Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανάσα από την Μάλτα σε μετοχές-ομόλογα

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απόλυτη επιφυλακτικότητα και έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη σε νέο υψηλό και αξιοσημείωτη αύξηση τζίρου. Ποια είναι τα νέα δεδομένα για τις τραπεζικές μετοχές, τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

XA: Ανάσα από την Μάλτα σε μετοχές-ομόλογα

Οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν το σημερινό, άτυπο, Eurogroup της Μάλτας, δικαίωσαν στον απόλυτο βαθμό την αμυντική εικόνα που έδινε το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αρνούμενο να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, ακόμα και όταν οι αρνητικές ειδήσεις - εκτιμήσεις, ήταν σημαντικά περισσότερες και έκλειναν τα περισσότερα "παράθυρα" αισιοδοξίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε απόλυτα επιφυλακτικά και όταν ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δημοπρασίες, ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 110.000 ευρώ (!), όμως σταδιακά συναλλαγές και τάση ανέβασαν σημαντικά στροφές, επιχορηγούμενοι από αξιοπρόσεκτο "short covering".

Περίπου η ίδια εικόνα και στην Αγορά ομολόγων, με περισσότερο από αισθητή την αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 6,89% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, από 7,13% χθες).

Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι σε περίπτωση θετικών μηνυμάτων από την Μάλτα, ο Τραπεζικός κλάδος θα αποσπούσε την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, καθώς όλοι οι ενεργοί traders προς τα εκεί θα έστρεφαν την προσοχή τους.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το +4,73% του Τραπεζικού δείκτη και πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι Alpha Bank (+5,95%), Eurobank (+4,46%), Εθνική (+3,29%) και Πειραιώς (+4,14%), απέσπασαν το 55%, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι εκτιμήσεις αναλυτών που "μιλάνε" με τους δείκτες αναφέρουν πως "όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 672 μονάδων, παραμένει σε ισχύ το σενάριο που θέλει κίνηση προς τις 709 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 686 μονάδες. Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και αν αυτός επιμένει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1805 μονάδων, απώτερος στόχος είναι οι 1867 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1832 μονάδες".

"Εξακολουθούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη. Ο στόχος μας των 785 μονάδων μέχρι το Φθινόπωρο παραμένει απόλυτα εφικτός, αρκεί βέβαια να μην μεσολαβήσει μεγάλη διεθνής κρίση, ή γεωπολιτικό γεγονός. Η πρόοδος στο σημερινό Eurogroup και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, δεν αρκεί για συντήρηση της ανόδου περισσότερο από 1 - 2 συνεδριάσεις καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ήδη προεξοφληθεί από την Αγορά, στα παρόντα επίπεδα, ή λίγο υψηλότερα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Κάναμε σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα για την β’ αξιολόγηση είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και αποκάλυψε το πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ, το 1%, κυρίως, από Συντάξεις από το 2019 και το 1%, κυρίως από Αφορολόγητο, το 2020.

Με μια λιτή ανακοίνωση, το ΔΝΤ έσπευσε να επιβεβαιώσει την πρόοδο που έγινε στο Eurogroup. Φρόντισε όμως και να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, σημειώνοντας δύο στοιχεία: ότι παραμένουν ανοικτά θέματα σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αν δεν υπάρξει και η ρύθμιση χρέους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, αναγκαστικά, από το Τραπεζικό ταμπλώ, στην περίπτωση της Alpha Bank οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,83 και 1,89 - 1,95 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 1,65 ευρώ.

Για την Εθνική, η υπέρβαση των 0,255 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 0,265 - 0,267 ευρώ. Στα 0,235 και 0,219 ευρώ, οι πρώτες στηρίξεις.

Στην Eurobank το "make or brake" είναι στο ψυχολογικό όριο των 0,60 ευρώ, υπέρβαση του οποίου βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες αντιστάσεις στα 0,635 και 0,68 ευρώ. "Pullback" με κλείσιμο χαμηλότερα των 0,557 ευρώ, ξαναφέρνει τα σενάρια δοκιμασίας της στήριξης στα 0,531 ευρώ.

Τέλος για την Πειραιώς, η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 0,193 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 0,164 και 0,159 ευρώ.

Στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Motor Oil (-1,73%), πιθανό και λόγω υπεραπόδοσης κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν ο μοναδικός που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η μετοχή παραμένει "long", όσο εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 15,93 ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), η αποφυγή "ακραίων φαινομένων" στο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και η πιο "αισθητή" επιστροφή των αγοραστών, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/11/2015 (683,49 μονάδες).

Ασφαλώς και η επόμενη εβδομάδα αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό, όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα, που παραδοσιακά πλήττεται από την "εορταστική ραστώνη". Όμως αυτό δεν αποκλείεται να ευνοήσει τα "σχέδια" των ενεργών παικτών, αν αυτοί επιλέξουν οι αποτιμήσεις μετά το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων να είναι σχετικά υψηλότερα από τις τρέχουσες.

"Κατηφορίζοντας" στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου και σήμερα όχι μόνο δεν έλειψαν, αλλά αυξήθηκαν οι "συγκινήσεις", δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη, ικανοποιητικές συναλλαγές και διάρκεια στην ανοδική κίνηση.

Σε νέα υψηλά 16ετιας και πλέον η Quest Συμ. (+6,10%), ενώ σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις επέδειξαν κατά την σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές στον Νάκα (+14,05%).

Σε υψηλά επταετίας η μετοχή της AS Company

"Πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την AS Company (+7,66%) με "καύσιμα" και από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα + επιστροφή κεφαλαίου 0,04 ευρώ ανά μετοχή, ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Cenergy (+1,83%).

Σε υψηλό 30 μηνών η μετοχή της ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+1,24%) και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 0,405 - 0,41, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,468 ευρώ, αναθάρρησαν οι αγοραστές στην Flexopack (+7,51%), μετά και τα άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα, "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Επίλεκτος (+9,47%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Profile (+3,17%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Πετρόπουλος (+1,57%), νέα υψηλά 30 μηνών για την ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+2,54%), ενώ ο Παπουτσάνης (+3,11%) μπορεί να υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 0,179 ευρώ (+11,18%), όμως η όλη συμπεριφορά του "χαρτιού" δείχνει ότι μαζεύεται και ίσως αξίζει προσοχής.

H μετοχή της Παπουτσάνης από την αρχή του έτους

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 2,26%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,35%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 5,82% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,83%.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε προς το θετικότερο τα τεχνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,58%), η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 1832 και 1867 μονάδες. Το 1788 κοντινή και το 1777 κύρια στήριξη με το "stop" στο "Long" στις 1767 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μια ακόμα θετική χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε με ενδείξεις αποτελέσματος στην διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι δύο Πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά μετά το Eurogroup της Παρασκευής, μένει ωστόσο να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μετά την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.

Η κόπωση από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις είναι εμφανής τόσο στην πραγματική Οικονομία όσο και στο Χρηματιστήριο. Η εικόνα της Αγοράς, τηρουμένων των συνθηκών και σε σχέση με άλλες περιόδους όπου η αναβλητικότητα ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, θα μπορούσε να θεωρηθεί από ικανοποιητική, έως άριστη.

Και τούτο διότι οι εκροές κεφαλαίων από την εγχώρια Αγορά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικές, ενώ η αποτύπωση των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται έχει ένα σχετικά υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, ήταν η βέλτιστη επενδυτική τακτική του α’ τριμήνου για τα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν τις Ελληνικές μετοχές, αφού οι σημαντικά περιορισμένες συναλλαγές είχαν ειδική στόχευση σε μετοχές που δικαιολόγησαν σχεδόν απόλυτα την επιχειρηματική τους επίδοση.

Το κέρδος αυτής της διαδικασίας είναι ότι σταδιακά ένα νέος αριθμός εταιρειών μπαίνει στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης με κοινό σημείο αναφοράς την κερδοφορία. (Flexopack, Πλαστικά Θράκης, Quest, AS Company, Πετρόπουλος, Τσουκαρίδης κλπ).

Μετά από πολλές αποχωρήσεις, συγχωνεύσεις, ή διαγραφές, η επισήμανση των νέων εν δυνάμει πρωταγωνιστών του ελληνικού Χρηματιστηρίου γίνεται εύκολα και το ζητούμενο είναι η συνέπεια και η συνέχεια των καλών επιδόσεων, αφού στο παρελθόν στα "χαρτιά" των μικρών κεφαλαιοποιήσεων η μεταβλητότητα στην κερδοφορία απομάκρυνε την συμμετοχή του θεσμικού παράγοντα.

Η ερχόμενη εβδομάδα μάλλον δεν προβλέπεται ιδιαίτερα συναρπαστική, καθώς τόσο το Ορθόδοξο όσο και το Καθολικό Πάσχα αναμένεται να λειτουργήσουν εκ νέου ανασταλτικά στην συναλλακτική δραστηριότητα.

Η Αγορά φαίνεται περισσότερο διατεθειμένη να αναλωθεί σε συντήρηση των επιπέδων, καθώς τόσο εντός όσο και εκτός δεν διαφαίνεται κάποιο γεγονός, ή καταλύτης που θα μεταβάλει δραματικά τις τάσεις.

Τα πολιτικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα τον Απρίλιο (Τουρκικό δημοψήφισμα, 16/4, α’ γύρος Γαλλικών εκλογών, 23/4) προς ώρας δεν φαίνεται να προεξοφλούνται αρνητικά, ενώ και η επίσημη απόφαση της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε δεν προκάλεσε κάποιες "αναταράξεις".

Σε αυτό το περιβάλλον εκτιμάται ότι, εφόσον το Ελληνικό θέμα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, ο Γενικός Δείκτης θα ανατιμηθεί σημαντικά από την αναθεώρηση του ασφάλιστρου κινδύνου, το οποίο αν και δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στις αποτιμήσεις, δείχνει σε πολλές περιπτώσεις να αδικεί σε βαθμό υπερβολής (κόστος κεφαλαίου έως και 18%) μετοχές που διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης "είδε" νέα υψηλά έτους σήμερα Παρασκευή, ακολουθώντας ένα μοτίβο συνεδριάσεων χαμηλού εύρους και περιορισμένων τζίρων. Η άρνηση υποχώρησης ήταν εμφανής σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε, ακόμα και όταν η ειδησεογραφία έδειχνε να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την περιορισμένη συναλλακτική δράση, συνέχισε ανοδικά προσεγγίζοντας τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, διασπώντας την μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 670 μονάδων θέτοντας πλέον στόχο το επόμενο οχυρό των 720 μονάδων.

Ο MACD αρχίζει να δίνει momentum στο αγοραστικό σήμα, οι κινητοί μέσοι ξεκόλλησαν από την περιοχή των 650 μονάδων και η κλίση τους αποκτά ανοδική φορά.

Οι ενδείξεις παραμένουν αισιόδοξες και η απομάκρυνση από τους κινητούς μέσους αρχίζει να δίνει πιο πειστικό χαρακτήρα στην επιχειρούμενη διαφυγή, από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Συμπερασματικά αν και το χτίσιμο της ανόδου μπορεί να γίνεται με αργό ρυθμό, δεν παύει να "εκθέτει" τους πωλητές οι οποίοι δεν φαίνονται ικανοί να οδηγήσουν την αγορά χαμηλότερα, παρά τις ευκαιρίες που δόθηκαν. Επομένως ακόμα και στις επόμενες δύο, παραδοσιακά ρηχές, εβδομάδες τζίρου η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση θα έχει τον πρώτο λόγο και οι διορθώσεις θα περιοριστούν σε βραχυπρόθεσμο ή ενδοσυνεδριακό επίπεδο.

"Στις λίγες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Μεγάλης Εβδομάδας ξεχωρίζουν αυτές των Inform Lycos (10/4) και Folli-Follie (12/4), ενώ στην εβδομάδα που ακολουθεί ξεχωρίζει η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Παρασκευή 21 Απριλίου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επέδειξαν οι επενδυτές, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, υπό το "βάρος" της Αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης στην Συρία.
Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,36%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-0,74%).

Μικτή η εικόνα και στην Ευρώπη, ενώ με οριακές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Υποχωρεί χαμηλότερα το Ευρώ, κέρδη για το Πετρέλαιο και ακόμα μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, έπειτα από προσαρμογή βάσει εποχικών μεταβολών και πληθωρισμού, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν επίσης ενισχύθηκε 2,2%, όπως γνωστοποίησε σήμερα το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση 0,2%.

Σε ετήσιους όρους, η παραγωγή σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,5%.

Η αύξηση των τιμών των Βρετανικών κατοικιών επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα στα πιο αδύναμα επίπεδά της εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της "Halifax". Στη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του έτους, οι τιμές ενισχύθηκαν 3,8% σε ετήσιους όρους, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδό τους από το Μάιο του 2013. Το ποσοστό είναι επίσης εντυπωσιακά μικρότερο από το "peak" του 10% που εμφάνισαν οι τιμές μόλις πριν από έναν χρόνο.

Η Βρετανική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Σε μηνιαίους όρους, η παραγωγή μειώθηκε 0,7% το Φεβρουάριο, δηλαδή πολύ περισσότερο από την πτώση 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street Journal. Η παραγωγή των εργοστασίων υποχώρησε 0,1%, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για ανάπτυξη 0,3%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 2,8% και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της Αγοράς για ανάπτυξη 3,3%. Η ετήσια ανάπτυξη στη Μεταποίηση επίσης ήταν απογοητευτική, με την παραγωγή στα Εργοστάσια να ενισχύεται 3,3%, δηλαδή κατά 0,5 μονάδα λιγότερο από το αναμενόμενο.

Υποχώρησε απροσδόκητα η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο, κατά 1,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, έναντι ανόδου 0,5% που ανέμεναν για τον Φεβρουάριο οι αναλυτές.

"Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους Εκπροσώπους Κορυφαίων Οικονομικών Οργανισμών στο Βερολίνο τη Δευτέρα", όπως γνωστοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε τις λιγότερες θέσεις εργασίας των τελευταίων 10 μηνών τον Μάρτιο, αλλά η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 10 ετών. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 98.000 τον προηγούμενο μήνα, τις λιγότερες από τον προηγούμενο Μάιο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 180.000 θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,5%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2007.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 14 Ιουλίου 2017.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017 ανήλθε σε 4.318,3 εκατ. ευρώ ($4.548,7 εκατ.) έναντι 2.899,7 εκατ. ευρώ ($3.154,7 εκατ.) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2016, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 48,9%, η οποία οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές πλοίων από Τρίτες Χώρες, κατά το μήνα Ιανουάριο 2017.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,2 από 10 ευρώ δίνει η Alpha Finance, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “outperform” για τον τίτλο.

Χαμηλότερη τιμή - στόχο στα 25,5 ευρώ από 26,9 ευρώ για τη μετοχή της Folli Follie δίνει η Beta Χρηματιστηριακή ενώ διατηρεί σύσταση "overweight". Η Beta σημειώνει ότι με Ρ/Ε στις 6,1 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή του 2017, η μετοχή εμφανίζεται εντυπωσιακά φθηνή, εάν συγκριθεί με τις μετοχές του κλάδου Παγκοσμίως.

 

Η Folli Follie ανακοινώνει αποτελέσματα στις 12 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μετά τα πρώτο δευτερόλεπτα όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 670,21 μονάδες (-0,14%), αυτός κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 683,21 μονάδες (+1,8%), Στις 17.00 βρέθηκε στις 681,36 (+1,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 681,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,48%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 62,9 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ).

Διακινήθηκαν συνολικά 107844138 τίτλοι, από τους οποίους οι 97926696 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο τίτλος της Motor Oil κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκαν οι ανοδικές συνεδριάσεις στην Αγορά Παραγώγων, με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.517 συμβόλαια).

Στα 5.880 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.237, 2.577 για τον Απρίλιο, 660 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.820,5) κινήθηκε μεταξύ 1.788,75 και 1.824,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.184), Πειραιώς (21.355), Εθνική (25.195), MIG (1.155), Alpha Bank (11.520), ΔΕΗ (1.015), ΟΤΕ (330), ΟΠΑΠ (264), Ελλάκτωρα (308), Μυτιληναίο (474), Ελ. Πετρέλαια (146), Viohalco (120).

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 1,70 ευρώ.

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (32.541), MIG (56.770), Eurobank (58.963), Εθνική (77.475) και Πειραιώς (134.901).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (5.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (6.580.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v