Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με… τρεμάμενα χέρια οι αγοραστές

Ανοδικά συνέχισε η αγορά με οδηγό τις τράπεζες αλλά την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και οι αβεβαιότητες παραμένουν. Σε φυσιολογικά επίπεδα ο τζίρος.

ΧΑ: Με… τρεμάμενα χέρια οι αγοραστές

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 3,14% και έξι ανοδικές με μία πτωτική, στις τελευταίες επτά, με αθροιστικά κέρδη 6,10%.

"Τριολέ", συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με αθροιστικά κέρδη 7,52%, ενώ και αυτός "μετράει" έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική, στις τελευταίες επτά, με αθροιστικά κέρδη 14,73%.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, απέφυγε την επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αγνοώντας επιδεικτικά τις νέες "βόρειες" κινήσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων και παρά την αργία στην Wall Street, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν έλειψαν οι "συγκινήσεις" - αρνητικές εκπλήξεις, ιδιαίτερα για όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας.

Η αλλαγή σκηνικού σημειώθηκε μετά την καταγραφή της ενδοσυνεδριακής κορυφής, για τον Γενικό Δείκτη, στις 647,58 μονάδες (+1,27%) και ελάχιστα αργότερα από την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, "Δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φτάσουν σε συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Ελπίζουμε ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα σχετικά σύντομα" σημείωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σε απίστευτα σύντομο χρόνο, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το σύνολο των υφιστάμενων κερδών (βλ. διάγραμμα) και γύρισε σε μηδενική μεταβολή και χρειάστηκε νέα παρέμβαση των αγοραστών προκειμένου να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να επιτευχθεί το κλείσιμο της ψαλίδας με τα υψηλά ημέρας.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η όλη εικόνα κατέδειξε για πολλοστή φορά, ότι στην εν εξελίξει ανοδική κίνηση, χαμηλού κόστους, πρωτοστατούν ιδιαίτερα "αδύναμα χέρια", τα οποία στην πρώτη αλλαγή κλίματος δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να αλλάξουν "στρατόπεδο" (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (+3,9%) κινήθηκε μεταξύ 779,78 (+4,41%) και 774,35 μονάδων (+1,09%), ο τίτλος της Alpha Bank μεταξύ 1,84 (+3,37%) και 1,78 ευρώ (0%), της Εθνικής μεταξύ 0,239 (+5,75%) και 0,229 ευρώ (+1,33%), της Eurobank μεταξύ 0,627 (+4,5%) και 0,67 ευρώ (+0,67%) και της Πειραιώς μεταξύ 0,186 (+5,68%) και 0,18 ευρώ (+2,27%).

Ανεξαρτήτως του σημαντικού volatility, η εν εξελίξει πλαγιοανοδική κίνηση έχει αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα για τις περισσότερες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έστω και αν είναι τοις πάσι γνωστό ότι σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων κάθε τεχνική ένδειξη θα ανατραπεί με εντυπωσιακή ευκολία (!)

Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος της Alpha Bank (+3,37%) έχει δώσει ένα πρώτο σήμα αγοράς, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,85 και 1,93 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "long" στα 1,53 ευρώ.
Σήμα επιβίβασης και από τον τίτλο της Εθνικής (+4,87%), με το "stop" στο "long" στα 0,216 ευρώ και τις επόμενες αντιστάσεις στα 0,244 και 0,255 ευρώ.

Πρώτο σήμα αγοράς και από την Eurobank (+2,83%), με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 0,635 και 0,656 ευρώ. Επιστροφή σε ημερήσιο "short", με την καθοδική διάσπαση των 0,556 ευρώ.

Αν και ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,186 ευρώ, ο τίτλος της Πειραιώς (+5,11%) δεν κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 0,185 ευρώ, τερματίζοντας την συνεδρίαση στο εν λόγω επίπεδο και παραμένει σε ημερήσιο "short". Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες, τεχνικές, αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,19 και 0,20 ευρώ.

Ένα πρώτο σήμα αγοράς διεκδίκησε να δώσει και ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,25%) αναρριχόμενος μέχρι τα 2,76 ευρώ (+3,37%), όμως υποχώρησε αισθητά στην συνέχεια και χρειάστηκε τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών. Σε περίπτωση που δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,69 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 2,84 και 2,936 ευρώ και το "stop" στο "long", στα 2,67 ευρώ.

"Από το σημερινό Eurogroup περιμένουμε, στην καλύτερη, περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της διαπραγμάτευσης την επόμενη μέρα ώστε να ανατροφοδοτηθούν οι ελπίδες για αίσιο τέλος. Σε αυτή την περίπτωση η Αγορά θα κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα, ενδεχομένως, δοκιμάζοντας τις 655μονάδες.

Σημειώνουμε ότι οι Αμερικανικοί δείκτες έχουν σκαρφαλώσει σημαντικά από αρχές του χρόνου με το 75% των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων του S&P 500 τις τελευταίες 30 ημέρες να δείχνει θετική έκπληξη. Ωστόσο, πλέον, το πτωτικό ρίσκο είναι αυξημένο" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Η σημερινή συνεδρίαση έχει στραμμένα τα μάτια της στο κρίσιμο Eurogroup γνωρίζοντας τις διαφορές της Κυβέρνησης με τους Δανειστές αλλά και των Δανειστών (Ε.Ε. με το ΔΝΤ) μεταξύ τους. Προσδοκά ωστόσο να προκύψουν κάποια στοιχεία 'λευκού καπνού' (π.χ. απόφαση επανόδου του 'κουαρτέτου' στη διαπραγμάτευση) για να παραμείνει σε θετικό momentum, καθώς ουδένα συμφέρει μια άγονη έκβαση. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, ΑΝ ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ΑΝ συμπεριλάβει η ΕΚΤ τα Ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση και ΑΝ, εν τω μεταξύ, δεν μεσολαβήσει μεγάλη διεθνής χρηματιστηριακή και όχι μόνο κρίση, ο Δείκτης του Χ.Α. κατά τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να προσεγγίσει τον στόχο των 785 μονάδων ( 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 1380 στις 420 μονάδες), είναι η εκτίμηση του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Δεν ήταν λίγες οι ειδήσεις - δημοσιεύματα, που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

"Η σημαντικότερη, ίσως, παράμετρος που θα δημιουργηθεί από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα". Αυτό επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τονίζει πως "με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα υπάρξει, μεν, μια ανάσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα σταματήσει να είναι ανηφορικός".

"Το Συμβούλιο των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Εurogroup είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ και πλέον σύσσωμη η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα, δεν πρόκειται να εισπραχθούν και στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα. Και αυτό διότι ο Πολ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα", όπως ανέφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018", τόνισε ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα", δηλώνοντας ότι "θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι τη Δευτέρα, αλλά στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου".

Ο ίδιος προειδοποιεί πως "οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία. Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενόψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου".

"Ο δρόμος ανάμεσα στην επί της αρχής συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας και την πραγματική εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα είναι μακρύς, με τις Κοινοτικές Αρχές να έχουν στα χέρια τους έναν ακόμα πιο μακρύ κατάλογο με προαπαιτούμενα (prior actions) που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί, εγκριθεί και πιστοποιηθεί ως προς την υλοποίηση, πολύ προτού η Ελλάδα λάβει χρήματα στα χέρια για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της", επισημαίνει δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλείται Κοινοτικό Αξιωματούχο. Από τον ογκώδη κατάλογο με τα prior actions, υπάρχει όμως και μια λίστα με 15 μεταρρυθμίσεις κλειδιά. Στην πράξη από αυτές, 9 μέτρα εκκρεμούν, 4 έχουν εκτελεστεί και 2 βρίσκονται υπό επαλήθευση.

O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο "ARD", ότι έχει πει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, εάν δεν υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Ο Σόιμπλε είπε ότι "η Αθήνα δεν θα έχει προβλήματα, εάν υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο μήνυμα λαμβάνει η Ελλάδα από παντού, από το ΔΝΤ ως τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ". "Εάν δεν τις κάνει, θα έχει", είπε.

"Κάναμε εντατική προσπάθεια για να καλύψουμε το έδαφος που απαιτείται, στο Eurogroup θα φανεί αν πετύχαμε", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σκιά της συνάντησης που έγινε με συμμετοχή του Ιδίου, του Ελληνικού Οικονομικού Επιτελείου και των Εκπροσώπων των Θεσμών. "Είχαμε εντατικές συζητήσεις για να καθαρίσει το έδαφος και να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα. Στο Eurogrouθα δούμε αν έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε αυτό να συμβεί" πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, για πολλοστή φορά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει βασίσει τις ελπίδες της σε ένα από τα αμέτρητα Eurogroup, ενώ και σήμερα δεν έλειψαν τα "παράτολμα στοιχήματα" για την επόμενη μέρα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο σχετικά ικανοποιητικός τζίρος, αν ληφθεί υπ΄ όψιν και η αργία στην Wall Street, αλλλά και η απόλυτη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον από αυτούς που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, όπως η Τρ. Αττικής (+4,88%) και η Κορρές (+3,07%).
Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αίσθηση δημιούργησε η εμφάνιση εντολής αγοράς, περίπου 1 εκατ. τεμαχίων στα 4,03 ευρώ, δηλαδή οριακά υψηλότερα της δημόσιας πρότασης (4,02 ευρώ) για την FHL Κυριακίδης (+0,25%).

Και η σημερινή συνεδρίαση συνέχισε την βελτίωση της τεχνικής εικόνας των βασικών δεικτών.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,04%), ο οποίος παραμένει "long" με το "intraday stop" στο 1658 και το ημερήσιο στο 1610. Το 1688 έχει γίνει κοντινή σημαντική στήριξη με αμέσως επόμενη τις 1660 μονάδες και κύρια αντίσταση τις 1754 μονάδες. Κατοχύρωση του τελευταίου μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά του.

Για τον Γενικό Δείκτη, το 602 να είναι το "stop" στο ημερήσιο "Long". Το 654 - 655 είναι ουσιαστική μας αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει αν μη τι άλλο τα υψηλά μας. Το 622 είναι κοντινή σημαντική μας στήριξη.

Παραμένει το "gap" στις 655,43 - 656,25 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ήδη η Οικονομία έχει χάσει το πρώτο τρίμηνο, με το πρόβλημα των NPLS να μεγαλώνει στον Τραπεζικό κλάδο" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον η κατάσταση έχει κουράσει τους πάντες, μιας και η Αγορά έχει στην κυριολεξία νεκρώσει περιμένοντας την αξιολόγηση.

Παραμένουμε αισιόδοξοι μόνο και μόνο γιατί δεν έχουμε και ιδιαίτερες διεξόδους.

"Πολύ θετική εξέλιξη θα ήταν η Αγορά να υποστεί ένα θετικό 'σοκ' αν θέλει να αποκτήσει σημαντική τάση και να αλλάξει την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού. Τεχνικά και μεσοπρόθεσμα όσο συντηρούμε το πολύ σημαντικό 600 επίπεδο μπορεί να στοχεύουμε σε τιμές κοντά στο 800" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό, οριακά μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνία εμφάνισε μεγαλύτερο από το αναμενόμενο εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο, το οποίο διαμορφώθηκε σε 1,087 τρισ. γεν. Οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν έλλειμμα ύψους 629,3 δισ. γεν, αναφέρει το MarketWatch.

Συνολικά, οι εισαγωγές εκτοξεύτηκαν 8,5% τον Ιανουάριο σε 6,509 τρισ., ενώ σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά εδώ και 25 μήνες. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και η άνοδος 1,3% ήταν μικρότερη από τις προσδοκίες της Wall Street για 4,3%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι "υπάρχει ένα πρόβλημα με την αξία του Ευρώ επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσαρμόζει την πολιτική της στα ασθενέστερα Μέλη της Ευρωζώνης και όχι αυστηρά στη Γερμανία. Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το Γερμανικό Μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ' ότι έχει αυτή τη στιγμή το Ευρώ. Όμως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως Γερμανίδα Καγκελάριος".

Η Μέρκελ διατύπωσε τα σχόλια αυτά ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και αφού ένας εμπορικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γερμανία "ότι επωφελείται από ένα καταφανώς υποτιμημένο Ευρώ".

Οι Γερμανικές τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 0,7% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με το Δεκέμβριο και 2,4% σε ετήσιους όρους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας "Destatis". Οι οικονομολόγοι του Dow Jones ανέμεναν μηναία άνοδο 0,3% και ετήσια 2,1%.

"Ο ετήσιος δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό από το Μάρτιο του 2012 και μετά, οπότε σημείωσε άνοδο 2,6%", διευκρίνισε η Destatis. Το Δεκέμβριο, οι τιμές παραγωγού είχαν αυξηθεί 0,4% στο μήνα και 1% σε ετήσια βάση.

"Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να αναρωτιούνται πώς θα πουν στον Κόσμο πως πλησιάζει το τέλος εποχής της άνευ προηγουμένου τόνωσης", αναφέρουν πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την υπόθεση. "Η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει το γιατί η Ευρωζώνη χρειάζεται τόση τόνωση, τη στιγμή που ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο και η Οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται".

Οι τιμές των Λονδρέζικων κατοικιών κατέγραψαν τον Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη πτώση τους, εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, καθώς οι υψηλές αξίες έκαναν διστακτικούς τους αγοραστές. Η μέση τιμή τρέχουσας προσφοράς στη Βρετανική Πρωτεύουσα υποχώρησε αυτό τον μήνα κατά 0,4% σε 641.116 Στερλίνες, σε σχέση με έναν χρόνο πριν. "Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση από τον Απρίλιο του 2011", όπως ανέφερε σήμερα η ιστοσελίδα ιδιοκτησιών "Rightmove".

"Οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από στοιχεία ενεργητικού της Ευρωζώνης, παρά την ανάκαμψη της Οικονομίας της Νομισματικής Ένωσης", σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Reuters, τα επενδυτικά funds της Ευρωζώνης είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους στο τέλος του 2016 χρέος και μετοχές σε ευρώ αξίας 4,7 τρισ. ευρώ, έναντι 4,6 τρισ. ευρώ σε ξένα στοιχεία ενεργητικού. Η αναλογία ήταν δύο προς ένα όταν άρχισε η καταγραφή των στοιχείων το 2008. Η διαφορά ανάμεσα στην ποσότητα των εγχώριων και ξένων στοιχείων ενεργητικού άρχισε να μειώνεται όταν ξέσπασε η κρίση της Ευρωζώνης το 2010 και συρρικνώθηκε απότομα πέρυσι. Η συρρίκνωση της διαφοράς οφείλεται στους φόβους για τη διάλυση της Ευρωζώνης, τα χαμηλά επιτόκια και τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία εντός ολίγων ημερών", όπως έκαναν γνωστό πηγές της Κυβέρνησης.

Ποσό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ έλαβε σήμερα ο ESM από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στα 326,358 δισ. ευρώ διαμορφωνόταν το χρέος Κεντρικής Διοίκησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, έναντι 323,7 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το δελτίο Δημόσιου Χρέους του ΥΠΟΙΚ.

"Η Ελληνική Οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη και εύθραυστη, ωστόσο στο πίσω μέρος της εξυγίανσης και των προσπαθειών μεταρρύθμισης, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η πολιτική είναι αυτή που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι περίπλοκες. Η πολυπλοκότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τη σχέση της Ελλάδας με τους Δανειστές της, αλλά και μεταξύ των ίδιων των Πιστωτών και αυτό προσθέτει περαιτέρω ανασφάλεια", σχολιάζουν σε έκθεσή τους για την Ελληνική Οικονομία οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τον τίτλο της Motor Oil, στα 16,75 από 15 ευρώ δίνει η Alpha Finance, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform".

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αυξάνει το στόχο λόγω προβλέψεων για υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή και χαμηλότερο χρέος. Στην ίδια έκθεση, η Alpha Finance διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο για τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 6,5 ευρώ και σύσταση "outperform".

"Η εκκρεμότητα της αξιολόγησης επιβαρύνει το κλίμα στην Ελληνική Αγορά, αλλά δημιουργεί ευκαιρίες", επισημαίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος στην έκθεσή της, όπου περιγράφει τη στρατηγική της για το 2017.

Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής περιλαμβάνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, προτιμά μετοχές με ελκυστική αποτίμηση, υγιή ισολογισμό, γενναιόδωρη μερισματική πολιτική και ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας.

Οι κορυφαίες της επιλογές για το 2017 περιλαμβάνουν τις μετοχές των ΟΠΑΠ ("buy" με στόχο τα 12 ευρώ), ΟΤΕ ("buy" με στόχο τα 10,8 ευρώ), Εθνική Τράπεζα (σύσταση "buy" με στόχο το 0,35 ευρώ), Μυτιληναίος ("buy" με στόχο τα 9,5 ευρώ), Motor Oil ("buy" με στόχο τα 15 ευρώ), Fourlis ("buy" με τιμή - στόχο τα 5,8 ευρώ) και Jumbo ("buy", στόχος τα 14,99 ευρώ).

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, μεταξύ 647,58 (+1,27%) και 639,49 μονάδων (0%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 643,99 μονάδες (+0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 645,95 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,01%.

Ο τζίρος, απόλυτα δικαιολογημένα, μειώθηκε στα 47 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank απέσπασαν το 51,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Grivalia, Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Προσοχή, καθώς οι εξελίξεις με προσδιορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας και αφού η Ελληνική Κυβέρνηση δέχτηκε την "προνομοθέτηση μέτρων" αναμένεται να αλλάξει σκηνικό και τζίρο στο Χ.Α., από αύριο κιόλας, με το σύνολο των traders να στρέψουν την προσοχή τους στον Τραπεζικό κλάδο.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντική καθίζηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (82.576 συμβόλαια).

Στα 7.647 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.063, 2.032 για τον Μάρτιο και 31 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.729,25) κινήθηκε μεταξύ 1.716 και 1.738,25 και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Eurobank, 50.000 MIG, 200.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.261), Πειραιώς (27.246), Εθνική (32.068), MIG (1.899), Alpha Bank (9.123), Μυτιληναίο (344), Viohalco (210), Ελλάκτωρα (102), Ελ. Πετρέλαια (257), ΔΕΗ (415), ΟΤΕ (393).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.753.464 τεμ.), Alpha Bank (4.336.115 τεμ.), Εθνική (12.368.538 τεμ.) και Eurobank (4.898.896 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v