Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοδρόμηση και... αναμονή πριν το ΔΝΤ

Στις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης παραμένει στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Ζητούμενo η αύξηση του τζίρου. Τα τεχνικά περιθώρια για τον Γενικό Δείκτη. Βαραίνει το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

ΧΑ: Οπισθοδρόμηση και... αναμονή πριν το ΔΝΤ

«Βουτιά» 2,5% στο Λονδίνο, βαριές απώλειες σε Παρίσι, Μιλάνο, μετά την προκήρυξη εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία. Η Goldman Sachs «έριξε» τη Wall Street, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Και στο ΧΑ οι αγοραστές παρέτειναν τις διακοπές τους, με συνέπεια οι πωλητές να πιέσουν την αγορά χαμηλότερα. Απώλειες 0,92% για τον Γενικό Δείκτη στις 677,30 μονάδες, χαμηλότερα 1,01% ο Δείκτης Τραπεζών στις 764,55, με τον FTSE25 να διορθώνει στις 1.806,33 μονάδες.

Οπισθοχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, απόρροια της κλίσης των ξένων αλλά και της διάθεσης των traders να «κλειδώσουν» ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεών τους, σε μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών (26,1 εκατ. μετοχών) και ανάλογου τζίρου (22 εκατ. ευρώ).

Η απουσία επενδυτών οδήγησε, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στον τρίτο χαμηλότερο τζίρο για το 2017 και με τους traders ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ να χαμηλώνουν λίγο τον πήχη, χωρίς ωστόσο να ακυρώνεται η φορά της αγοράς, που παραμένει ανοδική.

Αλλωστε για το ΧΑ -που όμως δεν μπορεί να πάει κόντρα σε μία σημαντική υποχώρηση των ξένων χρηματιστηρίων-, το κύριο στοίχημα που παίζεται, σχετίζεται με τη δεύτερη αξιολόγηση, με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με την προοπτική επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Κλείνει το μάτι σε συμμετοχή του ΔΝΤ ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, με τον Στίβεν Μνούτσιν να ανοίγει τα χαρτιά του (στους Financial Times) λίγα 24ωρα πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου. Ενα 24ωρο πριν την πρώτη σημαντική συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ταμείου και λίγο πριν το παράλληλο Washington Group, όπου «κεκλεισμένων των θυρών» οι μεγάλοι θα εξετάσουν το θέμα του ελληνικού χρέους (ερήμην της ελληνικής αντιπροσωπείας).

Πάντως σήμερα η Αθήνα θα έχει μία... πρόγευση των προθέσεων του ΔΝΤ καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναφερθεί -μεταξύ άλλων- και σε θέματα που αφορούν άμεσα το ελληνικό ζήτημα, για αυτό ενδεχομένως η αυριανή συνεδρίαση να είναι καθοριστική για το κατά πόσον οι traders θα είχαν λόγους να επιχειρήσουν κινήσεις προεξόφλησης μέχρι και τη μεθαυριανή συνεδρίαση ή αυτή της Δευτέρας.

Στον ρυθμό αυτών των εξελίξεων το ΧΑ χθες υποχώρησε αλλά δεν ανησύχησε, τουλάχιστον όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται υψηλότερα των 670 και 660 μονάδων, «τοπικών κορυφών» που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης από την περιοχή των 600 μονάδων του Φεβρουαρίου.

Οπως σημείωναν από χθες έμπειροι αναλυτές, στο πλαίσιο αυτής της κίνησης ήταν θέμα χρόνου η δοκιμασία (retest) της «τοπικής κορυφής» των 670 μονάδων, με τους long να μην ανησυχούν όσο ο ΓΔ δεν χάνει τις 660 μονάδες. Αντίστοιχα για τον FTSE25 σημείο αναφοράς θεωρούνται οι 1.775 και για τον ΔΤΡ οι 755-745 μονάδες.

Συνεπώς περιθώριο για περαιτέρω υποχώρηση χωρίς να μεταβάλλεται η long τάση της αγοράς υπάρχει, αν και το ΧΑ προφανώς δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ σε μία contrarian κίνηση, στην περίπτωση που οι ξένες αγορές «γύριζαν» σημαντικά χαμηλότερα. Προσώρας κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται ακόμη, αν και ο κανόνας του... sell in May θα πρέπει να είναι πάντα στα υπόψη, πόσο δε μάλλον σε μία περίοδο που σε Ευρώπη και ΗΠΑ κυριαρχεί η νευρικότητα. Κυρίως στην Ευρώπη, όπου ο εκλογικός... μαραθώνιος συνεχίζεται αυτή τη φορά στη Γαλλία, όπου την Κυριακή διεξάγεται ο πρώτος γύρος (και μετά από δύο εβδομάδες ο δεύτερος).

Στο ΧΑ, κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την Alpha Bank στο επίκεντρο κυρίως λόγω της εισαγωγής 6.818.181 νέων μετοχών (που προέκυψαν από τη μετατροπή ομολογιών, με τιμή μετατροπής 22 ευρώ/μετοχή), γεγονός που προκάλεσε πιέσεις στη μετοχή.

Με ορίζοντα την Παρασκευή, οι κινήσεις των traders, σημειωνόταν στα σχόλια του Euro2day, λόγω της ανακοίνωσης του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με τη λήξη της σειράς Απριλίου στα Παράγωγα.

Σηματωρός στη χθεσινή συνεδρίαση η δεικτοβαρής Coca Cola, καθώς από την πρώτη κιόλας εντολή φάνηκαν οι διαθέσεις των short και μένει να δούμε πώς θα κινηθεί σήμερα, συνακόλουθα της φυσιολογικής υποχώρησης της τιμής από τα τελευταία πολυετή υψηλά. Επίσης σηματωροί αλλά για τους long η μετοχή του FF Group, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κινήθηκαν ανοδικά, αλλά και του ΤΙΤΑΝα που υποχώρησε οριακά.

Περιορισμένης έκτασης μείωση θέσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με τις δύο μετοχές να έχουν περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης χωρίς να μεταβάλλεται η τάση, σε χαμηλότερες τιμές μπορεί να δοκιμασθούν μετοχές των Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορίας Αιγαίου κ.α., με τα σημεία στήριξης των βασικών δεικτών στα επίπεδα τιμών που έχουν ήδη αναφερθεί.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v