Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ… ευλόγησε την αντίδραση στο ΧΑ

Η επιβεβαίωση της συμφωνίας ΕΚΤ-ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες έδωσε επιπλέον όπλα στους αγοραστές και έφερε κέρδη 10,3% στον κλαδικό δείκτη με μεγάλη κερδισμένη την Πειραιώς. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

Το ΔΝΤ… ευλόγησε την αντίδραση στο ΧΑ

Άλλη μία συνεδρίαση γεμάτη Τράπεζες, όμως σήμερα η τάση άλλαξε στρατόπεδο και ήταν στην πλευρά των "buyers".

Αιτία οι δηλώσεις Τσακαλώτου, που προηγήθηκαν και Τόμσεν που ακολούθησαν και ανέβασαν στροφές στην αντίδραση και ο οποίες άφησαν πίσω την διενέργεια AQR για τις Ελληνικές Τράπεζες.

"Δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM, για τις Ελληνικές Τράπεζες", υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον "Ant1".

Από την άλλη, σε δήλωσή του, που έγινε στο "FT Investment Management Summit", ο Πολ Τόμσεν ανέφερε:
"Στο θέμα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη Άνοιξη. Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο 'stress test' και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του Τραπεζικού Συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους Συναδέλφους της ΕΚΤ".

Δεν χρειαζόταν κάτι περισσότερο, προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη αντίδραση ανακούφισης, για το "καταπονημένο" Τραπεζικό ταμπλώ, όμως αξίζει αναφοράς ότι από τις 31/8 μέχρι και χθες, είχαν προλάβει να χαθούν 4,7 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, νούμερο που δύσκολα θα αποκατασταθεί άμεσα, ή έστω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

"Η συμφωνία ΔΝΤ και ΕΚΤ εκτόνωσε τις πιέσεις και ακολούθησε σημαντική ανοδική αντίδραση, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, η μεταβλητότητα θα παραμείνει μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η ακολουθούμενη διαδικασία από τους Επίσημους Φορείς. Τα επίπεδα των 740 - 720 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, αποδείχθηκαν ανθεκτικά, καθώς οι πωλητές στις υπόλοιπες μετοχές τέθηκαν υπό έλεγχο.

Προβληματίζει ελαφρώς η άνοδος στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου που σκαρφάλωσε στο 5,73% (mid yield to maturity), αλλά το σημαντικότερο είναι να μην ξεπεράσουμε το 6,00%", τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, αναγκαστικά, από το Τραπεζικό ταμπλώ, με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ), ενώ συνεχίστηκαν τα φαινόμενα συγκεντρωτισμού με αποτέλεσμα οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών να απασχολήσουν το 68,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στα άξια αναφοράς της ημέρας, η αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, αλλά και η σαφώς επιφυλακτικότερη εικόνα στους μη Τραπεζικούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, με "άλλοθι" ότι αυτοί είχαν υποστεί σημαντικά μικρότερες πιέσεις, στο τελευταίο πτωτικό κύμα.

Για τους "γρήγορους" παίκτες, η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών έδωσαν "stop" στο "short".

Η Alpha Bank (+11,46%) με την υπέρβαση των 1,69 ευρώ, η Εθνική (+8,65%) με την υπέρβαση των 0,276 ευρώ, η Eurobank (+5,8%) με την υπέρβαση των 0,715 ευρώ και η Πειραιώς (+18,49%) με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,49 ευρώ, πάντα σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα και για τους περισσότερο συντηρητικούς, κάθε ανοδική αντίδραση είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, όσο ο Τραπεζικός δείκτης δεν κλείνει το "gap" της 15ης Σεπτεμβρίου στις 900,33 - 911,68 μονάδες, ενώ λίγο ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 921 μονάδες, εντοπίζεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Στους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους, για την Alpha Bank ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 1,93 ευρώ και ο απλός στα 1,98 ευρώ.

Για την Εθνική, ο πρώτος στα 0,316 ευρώ και ο δεύτερος στα 0,324 ευρώ, ενώ για Eurobank και Πειραιώς, ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 0,815 και 3,72 ευρώ και ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 0,832 και 4,01 ευρώ, αντίστοιχα.

Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή ήταν μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, έστω και απόλυτα μονόπλευρου ενδιαφέροντος, όμως οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας είναι αυτές που θα κληθούν να απαντήσουν στην "ερώτηση του εκατομμυρίου" αν το Χ.Α. επιστρέφει σε, βραχυπρόθεσμα, ανοδική τάση, ή η ανακωχή πωλήσεων θα έχει απόλυτα βραχύβιο χαρακτήρα.

Προσοχή χρειάζεται η αυριανή συνεδρίαση, καθώς λόγω λήξης χρηματιστηριακού εννεαμήνου, δεν αποκλείεται να "ενθαρρυνθούν" κινήσεις "window dressing" σε επιμέρους τίτλους.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, αξιοσημείωτες απώλειες για την Lamda Development (-1,49%), μετά τις διαφαινόμενες, νέες, καθυστερήσεις στο project του Ελληνικού και την επικείμενη νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ την επόμενη Τρίτη, ενώ προβληματισμό δημιουργεί η χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ΟΤΕ (0%), καθώς δείχνει να συντηρεί την πλαγιοκαθοδική κίνηση από το πρόσφατο υψηλότερο κλείσιμο των 10,50 ευρώ (21/9).

Σε κάθε περίπτωση, για να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα προς το καλύτερο, χρειάζεται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 10,56 ευρώ.

Ανοδική αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (+0,12%), στον απόηχο της ανακοίνωσης για ανάληψη έργου ύψους 400 εκατ. ευρώ στην Λιβύη, αλλά και αισθητή υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 8,28 ευρώ (+2,22%). Το 8,61 κοντινή και το 8,76 κύρια αντίσταση, που πρέπει να σπάσει αν θέλει να μας δώσει συνέχιση. Τα 8,30 - 8,20 όσο συντηρούνται, τα "Long" καλά κρατάνε.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η εικόνα θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη αν το σύνολο των traders δεν είχε εστιασμένη την προσοχή του στο Τραπεζικό ταμπλώ, με λίγες συναλλαγές η Ναυτεμπορική (+17,58%) συμπλήρωσε πέντε έντονα ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, αντίδραση της Frigoglass (+9,79%) μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και της Ιντρακάτ (+7,62%) μετά από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δέκα, επιμένουν οι αγοραστές στην Χαλκόρ (+4%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Υγεία (+5,13%), Ιντρακόμ (+3,54%) και MIG (+6,59%).

Σημαντική αλλαγή των δεδομένων, έφερε η σημερινή συνεδρίαση για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, η ζώνη του 757 - 762 είναι αντίσταση και ιδανικά θα θέλαμε κλείσιμο εβδομάδας πάνω από το εν λόγω επίπεδο.

"Long", πλέον, σε "Intraday" με "stop" το 730. Πρώτη στήριξη στις 745 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών). Παραμένει ανοιχτό το "gap" της 15ης Σεπτεμβρίου, στις 788,13 - 789,5 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,44%), "Long", πλέον, σε "Intraday" με "stop" το 1918 και πρώτη στήριξη στις 1967 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις στις 1996 και 2010 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Γιώργος Αναβαλόγλου

"Το 'φαινόμενο της πεταλούδας' είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι 'αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα" αναφέρει ο Γιώργος Αναβαλόγλου.

Έτσι λοιπόν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι από τους πρόσφατους τυφώνες στην Αμερική, που είχανε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα στο πέρασμα τους, ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις από Αμερικανικά funds στις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών ισοπεδώνοντάς τες στην κυριολεξία.

Τι έχει συμβεί όμως πραγματικά; Από τον Ιούλιο που μας πέρασε το ΔΝΤ ξεκίνησε μία κουβέντα στην οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Τράπεζες να γίνουν νέα "stress tests" και μάλιστα με έλεγχο των ποιοτικών τους στοιχείων (ΑQR). Η συζήτηση αυτή άρχισε να κορυφώνεται και να γίνεται πιο έντονη λίγο πριν τις Γερμανικές εκλογές, με αποτέλεσμα να ακούγονται διάφορα ποσά που χρειάζονται οι Ελληνικές Τράπεζες για μία νέα ανακεφαλαιοποίησή τους που κυμαίνονταν από τα 5 έως και τα 10 δισ. ευρώ.

Η Αγορά και κυρίως Αμερικανικά funds, στο άκουσμα αυτό προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις των Τραπεζικών μετοχών με αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι τιμές τους να γκρεμιστούν. Η συνέχεια λίγο - πολύ γνωστή, ενδεικτικά η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από τα 5 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο έφτασε στο χαμηλό των 2,08 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε και ότι το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών δεν ήταν ευνοϊκό προς την Χώρα μας και αυτό διότι η παράταξη του κυρίου Σουλτς θα παραμείνει στην Αντιπολίτευση, κάνοντας έτσι πολύ πιο χρονοβόρα τη διαδικασία σχηματισμού Κυβέρνησης στη Γερμανία σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, καθώς πρέπει να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση και να διευθετηθεί το θέμα του χρέους.

Παρόλα αυτά το να συζητάει κανείς δημόσια για τις Ελληνικές Τράπεζες για το πόσα λεφτά μπορεί να χρειαστούν σε νέα κεφάλαια και να γίνονται διάφορες εικασίες, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στη εικόνα της Χώρας, πόσο μάλιστα μετά από μία τεράστια προσπάθεια και τη στιγμή που έχει αρχίσει και φέρνει καλά αποτελέσματα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες περνώντας σε ανάπτυξη μετά από τόσα πολλά χρόνια.

Τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν συζητιούνται δημόσια, απλά βλέπουμε για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ και την Ευρώπη να βρίσκονται σε μία κόντρα για ένα άλλο θέμα αυτό των Τραπεζών.

Στην προηγούμενη αξιολόγηση η διαφωνία ήταν στο ζήτημα του χρέους και όπως τότε έτσι και τώρα χαμένη βγαίνει η Χώρα μας, που βρίσκεται στη μέση και προσπαθεί να δει ποια είναι η ιδανική λύση.

Κάποια στιγμή όμως αυτό πρέπει να τελειώσει αλλιώς θα βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

Άλλοι πάλι λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι στο αν θα χρειαστούν οι Τράπεζες νέα κεφάλαια, αλλά στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν στο θέμα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων.

Έτσι μέσω των πωλήσεων των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών στο Χρηματιστήριο, τα funds πιέζουν ακόμη περισσότερο στην ταχύτερη ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πολύ σοβαρού ζητήματος.

Όμως εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο και να πούμε ότι από τη μία υπάρχει το ζήτημα της ταχύτητας του χρόνου που κινούνται οι Τράπεζες για το θέμα των "κόκκινων" δανείων, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε και να τα ισοπεδώνουμε όλα, δηλαδή δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όλες οι απαιτήσεις των funds που ζητούν να αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια. Υπάρχουν και κάποια όρια που πρέπει να τηρηθούν.

Όσον αφορά το Χρηματιστήριο και αν εξαιρέσουμε τις μετοχές των τραπεζών που συνεχίζουν να έχουν έντονη μεταβλητότητα, οι υπόλοιπες μετοχές, θα έλεγε κανείς, ότι κινούνται κάπως διαφορετικά, η κάθε μία για το δικό της λόγο.

Μένει να δούμε πότε θα ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των Αμερικανικών funds, τα οποία έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν αυτή τη στιγμή από τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, μία απόφαση που θα έλεγε κανείς ότι την έχουν πάρει λίγο νωρίς μιας και τα "stress tests" θα γίνουν στους επόμενους οχτώ μήνες και τα οποία ακόμη δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα θα έχουν, αν οι Τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, πόσα κεφάλαια χρειάζονται και πώς αυτά θα καλυφθούν.

"Υπομονή λοιπόν και ας ελπίσουμε πολύ σύντομα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο των Ελληνικών Τραπεζών" συστήνει ο υπεύθυνος του τμήματος Παραγώγων της Guardian Trust S.A.

-Λουκάς Παπαϊωάννου

"H αναμενόμενη αντίδραση, μετά το Τραπεζικό σφυροκόπημα των προηγούμενων ημερών, συνεχίστηκε ποιο δυναμικά σήμερα, με αφορμή τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με την επίσπευση των προγραμματισμένων 'stress tests' που θα διεξαγάγει η ΕΚΤ" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η Αγορά αντέδρασε, δίνοντας εντυπωσιακά γρήγορα, κέρδη στους τολμηρούς που είχαν το θάρρος να αγοράσουν σε υπερπουλημένα, τεχνικά, επίπεδα Τραπεζικούς τίτλους. Οι μεγάλοι όγκοι των προηγούμενων 3 ημερών προϊδέαζαν για κάτι τέτοιο.

Παρά την προσπάθεια σταθεροποίησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι αιτίες που οδήγησαν στην διόρθωση των τελευταίων ημερών παραμένουν. Η επικείμενη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, το πόσο γρήγορα θα κλείσει, αλλά και αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αποτελεί μια βασική αιτία. Επιπλέον τα αποτελέσματα των "stress tests" της ΕΚΤ (που μεταφέρθηκαν αρχή του 2018) διατηρούν την νευρικότητα και την μεταβλητότητα στις Τράπεζες. Η νευρικότητα αυτή θα συνεχίζεται όσο δεν βλέπει η Αγορά σημαντική πρόοδο στην διαχείριση των καθυστερούμενων & "κόκκινων" δανείων.

Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους (Κουρδικό Ζήτημα – Πυρηνικό πρόγραμμα Β. Κορέας- σχηματισμό Κυβέρνησης στην Γερμανία), παρά το γεγονός ότι οι Αγορές συνεχίζουν να τους αγνοούν, δεν παύουν να υφίστανται.

Όσον αναφορά την Ελληνική Αγορά, η αντίδραση των 2 ημερών εκτιμούμε, ότι αν δεν υπερβεί σημαντικά τεχνικά σημεία θα πρέπει να εκληφθεί ως επιβεβαίωση συνέχισης της διόρθωσης, παρά το γεγονός ότι η μακροχρόνια εικόνα παραμένει ακόμα ανοδική.

Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να υπερβεί και να επιβεβαιώσει, σε 1η φάση, τις 775 μονάδες και σε 2η τις 800 μονάδες, για να αλλάξουμε την επιφυλακτική μας στάση.

Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να υπερβεί τις 2060 μονάδες και στην συνέχεια τις 2100 - 2110 μονάδες για να άρουμε την επιφυλακτικότητα μας.

Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις για μεν τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 725 - 710 μονάδες, ενώ για τον FTSE26 εντοπίζονται στις 1915 & 1870 μονάδες.

Επιπλέον θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της τρέχουσας εβδομάδας που συμπίπτει με το κλείσιμο του μήνα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πέσουμε στην παγίδα ενός δυνητικού "window dressing" αποτιμήσεων Θεσμικών χαρτοφυλακίων. Το γεγονός ότι η σημερινή αντίδραση γίνεται με μειωμένους τζίρους σε σχέση με τις πτωτικές συνεδριάσεις, ενισχύει την υπομονή μας και την αυτοσυγκράτηση μας.

Τα 0,3250 για την ΕΤΕ, τα 2,03 για την ΑΛΦΑ και το 0,8330 για την ΕΥΡΩΒ αποτελούν σημαντικές αντιστάσεις, που μόνο αν κατοχυρωθούν θα βελτιώσουν την τεχνική τους εικόνα.

Συμπερασματικά αν δεν επανέλθουν δείκτες και επιμέρους μετοχές πάνω από τα επίπεδα που διέσπασαν πρόσφατα, θα πρέπει να εκλαμβάνουμε τις αντιδράσεις ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας. Μην λησμονούμε ότι οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και χρήζουν προσοχής.

Οι επενδυτές σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς τους συμβούλους καλό θα είναι να επανακαθορίσουν την βραχυπρόθεσμη οπτική τους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.

"Τέλος σημαντικό χρονικό σημείο για την ψυχολογία της αγοράς θα είναι οι αρχές Οκτωβρίου, όπου θα ανακοινωθεί και επισήμως η πορεία των φορολογικών εσόδων με ότι αυτό θα συνεπάγεται" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,47%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,80%).
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με οριακές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ελαφρώς ψηλότερα Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακά χαμηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, η Ιαπωνική Κάτω Βουλή διαλύθηκε επίσημα σήμερα, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στις οποίες το κόμμα του θα βρεθεί αντιμέτωπο με εκείνο της Κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε. "Οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μέσα σε 40 ημέρες, πιθανόν την Κυριακή 22α Οκτωβρίου", σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Τύπο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των "ING", "BNP Paribas", "Banco Santander" και "Lloyds Bank" προχώρησε ο Οίκος Moody's, ενώ υποβάθμισε το αξιόχρεο της HSΒC.

Ειδικότερα, ο Οίκος αναβάθμισε το rating της Banco Santander σε "Βaa1" από "Baa2", της BNP Paribas σε "Aa3" από "A1", της ING σε "Aa3" από "A1" και της Lloyds Bank σε "Aa3" από "A1".

Παράλληλα, η Moody's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της HSBC σε "A1" από "Αa3".

Επίσης, ο Οίκος επιβεβαίωσε το rating "Baa2" της Barclays.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει τον Οκτώβριο, μετά το ανοδικό σερί πέντε μηνών. Ο δείκτης μελλοντικής εμπιστοσύνης της ερευνητικής εταιρείας "GfK" πρόκειται να υποχωρήσει σε 10,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 10,9 το Σεπτέμβριο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal περίμεναν ανάγνωση 11 μονάδων.

"Οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 'Brexit' θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή", σύμφωνα με την DeAnne Julius, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, η Julius τόνισε πως "αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί αυτές οι διαπραγματεύσεις, στην πραγματικότητα 'αρνείται' κάθε πιθανότητα επιτυχημένης έκβασης".

Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ήταν το Σεπτέμβριο πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές τους, σε σύγκριση με οποιαδήποτε στιγμή την τελευταία δεκαετία. Η Κομισιόν τόνισε πως ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος συναθροίζει την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, κινήθηκε ανοδικά στις 113 μονάδες από 111,9 τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Ιούνιο του 2007.

"Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πολύ μικρότερη άνοδο", επισημαίνει το MarketWatch.

"Η πρόταση της Τερέζα Μέι για μεταβατικό διάστημα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα μπορέσει να συμφωνηθεί γρήγορα, μόλις ο Μισέλ Μπαρνιέ αποκτήσει πολιτική εντολή να τη διαπραγματευτεί", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέβιντ Ντέιβις, μετά την κατάληξη του 4ου γύρου συνομιλιών με την ΕΕ. Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρέπεμψε για αυτό το σκοπό στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και το επερχόμενο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,8% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε σχέση με τον Αύγουστο, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι δύο μετρήσεις ήταν χαμηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία.

"Οι τρεις μεγαλύτερες Τράπεζες της Πορτογαλίας σχεδιάζουν να διαχειριστούν από κοινού ορισμένα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους. Η Κρατική τράπεζα 'Caixa Geral de Depositos', καθώς και οι 'Novo Banco' και 'Millennium', θα συγκροτήσουν μια Ιδιωτική Πλατφόρμα για τη διαχείριση δανείων", δήλωσε ο Πορτογάλος Υφυπουργός Οικονομικών, Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ στο Reuters.

"Στην Πλατφόρμα θα περιλαμβάνονται δάνεια εταιρειών στις οποίες έχουν δανείσει τουλάχιστον οι δύο από τις τρεις Τράπεζες. Το σχέδιο, το οποίο συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση, έχει σαν στόχο να διασφαλίσει ότι οι προβληματικές αυτές Τράπεζες θα εξυγιανθούν", σημείωσε ο Υφυπουργός.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε οριακά υψηλότερα από ότι είχε προηγουμένως υπολογιστεί, το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η Οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με 3,1%, αντί για 3% που είχε μετρηθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η μέτρηση της ανάπτυξης θα παραμείνει αμετάβλητη στο 3%. Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε αυξηθεί κατά 1,2%. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1%.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 272.000, από 260.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανέλθουν στις 270.000.

"Οι δημόσιες εγγραφές Παγκοσμίως φαίνεται πως θα καταγράψουν την καλύτερη χρονιά τους εδώ και μία δεκαετία", όπως καταδεικνύει η πιο πρόσφατη έκθεση της Ernst Young για τις τάσεις που αφορούν στις αρχικές δημόσιες προσφορές.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, "ο αριθμός των IPOs που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής φέτος έχει ήδη ξεπεράσει το νούμερο του 2016: 1.156 δημόσιες εγγραφές φέτος, δηλαδή 59% περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Μέχρι στιγμής, οι δημόσιες εγγραφές έχουν συγκεντρώσει $126,9 δισ., δηλαδή 55% περισσότερα σε σύγκριση με το 2016.

Ο Martin Steinbach, Παγκόσμιος επικεφαλής στην EY για τις IPOs, επιβεβαίωσε πως "είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Αγορά από άποψη δημόσιων εγγραφών".

"Η συμβουλευτική εταιρεία προβλέπει 1.600 με 1.700 δημόσιες εγγραφές μέχρι το τέλος της χρονιάς", επισημαίνει το CNBC.

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες δημόσιες εγγραφές είναι εκείνη του πετρελαϊκού κολοσσού "Saudi Aramco", που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο του Ριάντ και σε μια ακόμη Διεθνή Αγορά.

"Ο Mohammed al-Jadaan, Υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε πως όλα προχωρούν βάσει προγράμματος, για IPO το 2018", σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Είναι βασικό για εμάς να υπάρχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τα 'κόκκινα' δάνεια", τόνισε ο William Murray σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί το Ταμείο έκανε στροφή και πλέον δεν απαιτεί την διενέργεια AQR στις Ελληνικές Τράπεζες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι "έχουμε ένα προληπτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα, αυτό περιλαμβάνει αξιολογήσεις. Το ΔΝΤ ερευνά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ενώ για τη Χώρα υπάρχει και το θέμα του χρέους".
Με σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 27 ευρώ ανά μετοχή, ξεκινά εκ νέου κάλυψη της Τιτάν η HSBC.

Το πλήγμα στις τιμές των Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών σχολιάζει η Axia σε ανάλυσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και υψηλές τιμές - στόχους για τις μετοχές.

Ο Οίκος βλέπει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου στον τίτλο της Πειραιώς, για τον οποίο δίνει στόχο τα 6,68 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank διατηρεί στόχο τα 3 ευρώ, για την Eurobank τα 1,2 ευρώ και για την Εθνική τα 0,49 ευρώ.

Εκτιμά ότι οι σχεδιασμένες ασκήσεις από τις Ρυθμιστικές Αρχές (η αξιολόγηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, ή TAR και το stress test) καθώς και οι αλλαγές ως προς τα λογιστικά πρότυπα (με το IFRS 9), εν τέλει θα δώσουν στην Αγορά περισσότερη σαφήνεια για την πραγματική εικόνα των Τραπεζών, χωρίς να απαιτείται αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR), όπως ζητά το ΔΝΤ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 762,03 μονάδες (+3,45%), στις 17.00 βρέθηκε στις 755,6 (+2,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 754,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,46%.

Ο τζίρος έφθασε στα 95,6 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΛΠ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 123447540 τίτλοι, από τους οποίους οι 118209848 αφορούσαν συναλλαγές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΕΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Fourlis και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Jumbo.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με έντονα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (127.203 συμβόλαια).

Στα 4.565 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.785 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.292, 2.194 για τον Οκτώβριο και 98 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1987,25) κινήθηκε μεταξύ 1.945 και 2.007 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.059), Εθνική (77.676), MIG (3.337), Alpha Bank (17.300), Viohalco (440), ΟΤΕ (787), Μυτιληναίο (405), Cenergy (200), ΟΠΑΠ (471), Πειραιώς (9.740), ΔΕΗ (323), Αττικής (450), ΑΔΜΗΕ (116), Lamda Development (109), Ελλάκτωρα (129), Τέρνα Ενεργειακή (115).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 59.578, Eurobank 48.051, Εθνική 115.654, Alpha Bank 35.945, Μυτιληναίο 10.198, Viohalco 10.214.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.122.707 τεμ., (από 8.428.170 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 28.057.312 τεμ. (23.057.312), Πειραιώς 5.978.041 τεμ. (4.508.422) και Eurobank 10.244.228 τεμ. (6.476.911).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v