Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 650 μονάδες για τον ΓΔ, με τραπεζική άνοδο καθώς συνεχίζονται τα πονταρίσματα στην προοπτική λύσης στις 7 Απριλίου. Πού εντοπίζονται τα τεχνικά «φράγματα». Στο προσκήνιο ΔΕΗ και εταιρικά αποτελέσματα.

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Όγδοο σερί απωλειών για τον Dow Jones, η "ήττα" Τραμπ ευνοεί τα ευρωπαϊκά ομόλογα και μειώνει περαιτέρω το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη (πλην Ελλάδος) και στη χώρα μας η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη στο εσωτερικό με αφορμή λ.χ. την επικείμενη προώθηση της εκχώρησης τμημάτων της ΔΕΗ και στο ΧΑ, οι traders προχωρούν σε μία αντίδραση προεξόφλησης με μέτριο τζίρο.

Στόχος της κυβέρνησης και τουλάχιστον των Ευρωπαίων δανειστών είναι να κλείσει η τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου, τονίζει ο Γ. Δραγασάκης, και ακριβώς σε αυτή την προοπτική πόνταραν όσοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες "γύρισαν" χθες την αγορά.

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ κατά 5,34% στις 715 μονάδες, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να ανταποκρίνεται με 1,45% στις 1.772 και τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει 1,72% πάνω από τις 645 μονάδες. Με συναλλαγές 49 εκατ. μετοχές, με τζίρο 31 εκατ. ευρώ και τα περίπου 15 εκατ. να αλλάζουν χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Τα μηνύματα της τραπεζικής αντίδρασης ανέλυσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συγκυρία που οι 4 συστημικοί όμιλοι ανακοινώνουν τα αποτελέσματα 2016 και η Eurobank Equities στοχοθετεί τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

O κλάδος ξεκινάει αύριο με τη Eurobank, ακολουθούν Alpha Bank, ETE και Πειραιώς, αλλά ούτως ή άλλως στον ρυθμό των αποτελεσμάτων κινείται η αγορά με τη σημερινή ημέρα να ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου-ΜΕΤΚΑ. Επίσης αύριο είναι η ημέρα και του ΟΠΑΠ.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως χωρίς τον τραπεζικό κλάδο δεν μπορεί να εκδηλωθεί πειστική προσέγγιση/υπέρβαση των 660/670 μονάδων, μεταφέροντας την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών ενώ εστιάζαμε στο πολύ σαφές ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη (από νωρίς, πριν την έναρξη της συνεδρίασης).

Η συνεδρίαση εκτυλίχθηκε... by the book, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, με επαναφορά του στη ζώνη αντίστασης των 710-715 μονάδων, με μέτριο τζίρο σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και ικανοποιητικό στην Alpha Bank. Είτε πρόκειται για κίνηση κάλυψης στα παράγωγα (short covering) είτε για αντίδραση προεξόφλησης, η ουσία είναι πως χθες αποφεύχθηκε η περαιτέρω υποχώρηση του κλάδου, ότι υπήρξε αντίδραση από long traders και πλήρης επιβεβαίωση του πρώτου στόχου (των 710-715 μον.).

Πλέον μένουν 3 και σήμερα συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά ο μήνας, με τον ΓΔ και τον FTSE25 σε long θέση και πάλι και με την τάση να μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα-Παρασκευή.

Ενδεχόμενο που θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν η χθεσινή τραπεζική αντίδραση θα μπορούσε να έχει συνέχεια ως μία καθαρά τεχνική κίνηση, με τον ΔΤΡ προς τις 760 και κορύφωση έως τις 780 μονάδες, περιθώριο που θα έφτανε στο μέγιστο δυνατό με βάση την τεχνική ανάλυση.

Πάμε για λύση και... αρχίζει το βουλευτικό "μασάζ" σημείωναν νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη και η Μαρίνα Μάνη, καθώς από Αθήνα και ευρωπαϊκές πηγές εκπέμπονται θετικά σινιάλα. Εμπειροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο του Σάαρλαντ, με την άνετη επικράτηση της Μέρκελ και του CDU και των πολλαπλών μηνυμάτων που προφανώς ελήφθησαν και από την ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση πως πάμε για λύση -δηλαδή το εφικτό ενδεχόμενο ενός SLA στις 7 Απριλίου- (ξανα)δίνει πλεονέκτημα στους long, υποχρεώνει τους short να αναδιπλωθούν (και αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κάλυψη θέσεων με "γύρισμα" του ΔΤΡ προς τις 750 μον.) και ενισχύει την πλειονότητα των μετοχών του FTSE25. Ούτως ή άλλως, ακόμη και με την πτωτική εικόνα που είχαμε για τον τραπεζικό κλάδο μετά το κλείσιμο της Παρασκευής για 14 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές, η εβδομαδιαία τάση ήταν ανοδική/long πριν καν το άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης. Πόσο μάλλον μετά το χθεσινό "κλείσιμο".

Τεχνικά ο FTSE25 επιχειρήθηκε να πιάσει τις 1.730 αλλά στις δημοπρασίες "προσγειώθηκε" χαμηλότερα, αφήνοντας ίσως για σήμερα την προσπάθεια υπέρβασης του σημείου αναφοράς/αλλαγής τάσης. Για τον δείκτη, κοντινή αντίσταση είναι οι 1.733 και στόχος οι 1.750 μονάδες, που αντιστοιχεί σε υπέρβαση των 750 για τον ΔΤΡ.

Στηρίξεις στις 1.720 και 1.711 μονάδες, με την κύρια να ανεβαίνει στις 1.698 μονάδες.

Το γεγονός ότι για τον ΔΤΡ (ξανα)δίνεται μετά από καιρό σήμα long μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι), εάν στις 4 συνεδριάσεις που απομένουν για το "κλείσιμο" του Μαρτίου θα μπορούσε να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα, σε μηνιαία μέτρηση.

Στο προσκήνιο ο κλάδος της ενέργειας -με τη ΔΕΗ να αποτελεί ένα στοίχημα για τις αντοχές της κυβέρνησης-, εισηγμένες/μετοχές που και λόγω αποτελεσμάτων κινούνται υψηλότερα (λ.χ. νέα υψηλά για τον Μυτιληναίο) ή έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω αντίδρασης (Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil κ.α.) ή ακόμη από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία (ΓΕΒΚΑ, Μύλοι Κεπενού, Λύκος, Αλουμύλ, J&P ΑΒΑΞ, Βιοσώλ, ΕΚΤΕΡ κ.α.) που ξεχώρισαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v