Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Τις 760 μονάδες «ανακαταλαμβάνει» ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο. Ισχυρά κέρδη για Πειραιώς μετά το χθεσινό «limit down», ανοδικά ΕΤΕ, Eurobank, Alpha. Κίνηση υψηλότερα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Νηνεμία μετά την καταιγίδα; Θα δείξει, καθώς στη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση θα κριθούν αρκετά που επηρεάζουν (κατ' αρχάς) τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Καθαρά εγγενή τα προβλήματα που προκαλούν αναταράξεις στο ΧΑ, την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX συνεχίζει προς τις 12.600 μονάδες (στις 12.951,54 το υψηλό), επικεντρώνονται στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο με την αγορά να «παράγει» περισσότερες φήμες και σενάρια απ' όσα πραγματικά εξελίσσονται στο παρασκήνιο, με συνέπεια να δίνεται περιθώριο (και) στην υποτιμητική κερδοσκοπία, με τα αποτελέσματά της να αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Επιχείρηση αποκατάστασης των ισορροπιών για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους αγοραστές να έχουν ξεκινήσει με μικρό προβάδισμα και τους πωλητές να μην εμφανίζονται τόσο επιθετικοί. Τουλάχιστον στην αρχή και στα πρώτα 35' της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί και εύλογα την Πειραιώς στο επίκεντρο. 

Αντίδραση προς την περιοχή των 850-855 μονάδων για τον ΔΤΡ, με αποτέλεσμα την κίνηση του ΓΔ προς τις 765 και του FTSE25 προς τις 2.015 μονάδες. Προσώρας οι στηρίξεις λειτουργούν και από τα επίπεδά τους ενεργοποιούνται εντολές αγορών στις τράπεζες και σε δεικτοβαρή blue chips.

Ζητούμενο, σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, κατ' αρχάς η αποκατάσταση στοιχειωδώς της ηρεμίας στον τραπεζικό κλάδο, η αποσαφήνιση των όσων έχουν διαδραματισθεί και πυροδοτούν τις τελευταίες αναταράξεις και τα νεότερα από το Λονδίνο. Τι έγινε στις πρώτες συναντήσεις στο Roadshow της ΕΧΑΕ, μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στις τράπεζες, διερωτώνται οι Financial Times και ο κλάδος φυσιολογικά έχει την τιμητική του στην αγγλική πρωτεύουσα. Στο ταμπλό η μετοχή της Πειραιώς στα 2,92 ευρώ (8,15%), η οδηγός Εθνική στο 0,303 ( 1,05%), η σηματωρός Alpha Bank στο 1,85 (1,95%) και η Eurobank στο 0,768 (1,05%).

Η εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς

Το 81% στον τραπεζικό κλάδο (που αλλού; μετά τη χθεσινή συνεδρίαση) με έντονο intraday και κινήσεις από τα χαμηλά προς τα υψηλά, ποντάροντας στην αντίδραση. Αυξημένη μεταβλητότητα και σήμερα, συνέχεια κινήσεων στα Παράγωγα με 2.459 ΣΜΕ στην Πειραιώς (προφανώς με σημαντικό premium).

Το 19% στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη με τον συγκριτικά μεγαλύτερο τζίρο σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Viohalco, Cenergy, ΔΕΗ.

Η κινητικότητα σε μετοχές-σηματωρούς των βραχυπρόθεσμων κινήσεων (Viohalco, Cenergy κ.α.) ενισχύει την εκτίμηση πως η μεταβλητότητα θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής και αυριανής συνεδρίασης.

Στις 11:05 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 14,2 εκατ. μετοχών, με τα 7,4 στην Εθνική. Ο τζίρος στα 10, 7 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v