Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ατενίζει τη Μάλτα από υψηλά 17μηνου

Αλλη μια συνεδρίαση οριακής ανόδου με χαμηλό τζίρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Για ένα καυτό δίμηνο προετοιμάζονται οι επενδυτές. Οριακά πτωτικά κινήθηκαν οι τράπεζες. Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα πρωταγωνιστές στην άνοδο.

ΧΑ: Ατενίζει τη Μάλτα από υψηλά 17μηνου

Παρά την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, με βοήθειες από αρκετούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε κλείσιμο σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και σε νέα υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/11/2015 (671,82 μονάδες).

Χωρίς αμφιβολία, ήταν μία συνεδρίαση χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, όμως αυτό δεν εμπόδισε να αναδειχθούν λίγοι θετικοί πρωταγωνιστές από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την διατήρηση του λίγου ενδιαφέροντος, από πλευράς ενεργών παικτών.

"Μπαίνουμε σε ένα δίμηνο φωτιά με όλα τα μέτωπα ανοικτά», υποστηρίζει ο Κώστας Φέγγος. Σαν να μπαίνει το ιστιοφόρο στο Λιμάνι με όλα τα πανιά ανοικτά και να ελπίζει στην 'καπατσοσύνη' του καπετάνιου για να αράξει ομαλά. Παραδοσιακά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου είναι 'ιδιαίτερο' χρηματιστηριακά. Ο Απρίλιος έχει συνήθως το Πάσχα που κρατά το Χρηματιστήριο κλειστό κάποιες μέρες και κάνει του επενδυτές πιο συντηρητικούς. Επίσης ο Απρίλιος είναι ο μήνας που οι Επιχειρήσεις αποφασίζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και συνήθως διατηρούν ρευστότητα, ή πολλές φορές αρχίζουν τις εκταμιεύσεις.

Ο Μάιος πολλές φορές έχει συμπέσει με το γνωστό 'sell in May and go away', εκτός του γεγονότος ότι ξεκινάει η τουριστική περίοδος που αρχικά δημιουργεί σημαντικές εκταμιεύσεις σε όσους ασχολούνται με αυτήν. Διεθνώς, αυτό το δίμηνο έχουμε το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ανήμερα το Πάσχα και τις Γαλλικές εκλογές λίγο αργότερα. Η Ολλανδία είναι ακόμα χωρίς Κυβέρνηση, η Γερμανία σε προεκλογική περίοδο για το Σεπτέμβριο και η διεθνής οικονομία προσπαθεί να κατανοήσει την πολιτική Trump. Δείγματα της πολιτικής αυτής θα δοθούν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ τέλος Απριλίου.

Σε αυτό το σκηνικό το 'Ελληνικό καράβι αρμενίζει μέσα στο Λιμάνι με όλα τα πανιά ανοικτά', χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, με τις φήμες να διαδέχονται η μία την άλλη και κάθε τόσο να ελπίζουμε στην περιβόητη 'πολιτική συμφωνία' που ποτέ δεν έρχεται. Μέχρι τις 22 Μαΐου πρέπει να έχουμε ψηφίσει ότι απαιτείται, να έχουμε 'ξεκλειδώσει' την αξιολόγηση και να περιμένουμε να πάρουμε τα λεφτά. Αλλιώς, επαναλαμβάνεται το Καλοκαίρι του 2015. Με αυτό στο μυαλό μας, ο καθένας δημιουργεί τη δική του βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική, η οποία ίσως θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια" τονίζει ο Κώστας Φέγγος (πρόεδρος Versal ΑΕΠΕΥ).

Από την άλλη, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, εστιάζει την προσοχή του στην μετοχή της ΔΕΗ (+0,34%), προσπαθώντας να "ακτινογραφήσει" τα τεχνικά δεδομένα. Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, "ο τίτλος, με τα γνωστά προβλήματα, ταλαιπωρείται για πάνω από 1 χρόνο ανάμεσα στο 2,30 και 3,40 επίπεδο.

Ουσιαστικά μία κατοχύρωση του πάνω επιπέδου, μπορεί να αλλάξει την τάση του σε ανοδική μεσοπρόθεσμα. Το 3,22 είναι κοντινή αντίσταση και το 2,80 στήριξη ενώ ημερήσιο "stop" στο "Long" είναι το 2,75 σε κλείσιμο. Η αποτίμηση στα 693,7 εκατομμύρια είναι πολύ χαμηλή για έναν τέτοιο όμιλο παρόλα αυτά ο φόβος ότι μπορεί να έχει προβλήματα και ανάγκη ΑΜΚ είναι μεγάλος. Το κλείσιμο συμφωνίας του ΑΔΜΗΕ και η τυχόν συμφωνία για πώληση μέρους των Λιγνιτικών Μονάδων μπορεί να κάνει την διαφορά. O φόβος διάχυτος και στο ομόλογο λήξης 2019, αν και πιστεύουμε πως δύσκολα, για μία τέτοια εταιρεία, δεν θα βρεθεί λύση".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "η Κυβέρνηση 'αισιοδοξεί συγκρατημένα' για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, καθώς ουδόλως αποκλείει την 'ντρίπλα' της τελευταίας στιγμής από τη σκληρή πλευρά των Τόμσεν - Σόιμπλε. 

Στα 46,6 δισ. ευρώ παρέμεινε το όριο άντλησης ρευστότητας των Τραπεζών μέσω του ELA, έως και την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, όπως γνωστοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με στόχο τη λύση στο αυριανό Eurogroup εργάζεται η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

"Όλες οι Πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εμπλέκονται με 'καλή πίστη' ώστε μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης να βρεθεί το συντομότερο. Η Κομισιόν είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να γίνει πρόοδος στη συνάντηση του Eurogroup στη Μάλτα" δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα.

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση για την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος διάσωσης δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, σημειώνει πως "δεν είναι βέβαιος αν αυτό θα συμβεί στο αυριανό Eurogroup".

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μίλησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις αρνούμενος ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αυριανό Eurogroup. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ και ότι υπάρχει τακτική επαφή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. "Έγινε πρόοδος αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα. Δεν θα κάνω εικασίες για το αυριανό Eurogroup", δήλωσε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που δεν έχουν ακόμα κουραστεί με την εικόνα του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ, τα πάντα, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, θα εξαρτηθούν από τα μηνύματα που θα έλθουν από την Μάλτα και δεν αποκλείεται ακόμα και αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, ακόμα και μέσα στις ημέρες της Μ. Εβδομάδας, που συνήθως χαρακτηρίζονται από την γνωστή "εορταστική ραστώνη".

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει αναφοράς ότι μόνο ο τίτλος της Πειραιώς (+0,6%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τις Alpha Bank (-0,59%), Eurobank (-0,71%) και Πειραιώς στα χαμηλά ημέρας και μαζί με αυτές και τον Τραπεζικό δείκτη (-0,85%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο τελευταίος όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 788 μονάδων, μόνο για ημερήσιο trading συνιστάται.

Μπορεί ο τίτλος της Εθνικής (-2,41%) να μην έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αλλά ήταν αυτός που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με τις μεγαλύτερες απώλειες, "δικαιώνοντας" χαρτοφυλάκιο που άνοιξε, χθες, αξιοσημείωτη "short" θέση στην Αγορά Παραγώγων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ακόμα ένα ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο, από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α. για την ΕΕΕ (+0,12%), ενώ η Viohalco (+2,87%) πέτυχε να αντιδράσει μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, χωρίς αμφιβολία τις εντυπώσεις "έκλεψε" η σημαντική κινητικότητα στον Κατασκευαστικό κλάδο (Ελλάκτωρ +9,23%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,53% και J&P Άβαξ +4,21%), με τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να καλούνται να καταδείξουν τους λόγους του ξαφνικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, για τον Ελλάκτωρα που πάντα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το "ενεχυριασμένο πακέτο", το "stop" στο "long" εντοπίζεται στα 1,27 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,44 - 1,47 και 1,64 ευρώ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η μετοχή του ΟΛΠ (+1,57%), έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 13,10 ευρώ (+2,66%). Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο τίτλος έδωσε ένα πρώτο σήμα αγοράς, με τις επόμενες αντιστάσεις στα 13,05 - 13,12 και 13,27 - 13,29 ευρώ. Ο τίτλος συνιστάται μόνο για όσους πιστεύουν ότι μπορεί να δώσει χρηματιστηριακές υπεραξίες μετοχή που έχει βασικό μέτοχο Ξένο (μοναδική θετική εξαίρεση τα τελευταία πολλά χρόνια, η ΑΒ Βασιλόπουλος).

Και η σημερινή θα προστεθεί στις συνεδριάσεις που δεν "διατάραξαν" τα υπάρχοντα τεχνικά δεδομένα.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, "position long" με "stop" τις 661 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 670 - 675 και 686 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 661 - 660, 657 και 653 μονάδες.

"Position long" με "stop" τις 1772 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και με αμέσως επόμενη στήριξη στις 1758 μονάδες. Κοντινή στήριξη οι 1782 μονάδες.

Το 1798 είναι κύρια αντίσταση καθώς μια κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στις 1827 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από τις 665 μονάδες συμπλήρωσε σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Έξι κλεισίματα πάνω από το στενό εύρος διακύμανσης (660 με 630 μονάδες) που είχε ταλαιπωρήσει την αγορά για ένα δίμηνο" όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Καθημερινά οι επενδυτές βομβαρδίζονται από ειδήσεις, δηλώσεις, συναντήσεις, αναλύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η Χρηματιστηριακή Αγορά έχει επιλέξει από την μία να βρίσκεται στα υψηλά έτους, από την άλλη όμως να κρατά στάση αναμονής μέχρι να υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις και δεν απομακρύνεται από τα τρέχοντα επίπεδα και οι όποιες κινήσεις γίνονται σε ένα στενό εύρος.

Το αυριανό Eurogroup αναμένεται να ξεκαθαρίσει ως ένα σημείο το τοπίο. Μία καταρχήν συμφωνία και επιστροφή των Θεσμών είναι απαραίτητη για την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς την αντίσταση των 720 μονάδων και να ανοίξει ο δρόμος για τον επόμενο σταθμό, την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21 - 23/4) για να δρομολογηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να υπάρξει η συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου.

Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει καμία θετική εξέλιξη στο αυριανό Eurogroup, η υπομονή των επενδυτών θα δώσει την θέση της σε ρευστοποιήσεις με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 622 μονάδες να είναι η πρώτη σημαντική στήριξη.

Πέρα όμως από τις αντιδράσεις των επενδυτών, η παράταση της αβεβαιότητας θα διευρύνει το πλήγμα στη πραγματική Οικονομία.

Η άμεση επίλυση ζητημάτων όπως η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, η προσέλκυση επενδύσεων, η αύξηση των καταθέσεων, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη αν και ο στόχος για το 2017 δείχνει να έχει χαθεί.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά έχει δύο πρόσωπα. Από την μία εταιρείες με ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, με επιχειρηματικές ειδήσεις και με έμπρακτο ενδιαφέρον των βασικών μετόχων με αγορές μετοχών έχουν αρχίσει και θα συνεχίσουν να ξεχωρίζουν με ικανοποιητικά κέρδη για τους επενδυτές και από την άλλη ο "αδύναμος" Τραπεζικός κλάδος που πλήττεται περισσότερο από την παράταση της αβεβαιότητας.

Είναι θετικό ότι ο Τραπεζικός δείκτης έχει επανέλθει πάνω από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών (730 μονάδες) πρέπει όμως να κλείσει άμεσα το πτωτικό "gap" στις 769,02 μονάδες για να κινηθεί προς την αντίσταση των 810 μονάδων.

Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ ενώ την επόμενη εβδομάδα η ΦΦΓΚΡΠ στις 12/4.
Οι Διεθνείς Αγορές θα έχουν αύριο στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

"Στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται χαμηλότεροι τζίροι αφού είναι Μεγάλη Εβδομάδα και για τους Καθολικούς", εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτές διαθέσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,4%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,33%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ η Wall Street προσπαθεί να αντιδράσει μετά την χθεσινή "ψυχρολουσία" της Fed.

"Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed θέλουν να ξεκινήσουν μέσα στο τρέχον έτος το 'ξεφόρτωμα' των $4,5 τρισ. σε ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της η Κεντρική Τράπεζα", σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου. Τα πρακτικά έδειξαν πως στη συνεδρίαση του Μαρτίου σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι έκριναν πως η Οικονομία βρίσκεται, ή είναι πολύ κοντά στην πλήρη απασχόληση.
Ανοδική αντίδραση για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, η δραστηριότητα στον κλάδο Υπηρεσιών της Κίνας αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο. Ο ΡΜΙ Caixin για τον κλάδο των Υπηρεσιών μειώθηκε στις 52,2 μονάδες το Μάρτιο, από τις 52,6 μονάδες το Φεβρουάριο. Τα στοιχεία ήταν τα χαμηλότερα του τελευταίου εξαμήνου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το ζήτημα των 'κόκκινων' δανείων σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία θα απασχολήσει το Σαββατοκύριακο στη Βαλέτα τους 27 Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Οι Τράπεζες της ΕΕ έχουν συγκεντρώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 920 δισ. ευρώ" γράφει η "Handelsblatt".

Ανέκαμψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εμπορίου, τα συμβόλαια για Γερμανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 3,4% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

"Δεν υπάρχει ανάγκη να αποκλίνουμε από τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία περιλαμβάνει αγορές ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους αλλά και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμα για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε Τραπεζική εκδήλωση στην Φρανκφούρτη.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 25.000 στις 234.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 250.000. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2015.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο 23,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, όσο και το αναθεωρημένο ποσοστό του Δεκεμβρίου. Τον Ιανουάριο του 2016 ανέρχονταν σε 24,3%.

Στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης έχει βελτιώσει, σε γενικές γραμμές, την ανθεκτικότητα της Ελληνικής Οικονομίας καταλήγει έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που δημοσιεύεται σήμερα. Στην εν λόγω έκθεση ο ESM αξιολογεί το "βαθμό ευπάθειας" όλων των Χωρών που έχουν περάσει από πρόγραμμα στήριξης. Τα αποτελέσματα συνοψίζονται σε μια συνολική βαθμολογία "ευπάθειας" που κυμαίνεται από το 1 (πολύ ευάλωτη) έως 4 (πολύ ανθεκτική). Συνολικά, η Ελλάδα το 2009 είχε "βαθμό ευπάθειας" 1,7 (σε σχέση με μέσο όρο 2,4 στην Ευρωζώνη). Το 2016 ο βαθμός αυτός βελτιώθηκε ελαφρά στο 1,8 (ΜΟ ευρωζώνης 2,7).

Μια εκτεταμένη Ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα περιγράφει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τους απλήρωτους λογαριασμούς που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Νοικοκυριά.

Όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές του πρακτορείου στο άρθρο με τίτλο "Greece’s dark age: How austerity turned off the lights", πάνω από το 40% των Ελλήνων καθυστερούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ο CEO της ΔEH, Μανώλης Παναγιωτάκης, αποκάλυψε στην Ελληνική Bουλή πως από τον Ιούνιο του 2015 οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 2,6 δισ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μεγάλες διαστάσεις παίρνει η κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Στέλεχος της Ενεργειακής Αγοράς δήλωσε στο Reuters πως η ΔEH χάνει περίπου 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, από την κλοπή Ενέργειας.

Η ΔEΗ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ποσό. Στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν πως οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κλοπής σκαρφάλωσαν στις 10.600 την προηγούμενη χρονιά, από 8.880 το 2013 και 4.470 το 2012.

Δεύτερο στέλεχος υποστήριξε πως οι Αρχές πιστεύουν ότι η κλοπή είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ότι δείχνουν οι περιπτώσεις που έχει επιβεβαιώσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

"Το κερδοφόρο δ’ τρίμηνο των Ελληνικών Τραπεζών βασίστηκε στα ισχυρά έσοδα από την πώληση ομολόγων του EFSF (και τα έκτακτα κέρδη 150 εκατ. από την πώληση του Αστέρα για την Εθνική), αλλά και στη θετική συμβολή από τον αναβαλλόμενο φόρο", σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "overweight" και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, δίνοντας τιμή - στόχο στα 2,5 ευρώ για την Alpha, 0,9 ευρώ για τη Eurobank, στα 0,35 ευρώ για την Εθνική και στα 0,3 ευρώ για την Πειραιώς.

Σημειώνει ότι οι τάσεις, όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού, παρέμειναν ενθαρρυντικές, ενώ και οι τέσσερις Τράπεζες πέτυχαν τους στόχους μείωσης δανείων για το 2016.

"Καθαρά κέρδη 39,7 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει για το δ' τρίμηνο η ΔΕΗ, έναντι ζημιών 108,4 εκατ. κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015", σύμφωνα με προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί στόχο στα 2,5 ευρώ με σύσταση "reduce".

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 9,9 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο.

Επιστρέφοντας στα των Αγορών και ξεκινώντας από την Αγορά ομολόγων, αξίζει να σημειωθεί η νεότερη, οριακή, άνοδος των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους.

Στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 667,44 (-0,38%) και 673,85 μονάδων (+0,58%), στις 17.00 βρέθηκε στις 672,18 (+0,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 671,15 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,18%.

Ο τζίρος στα 37,2 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ)., ενώ ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank απασχόλησαν το 48,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές τη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Jumbo κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Viohalco, Motor Oil, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Q&R (-3,95%), ενώ αντίθετα τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Cenergy (+1,86%).

Στην Ελτράκ (+3,9%), από τον συνολικό ημερήσιο όγκο των 60679 τεμ., τα 60678 άλλαξαν χέρια, με μία πράξη, στα 1,60 ευρώ, ενώ καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης το "bid" των αγοραστών ήταν χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Ιντρακόμ (+3,87%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 0,405 ευρώ, επιστροφή αγοραστών και στους Μύλους Λούλη (+2,93%) μετά την βραχύβια διόρθωση, ενώ η ΕΥΑΘ (+0,8%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, με τον τίτλο να ισοφαρίζει τα υψηλά 31 μηνών.

Τα υψηλά 31 μηνών ισοφάρισε η μετοχή της ΕΥΑΘ

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.120 συμβόλαια).

Στα 5.479 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.644, 1.242 για τον Απρίλιο, 402 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.794,25) κινήθηκε μεταξύ 1.786 και 1.802 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.208), Πειραιώς (13.734), Εθνική (23.846), MIG (1.016), Alpha Bank (2.669), ΔΕΗ (634), ΟΤΕ (213), ΓΕΚ (419), ΟΠΑΠ (186), Ελλάκτωρα (582), Μυτιληναίο (152), Cenergy (107).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (32.706), MIG (55.721), Eurobank (55.879), Εθνική (78.928) και Πειραιώς (128.442).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (5.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (6.580.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v