Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντηρείται κοντά στις 570 ο Γενικός Δείκτης

Με «αέρα» από την ανοδική κίνηση στις διεθνείς αγορές υπερισχύουν οι αγοραστές και στο ΧΑ, με τον τζίρο ωστόσο να «κάθεται» μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης. Κέρδη για τα περισσότερα blue chips, ξεχωρίζουν Μυτιληναίος, Alpha Bank και Viohalco.

Σε άτονο κλίμα συνεχίζεται η συνεδρίαση μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που προκλήθηκε κυρίως από την αντίδραση των ξένων αγορών και επιμέρους από τη θεαματική κίνηση του Μυτιληναίου.

Μετά τα πρώτα 45'-55' και ενώ αρχικά είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως σήμερα θα πραγματοποιούνταν ένας τζίρος 25+, στη συνέχεια το ενδιαφέρον των traders περιορίστηκε σε μία συνήθη διαχείριση ακόμη μίας ημέρας που απλά θα συμβάλει στη συντήρηση της τάσης πάνω από τις 550 μονάδες.

Ωστόσο σε ήπιους ρυθμούς, με ποσοστά κοντά σε αυτά της αρχής, κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 0,75% για τον DAX στις 10.520 (και αφού ενδοσυνεδριακά υπερέβη το όριο των 10.550 μονάδων).

Πλην όμως η συνολικότερη εικόνα του ταμπλό κρίνεται ικανοποιητική καθώς στην πλειονότητα των μετοχών υπερισχύουν οι long, είτε αφορά στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, είτε του Παρισιού ή της Αθήνας.

Αναλυτικότερα με θετικό πρόσημο συνεχίζουν οι 25 από τις 30 μετοχές του βασικού δείκτη DAX, οι 34 από τις 40 του CAC, ενώ στο ΧΑ με αρνητικό πρόσημο υποχωρούν μόνον οι 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η μέχρι τώρα εικόνα των αγορών παραπέμπει σε μία μάλλον συντηρητική διαχείριση της κατάστασης, περιμένοντας σήμερα την επικεφαλής της Fed και με τους θεσμικούς αύριο να "κλείνουν" τον μήνα Σεπτέμβριο.

Από τη Wall Street τα μηνύματα παραπέμπουν σε "άνοιγμα" με οριακή μεταβολή και συγκεκριμένα για τον S&P τα futures "δείχνουν" ξεκίνημα από λίγο χαμηλότερα στις 2.162 μονάδες. Μικρές διακυμάνσεις και για τις τιμές του χρυσού (1.323,75 $), του Brent (49,10 $ ), ενώ η σχέση EUR/USD διαμορφώνεται στο 1,1220. Στα 8,251 το 10ετές ελληνικό, περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη αναφορά μας.

Με θετικό πρόσημο οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με τον τραπεζικό στο 1,22% και στις 636 μονάδες, έχοντας αρχικά υψηλό ημέρας στις 645,97 μονάδες.

Στο συν οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής, σταθερή η Πειραιώς.

Το 34% έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, πολύ υψηλά στη σχετική κατάταξη ο Μυτιληναίος, αλλά και οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Intralot, EXAE, FF Group κ.α.

Μετοχή της συνεδρίασης ο Μυτιληναίος, καθώς ενισχύεται σχεδόν 6% με συναλλαγές περισσότερες του 1,3 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένη και η μετοχή της ΜΕΤΚΑ (με πολύ λιγότερες συναλλαγές/τζίρο), που με 2,20% ενισχύεται προς τα 4,15 ευρώ.

Στα 7,81-7,93 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με αγοραστές από τα χαμηλά ημέρας, με την αγορά να περιμένει τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης μετά την υπαγωγή του 5% που είχε το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Μένει να φανεί εάν η Deutsche Telekom θα προχωρήσει (πότε και σε τι τιμές) στην απόκτηση (ή όχι) αυτού του ποσοστού.

Στα 2,61-2,66 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με μέτριο αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια. Το παράδοξο με την Επιχείρηση είναι πως αποτιμάται μετά βίας πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου επενδυτικού έργου στη χώρα (Πτολεμαΐδα V) είναι της τάξεως του σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ. Με το 34% της Επιχείρησης στο ΤΑΙΠΕΔ και το 17% προς διάθεση σε επενδυτές, μένει να φανεί ποιοι... κερδίζουν από τη στασιμότητα της αποτίμησης του ομίλου στο... ήμισυ του FF Group.

Από τα 21,71 έως τα 21,92 ευρώ η μετοχή του FF Group, στα 4,10-4,19 ευρώ ο τίτλος των ΕΧΑΕ, που σήμερα σημειώνει ικανοποιητικό τζίρο, στα 10,16 ευρώ η Motor Oil, με επίσης αυξημένο τζίρο.

Ενδεικτικά του κλίματος τα μόλις 11,1 εκατ. ευρώ που είχαν γίνει λίγο πριν τις 14:45, με συναλλαγές 15,3 εκατ. μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v