Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Σήμα» από τις ΗΠΑ αναμένουν οι επενδυτές

Σταθεροποιητικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 675 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ. Απώλειες για Coca Cola, OTE, Mυτιληναίο. Χαμηλός ο τζίρος. Στο προσκήνιο οι εξελίξεις από τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

ΧΑ: «Σήμα» από τις ΗΠΑ αναμένουν οι επενδυτές

Μεικτές τάσεις από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπάθεια των long στο ΧΑ. "Μουδιασμένο" το κλίμα στο Παρίσι, με τον CAC 40 χαμηλότερα κατά 0,47% στις 5.054 μονάδες, προσεκτικές κινήσεις στην Αθήνα, περιμένοντας τα νεότερα από το ΔΝΤ και δευτερευόντως τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εικόνα στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, τελευταία συνεδρίαση πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία και εύλογη η επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στις αγορές.

Ανάλογη εικόνα και στο ελληνικό, καθώς πωλητές και αγοραστές δεν έχουν λόγους να "εκβιάσουν" μία κίνηση της αγοράς πέραν των ορίων, οι μεν πρώτοι χαμηλότερα των 670, οι δε δεύτεροι υψηλότερα των 683 μονάδων, με τους ενεργούς traders να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις. Αυτά μέχρι τις 13:45-14:00, οπότε στη διαδικασία των δημοπρασιών θα διαμορφωθούν οι θέσεις που μετακυλίονται στην επόμενη σειρά στο ΧΠΑ και οι εκτιμήσεις των traders για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, με μέτρια ροή συναλλαγών και με το 49% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Στην περιοχή των 790 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, σταθερά στο εύρος διακύμανσης, που αφήνει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα (πάνω από τις 800, χαμηλότερα προς τις 740 μονάδες), με περισσότερες συναλλαγές στην Πειραιώς και τις Εθνική, Eurobank και Alpha να έπονται. Μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, που είναι η μόνη από την 4άδα των συστημικών με πωλητές. Στα 1,71-1,75 ευρώ το εύρος διακύμανσης, θυμίζοντας τη χθεσινή εστίαση έμπειρου αναλυτή για τη σημασία της περιοχής του 1,76 ευρώ.

Στα 24,95-25,12 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή της Coca Cola, σταθεροποιητικά κοντά στα τελευταία υψηλά (των 25,35 ευρώ) και ενώ ο όμιλος διεκδικεί με αξιώσεις το πλειοψηφικό ποσοστό της Coca Cola Africa (συνδιεκδικητές οι όμιλοι Heineken, Castel).

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σε ανοδική τάση αλλά με τον ΟΤΕ να κλίνει χαμηλότερα.

Σταθερά πάνω από τα 3 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, «φλερτάροντας» με τα 9 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 8,73-8,77 ευρώ ο τίτλος του ΟΤΕ, έχοντας έδαφος συγκριτικά με τους άλλους δύο σε διάστημα εβδομάδας.

Μετριοπαθείς κινήσεις στην πλειονότητα των μετοχών με long τάση, καθώς υπερισχύουν μεν οι αγοραστές, πλην όμως δεν «εκβιάζονται» τιμές υψηλότερες του 1,65%. Ενδεικτικό το ότι από τις 17 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο, σε μόλις 2 ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα. Με 1,65% στα 3,08 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, με 1,23% στα 15,69 ευρώ η Motor Oil.

Από τον FTSE Mid Cap ξεχωρίζουν MIG, Fourlis, Πλαίσιο.

Ενθαρρυντική ένδειξη η συνέχιση της μόχλευσης στις χαμηλότερες κατηγορίες, με τις μετοχές των Λούλη, Κρητών Αρτος, Υγεία, Ιασώ, ΙντραΚάτ, Quality, Πετρόπουλος κ.α., γεγονός, που μόνο επ' ωφελεία της αγοράς λειτουργεί.

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια 5 εκατ. μετοχές -τα 2,4 εκατ. στην Πειραιώς-, με τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ -οι 930 χιλιάδες στην Alpha Bank.

Νηνεμία στα Παράγωγα παρά τη σημερινή λήξη στα ΣΜΕ του δείκτη. Στον τρέχοντα μήνα είναι ενεργά 346 ΣΜΕ με μικρό premium και στον επόμενο 471 με μικρό discount. Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας και αναμονής των επενδυτών και η εικόνα στα Παράγωγα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v