Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς θα παιχτεί η συνεδρίαση της Δευτέρας

Οι παρακαταθήκες από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και η ούρα πωλήσεων σε τράπεζες και blue chip. Γιατί οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις. Ποια είναι τα επίπεδα που μπορεί να εμφανιστεί αντίδραση.

Τα πάνω- κάτω στις αγορές, στο ΧΑ την εβδομάδα που μόλις "έκλεισε" με μία από τις πιο ηχηρές ανατροπές στην νεότερη ιστορία της Ευρώπης. Κατά γενική εκτίμηση των ειδικών τόσο ηχηρή, καταλυτική που πολύ δύσκολα δεν θα αφήσει το "αποτύπωμα" της στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ηδη οι πρώτες παρενέργειες σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές (μετοχών, ομολόγων, ισοτιμιών, μετάλλων κ.ά.) προοιωνίζονται μία "επόμενη ημέρα", που θα αλλάξει συσχετισμούς και ισορροπίες και στη χώρα μας.

Γιατί το Brexit φοβίζει τους έλληνες επιχειρηματίες αναλύει ο Σταμάτης Ζησίμου, σε μία εμπεριστατωμένη όσο και ψύχραιμη πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος.

Για παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητος, κάνει λόγο ο Moody's με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια...

Στο καναβάτσο τράπεζες και blue chips, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (πανευρωπαικά) υπό αναθεώρηση μόλις ένα μήνα πριν τα κρίσιμα stress tests της ΕΚΤ σε 50-52 ισχυρές ευρωπαικές τράπεζες. Προφανώς με νέα δεδομένα και βεβαρημένες προβλέψεις σε μία συγκυρία που ο "πόλεμος των συναλλαγματικών ισοτιμιών" παραπέμπει σε θεαματικές ανατροπές. Στα υπόψη, πλέον, η σχέση στερλίνα- δολαρίου- ευρώ... με τις Προεδρικές στις ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου.

Σε αυτόν τον διεθνή κυκεώνα, που "σαρώνει" κυρίως την Ευρώπη, το ΧΑ παρασύρεται ήδη 13,42% χαμηλότερα, στις 535 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος, όπως στο μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών αγορών, "βυθίζεται" στο limit down στις 726 μονάδες, με το ανεκτέλεστο πωλήσεων να μην αφήνει και πολλά περιθώρια ενθαρρυντικών σκέψεων για την Δευτέρα.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε σε ένα από τα σχόλια μας της Παρασκευής οι ακραίες μεταβολές (πτωτικές σε αυτή την φάση) αφήνουν-σχεδόν πάντα- περιθώρια intraday κινήσεων, με το ανάλογο ρίσκο και με... γερό στομάχι.

Κρίσιμη αλλά όχι τελεσίδικη, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή) όσον αφορά στην σχέση Ηνωμένου Βασιλείου- Βρυξελλών με την Credit Suiss να σημειώνει ότι η σχετική διαδικασία αποχώρησης μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια και στο ενδιάμεσο πολλά θα μπορούσαν να συμβούν. Οι εκάστοτε αφορμές θα λειτουργούν εκτονωτικά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση και οι αγορές μετά το sell off της Παρασκευής δικαιολογείται από χαμηλότερα επίπεδα να δώσουν αντίδρασης εκτόνωσης προτού ενδεχομένως να συνεχίσουν χαμηλότερα.

Το ΧΑ μέχρι και την συνεδρίαση της Πέμπτης ερχόταν από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστική απόδοση 11% για τον Γενικό Δείκτη και 36,4% για τον τραπεζικό.

Η "κατάρρευση" της Παρασκευής ήρθε να... αποκαταστήσει ένα μέρος από την τεχνητή άνοδο των προηγούμενων ημερών που στηρίχθηκε στην προεξόφληση της "παραμονής". Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι αγορές έχουν κι άλλο κάτω- τουλάχιστον- για την Δευτέρα με γνώμονα και την σημαντική διόρθωση της Wall Street.

Κλάδος- κλειδί, σε πανευρωπαικό επίπεδο, ο τραπεζικός με το έως μείον 35% για τον αγγλικό FTSE Banks να μην αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών, τουλάχιστον για την Δευτέρα.

Μέσα στο σαβατοκύριακο έγιναν πολλές κινήσεις σε όλα τα μέτωπα (από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη μέχρι Λονδίνο) προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι άμεσης "κατάσβεσης" της "φωτιάς" που έχει ανάψει στα... σωθικά της γηραιάς ηπείρου. Η συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, της ΕΕ με τη συμμετοχή τραπεζιτών κι από άλλες χώρες θα φανεί εάν θα αποδώσει καρπούς βραχυπρόθεσμα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Προς ώρας ξένοι αναλυτές εκτιμούν, πως από Δευτέρα θα υπάρχει λίγο πιο ξεκάθαρη εικόνα καθώς θα είναι γνωστό και το εκλογικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Χρηματιστήριο οδηγός για τις αγορές η Wall Street εκτιμάται, πως θα είναι αυτή που θα δώσει σήμα αντίδρασης κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα με αναλυτή της Goldman Sachs να... υπονοεί παρέμβαση(;) της Fed ή κάποιας άλλης μορφής κίνηση της Janet Yellen.

Μέχρι νεοτέρας οι πωλητές μπορεί να έχουν το πάνω χέρι, παίζοντας χωρίς αντίπαλο στο short παιχνίδι σε τιμές χαμηλότερα των 1,380 μονάδων για τον FT25, όμως σε αυτές τις τιμές ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν αντίθετα/long συμβόλαια εάν και εφ΄ όσον Wall Street και DAX δώσουν το σήμα.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου μεταβλητότητας μπορεί να άμβλυνε κάπως την έκταση της διόρθωσης και του sell off της Παρασκευής, που πρακτικά σημαίνει ότι για την Δευτέρα υπάρχει "ουρά" σημαντικών νέων πωλήσεων ωστόσο στα μέσα της εβδομάδας και με τη προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι 480 μονάδες (για τον ΓΔ) θα μπορούσε να υπάρξει τεχνικής μορφής αντίδραση. Με το 1/3 της προηγηθείσας διόρθωσης το περιθώριο αντίδρασης για τον ΓΔ έχει ως πρώτο εύρος αντίστασης πέριξ των 550 μονάδων.

Να συνεκτιμηθεί, πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η αποκοπή μερίσματος 0,30 ευρώ για τις κοινές και προνομιούχες του ΤΙΤΑΝα (27/6), υπολοίπου μερίσματος 0,50 ευρώ για τη μετοχή της Motor Oil (27/6), ενώ ακολουθεί (στις 29/6) η αποκοπή 0,10 ευρώ για τον ΟΤΕ.

Επίσης την τελευταία ημέρα του μήνα (Πέμπτη 30/6) ορίζεται και το ημερολογιακό τέλος του λογιστικού πρώτου 6μηνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Για την.. ιστορία ο Βασίλης Μαρκάκης, μας θυμίζει πως πέρυσι τέτοια εποχή με αφορμή την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο τραπεζών- χρηματιστηρίου το ΧΑ "οδηγήθηκε" στο... κενό της 3ης Αυγούστου. Συνεπώς ας προσέχουμε γενικότερα τον Ιούνιο και το sell in May and go Away... που βγαίνει για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 534,78 μονάδες με πτώση 8,83%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 9,30% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 4,56%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε μόνο οι κλάδοι Μέσα Ενημέρωσης (+25%) και Προσωπικά- Οικιακά Προϊόντα (+0,75%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-17,91%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-16,27%), Εμπόριο (-11,85%) και Ταξίδια- Αναψυχή (-11,35%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βογιατζόγλου Systems (28,28%), Μύλοι Κεπένου (27,20%), Audiovisual (25%), Δούρος (18,83%), Trastor (14,27%), Ακρίτας (14,08%), Βιοκαρπέτ (9,7%), ΑΝΕΚ (8,33%), Κανάκης (5,71%) και Καραμολέγκος (5,26%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΚΡΕΚΑ (-35,44%), Dionic (-34%), ΜIG (-29,71%), Μπουτάρης (ΚΑ) (-27,66%), Newsphone Hellas (-27,51%), Forthnet (-27,14%), Μπήτρος (-26,29%), Eurobank (-23,38%), Κτήμα Λαζαρίδη (-20,33%) και Attica Bank (-20,14%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v