνε για Σεπτέμβρη, με όμηρο, ένα μεγάλο μέρος της δόσης που περιμέναμε να πάρουμε. Αντί να πάρουμε 6 δισ για να πληρώσουμε υποχρεώσεις στο εξωτερικό και 5 δισ για τη δική μας Οικονομία, παίρνουμε 6 δισ για το εξωτερικό και 1,5 δισ για μας.

Δεύτερον, η κυβέρνηση, ακολουθώντας το ξεπερασμένο αρχικό "Κεϋνσιανικό" μοντέλο, φορολογεί τα πάντα που κινούνται και ελπίζει ότι θα φέρει ανάπτυξη, επιδοτώντας ότι την εξυπηρετεί. Όμως λεφτά δεν έχει και τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο έφθασαν τα 89 δισ, σηματοδοτώντας την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Φορολογουμένων. Αν βασίζεται στο πακέτο Junker, θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό χρειάζεται και Ιδιωτικές επενδύσεις για να δουλέψει.

Τέλος, τα άλλα θέματα που θα φέρουν χρηματοδότηση, όπως η επίλυση των "κόκκινων" δανείων, οι Ιδιωτικοποιήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλα, δεν αρκεί να νομοθετούνται. Πρέπει και να εφαρμοστούν. Και αυτό έχει πολιτικό κόστος, μεγαλύτερο από τη νομοθέτηση.

"Το Χρηματιστήριο διατηρείται σε καλά επίπεδα, ευτυχώς χωρίς μεγάλες ανοδικές εξάρσεις και περιμένει. Τα επίπεδα κάτω από τις 500 μονάδες, στα οποία βρεθήκαμε τον Φεβρουάριο, φαίνεται να αποτελούν οριστικά παρελθόν, αλλά δεν φαίνεται να έχουμε ακόμα τις προδιαγραφές για να κατακτήσουμε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά" εκτιμά ο πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.

-Στρατής Πολυχρονέας

"Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί..... Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και του τελευταίου Eurogroup, καθώς το ουσιαστικό θέμα του Ελληνικού χρέους παραπέμπεται στις καλένδες για μετά τις Γερμανικές εκλογές (22 Οκτωβρίου 2017), δηλαδή το 2018" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η Ελληνική Πλευρά πέτυχε να βάλλει στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα του Ελληνικού χρέους για πρώτη φορά, να προχωρήσει η αξιολόγηση μετά την εφαρμογή επώδυνων μέτρων για το χειμαζόμενο Ελληνικό Λαό, αλλά και να προωθηθεί η εκταμίευση των €7,5 δισ μέσα στο α΄15ήμερο του Ιουνίου (θα πρέπει ωστόσο να γίνουν τροποποιήσεις στις νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τα "κόκκινα δάνεια", στο ΕΚΑΣ, το Ταμείο Αλληλεγγύης και τις Αποκρατικοποιήσεις).

Το ΔΝΤ μπορεί να υποχώρησε στις απαιτήσεις του, ωστόσο πέτυχε να αναγνωριστεί η έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους που θα συνταχθεί έως το τέλος του 2016 (η συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζει να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα), να νομοθετηθεί ο "κόφτης", με τον ESM μάλιστα να έχει προσφερθεί να εξαγοράσει το ήμισυ σχεδόν των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Βέβαια αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε (Staff Level Agreement) πραγματοποιείται σχεδόν ένα μήνα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του "Brexit" (23/6), αλλά και των εκλογών στην Ισπανία (26/6), που τυγχάνουν ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Τα €7,5 δισ, τα οποία θα αποτελέσουν την πρώτη δόση της εκταμίευσης των €10,3 δισ, θα κατευθυνθούν λογικά προς ληξιπρόθεσμες πληρωμές του Δημοσίου, αλλά και πληρωμές προς τους Ξένους "επενδυτές" όπως η ΕΚΤ, μέσα στον Ιούλιο.
Η Ελλάδα, επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, μέσα στο Καλοκαίρι του 2016, αλλά αυτό θα φανεί, από τους Ξένους Πιστωτές της, αλλά και τις εκθέσεις αξιολόγησης των Διεθνών Οίκων.

Σίγουρα η ανάκληση του "waiver" για τα Κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ, θα αποτελέσει θετική είδηση τον Ιούνιο, αλλά αν δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας, οι προοπτικές της Οικονομίας δύσκολα θα αναβαθμιστούν επί της ουσίας.

Ο κανόνας του μαστίγιου και του καρότου συνεχίζεται να εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι το οποίο δε διαφεύγει της προσοχής των Ξένων Επενδυτών, στους οποίους, δυστυχώς, στηρίζεται η ανάταση της Χώρας.
"Τέλος, αξίζει να αναφερθεί κανείς στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες καίτοι ουδέτερες, χρήζουν εγρήγορσης και ταχέων ανακλαστικών" επισημαίνει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" παραφωνία τον Shanghai Composite (-0,23%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι δείκτες Hang Seng (+2,71%) και Sensex 30 (+2,28%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο (υψηλά επτά μηνών), οριακές απώλειες για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό που δείχνει διαθέσεις να συμπληρώσει και 7η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (χαμηλά 4 εβδομάδων).

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, βελτιωμένο ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 107,7 έναντι του 106,8 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 114,2 έναντι του 113,2 που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στο 106,6 από 100,8 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, προειδοποίησε πως ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός Τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα στα μέτωπα ρυθμιστικών κανονισμών και κεφαλαίου. Επιπλέον εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να περιμένει να δει τα αποτελέσματα των πολιτικών της πριν αποφασίσει να αλλάξει πορεία.

Ο Axel Weber τόνισε πως "φέτος υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στις Παγκόσμιες Αγορές, ενόψει των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο και του Βρετανικού δημοψηφίσματος το Καλοκαίρι". "Πολλοί περιμένουν να καταλαγιάσει το πράγμα και ελπίζω ότι το δεύτερο μισό του έτους θα δει περισσότερη δραστηριότητα (από πελάτες). Αλλά αυτή τη στιγμή οι ενδείξεις, ακόμη, λένε πως η Αγορά είναι δύσκολη", κατέληξε.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοχεύει να ξεκινήσει, συγκρατημένα, τις αγορές εταιρικού χρέους τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει αρχικά την έκδοση νέου χρέους και έπειτα να αυξήσει αργά το μηνιαίο ρυθμό αγορών σε πέντε με 10 δισ. ευρώ", ανέφεραν στο Reuters πηγές από τους κόλπους της Κεντρικής Τράπεζας. "Τα εταιρικά ομόλογα που εκδίδονται σε ευρώ αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει η ΕΚΤ και η οποία διαρκώς μεγαλώνει. Η πρόκληση έγκειται στο ότι η Αγορά τέτοιων ομολόγων, αξίας 600 δισ. ευρώ, περιορίζεται κυρίως σε μεγάλες Επιχειρήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας που ήδη απολαμβάνουν εύκολη πρόσβαση σε πίστωση".

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα ελπίζει πως τα χρήματά της τελικά θα φτάσουν σε μικρότερους Δανειολήπτες όλης της Ευρωζώνης, για τους οποίους η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι πρόβλημα. "Εφόσον αυτό φαίνεται πως θα πάρει αρκετό χρόνο, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει το ρυθμό των αγορών σταδιακά", αναφέρουν οι πηγές.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, τόνισε πως "μπορεί 'άνετα' να δει την πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δύο, η τρεις φορές φέτος".

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 5,7% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας "FHFA". Σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Η δραστηριότητα του κλάδου των Υπηρεσιών επιβράδυνε περαιτέρω τον Μάιο, με τις Αμερικανικές Επιχειρήσεις να εμφανίζονται επιφυλακτικές για τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του κλάδου των Υπηρεσιών διολίσθησε στις 51,2 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Απρίλιο. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τις Υπηρεσίες και τον κλάδο της Μεταποίησης υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από 52,4 μονάδες τον Απρίλιο. Αυτό ήταν το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το Εurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που έγινε από την Αθήνα και η οποία οδήγησε στην πλήρη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικού προσωπικού. Με αυτό το δεδομένο, οι Υπουργοί Οικονομικών αναζήτησαν την αποφυγή περαιτέρω 'στρες' γύρω από τη Χώρα, δεδομένου ότι και το δημοψήφισμα στη Βρετανία απέχει μόλις ένα μήνα. Έτσι, αποφάσισε να συνεχίσει χωρίς το ΔΝΤ, που αποτελούσε βασική προϋπόθεση της συμφωνίας τον Αύγουστο του 2015. Αυτό σημαίνει, ότι η σκληρή συζήτηση μεταξύ των δανειστών για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους αναβλήθηκε, για να επανεκκινήσει μετά το Καλοκαίρι, όταν η πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα παραμείνει 'ευαίσθητη' πριν από τις Γερμανικές και Γαλλικές εκλογές του 2017", σχολιάζει η Barclay’s.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να επιτρέψει στην ΕΚΤ να επαναφέρει το "waiver" για τα Ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα "ανακουφίσει" τις Τράπεζες σε ότι αφορά στο κόστος χρηματοδότησης.

"Η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα είναι μια 'credit positive' εξέλιξη. Η συμφωνία απομακρύνει το ρίσκο κρίσης ρευστότητας, ιδίως βραχυπρόθεσμα, καθώς οι πληρωμές της Αθήνας για λήξεις ομολόγων και επιτόκια από το Μάιο ως το Δεκέμβριο ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ. Το Eurogroup παρείχε έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση χρέους, που είναι επίσης 'credit positive', καθώς υποδηλώνει την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των Χωρών της Ευρωζώνης και των Θεσμών, κυρίως του ΔΝΤ και της Κομισιόν, για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Αν και η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη μορφή της ελάφρυνσης, είναι σαφές ότι η ουσιαστική ελάφρυνση θα εξεταστεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και παραμένει υπό την αίρεση της ικανότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης να υλοποιεί επιτυχημένα τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα", αναφέρει η Moodys.


"Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τα περισσότερα από τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα για τη διάσωσή της και, υπό την αίρεση της περαιτέρω επιβεβαίωσης τις επόμενες ημέρες της εφαρμογής τους, επικύρωσαν την νέα εκταμίευση από το ESM 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η πρώτη υποδόση ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο, ενώ οι υπόλοιπες υποδόσεις θα εξαρτηθούν από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (που σχετίζονται με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, την Τραπεζική διακυβέρνηση και τον Ενεργειακό τομέα). Πρόκειται για εκταμίευση ποσού μεγαλύτερου από τα 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα 21,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει το ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, αλλά και ανεξόφλητα δάνεια ύψους 220 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ είναι οπωσδήποτε θετική είδηση βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα. Απομακρύνει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ πριν το τέλος του έτους. Παρέχει πόρους για να αποπληρωθεί περίπου το ήμισυ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Κυβέρνησης, βοηθώντας ώστε να χαλαρώσει η εγχώρια θέση ρευστότητας και πιθανότατα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να επαναφέρει το "waiver" στα Ελληνικά ομόλογα στις 2 Ιουνίου, παρέχοντας μια φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Τράπεζες", επισημαίνει σε έκθεσή της η Citi.

Στα 45,2 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Folli Follie το α' τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας άνοδο 30,9%, προβλέπει η IBG σε έκθεσή της. Τα έσοδα της εταιρείας εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 288,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 7,5%. Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα στις 26 Μαΐου. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 21 ευρώ και τη σύσταση "Buy".

Από εκεί και πέρα ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 651,6 μονάδες (+1,48%), για να ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική κίνηση (μετά τις 15.44 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) μέχρι τις 633,4 (-1,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 640,73 (-0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 641,8 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 163,4 εκατ. από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΦΑ, ΥΓΕΙΑ, ΚΥΠΡ, ΙΝΛΟΤ). Σχετική υποχώρηση του "συγκεντρωτισμού", καθώς ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ "απασχόλησαν" το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΛΠ και ΟΠΑΠ. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" οι Grivalia, Lamda Development, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο υψηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν.

Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντική κινητικότητα στην Creta Farm (+14,54%), το μέρισμα 0,16 ευρώ έδωσε το σημερινό +10% στην Ελινόιλ, αξιοπρόσεκτο ενδιαφέρον για τον Άνεμο (+2,94%), "εξαφανίστηκαν" οι αγοραστές μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στην Audiovisual, επιμένει ο πωλητής αλλά δεν βρίσκει πρόθυμους αγοραστές στον Μπήτρο (-9,74%), ενώ τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη κρίνεται η κίνηση στον Νηρέα (+9,64%) από τα χαμηλά των 0,0701 ευρώ (κλείσιμο 11/2), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 53 εκατ. ευρώ.

Το διάγραμμα του Νηρέα από την αρχή της χρονιάς

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

---ΧΠΑ

Την υψηλή μεταβλητότητα της υποκείμενης Αγοράς ακολούθησαν και οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα την νέα αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (120.296 συμβόλαια).

Στα 25.799 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.348, 8.225 για τον Ιούνιο και 123 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 180,5) κινήθηκε μεταξύ 178, και 187 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.883), Alpha Bank (17.009), Eurobank (11.614), Πειραιώς (24.141), Εθνική (54.674), MIG (4.166), ΟΤΕ (585), ΟΠΑΠ (1.149), Ελ. Πετρέλαια (234), Μυτιληναίο (815), ΕΧΑΕ (175), Ελλάκτωρα (1.469), ΓΕΚ (1.808), Jumbo (188).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.697.605 τεμ.) και Eurobank (2.341.742 τεμ.), ΔΕΗ (1.063.955 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v