Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται πειστική ανοδική αντίδραση

Κόντρα στη συγκρατημένα θετική υποδοχή της εξόδου της χώρας στις αγορές συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο. Ο ΓΔ, εκεί που διεκδικούσε κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων, συμπλήρωσε χθες και τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω των 850. Στο προσκήνιο τράπεζες και αποτελέσματα.

ΧΑ: Ζητείται πειστική ανοδική αντίδραση

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι αμερικανικοί δείκτες τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων και στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία η αμερικανική Γερουσία ψήφισε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αντικατάσταση του Obamacare.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ από την αρχή του χρόνου ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 17%, ο S&P 500 14,23% και ο Nasdaq 25,48%.

Στις ΗΠΑ θα παραμείνει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών και σήμερα, αναμένοντας τις ανακοινώσεις από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές δεν αναμένουν σύντομα αύξηση των επιτοκίων, όμως δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις αναφορικά με τη συρρίκνωση του ισολογισμού.

«H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Κόντρα στη συγκρατημένα θετική υποδοχή της εξόδου της χώρας στις αγορές συνεχίζει να κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης, εκεί που διεκδικούσε κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων, συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα των 850 μονάδων και χθες δοκίμασε και το ψυχολογικό όριο των 840 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χθεσινό κλείσιμο ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων και συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Παραμένει ερωτηματικό η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν δείχνει να είναι η «πρώτη επιλογή» των εν δυνάμει πωλητών, σε αντίθεση με τα μη τραπεζικά blue chips.

«Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του προγράμματος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη 'φουλ ατζέντα' μπροστά της», τονίζει σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική», η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η όποια επιπλέον χρηματοδότηση δεν μπορεί να αυξάνει το χρέος, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εξομαλύνει τις αποπληρωμές χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Εκφράζει την εκτίμηση ότι οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν πλέον τις επενδύσεις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, μην μπορώντας να εξηγήσουν την επιστροφή της επιφυλακτικότητας, που κάθε μέρα που περνάει παίρνει και μεγαλύτερες διαστάσεις, ιδιαίτερα για μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η στάση της αγοράς θα είχε νόημα ως προς το «χώνεμα» των τιμών, δίνοντας χρόνο στο να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα από τα εξάμηνα των εταιρειών που ξεκινούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Σαράντης (σήμερα) και Τιτάν (27/07) ανοίγουν την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ενώ τις δημοσιεύσεις θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τις διοικήσεις ως είθισται.

Τεχνικά, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει τις «δοκιμαστικές βουτιές» προς τις 840 μονάδες ή και χαμηλότερα, ενώ η επιστροφή υψηλότερα των 850 μονάδων θα ήταν μία πρώτη θετική ένδειξη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 4.769.563 ίδιες μετοχές της ΕΧΑΕ και το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 60.599.000.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v