Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στάση αναμονής από τα υψηλά 28 μηνών

Στην επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές παραμένει στραμμένη η προσοχή του Χρηματιστηρίου. Εβδομάδα εξελίξεων λόγω ΔΝΤ αλλά και αξιολόγησης από την S&P. Καταλύτης ο τραπεζικός κλάδος. Η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Στάση αναμονής από τα υψηλά 28 μηνών

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε η Wall Street την Παρασκευή, με τους Dow Jones και S&P 500 να καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ, παρά τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Μικτά πρόσημα επικρατούν σήμερα το πρωί στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου το Χρηματιστήριο του Τόκιο θα παραμείνει κλειστό λόγω αργίας.

Εβδομάδα κρίσιμων γεγονότων ξεκινάει για την κυβέρνηση, την οικονομία και κατ' επέκταση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με «start» τα υψηλά 28 μηνών που ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Όλοι περιμένουν την πιθανολογούμενη δοκιμαστική έξοδο, μετά από τρία χρόνια, στις Διεθνείς Αγορές, ενώ σήμερα (10:00) ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το «πράσινο» ομόλογο - green bond της Τέρνα Ενεργειακή και μέχρι την Τετάρτη 19 του μηνός (16:00) η εταιρεία καλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή της, που είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων έως και 60 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες, αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη (20/7) η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ΔΝΤ βρίσκει άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σε όλα τα σενάριά του, ενώ την ίδια μέρα συνεδριάζει και η ΕΚΤ και η εβδομάδα θα κλείσει με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Υπό σημείωση ότι την Παρασκευή λήγουν και τα συμβόλαια Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, θα ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., η οποία θα κληθεί να «απαντήσει» στις... απορίες που άφησε η συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως η σημαντική υποχώρηση του τζίρου, η κίνηση του Δείκτη σε ιδιαίτερα στενό εύρος και οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε σημαντικό κομμάτι του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στην περίπτωση του τζίρου, χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση, ιδιαίτερα αν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές επιστρέψουν σε κανονικά για τα δεδομένα της εποχής επίπεδα και ολοκληρωθούν τα «γυρίσματα» μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών.

Τεχνικά, όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα των 2.125-2.008 και ο δείκτης των τραπεζών υψηλότερα των 1.100-1.080 μονάδων, οι «long» δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας.

Παραμένει ζητούμενο η επιστροφή του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξαν να «ξεμένουν από αγοραστές».

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v