Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Σε επιλεκτικές κινήσεις περιορίζονται οι traders, αναμένοντας τις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Κινητικότητα σε Coca Cola, ΟΠΑΠ. Η προσοχή στραμμένη και στα παράγωγα.

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Η πρώτη "καυτή" Παρασκευή του 2017 είναι γεγονός, με εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν (καταρχήν) βραχυπρόθεσμα τις κινήσεις των traders. Ορκωμοσία Τραμπ και λήξη πρώτης σειράς στα Παράγωγα για το 2017 προϊδεάζουν για ενδιαφέρουσα συνέχεια, την ώρα που η Wall Street μετρά πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οι ευρωαγορές υποχωρούν ελαφρώς μετά τη συνέντευξη Ντράγκι

Εξαρχής οι αγορές, οι traders, είχαν προετοιμασθεί για ένα 2017 περισσότερο συγκρουσιακό από το 2016, κάτι που διαφαίνεται από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την ελληνική πλευρά, κατ' επέκταση το Χ.Α., με τη γερμανική να εντείνει τις πιέσεις της προς την Αθήνα. 

Η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να μη μας έκανε... σοφότερους, ωστόσο φάνηκε πως τα ισχυρά χέρια ήθελαν να διασωθούν οι 640 μονάδες, κάτι που επιτεύχθηκε με λίγη Coca Cola, λίγο Τιτάνα και βοήθειες στη διαδικασία των δημοπρασιών. 

Στις 642,51 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 810,05 ο τραπεζικός, στις 1.724,25 μονάδες ο FTSE 25, σε μία συνεδρίαση με περιορισμένες συναλλαγές -41,6 εκατ. μετοχών- και ανάλογου τζίρου -27,1 εκατ. ευρώ-, δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από τον (ελάχιστο) απαιτούμενο για μία πειστική κίνηση του Γ.Δ. προς και πάνω από τις 670 μονάδες. 

Από τη στιγμή που το Χ.Α. διόρθωσε από τις 670 και οι 650 μετατράπηκαν σε αντίσταση (από στήριξη σε εβδομαδιαία μέτρηση), ζητούμενο είναι να διασφαλιστούν οι κοντινότερες στηρίξεις μέχρι τις 625-620 μονάδες. 

Με απώλειες για ακόμη μία συνεδρίαση οι τράπεζες, σε δοκιμασία η ευρύτερη περιοχή των 800 μονάδων για τον ΔΤΡ και το ενδεχόμενο πειστικής υπέρβασης των 840 μονάδων να απομακρύνεται, σε αυτή τη φάση. 

Πλέον η προσοχή στρέφεται τη Δευτέρα στον ESM και την Πέμπτη στο Eurogroup, όπου ίσως διαφανεί κάποια λύση/διέξοδος στον γρίφο της δεύτερης αξιολόγησης. Η χθεσινή -νέα- παρέμβαση Σόιμπλε, παρά την έντασή της, ίσως συμβάλει προς την κατεύθυνση του να "ξεπαγώσει" η σχετική διαδικασία, ενδεχόμενο που ίσως επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Χοντραίνει το παιχνίδι ο Σόιμπλε πριν από το Eurogroup, ανέφερε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, σημειώνοντας τις απαιτήσεις του Ταμείου αλλά και τα περιθώρια ελιγμών της Αθήνας. 

Δεδομένων των συνθηκών, οι λιγοστοί traders περιορίζονται αναγκαστικά σε επιλεκτικές κινήσεις, καθώς το stock picking είναι ίσως η πιο βολική διέξοδος. Για την Coca Cola, η ανοδική αντίδραση ήταν εκ προοιμίου γνωστή, για τουλάχιστον το διάστημα που θα πιέζονταν ο τραπεζικός κλάδος και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, κάτι που αναφέρεται σχεδόν καθημερινά στις τελευταίες ανοδικές για τη δεικτοβαρή εισηγμένη συνεδριάσεις. Χθες ήταν η σειρά και του Τιτάνα να συνεισφέρει στη διαμόρφωση της διακύμανσης των βασικών δεικτών, με τον Γ.Δ. να κλείνει μεν οριακά πτωτικά (0,15%), αλλά με το μεγαλύτερο μέρος του σε μεγαλύτερη κλίση. 

Στον ΟΠΑΠ, η προσοχή των επενδυτών, με αφορμή και την παρουσίαση των νέων σχεδίων του Οργανισμού με τη συμμετοχή 700 πρακτόρων, όπως αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας. 

Μάλιστα η διόρθωση με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές (FF Group, Jumbo) έδινε την εντύπωση πως κάποιοι ισχυροί παίκτες μείωναν μέρος των θέσεών τους, καθότι επιφυλακτικοί για τη συνέχεια. Ενδεχομένως να επρόκειτο για μεμονωμένες κινήσεις καθώς όσο ο Γ.Δ. παραμένει πάνω από τις 625-620 μονάδες και όσο η πλαγιολίσθηση γίνεται με συναλλαγές των 25-35 εκατ. ευρώ, δεν κινδυνεύει με μαζικότερες ρευστοποιήσεις/ισχυρότερη διόρθωση. 

Σε εύρος 35 μονάδων για τον Γ.Δ. (670-635) δοκιμάζεται η βραχυπρόθεσμη τάση, με την πορεία της (είτε πάνω από τις 670 είτε χαμηλότερα των 635 μονάδων) να εξαρτάται κυρίως από τη διαδικασία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στα κρίσιμα επίπεδα για τράπεζες και δείκτες αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στην τεχνική εικόνα του FTSE 25. Οπως σημειώνει ο Γιώργος, «...οι συναλλαγές δείχνουν πως η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία... χώνευσης τιμών και ειδήσεων από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης».   

Από τις μετοχές του δείκτη που επιλεκτικά προσεγγίζονται αυτές τις συνεδριάσεις, στην Αεροπορία Αιγαίου έγιναν συναλλαγές σε άνοδο και υψηλές τιμές και στο κλείσιμο, στην Intralot έγινε προσπάθεια αλλά η αρχικά σημαντική κίνηση περιορίστηκε προς το κλείσιμο. Διατηρείται το ανοδικό momentum για μετοχές των Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia κ.ά. από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενώ ενδιαφέρουσα είναι η κινητικότητα που αναπτύσσεται σε μία μικρή ομάδα μετοχών της μεσαίας-μικρότερης κατηγορίας. 

Με την προϋπόθεση πως οι 635 θα αποδειχθούν ανθεκτικές και οι 1.716 (κύριες οι 1.698 μονάδες), θα μπορούσε να κλείσει αυτή η ενδιαφέρουσα εβδομάδα. Με την επόμενη να προοιωνίζεται ακόμη πιο σημαντική.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v