Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές δίνουν σήμα «πώλησης»

Καθοριστική η συνεδρίαση της Δευτέρας για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με την αποκατάσταση του κλίματος να «απαιτεί» νέα κίνηση προς τις 850 μονάδες. Τα «καύσιμα» της αγοράς. Εκτός ταμπλό η Πειραιώς. Η ατζέντα.

ΧΑ: Ποιες μετοχές δίνουν σήμα «πώλησης»

Μπορεί η συνεδρίαση της Παρασκευής να έκλεισε με θετικό πρόσημο, έχοντας αποφασιστικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, όμως η "επίγευση" δεν ήταν τέτοια που θα μπορούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες όσων εκτιμούν σαν πιθανότερο σενάριο αυτό που θέλει η Αγορά να "τεστάρει" και χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Άλλωστε πριν την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, με αθροιστικές απώλειες 4,20% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, είχε προλάβει να "μαζέψει" απώλειες 8,37% και χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες για να εξασφαλίσει ο Γενικός Δείκτης κέρδη 0,17% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 0,94%, στο κλείσιμο της Παρασκευής

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι επανέρχονται δριμύτερα τα σενάρια για, πιθανές, νέες κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η απροθυμία των μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών τίτλων να "σπρώξουν" ψηλότερα την Αγορά, κάτι που είχε γίνει κατά κόρο στους προηγούμενους μήνες, αλλά και η εμφατική απόσυρση των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει προηγηθεί έχει αναγκάσει τους περισσότερους από τους ενεργούς παίκτες να έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση των επόμενων σημείων στήριξης, άλλη μία ένδειξη αλλαγής της κρατούσας ψυχολογίας, ενώ η συνεχιζόμενη άνοδος του ευρώ κάνει να φαίνονται όλο και πιο "ακριβές" οι Ευρωπαϊκές μετοχές και αυτό δείχνει να προβληματίζει και τους Ευρωπαϊκούς δείκτες.

"Η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει τεράστια ποσά σχεδόν αμέσως μόλις τελειώσουν τα χρήματα τον επόμενο Αύγουστο: 10 δισ. ευρώ για ομόλογα και 6 δισ. ευρώ για επιτόκια που πρέπει να πληρωθούν τον πρώτο χρόνο, και άλλα 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Καθώς η Χώρα αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 6 δισ. ευρώ ετησίως, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια για να πληρώσει τους λογαριασμούς αυτούς. Πολλοί αμφισβητούν πως η Χώρα θα μπορέσει να αντλήσει αρκετά χρήματα από την Αγορά, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η πλήρης έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Reuters.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει γυρίσει "short".

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, διατηρείται το σήμα πώλησης όσο η Alpha Bank παραμένει χαμηλότερα των 2,30 ευρώ, η ΑΤΤ <0,12, η ΔΕΗ <2,42, η ΕΕΕ<25,73, ο Ελλάκτωρας <1,83, τα ΕΛΠΕ <8,34, η ΕΤΕ <0,374, η ΕΥΡΩΒ<1,01, η ΕΧΑΕ <6,00, η ΓΡΙΒ <9,73, ο ΦΡΛΚ <6,05, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ <4,07, η ΦΦΓΚΡΠ <21,73, η ΛΑΜΔΑ <7,05, η ΜΟΗ <19,94, η ΜΠΕΛΑ <15,48, ο ΟΠΑΠ <10,15, η ΠΕΙΡ <5,36 προσαρμοσμένη τιμή, ο ΤΙΤΚ <25,98, ο ΑΔΜΗΕ <2,20 και ο ΟΛΠ <16,77 ευρώ.

Αντίθετα, διατηρούν το σήμα αγοράς, όσο δίνουν κλεισίματα ο ΟΤΕ >10,37, ο ΜΥΤΙΛ >8,14, η ΑΡΑΙΓ >8,18, η ΒΙΟ >2,81 και ο ΣΑΡ >11,7 ευρώ.

Στην περίπτωση των βασικών δεικτών και για να υπάρξει μερική αποκατάσταση της συγκρατημένα αισιόδοξης εικόνας, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να ξαναβρεί κλεισίματα υψηλότερα των 850 μονάδων, ο FTSE26, υψηλότερα των 2178 μονάδων και ο Τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 1084 μονάδων. Αντίθετα αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για τον Γενικό Δείκτη στην ζώνη 810 - 800, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2107 μονάδες και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών στις 990 - 986 μονάδες.

Προσοχή χρειάζεται και η "άτυπη μάχη" που βρίσκεται σε εξέλιξη για την τρίτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.

Σύμφωνα με το κλείσιμο της Παρασκευής, η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής: ΕΕΕ (9,396), ΟΤΕ (5,372), Alpha Bank (3,257), Εθνική (3,201) και ΟΠΑΠ (3,155 δισ. ευρώ).

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται η συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς, όπου θα παιχτεί το πρόσημο του μήνα (κλείσιμο 30/6 στις 823,74 μονάδες), ενώ θα διεξαχθεί εν μέσω "νηοπομπής" εταιρικών πράξεων, που μπορεί να παίξουν τον ρόλο τους σε κλίμα και διαθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, από 31/07/2017, οι μετοχές του ΟΛΘ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,49 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,4165 ανά μετοχή).

Επίσης, μετά την άρση αναστολής διαπραγμάτευσής τους, οι μετοχές της Quest Συμ. θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής €1,02 (από €3,32) και με ελεύθερα όρια ημερήσιας διακύμανσης τιμής μετοχής, μόνο για τη συνεδρίαση της 31/07/2017.

Από 31/07/2017, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και στον κλάδο "Ε.Ε.Α.Π. Βιομηχανικών & Επαγγελματικών Χώρων", οι 11.921.531 μετοχές της BRIQ Properties, με κωδικό ΟΑΣΗΣ "ΜΠΡΙΚ" και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €2,30. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Από Δευτέρα 31/07/2017, παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 250.000 ίδιες μετοχές της ΓΕΔ. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 77.126.446.

Παύει η διαπραγμάτευση των 8.733.183.280 μετοχών της Τρ. Πειραιώς, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,30 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 436.659.164 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €6,00 στα πλαίσια του Reverse Split. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με νέα ονομαστική αξία εκάστης €6,00 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €4,64 ορίζεται η 03/08/2017. Κατά το διάστημα παύσης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας, θα παύσει και η διαπραγμάτευση των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών, λόγω μη διαπραγμάτευσης της υποκείμενης αξίας τους.

Συνεπεία της αύξησης της ονομαστικής αξίας της μετοχής της Πειραιώς από 0,30 ευρώ σε 6,00 ευρώ και της αντίστοιχης μείωσης του συνολικού αριθμού κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας από 8.733.183.280 μετοχές σε 436.659.164 νέες μετοχές λόγω reverse split, ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχεί σε κάθε Warrant και η τιμή ασκήσεως εκάστου Warrant αναπροσαρμόζονται αντιστοίχως ως κατωτέρω:

Από 31/07/2017, παύει η διαπραγμάτευση των 25.397.633 μετοχών της Ιντρακάτ, ονομαστικής αξίας εκάστης €1,36 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 5.079.526 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €6,80 στα πλαίσια του Reverse Split. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,30 – κατόπιν της επακόλουθης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής – και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €2,79 ορίζεται η 03/08/2017.
 
"Η επιτυχία των πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων φαίνεται ότι είχε το τίμημα της. Τα 410 εκατ. ευρώ των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων και τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι αφορούσαν την συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στην έκδοση της Ελληνικής πενταετίας φαίνεται ότι τράβηξαν 'καύσιμα' από την Αγορά η οποία είχε φθάσει σε ένα κομβικό σημείο τιμών" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αναζήτηση ενός νέου χαμηλότερου σημείου ισορροπίας ήρθε σαν αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της μείωσης των ρευστών διαθεσίμων αλλά και των "τσιμπημένων αποτιμήσεων" χωρίς το απαραίτητο θεμελιώδες άλλοθι που θα έδινε εναύσματα θετικότερων αξιολογήσεων. Δεδομένης και της Καλοκαιρινής εποχικής διάθεσης που θέλει το ρίσκο να αναχωρεί για διακοπές, η μικρή σχετικά πίεση από την προσφορά δεν βρήκε απέναντι της κάποιο "αντίπαλο δέος" με αποτέλεσμα η πτώση να έχει καθολική εικόνα.

Οι Τράπεζες πιέστηκαν περισσότερο, κυρίως λόγω δημοσιευμάτων που θέλουν την άσκηση του "AQR" να γίνεται απαιτητική για τα κεφάλαιά τους, γεγονός ωστόσο το οποίο επί του παρόντος θεωρείται πρόωρο για να διατυπωθεί.

Τεχνικά η μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα αρχίζει και φθείρεται επικίνδυνα. Ήδη ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, στην πρώτη σοβαρή διόρθωση τιμών που παρατηρείται μετά τον Απρίλιο και η πορεία του δείχνει ότι οι 810 μονάδες θα δοκιμαστούν λίαν συντόμως.

Η βραχυπρόθεσμη τάση στο σημείο αυτό γυρίζει καθαρά πτωτική, καθώς και ο MACD έχει αρκετά νωρίτερα δώσει σήμα εξόδου. Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα χώρο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, από το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η αντίδραση της Αγοράς στην υφιστάμενη υποχώρηση. Αν και ο Γενικός Δείκτης έχει εκπλήξει αρκετές φορές φέτος με την αντοχή του σε πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, αυτή την φορά η δυναμική της πτώσης δείχνει ότι δεν θα έχει την μορφή μιας ήπιας πλάγιας κίνησης, καθώς με την ταχύτητα που έχει αποκτήσει θα εκτονωθεί σε διαδοχικές φάσεις.

Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη στην ζώνη των 810 μονάδων συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται το κυριότερο ανάχωμα στην υποχώρηση από τα υψηλά έτους. Διάσπαση και κλείσιμο κάτω από την λόγω ζώνη, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες προσέγγισης της επόμενης στήριξης προς τις 760 μονάδες.

Αν την Δευτέρα η Αγορά κλείσει έστω και ένα δέκατο του εκατοστού υψηλότερα από τις 823,74 μονάδες, που είναι το κλείσιμο του Ιουνίου, το Χ.Α. θα έχει γράψει τον έκτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα και αθροιστικό ποσοστό ανόδου πάνω από 30%. Έξι μήνες συνεχούς ανόδου ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από το 2006 όταν σε όλο το β’ εξάμηνο έκλεινε κάθε μήνα με θετικό πρόσημο.

Εκεί που σίγουρα η Αγορά τα πήγε πολύ καλά ήταν στο τζίρο. Με, ή χωρίς "πακέτα" ο φετινός Ιούλιος έχει, μέχρι στιγμής, σχεδόν διπλάσια συναλλακτική δραστηριότητα σε σχέση με πέρυσι.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών συνεχίζουν την ροή τους με τις κυριότερες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένονται από Ελληνικά Χρηματιστήρια (31/07) και ΟΤΕ (03/08). Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι λιανικές πωλήσεις του Μαΐου ενώ την Τετάρτη αναμένεται η δημοπρασία ομολόγων εξάμηνης διάρκειας.

"Στην προηγούμενη δημοπρασία η απόδοση 'έσπασε' από το 2,97%, κλείνοντας στο 2,78% γεγονός που είχε να παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο του 2015" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
 
"Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ολοκληρώνει τον Ιούλιο, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου. Οι βασικές αιτίες για την εικόνα αυτή εστιάζονται στην ολοκλήρωση όλων των γεγονότων  που ανέμενε η Αγορά, όπως:

Η πολυπόθητη έξοδος στις Αγορές, δεν έδωσε κάτι περισσότερο από αυτό που αναμενόταν σε επίπεδο επιτοκίου για μία προστατευμένη έκδοση, δημιουργώντας και ερωτήματα γιατί οι Ξένοι Θεσμικοί δεν μετακύλυσαν τα ομόλογα του 2019 παρά το bonus που θα έπαιρναν.

Η έγκριση του  προγράμματος χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, χωρίς χρηματική συμμετοχή στο ορατό μέλλον, εμμένοντας στις απόψεις του περί "εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους», θέτοντας ανώτατο ύψος χρέους (σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση) 325 δισ. ευρώ  και πιθανολογώντας, υπό προϋποθέσεις,  νέα κεφαλαιακή ενίσχυση  7-10 δισ. ευρώ των Ελληνικών Τραπεζών, έβαλε σε αρνητικές σκέψεις την Επενδυτική Κοινότητα.

Ακόμα και η αναμενόμενη αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s  σε "Β" για το αξιόχρεο της Χώρας δεν ήρθε, περιορίστηκε απλώς σε δηλώσεις συμπάθειας βελτιώνοντας τις προοπτικές της Οικονομίας.

Η έλλειψη άλλων προγραμματισμένων ειδήσεων, πλην Fitch, μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, εστιάζει την προσοχή της Αγοράς σε εσωτερικές ειδήσεις όπως, η εκτέλεση του προϋπολογισμού,  η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων,  η εξέλιξη στην διαχείριση των "κόκκινων"  δανείων, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα 6μηνου που ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες.

Ο ΓΔ (όπως είχαμε αναφέρει και στο σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας), δεν διέσπασε  το επίπεδο των 860 μονάδων το οποίο αποτελεί και σημαντικό επίπεδο μεσοχρόνιας αντίστασης. Τα κοντινά επίπεδα στηρίξεων στις 844 – 835 & 828 μονάδες διασπάστηκαν με σχετική ευκολία. Διάσπαση των 820 - 815  μονάδων και ενίσχυση της ανησυχίας της Αγοράς για τον Τραπεζικό κλάδο, ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόρθωση με στόχο πέριξ των 800  & 770 μονάδων.

Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιβεβαίωσε και αυτός την  αντίσταση των 2230 μονάδων.

Είχαμε έγκαιρα επισημάνει με προηγούμενο σχόλιό μας ότι "χωρίς τις Τραπεζικές μετοχές, εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξει συνέχεια. Η κόπωση των αγοραστών με διάσπαση των  2190 μονάδων μπορεί να οδηγήσει τον FTSE στα επίπεδα στηρίξεων του 2145 - 2135 & 2110" όπερ και επαληθεύτηκε με αντοχή των 2 τελευταίων επιπέδων. Διάσπαση του επιπέδου  2110 - 2103 δίνει χαμηλότερους στόχους τις 2050 -2045  μονάδες.

Με δεδομένο ότι  το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση του όγκου συναλλαγών και το βάθος των εντολών σε πολλές μετοχές είναι "ρηχό" δείχνοντας σημάδια κόπωσης, την επανεμφάνιση των ανησυχιών για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και ότι η διαδικασία έναρξης της 3ης αξιολόγησης έρχεται όλο και ποιο κοντά (αρχές Οκτωβρίου), τα αντανακλαστικά πρέπει να είναι αυξημένα.

Άξιο παρατήρησης είναι ότι οι σειρές των Ελληνικών ομολόγων, μετά την έξοδο στις Αγορές, τις πρώτες μέρες παρουσιάζουν μικρή κλιμάκωση των αποδόσεών τους….

Όσον αναφορά τις Ξένες Αγορές και κυρίως τις Αμερικάνικες, τα συνεχή ιστορικά υψηλά, με τον δείκτη του φόβου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα συναλλαγών μειούμενα, μας βάζει σε ένα βαθμό αυξημένης προσοχής για πιθανή διόρθωση.

Τέλος ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο προσθέτει ένα πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας, κυρίως όσο βαδίζουμε προς τον Σεπτέμβριο.

Συμπερασματικά  είχαμε επισημάνει στο προηγούμενο σχόλιο μας ότι, "οι επενδυτές  δεν πρέπει να λησμονούν, ότι δείκτες & επιμέρους μετοχές έχουν δώσει μεγάλες αποδόσεις το τελευταίο διάστημα. Άρα το  να διατηρούν αυξημένα αντανακλαστικά και ρευστότητα (ανάλογα με το επενδυτικό τους προφίλ ), ώστε να εκμεταλλευτούν μια πιθανή διόρθωση είναι επιθυμητό, επιλέγοντας εξωστρεφείς εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη & αναπτυξιακές προοπτικές". Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανωτέρω θέση, προσπαθώντας σε τεχνικά επίπεδα να ξαναμπούμε στο Χ.Α., ακολουθώντας αυστηρά  τα ανωτέρω κριτήρια με την βοήθεια επαγγελματιών της Αγοράς.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η υπομονή πάντα ανταμείβεται και το να υπάρχει κάποιου είδους επενδυτική στρατηγική, είναι πολύ καλύτερο από τον μην υπάρχει καμιά στρατηγική" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v