Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγο ψηλότερα κοιτάζει το ΧΑ

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 855 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ. Απώλειες για Coca Cola, OΠΑΠ, Σαράντη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Λίγο ψηλότερα κοιτάζει το ΧΑ

Συντηρητικές οι πρώτες κινήσεις των traders. Εστιασμένες μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα την προσεκτική συνέχιση της αντίδρασης προς τις 860 μονάδες.

Επιστροφή στα επίπεδα των αρχών Μαρτίου 2015, στη λογική της προεξόφλησης της «άμεσης εξόδου στις αγορές», ενός ενδεχόμενου που τα τελευταία 24ωρα μονοπωλεί τις συζητήσεις στα χρηματιστηριακά (και όχι μόνο) γραφεία.

Σταθεροποιητικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική τη συντήρηση δυνάμεων στη Φρανκφούρτη, με τον DAX οριακά χαμηλότερα στις 12.640 μονάδες. Κλίμα που διευκολύνει τις κινήσεις των traders, καθότι τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και λογικά όλο και κάποιες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος.

Προσώρας ο μεγάλος στόχος των traders, που είναι η κατάληψη των 900 μονάδων, δείχνει εφικτός, παρότι μένει να απαντηθεί εάν η κίνηση θα είναι άμεση ή θα μεσολαβήσει υποχώρηση σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Οπως σημειώνουν χρηματιστές, πολλά θα εξαρτηθούν εάν όντως η Αθήνα προχωρήσει στην έκδοση ενός 5ετούς (για 3 δισ. με επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο του 4,95%) μέσα στις επόμενες ημέρες (για Δευτέρα-Τρίτη καθώς την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση των αποφάσεων του ΔΝΤ) ή όχι.

Στο πρώτο ενδεχόμενο, στο οποίο ποντάρονται αρκετά χρήματα τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι αυτός που με μία θεαματική ανοδική κίνηση (προς τις 1.160-1.170 μονάδες) θα παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, με τον FTSE25 προς τις 2.240-2.250 και αντίστοιχα τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, στο οποίο επίσης έχουν παιχτεί κόντρα θέσεις, η αγορά θα διορθώσει, με τον τραπεζικό κλάδο να βαραίνει προς τις 1.080 μονάδες, παρασύροντας χαμηλότερα τον FTSE25 προς τη στήριξη των 2.125 και για τον ΓΔ προς τις 830-825 μονάδες.

Με γνώμονα αυτά τα δύο κύρια ενδεχόμενα κινούνται οι traders, φροντίζοντας παράλληλα να «κλειδώνουν» ένα μικρό μέρος των τελευταίων κερδών τους, θυμίζοντας πως ο τραπεζικός κλάδος έχει ενισχυθεί 6,80% σε διάστημα εβδομάδας και 6,75% σε μηνιαίο. Επιμέρους η μετοχή της Alpha Bank έχει απόδοση 5,53% και 4,11%, αποτιμάται δε στα 3,52 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έχει αντιδράσει 6,59% σε εβδομαδιαίο και 6,29% σε μηνιαίο, με χρηματιστηριακή αξία στα 3,40 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας ακόμη πιο κοντά στην... πρώτη Alpha. Στα μόλις 30 εκατ. ευρώ η διαφορά αποτίμησης μεταξύ Eurobank - Πειραιώς, με τη δεύτερη να έχει υπεραποδώσει 17,73% έναντι της Eurobank, που ενισχύθηκε μόλις 1,27% χάνοντας την τρίτη θέση (στη σχετική κατάταξη με βάση τη χρηματιστηριακή αξία).

Το 68% του μάλλον μέτριου τζίρου -σε σύγκριση με τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις- στον τραπεζικό κλάδο ενώ συγκριτικά υψηλός είναι σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Viohalco, Intrakom, Attica Bank, Jumbo, Intralot, FF Group.

Οσον αφορά στους δείκτες ομολόγων: ακόμη χαμηλότερα το 2ετές (σημείο αναφοράς για το... 5ετές και τα στοιχήματα υπέρ της άμεσης εξόδου στις αγορές), νέα υποχώρηση για το 10ετές στα 5,361%, ενώ το GREK ενισχύθηκε κι άλλο, προς τα 10,67 δολάρια.

Λίγο μετά τις 11:10 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 11,2 εκατ. μετοχές (τα 3,9 εκατ. στην Πειραιώς), με τζίρο 8,8 εκατ. ευρώ, με τα περίπου 5,8 στον τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v