Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα παιχτεί η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ

Ανοδικό ξεκίνημα για ΓΔ με κέρδη ως 9% για την Πειραιώς. Στην «κόψη του ξυραφιού» οι τραπεζικές μετοχές μετά τη χθεσινή συνεδρίαση... αντιθέσεων. Οι κινήσεις στα blue chips, τα μηνύματα από Νέα Υόρκη και τα τεχνικά όρια.

Πώς θα παιχτεί η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ

Επιμένουν στα ρεκόρ DJIA και S&P, σε μία... αδιόρθωτη Wall Street, μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές και μένει σήμερα-αύριο να δούμε πώς θα αποτιμηθεί η απόφαση της Fed να αρχίσει να περιορίζει τον προϋπολογισμό της από τον Οκτώβριο. Συνακόλουθα με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται και η... απάντηση της ΕΚΤ και οι επόμενες κινήσεις του Μάριο Ντράγκι.

Πλησιάζει και η Κυριακή των εκλογών στη Γερμανία, με την προσοχή να εστιάζεται στο μετά, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, στον περαιτέρω αναβαθμισμένο ρόλο Σόιμπλε, στις ισορροπίες με Παρίσι κ.λπ., στη λογική και όσων αποκάλυψε χθες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σχετικά με την Κομισιόν.

Ιστορικές εξελίξεις εκτός και εντός... «χοντρό παιχνίδι» στο ΧΑ, όπως εύστοχα σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για μία συνεδρίαση που γράφτηκε ήδη στα «Γκίνες του ελληνικού χρηματιστηρίου», όπου για τη μετοχή της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος στην ιστορία της.

Στο μείον 21,74% η μετοχή και στα 2,70 ευρώ, με τη διοίκηση να επιχειρεί να καθησυχάσει την αγορά και σε contra κίνηση τις άλλες δύο συστημικές, Εθνική με συν 5,61% στο 0,301 και Alpha Bank με 2,81% στο 1,83 ευρώ. Θεατής η Eurobank στο 0,76, σταθερή. Συνεδρίαση αντιθέσεων η χθεσινή για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς την ώρα που η Εθνική (ξανα)περνούσε το όριο της αμκ, το 0,30 ευρώ, ο τίτλος της Πειραιώς «βυθιζόταν» με τζίρο κοντά στο 1/4 του συνολικού.

Αργότερα στη Wall Street το μεν NBGYY εκτινασσόταν 7,03% στο 0,35$, με το arbitrage να διευκολύνει τους αγοραστές και το ενδεχόμενο περαιτέρω αντίδρασης. Στο ΧΠΑ, έντονη κινητικότητα στα ΣΜΕ της Εθνικής με 51.884 συμβόλαια σε premium 3,86%, σε μία διαφαινόμενη από τη συνεδρίαση της Τρίτης προσπάθεια για αναστροφή της τάσης. Εκ των πραγμάτων η προσοχή των traders σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, με αυξημένο volatility και η εστίαση σε Εθνική και Πειραιώς. Ενδιαφέρον το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η Alpha Bank για τη επίτευξη της τιμής της αμκ, των 2 ευρώ.

Τεχνικά για τον FTSE25 οι 1.949 δείχνουν να είναι το χαμηλό του δείκτη σε αυτή τη φάση της αγοράς, με επόμενες αντιστάσεις-στόχους στις 2.015 και φιλόδοξο στις 2.057 μονάδες. Για καλό και για κακό, στήριξη στις 1.989 μονάδες.

Από τις μετοχές του δείκτη, για τις τραπεζικές ΕΤΕ και Αlpha Βank «μάζεψαν» το... άδειασμα στην Πειραιώς, ενώ από τα blue chips ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αλλά και ΤΙΤΑΝ, Jumbo σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της (υπο)στήριξης.

Σε αρκετές μετοχές του δείκτη είναι εμφανής η προσπάθεια για δημιουργία σχηματισμού τοπικού πυθμένα, προκειμένου να επιχειρηθεί αναστροφή της τάσης και ανοδική διόρθωση, με ενδεικτική την περίπτωση της ΕΤΕ.

Για τρεις συνεδριάσεις το ίδιο «χαμηλό», με ισχυρές εντολές απορρόφησης της προσφοράς, είναι προφανές πως το... χοντρό παιχνίδι διεξάγεται από... ισχυρά χέρια και γνώστες.

Το GREK ενισχυμένο χθες στη Wall, στα 9,60$ (0,73%), το 2ετές μετά από καιρό να πιάνει οριακά το όριο, στα 3,006%, μας προϊδεάζουν για επόμενες συνεδριάσεις αυξημένης μεταβλητότητας και έντονων συγκινήσεων τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές.

Δεδομένου ότι είμαστε στα πρώτα βήματα της τρίτης αξιολόγησης και στην αγορά ελάχιστοι είναι αυτοί που βλέπουν ολοκλήρωσή της μέχρι του... Αγίου Αντωνίου, συνεκτιμώντας δε όλα τα ανοιχτά μέτωπα (με σοβαρότερο το τραπεζικό) και τις εξελίξεις (από Γερμανία, μέχρι ΕΚΤ και ίσως Ισπανία/Καταλονία), η συνέχεια θα απαιτήσει γερά νεύρα, πιο γερό στομάχι και... δραμαμίνες για τις αναταράξεις.

«Willkommen im Hexenkessel», που θα έλεγαν και οι φίλοι μας Γερμανοί, μέρες που είναι. 

(σ.σ. Σύνθημα με το οποίο είχαν υποδεχθεί οι μΠαοκτζήδες τους Βαυαρούς της Μπάγερν στις 19 Οκτωβρίου του 1983, σε μία... φλεγόμενη Τούμπα. «Καλώς Ηρθατε στο... Καζάνι με τις Μάγισσες». Για την ιστορία, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι, ο ΠΑΟΚ είχε έρθει ισόπαλος 0-0 στη Θεσσαλονίκη και στις 2 Νοεμβρίου, στη ρεβάνς στο Μόναχο, αποκλείστηκε ηρωικά στα πέναλτι με 9-8. Στο τέλος κερδάνε οι Γερμανοί, που λέει και ο αστικός μύθος).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v