Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι προϋποθέσεις για νέα ανοδική προσπάθεια

«Κλειδί» για να συνεχίσει με το... δεξί το χρηματιστήριο, οι διεθνείς αγορές και τα «θετικά» σήματα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Κρίσιμη η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών. Τα επίπεδα αντίστασης για ΓΔ και FT 25.

ΧΑ: Οι προϋποθέσεις για νέα ανοδική προσπάθεια

Σε ανοδική φορά παραμένουν τα ξένα χρηματιστήρια την πρώτη εβδομάδα του 2017. Σε ανάλογη τάση και το ΧΑ, που με ένα 4 στα 4 έφτασε στο "νέο υψηλό" των 660 μονάδων, συμπληρώνοντας έτσι την Πέμπτη (με αργία την Παρασκευή) με ικανοποιητική συμμετοχή των traders και αρκετές καλές προϋποθέσεις για τη συνέχεια.

Κρατώντας τα της πρώτης εβδομάδας σημειώνουμε την κατά 2,59% ενίσχυση του Γενικού Δείκτη (στις 660,30 μονάδες), την επαναπροσέγγιση των 1.780 μονάδων για τον FTSE25 (στις 1.773,94 μονάδες) και το συν 4,01% του Δείκτη Τραπεζών στις 872,74 μονάδες.

Ανοδικό 4άρι με μέσο όρο τζίρου στα 37 εκατ. ευρώ, αλλά εάν υπολογισθούν οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις (των 40+46+50 εκατ. ευρώ), η εικόνα είναι διαφορετική και κατά τη εκτίμησή μας πιο αντιπροσωπευτική, (εάν θεωρήσουμε τη Δευτέρα... μεθεόρτια).

Πρακτικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ο τζίρος ήταν ικανοποιητικός για αυτή την περίοδο, δημιουργώντας μία "μαγιά" για κάτι καλύτερο στη συνέχεια, εάν και εφόσον πληρωθούν 2-3 βασικές προϋποθέσεις.

Η πρώτη αφορά στη συντήρηση του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, που αν και πρώιμα ακόμη ορισμένοι διακινδυνεύουν να κάνουν λόγο για το... φαινόμενο του Ιανουαρίου. Νωρίς να ειπωθεί πως ένα January Effect είναι εφικτό, ωστόσο, με οδηγό τη Wall Street, οι "αγορές" παραμένουν long με ορίζοντα την 20ή Ιανουαρίου, οπότε θα αναλάβει και με την ορκωμοσία τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του.

Ηδη οι "αγορές" έχουν προεξοφλήσει με ένα θεαματικό contrarian rally μέρος των εξαγγελιών του νέου προέδρου και των trumponomics, πραγματοποιώντας την ισχυρή ανοδική αντίδραση κόντρα στην καταστροφολογία που είχε κυριαρχήσει πριν τις εκλογές. Η παράμετρος Τραμπ είναι πολύ σημαντική και κατά γενική εκτίμηση θα επηρεάσει από τον Ιανουάριο κιόλας τις αγορές είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Η δεύτερη και τρίτη προϋπόθεση αφορούν στα καθ' ημάς, Η μεν μία σχετίζεται με την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις όποιες εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, η δε άλλη στην πραγματική κατάσταση των ίδιων των εισηγμένων, δηλαδή τραπεζικών και μη, και των προοπτικών που έχουν μπροστά τους.

Οσον αφορά στην αξιολόγηση, η long τάση των insiders παραπέμπει στην προεξόφληση της ευόδωσης της σχετικής διαδικασίας, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη πολύ εύστοχα να αναλύει την "αγορά-καθρέφτη" των ομολόγων (κρατικών και εταιριών), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Πράγματι, αν και ακόμη νωρίς, πολλοί προεξοφλούν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει σε εύλογο χρόνο και ότι θα αποφευχθούν οποιουδήποτε χαρακτήρα πολιτικές εμπλοκές. Κάποιοι αναφέρονται στο ενδεχόμενο να υπάρξει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου μία «δεσμευτική αναφορά» που υπό προϋποθέσεις θα αρκούσε για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ενεργοποίηση της διαδικασίας για τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE, ακόμα και εάν μέχρι τότε δεν διαφαίνεται προοπτική «τελικής συμφωνίας».

Προσώρας, πάντως, η προσοχή των long traders είναι στραμμένη στο EwG της ερχόμενης Πέμπτης και στον χρόνο της πιθανής δημοσιοποίησης της «έκθεσης βιωσιμότητας» του Ταμείου. Χωρίς να αναμένονται θεαματικές αποφάσεις στις 12 Ιανουαρίου, η στάση των βραχυπρόθεσμων θα εξαρτηθεί εάν λ.χ. παρουσιαστεί κάποια εμπλοκή με την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ή κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής από τον Κλάους Ρέγκλινγκ ή τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εάν δεν επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση με αφορμή το EwG, οι long θα ακολουθήσουν την τάση όπως αυτή θα διαμορφώνεται στις ξένες αγορές, δηλαδή για υψηλότερα, με πρώτο σημαντικό στόχο την πειστική υπέρβαση των 665/666 με βλέψεις για τις 680 μονάδες. Ωστόσο, δεδομένης της σημασίας της ευρύτερης περιοχής του εύρους των 650-660 μονάδων, καλό θα ήταν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να επιβεβαιωθεί ως σημείο αναφοράς και πιθανή νέα υψηλότερη περιοχή στήριξης (από αντίσταση).

Για κάτι τέτοιο είναι προφανές πως θα απαιτηθεί σταδιακά ενίσχυση των θέσεων των traders, με αύξηση του τζίρου στα προ των εορτών επίπεδα των 60-80 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση.

Η επόμενη εβδομάδα και λόγω του EwG θεωρείται κρίσιμη καθώς πιθανότατα θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει προς τις 680 ή θα δοκιμασθεί χαμηλότερα. Στηρίξεις για τον ΓΔ παραμένουν εντός του εύρους των 650-640 μονάδων, με τη σημαντική βραχυπρόθεσμη των 645 μονάδων να επιβεβαιώνεται άνετα την Πέμπτη. Θυμίζουμε το χαμηλό των 649,41 μονάδων στο πρώτο μισό της συνεδρίασης της Πέμπτης, που προσώρας παραμένει στήριξή μας για την αρχή της Δευτέρας.

Μία τρίτη προϋπόθεση αφορά στην κατάσταση, τις αντοχές και τις δυνατότητες των ίδιων των εταιρειών, καθώς η παρακαταθήκη του 2016 δημιούργησε ένα θετικό περιβάλλον για αρκετές από αυτές, στις οποίες οι ξένοι (και οι... ξένοι) έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους.

Εν μέσω μίας ακόμη πολύ δύσκολης χρονιάς, το 2016 ξεχώρισαν αρκετές εταιρείες (κυρίως) από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και (δευτερευόντως ) από τη μεσαία και (ακόμη λιγότερο) τη χαμηλή κατηγορία που έκαναν τη διαφορά. Στις πρώτες 4 συνεδριάσεις του 2017 φάνηκε πως οι επενδυτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται λίγο ως πολύ τις επιλογές που τους δικαίωσαν πέρυσι και πληρούν τα εχέγγυα για να αποδώσουν και φέτος.

Χρήζει αναφοράς πως αυτή την πρώτη εβδομάδα από τις 25 μετοχές του δείκτη FT 25 Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank, METKA, EXAE, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και FF Group έκαναν... ποδαρικό με το «δεξί». Ενώ από τις (μόλις ) 15 του δείκτη Mid Cap, οι ΑΝΕΜΟΣ, Attica Bank, Βιοσώλ, ΕΥΑΘ, Intralot, MIG, MLS, Νηρέας, Πετρόπουλος.

Συνολικά ένας ικανοποιητικός πρώτος λογαριασμός, που εάν συγκριθεί με τον καταστροφικό των αρχών του 2016 δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια. Το κατά πόσον θα αποδειχθούν βάσιμες ή όχι θα το παρακολουθήσουμε στη συνέχεια.

Συνεπώς για την επόμενη -δεύτερη- εβδομάδα, η στάση των traders θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις ξένες αγορές, τις εξελίξεις στο εσωτερικό, με το EwG της Πέμπτης να είναι βάσει της μέχρι τώρα ειδησεογραφίας η σημαντικότερη κρησάρα για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 650-640 ως εύρους στήριξης και υπό προϋποθέσεις η συνέχιση της κίνησης με κοντινότερο ορόσημο τις 665/666 μονάδες. Με «κλειδί» τον τραπεζικό κλάδο -στις 850-840 η στήριξη για τον ΔΤΡ, στις 900 η αντίσταση, με επόμενο στόχο τις 920 μονάδες- και την Alpha Bank να είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές που (ξανα)πλησιάζει την τιμή της τρίτης ΑΜΚ, τα 2 ευρώ.

Για τον FTSE25 τεχνικά ισχύει η μέτρηση όπως ακριβώς είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας την Πέμπτη: στις 1.780-1.785 μονάδες είναι η βραχυπρόθεσμη αντίσταση, διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση άμεσα ενώ προσοχή χρειάζεται πάντα η περιοχή των 1.761 μονάδων.

Σημειωτέον πως ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη ο δείκτης υποχώρησε έως τις 1.652,64, τιμή που επίσης χρήζει προσοχής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v