Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα πτώση άνευ τζίρου

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να πιέζεται, ενώ δεν βγαίνουν «αντιστάσεις» ούτε από δεικτοβαρή blue chip, δεδομένης της αβεβαιότητας. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Νέα πτώση άνευ τζίρου

Χωρίς βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα από τις Ολλανδικές κάλπες και στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, όπου αναμένεται η απόφαση της Fed για τα Αμερικανικά επιτόκια και βυθισμένο στην εσωστρέφεια, κινήθηκε και σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, στις 20.00 ώρα Ελλάδος (λόγω αλλαγής ώρας), οι Αγορές θα μάθουν τις σημερινές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει μία αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αμέσως μετά (20.30 ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Janet Yellen.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σε μία ακόμα "συναλλακτικά απονευρωμένη", εκείνο το οποίο αρχίζει να γίνεται εύκολα κατανοητό είναι ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να χάνει αντοχές με την πάροδο του χρόνου και τα μέτωπα της αξιολόγησης ανοιχτά, την ίδια ώρα που οι εμπλεκόμενες Πλευρές δεν δείχνουν να βιάζονται!

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από την τρέχουσα ειδησεογραφία, καθώς μέρα με την μέρα μειώνονται οι ειδήσεις - δηλώσεις που έχουν σχέση με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αυτό μόνο σαν αρνητική ένδειξη και σαν, επιπλέον, χάσιμο χρόνου, μπορεί να εκληφθεί από τους ενεργούς παίκτες του Χ.Α.

Χωρίς αμφιβολία, κάθε υποτροπή του κλίματος, έχει άμεση "απήχηση" στο Τραπεζικό ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -3,04% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, αλλά και από το γεγονός ότι και σήμερα το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιούργησε η έλλειψη διάθεσης για "κόντρα κίνηση", από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη και αυτό ίσως μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Η γενικότερη εικόνα στις Δεικτοβαρείς μετοχές, μείωσε σημαντικότατα τους αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να "οδηγήσουν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους, έστω και αν η τελική εικόνα είναι αισθητά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής.

Στα άξια αναφοράς της ημέρας, η εκκίνηση της δημόσιας εγγραφής για την ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ, όμως είναι κοινή αντίληψη ότι η σημαντικότερη κινητικότητα θα καταγραφεί την τελευταία ημέρα (Παρασκευή 17 τρέχοντος).

Νηνεμία και πλάγια κίνηση στην Αγορά ομολόγων, ενώ σχετική κινητικότητα, λόγω μετακύλισης θέσεων, σημειώνεται στην Αγορά Παραγώγων, λόγω του επερχόμενου triple witching Μαρτίου.

"Η κυριαρχία των πωλητών ενδεχομένως να συνεχίσει μέχρι τα κρίσιμα επίπεδα των 625 - 615 μονάδων, καθώς η μετακύλιση των θέσεων στα Παράγωγα πολλές φορές δημιουργεί νευρικότητα. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η ανησυχία για την πορεία της Χώρας, εν μέσω διαπραγμάτευσης, υφίσταται και η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών στο εξής μπαίνει στο επίκεντρο" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι και ότι απλά καραδοκούσαν την πρώτη θετική είδηση, από το μέτωπο της αξιολόγησης, για να 'σαλπίσουν την γενική επίθεσή των', ήρθαν τα πάνω κάτω και υπέστησαν μία συντριπτική ήττα, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, η οποία συνεχίστηκε και σήμερα με σχετικά ηπιότερους ρυθμούς. Τα αίτια της 'πανωλεθρίας' είναι τόσα πολλά, που είναι αδύνατον να περιγραφούν σε ένα σύντομο τεχνικό σχόλιο. Ο Τραπεζικός δείκτης, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, συνεχίζει να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η τεχνική του εικόνα. Χάθηκε η στήριξη στις 740 μονάδες και αν επιβεβαιωθεί η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της ζώνης 726 - 722, η αμέσως επόμενη στήριξη, σε απόλυτα χαλασμένη εικόνα, εντοπίζεται στις 710 - 706 μονάδες" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις λιγοστές ειδήσεις και σύμφωνα με την χρονική τους σειρά, "πολύ πάνω από τους επίσημους στόχους εκτιμά η Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα κινηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. Βλέπει, ότι θα φτάσει το 4,3% του ΑΕΠ το 2019, ακόμα και σε περίπτωση που δεν παρθούν νέα μέτρα. Το πλεόνασμα θα προκύψει από την μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων από τους φόρους. Σε περίπτωση που εφαρμοστούν και νέα μέτρα λιτότητας το 2019 τότε το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 5%", σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, που επικαλείται Κυβερνητικούς Αξιωματούχους.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "κλειδί για την επιστροφή της εμπιστοσύνης αποτελεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σε ότι αφορά την κατάσταση των Τραπεζών και δη το εγχείρημα μείωσης των 'κόκκινων' δανείων, είναι νωρίς ακόμα για εξαχθούν συμπεράσματα για την κεφαλαιακή κατάσταση των Τραπεζών και αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι Τράπεζες στη διαχείριση των 'κόκκινων' δανείων", ανέφερε πηγή με γνώση της κατάστασης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

"Βρισκόμαστε, ελπίζω, στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Θεσμών και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, είμαι αισιόδοξος", είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Reuters.

Για βαρύ κλίμα στην Οικονομία, κάνει λόγο το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, που, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι "το 2018, η ΕΚΤ θα 'τρέξει' τα νέα 'stress tests' με βάση τα αποτελέσματα του 2017 και ήδη το πρώτο τρίμηνο θεωρείται χαμένο. Με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αξιολόγηση, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια ότι δεν θα χαθεί και το δεύτερο τρίμηνο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν χειρότερα πράγματα προς το τέλος, καθώς πιθανολογούσαν πως η απώλεια των 636 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) θα ενεργοποιούσε κινήσεις "stop loss" από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκε το "rotation", όσον αφορά το ποιοι τίτλοι θα κλείσουν στο χαμηλό ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι χθες στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank, ενώ σήμερα οι Eurobank (-3,66%) και Πειραιώς (-3,64%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Μεταφερόμενοι στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Lamda Development (+3,08%) και Σαράντης (+2,36%), αξίζει υποσημείωσης ότι και οι δύο τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών.

Εντυπωσιακά πράγματα στον Ελλάκτωρα που συμπλήρωσε "πενταρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές. Ο τίτλος ξεκίνησε με επιθετικό πωλητή και πολύ γρήγορα βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1,10 ευρώ (-5,98%), για να ανακάμψει σχετικά και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 1,14 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,56%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό χαμηλό των 1,10 ευρώ είναι το "stop" στο "long", με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 1,08 - 1,05 ευρώ. Από εκεί και χαμηλότερα, ανοίγει η "καταπακτή" προς τα 0,87 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Ελλάκτωρα

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η ΔΕΗ (-1,5%) που έκλεισε σε νέα χαμηλό μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στα 2,57 ευρώ (15/2). Η απώλεια των 2,68 ευρώ, γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο "short", με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,57 - 2,47 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Μυτιληναίος (-1,17%). "Short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 7,12 ευρώ.

Οκτώ πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δέκα, "μετράει" ο τίτλος της Folli Follie Group (-0,90%). Η απώλεια των 19,00 ευρώ, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, διατηρεί τον τίτλο σε ημερήσιο "short".

"Με τα μέτωπα της αξιολόγησης ανοιχτά, κάθε αύξηση των συναλλαγών μόνο προς καθοδική εκτόνωση μπορεί να οδηγήσει" εκτιμούν οι περισσότεροι των αναλυτών, που επισημαίνουν την δριμεία επιστροφή των ανησυχιών για το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

Δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολλοί οι θετικοί, ημερήσιοι, πρωταγωνιστές από μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Συνεχίζεται, πάντα με χαμηλές συναλλαγές, η "non stop" ανοδική κίνηση για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,19%), μετά από δύο διορθωτικές συνεδριάσεις επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιασώ (+1,57%) και Υγεία (+1,24%), αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης για την ΑΝΕΚ (+8,93%, ομολογιακό δάνειο 22 εκατ. με παραίτηση των παλαιών μετόχων, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι στα 11,3 εκατ.), ενώ ίσως να έχει και άλλα "επεισόδια" το "σήριαλ των αντιμαχόμενων πλευρών" στην FHL Κυριακίδης (+1,19%).

Νεώτερη επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, έφερε η σημερινή συνεδρίαση, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, χάθηκε και ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 636 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 617 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 629 και 620 - 617 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,97%), παρελθόν αποτελούν ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1701 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 1707 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1609 μονάδες και ο εκθετικός στις 1670 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις στις 1680 - 1670 και 1647 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε περιορισμένο εύρος, ταλαντεύεται εδώ και περίπου 3 εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Η ημερήσια μεταβλητότητα (απόσταση μεταξύ υψηλού και χαμηλού συνεδρίασης) είναι επίσης σχετικά μικρή, ενώ ο
όγκος συναλλαγών είναι αναιμικός" τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης. Η συναλλακτική άπνοια αντικατοπτρίζει πλήρως την έλλειψη προόδου στο φλέγον θέμα της αξιολόγησης, το οποίο πάει από παράταση σε παράταση, έχοντας αρχίσει εδώ και καιρό να κουράζει.

Διαγραμματικά χειρότερη η εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, που κατευθύνεται προς τα χαμηλά ενός μήνα, καθώς καθυστερεί το θέμα της διαχείρισης των NPLs, υπάρχει αδυναμία στην προσέλκυση καταθέσεων και τα Ελληνικά ομόλογα δεν υπάγονται στο "QE" της ΕΚΤ.

Η υπεραπόδοση του μη Τραπεζικού 25άρη έναντι του Τραπεζικού δείκτη εκτιμούμε ότι οφείλεται στη μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, με δεδομένο ότι ο ΔΤΡ χαρακτηρίζεται από υψηλότερο beta.

Το δεκαετές κρατικό ομόλογο δε μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις, με την απόδοσή του να ανεβαίνει και πάλι σημαντικά πάνω από το δυσκολοκατάβλητο "φράγμα" του 7%.

Στις Ξένες Κεφαλαιαγορές, τα δυνατά στοιχεία απασχόλησης από τις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν την Κεντρική Τράπεζα σε σύσφιξη της επιτοκιακής της πολιτικής, ενδεχόμενο, πάντως, για το οποίο έχουν γίνει
πολλαπλές αναφορές από την πρόεδρο Τζάνετ Γέλεν τους τελευταίους μήνες.

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης αλλά και την Πέμπτη, οπότε θα γίνει ψυχραιμότερη αποτίμηση των όποιων αποφάσεων και του outlook της Τράπεζας, αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση της διακυμανσιμότητας στις Αγορές forex και Εμπορευμάτων. Εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στη διαχείριση μοχλευμένων (leveraged) θέσεων.

Στο παρελθόν, αντίστοιχης βαρύτητας οικονομικές ανακοινώσεις έχουν προκαλέσει κινήσεις τιμών που έχουν πιέσει υπερμοχλευμένα χαρτοφυλάκια, για να υπάρξει στη συνέχεια αντιστροφή που ευνόησε όσους εκμεταλλεύτηκαν την πιθανή προσωρινή υπεραντίδραση.

"Θύμα" της γενικώς ανοδικής τροχιάς Δολαρίου και Dow έχει πέσει o Χρυσός, σε χαμηλά 6 εβδομάδων. Σε χαμηλό τριμήνου το Αργό Πετρέλαιο, που φάνηκε να "κουράστηκε" αναμένοντας να έχουν επιτυχία οι προσπάθειες μείωσης της παγκόσμιας Παραγωγής, ενώ, αντίθετα, το Φυσικό Αέριο κάνει φιλότιμη προσπάθεια επανάκτησης του υψηλού ενός μήνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., παραμονή του ΓΔ κάτω από τον ευρέως γνωστό εκθετικό μέσο όρο 30 ημερών (642 μονάδες) θα δυναμώσει το σενάριο της διόρθωσης, τη στιγμή μάλιστα που το μεγάλο "κόκκινο κηροπήγιο" της Τρίτης έδειξε τη δυναμική των πωλητών.

Οι προσπάθειες του ΓΔ να κάμψει τη ζώνη αντιστάσεων πέριξ των 660 μονάδων στέφθηκε εκ νέου από αποτυχία, ενώ γύρισε την απόδοση του 2017 σε αρνητικό έδαφος. "Πέραν του σημερινού χαμηλού, ο ΓΔ έχει στήριξη στις 625 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να βρίσκεται στο 600" επισημαίνει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,26%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,16%).

Σε οριακά θετικό πρόσημο έχουν γυρίσει οι Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα μικρά κέρδη που σημειώνουν οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "μαύρο χρυσό", "η ανάπτυξη της ζήτησης για Πετρέλαιο αναμένεται να υποχωρήσει από το 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα που ήταν πέρυσι, σε 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2017", εκτίμησε σε έκθεση που έδωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Αυτή η εξέλιξη θα εντείνει τα προβλήματα για τους Παραγωγούς που προσπαθούν να τονώσουν τις τιμές.

"Το 2017, η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ πρόκειται να αυξηθεί κατά 0,4 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα, σε 58,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα", επεσήμανε ο ΙΕΑ στην έκθεσή του.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, σημαντικές οι απώλειες για την μετοχή της "Toshiba", μετά την ανακοίνωση του "Tokyo Stock Exchange" για την ένταξη των μετοχών σε καθεστώς "επιτήρησης", μετά την αναβολή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αύξηση 0,3% κατέγραψε η απασχόληση στην Ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο του 2016, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat. Στην Ευρώπη των 28, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,1% το δ’ τρίμηνο και κατά 1% στην ΕΕ των 28.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία βρέθηκε τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 1975 και μετά.

Η ανεργία υποχώρησε απροσδόκητα σε 4,7%, ένα ποσοστό που άγγιξε για τελευταία φορά το 2005, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,1% από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των $473,99 δισ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη άνοδο από τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal" ανέμεναν αύξηση 0,1%. Η αύξηση των πωλήσεων του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 0,6%, από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 0,4%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 2,7% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Ο αριθμός των Αμερικανών που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα φοιτητικά τους δάνεια αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Καταναλωτών Αμερικής.

Στο τέλος του 2016 υπήρχαν 4,2 εκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα φοιτητικά δάνεια που είχαν ληφθεί από προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, 17% υψηλότερα από τα 3,6 εκατομμύρια το 2015. Όπως μεταδίδει το CNBC, "στο τέλος της περασμένης χρονιάς περίπου 42,4 εκατομμύρια Αμερικανοί χρωστούσαν $1,3 τρισ. για ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ιδιωτικά φοιτητικά δάνεια". 

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%

Την ανάγκη σοβαρής αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, η οποία θα διανθίζεται από την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Όπως υποστηρίζεται στη σχετική έκθεση, "η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ, τόσο λόγω του υψηλού χρέους, όσο και λόγω της αβεβαιότητας. Η παρούσα κατάσταση της συνεχούς ανατροφοδότησης των δανείων με νέα δάνεια, οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους Δανειστές".

Όπως επισημαίνεται, "όταν το χρέος είναι υπερβολικό και δυσβάστακτο, στον βαθμό που κάθε 'κέρδος' που προκύπτει από τις μεταρρυθμίσεις (π.χ. την αυξημένη φορολογία κ.α.), ή τις επενδύσεις, κατευθύνεται για την εξυπηρέτηση του χρέους (αντί αυτό το κέρδος να το καρπώνονται οι Πολίτες της Χώρας), τότε αυτό από μόνο του αποτελεί αντικίνητρο για τη Χώρα, για να υλοποιηθούν τα βήματα αυτά. Από την άλλη πλευρά, μία αναδιάρθρωση χρέους χωρίς βαθιές τομές, δεν θα βοηθήσει, καθώς σε μερικά χρόνια η Χώρα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού".

"Η Fourlis θα διανείμει μέρισμα 0,10 ευρώ για τη χρήση του 2016", προβλέπει η Eurobank Equities στο πρωινό report της. Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας κινήθηκαν ανάλογα με τις εκτιμήσεις της. Παράλληλα στέκεται στη μείωση του δανεισμού της εισηγμένης κατά 10 εκατ., ο οποίος, πλέον, διαμορφώνεται στα 114, 5 εκατ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΕΕ στα 23,3 από 20 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral". 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, αναρριχόμενος μέχρι τις 639,77 μονάδες, όμως μετά τις 11.20 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Υποχώρησε μέχρι τις 632,37 (-1,03%), στις 17.00 βρέθηκε στις 633,38 (-0,87%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 632,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,93%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, έφθασε στα 36 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΠΙΚ, ΤΙΤΚ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΧΑΕ και Σαράντης δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Lamda Development και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Viohalco, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, παρά ταύτα 8 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με μικρή μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και εντυπωσιακή αύξηση του όγκου και λόγω μετακύλισης θέσεων, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (221.940 συμβόλαια).

Στα 1.586 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.295, 2.302 για τον Μάρτιο, 1.993 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.691) κινήθηκε μεταξύ 1.686 και 1.707,75 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (387.418 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (30.050), Πειραιώς (64.207), Εθνική (33.816), MIG (60.219), Alpha Bank (11.980), Ελ. Πετρέλαια (2.023), ΔΕΗ (2.926), ΟΤΕ (2.547), ΟΠΑΠ (907), Viohalco (2.007), Μυτιληναίο (2.311), Ελλάκτωρα (3.515), ΓΕΚ (2.621), Intralot (1.420), Folli Follie Group (233), Fourlis (135), Τέρνα Ενεργειακή (551).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (13.448), MIG (19.722), Eurobank (37.640), Εθνική (29.848) και Πειραιώς (69.780).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.811.365 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (7.122.402 τεμ.) και Eurobank (6.608.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v