Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Επιτόπιος βηματισμός με χαμηλό τζίρο

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στη ζώνη των 635 μονάδων. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, OΠΑΠ, Coca Cola. Kέρδη για Τιτάνα, ΕΛΠΕ. Σταθεροποιητικά η Πειραιώς. Η προσοχή στις διεθνείς εξελίξεις. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: Επιτόπιος βηματισμός με χαμηλό τζίρο

Με οριακά κέρδη κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι περισσότεροι από τους επενδυτές επέλεξαν τη στάση αναμονής, μέχρι να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα από τις ολλανδικές κάλπες αλλά και τις αποφάσεις της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδος (λόγω αλλαγής ώρας), η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώνει τη νομισματική της πολιτική (οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης). Αμέσως μετά (20:30 ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας Janet Yellen.

Επιτόπιος βηματισμός με χαμηλό τζίρο είναι τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης στο Χ.Α., κατά την πρώτη ώρα συναλλαγών, όπου παραμένει η έκδηλη αδυναμία στο τραπεζικό ταμπλό, ενώ απορίες δημιουργεί η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα και στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό, 25άρη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 6,8 εκατ., από τα οποία το 1,8 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Τιτάνας (με ελάχιστες συναλλαγές) σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο παραπάνω τίτλος είχε σημειώσει απώλειες 3,5%, κλείνοντας, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας.

Στάση αναμονής και από τους μέχρι στιγμής "αδύναμους" τίτλους, όπου μόνο ο τίτλος του Ελλάκτωρ (-1,5%), της Τέρνα Ενεργειακή (-1,07%) και της Jumbo (-1,10%), σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, στην περίπτωση του Ελλάκτωρ, ότι ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι το 1,10 ευρώ (-5,98%), για να ανακάμψει στη συνέχεια με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές.

Η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα στους περισσότερους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει αναγκάσει σε "απόσυρση" τους λίγους αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου μόνο ο τίτλος του Υγεία (+2,89%) πετυχαίνει να συνδυάσει αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, το γεγονός ότι ξεκινούν οι εγγραφές για την ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ, ενώ η σημερινή ατζέντα εμπεριέχει επίσης τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων και την τηλεδιάσκεψη της Fourlis για την ενημέρωση των αναλυτών για την πορεία των αποτελεσμάτων χρήσης 2016 αλλά και πιθανές προβλέψεις για το 2017.

Να σημειωθεί ότι στο πρωινό report της η Eurobank Equities αναμένει από τη Fourlis διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v