Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος η «άμυνα»

Ελεγχόμενες απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πιθανή η συντήρηση δυνάμεων, καθώς η συνέχεια της κίνησης πάνω από τις 660 «απαιτεί» θετικές εξελίξεις στην αξιολόγηση. Ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων. «Κλειδί» οι τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος η «άμυνα»

Μετά την πρώτη ανοδική εβδομάδα για το 2017, το ΧΑ καλείται να αποτιμήσει τα δεδομένα και τα σενάρια που υπάρχουν και ακολουθούν.

Καλοδεχούμενο το ανοδικό 4Χ4 προς τις 660 μονάδες και τα "νέα τοπικά υψηλά", με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση, πλην όμως οι traders πρέπει να εναρμονισθούν με τα νεότερα από το μέτωπο των ξένων αγορών και κυρίως αυτά που σχετίζονται με τη "δεύτερη αξιολόγηση".

Χωρίς να συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης αισιοδοξίας, πως δηλαδή οι διαπραγματεύσεις Αθήνας- δανειστών θα τελεσφορήσουν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στην αγορά "έτρεξε" ένα μικρό ανοδικό σερί ικανοποιητικών συναλλαγών και ανάλογου τζίρου (δεδομένων των ημερών), με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες "νέο υψηλό", με αιχμή μία ομάδα δεικτοβαρών μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως βοήθειας από τον τραπεζικό κλάδο.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές λειτουργεί υπέρ των long παικτών και στο ΧΑ, μόνο που για την πειστική συνέχιση της κίνησης απαιτούνται ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο της "δεύτερης αξιολόγησης", κάτι που προσώρας δεν διαφαίνεται.

Συνεπώς εύλογα τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν πωλητές-αγοραστές στο πώς θα διαχειριστούν τις διαφαινόμενες εξελίξεις και πρακτικά την κωλυσιεργία που προεξοφλείται για το συγκεκριμένο θέμα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που για να υπερβεί τις 880 μονάδες χρειάζεται κάτι περισσότερο από το διεθνές κλίμα και τις κινήσεις των long, όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν την τελευταία εβδομάδα. Πόσο μάλλον για την (επανα)προσέγγιση των 920 μονάδων, που είναι και ο κύριος στόχος για τον ΔΤΡ σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Οσο ο ΔΤΡ συντηρείται υψηλότερα των 850/840 μονάδων, το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ. Ωστόσο η αγορά χρειάζεται νέες θετικές ειδήσεις, με το EwG της Πέμπτης να είναι το πρώτο ορόσημο.

Πιθανή λοιπόν η συντήρηση δυνάμεων προκειμένου να διασφαλιστούν τα κεκτημένα, με σημείο αναφοράς τις 650 μονάδες για τον ΓΔ και τις 645 ως σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων, εάν στην αρχή της συνεδρίασης βγουν λίγες πωλήσεις (με βάση την εικόνα που υπήρχε νωρίς το πρωί), αλλά και των 660/665 μονάδων ως άνω ορίου της όλης κίνησης που έχει ξεκινήσει από τις 420 μονάδες (χαμηλό 11/2).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v