Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από την Coca Cola κρύφτηκαν οι απώλειες

Οριακή η πτώση για τον Γενικό Δείκτη χάρη στην άνοδο της δεικτοβαρούς μετοχής. Υποχώρησε 2,2% ο τραπεζικός δείκτης, ενώ πιέσεις δέχτηκαν Τιτάν και Folli Follie. Κάτω από τα 30 εκατομμύρια ευρώ υποχώρησαν οι συναλλαγές.

ΧΑ: Κάτω από την Coca Cola κρύφτηκαν οι απώλειες

Για πολλοστή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΕΕΕ, με συμμετοχή στον Γενικό Δείκτη 11,02%, ήλθε να επιβεβαιώσει τον ρόλο του "σωματοφύλακα" για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς σε άλλη περίπτωση τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον FTSE26.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση και στον απόηχο της απώλειας του CEO, ο τίτλος της ΕΕΕ είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 27,91 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 1,86%, όμως οι "ανάγκες" επέβαλλαν την άμεση επιστροφή των αγοραστών (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Coca-Cola HBC φθάνει στα 10,566 δισ. ευρώ, όταν το άθροισμα του συνόλου των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων στο Χ.Α. Τραπεζών (Alpha Bank 2,377 δισ., Εθνική 2,606 δισ., Eurobank 1,587 δισ., Πειραιώς 1,109 δισ., Αττικής 0,131 δισ. και Ελλάδος 0,279 δισ.) φθάνει στα 8,089 δισ. ευρώ (!)

Δυστυχώς, κάθε νέα συνεδρίαση στο Χ.Α. έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κύμα πωλήσεων στον Τραπεζικό κλάδο δεν έχει τέλος, αλλά και όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν τα "εσπευσμένα 'stress tests', οι 858,08 μονάδες (17/7) θα είναι το υψηλότερο κλείσιμο πολλών μηνών (!) Οι ίδιοι σαν θετικότερο σενάριο θεωρούν αυτό της επιστροφής του "stock picking" με εμφανώς κατεβασμένους τζίρους, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται από την συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 27 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/8 (18,561 εκατ.), ενώ αν αφαιρεθούν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (5,5 εκατ.) η εικόνα φθάνει στα όρια της απόλυτης συναλλακτικής απαξίωσης.

"Η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την ειδησεογραφία για τα των Τραπεζών, προκαλώντας νευρικότητα με συνέπεια το σοβαρό προβληματισμό για τη δυνατότητα ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη. Από την άλλη πλευρά, ειδήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη πτωτικά, εγκυμονούν την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε παραβίαση κρίσιμων ορίων στήριξης. Η σημερινή συνεδρίαση κλήθηκε να αξιολογήσει και την αμφίθυμη απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό με την Κυβέρνηση να επιμένει ότι επιθυμεί την επένδυση" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Lamda Development ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τα 7,10 ευρώ (+2,90%), όμως η συνέχεια δεν έδειξε να δικαιώνει τους πρωινούς, επιθετικούς, αγοραστές, η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,81 ευρώ (-1,30%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 6,85 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,72%.

To ημερήσιο διάγραμμα της Lamda Development

Οι αναλυτές επιμένουν ότι για να διεκδικήσει ο τίτλος υψηλότερα επίπεδα τιμών, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,10 ευρώ.

"Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται πλησίον κρίσιμων διαγραμματικών στηρίξεων, αλλά η ανοδική αντίδραση δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση. Ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει διστακτικός, ενώ η εισήγηση αύξησης των προβλέψεων για τα 'κόκκινα' δάνεια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από την ΕΚΤ, θα επηρεάσει την κερδοφορία και νομοτελειακά τις αποτιμήσεις. Θυμίζουμε ότι ο Euro Stoxx Banks έχει ανέβει κατά 75% περίπου από τον Ιούλιο του 2016" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Κατ’ αρχάς ικανοποιημένη εμφανίζεται η Κυβέρνηση από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικής ζώνης στο Ελληνικό. Σε πρώτη φάση και εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης του Επενδυτή, Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι "με τη χθεσινοβραδινή απόφαση του ΚΑΣ γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του Νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "μικρή θα είναι η επίπτωση στις εγχώριες Τράπεζες από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον σχηματισμό προβλέψεων, καθώς θα αφορά μόνο σε δάνεια που καθίστανται προβληματικά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018 και όχι το υφιστάμενο 'στοκ' μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "παράταση της προθεσμίας οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης κατά ένα μήνα προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροπολογία ορίζει ότι λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των Φορολογουμένων (υπολογίζεται ότι έχει αποκαλυφθεί συνολική φορολογητέα ύλη της τάξεως των 5 δισ. ευρώ), η προθεσμία παρατείνεται έως και την 31η Οκτωβρίου του 2017".

Στην εκπνοή της διαθέσιμης, αρχικά, προθεσμίας φαίνεται ότι θα "παιχτεί" η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM, καθώς τα νεότερα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τον Αύγουστο, κόντρα στον στόχο μείωσης του "στοκ" κατά 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτέμβρη. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν οριακή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου από τα 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σε 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με παράλληλη όμως, εκρηκτική, αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων με βασικό τροφοδότη του άμεσους φόρους έκαναν άλμα από το 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό σε 6,026 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, για μία ακόμα συνεδρίαση η εκκίνηση είχε ανοδικές διαθέσεις, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης (-2,24%) να αναρριχηθεί μέχρι τις 791,35 μονάδες (+1,84%), ο τίτλος της Alpha Bank (-1,28%) μέχρι τα 1,61 ευρώ (+3,21%), της Εθνικής (-3,72% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,301 ευρώ (+1,69%), της Eurobank (-1,76%) μέχρι τα 0,749 ευρώ (+1,35%), της Πειραιώς (-2,31%) μέχρι τα 2,67 ευρώ (+2,69%) και της Τρ. Αττικής (-6,67%) μέχρι τα 0,061 ευρώ (+1,67%).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι συνεχιζόμενες - αυξομειούμενες ανησυχίες των ενεργών παικτών για την κεφαλαιακή "υγεία" των εγχώριων συστημικών Τραπεζών, έχουν εγκλωβίσει το Χ.Α. μέσα σε ένα πλαγιοκαθοδικό σπιράλ, από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να απεμπλακεί και σαν μόνη ελπίδα, προκειμένου οι δείκτες να μην κατρακυλήσουν σημαντικά χαμηλότερα, είναι η επιστροφή του "rotation" σε, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, "η παρατεταμένη απογοήτευση της Επενδυτικής Κοινότητας, όσον αφορά την χρηματιστηριακή συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών παραμένει και αυτό είναι ότι χειρότερο για μία Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπως το Ελληνικό Χρηματιστήριο και λόγω απουσίας σημαντικών καταλυτών ειδησεογραφίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα".

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της ΕΕΕ, σχετικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσαν οι Ελ. Πετρέλαια (+1,10%), Fourlis (+1,39% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Αεροπορία Αιγαίου (+2,10% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Για την ΑΡΑΙΓ, το κλείσιμο πάνω από τα 8,15 ευρώ μας έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, ενώ το "stop" στο "long" εντοπίζεται στα 7,89 ευρώ, με ενδιάμεσες στηρίξεις στα 8,15 και 7,94 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,33 και 8,64 ευρώ.

Κατηφορίζοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ο Νάκας (+28,83%) κάλυψε το χθεσινό -25%, αντίδραση της Unibios (+12,95%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (+5,53%), προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθιδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,31 ευρώ (κλείσιμο 22/9) για τον Παπουτσάνη (+5,02%), επιμένει διολισθητικά η Σελόντα (-3,27%) σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,255 ευρώ (κλείσιμο 7/9), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Τρ. Ελλάδος (+1,45%).

Οι μετοχικές "καραμπόλες" έφεραν "ούριο άνεμο" στον Κέκροπα που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (+4,85%), επιμένει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση ο Λύκος (-5,92%) που ξεκίνησε από τα 0,789 ευρώ (29/9), αλλά και η Cenergy (-4,76) από τα 1,26 ευρώ (6/9), όπως και ο Νηρέας (-4,43%) από τα 0,304 ευρώ (21/9).

Έξι πτωτικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις "μετράει" το Πλαίσιο (-1,68%), έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες επτά η Τέρνα Ενεργειακή (+0,49%), με ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 4,17 - 4,21 ευρώ, ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά κινούνται τα Πλ. Κρήτης (+5,78%).

Τα Πλαστικά Κρήτης από την αρχή του έτους

Δεν έφερε διαφοροποιήσεις στην κακή, τεχνικά, εικόνα των βασικών δεικτών, η σημερινή συνεδρίαση.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0%), το "intraday stop" στο "Long" ανεβαίνει στο 1940, ενώ το 1953 είναι κύρια στήριξη. Πρώτο σήμα αγοράς, για τους περισσότερο συντηρητικούς, με κλείσιμο υψηλότερα των 2007 μονάδων.

Από την άλλη και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο εν λόγω δείκτης παραμένει σε δεινή θέση όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1976 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί ραγδαία σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 1946 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 757 - 762 μονάδες είναι κύρια αντίσταση και επίπεδο που πρέπει να κατοχυρωθεί για να μας δώσει μία κίνηση στην ζώνη του 776. Το 748 είναι βραχυπρόθεσμη στήριξη που διάσπαση θα απειλήσει το "stop" του 740 σε "Intraday long" .

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τελευταίες ελπίδες για τους αγοραστές, προκειμένου να μην μπουν σε δοκιμασία χαμηλότερες στηρίξεις, είναι ο Δείκτης, με οποιαδήποτε "τεχνάσματα", να συνεχίσει να διατηρείται υψηλότερα των 746 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), ή έστω υψηλότερα των 734 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα κρατήσει το πρόσφατο χαμηλό των 725 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το άλλοτε Τραπεζοκεντρικό Χ.Α. έχει μετεξελιχθεί σε 'Τραπεζοφοβικό', με την υψηλή μεταβλητότητα του συγκεκριμένου κλάδου, τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στο θέμα των 'κόκκινων' δανείων και την πιθανότητα για ανακεφαλαιοποίηση να βαραίνουν και το υπόλοιπο ταμπλώ" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η πραγματική Οικονομία διψά για ενδείξεις ανάπτυξης και επενδύσεων, κάτι που θα είναι και η μόνη λύση για καταγραφή υψηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Με τα περισσότερα Χρηματιστήρια της ΕΕ να βρίσκονται σε ανοδική τάση και τον DAX σε ιστορικό υψηλό, δε διαφαίνεται ο λόγος για τον οποίο η υποαποδίδουσα Ελληνική Αγορά θα μπορούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος μέχρι το τέλος του έτους.

Η ιστορία των Αγορών έχει πολλάκις αποδείξει, ότι αυτές που βρίσκονται σε μακροχρόνια εσωστρέφεια και πτώση χρειάζονται σημαντικό χρόνο και πλεονάζουσα "φαντασία" σχετικά με την ύπαρξη κάποιου "recovery story" προκειμένου να σηκώσουν πειστικά κεφάλι.

Μετά από τόσα χρόνια θυσιών από τους Πολίτες, η Εθνική μας Οικονομία ακόμη αναζητά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Αποδεχόμενοι τη "ρηχότητα" της Ελληνικής Αγοράς, δε μπορούμε να αγνοούμε τα μηνύματα που αυτή εκπέμπει αναφορικά με την αξιοπιστία των ακολουθούμενων δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά και τις διαθέσεις της πολιτικής ελίτ για την πορεία αξιολογήσεων, μνημονίων κλπ.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και οι τοποθετήσεις των Διεθνών διαχειριστών κεφαλαίου, υπόκεινται σε "σκανάρισμα" τόσο ενδοεταιρικό, όσο και από πελάτες, οπότε μειώνεται αμέσως ο αριθμός των "τολμηρών" που θα προσπαθήσουν να "πιάσουν το μαχαίρι που πέφτει".

Από τεχνική άποψη, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται σε μικρή απόσταση από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών (734 μονάδες), ενώ η ελπίδα για "bullish reversal" ακυρώθηκε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πτωτική τάση θα ανακοπεί με κλεισίματα πάνω από τις 780 μονάδες, οπότε οι αγοραστικοί συστήνεται να επιδείξουν υπομονή.

"Σε ότι αφορά τον Τραπεζικό δείκτη και σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.), "η τεχνική ανάλυση δε δίνει ακόμη σήμα αλλαγής στην τάση, με την επαναπροσέγγιση των πρόσφατων χαμηλών να διατηρεί υψηλές πιθανότητες".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης ASX 200 (-0,87%), ενώ από τους κερδισμένους ξεχώρισε ο Hang Seng (+0,73%). Η συνεδρίαση για της μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού δεν ήταν απόλυτα ενδεικτική, λόγω της συνεχιζόμενης αργίας σε Κίνα και Νότια Κορέα, αλλά και της σημερινής αργίας στην Ταϊβάν.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, όπως και τα πρόσημα στην Wall Street, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, φέρνει μικρά κέρδη σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 56,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο (όσο η αρχική εκτίμηση), από 55,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο σύνθετος δείκτης ανεκτέλεστων εργασιών αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, στις 54,3 μονάδες από 53 τον Αύγουστο. Ο τελικός δείκτης PMI του τομέα Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 55,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο (55,6 η αρχική εκτίμηση), από 54,7 μονάδες τον Αύγουστο.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε μια ομαλή σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αποφεύγοντας τις απότομες αλλαγές", δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι.

Αλλάζοντας Ήπειρο, τον περασμένο μήνα οι Αμερικάνικες εταιρείες προσέθεσαν στα μισθολόγια τους τον μικρότερο αριθμό Εργαζομένων εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου ADP. Ο αριθμός των εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 135.000 το Σεπτέμβριο (οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ έκαναν λόγο για 150.000 θέσεις). Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2016.

Ο δείκτης Υπηρεσιών ISM ενισχύθηκε στις 59,8 μονάδες το Σεπτέμβριο από 55,3 προηγουμένως. Είναι ο 93ος διαδοχικός μήνας που η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών καταγράφει άνοδο.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 63 μονάδες, υψηλότερα κατά 5,9 μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το Σεπτέμβριο, στις 56,8 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό του 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,35% από 2,4% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία λαμβάνουν πλέον χώρα σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο που είναι πιο ισχυρό στην απορρόφηση των αποσταθεροποιητικών κραδασμών.

Στα αυτά τα πλαίσια, η Goldman Sachs, εκτιμάει ότι η ονομαστική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει μέτρια, με σημαντικές προκλήσεις ακόμα για την Ελληνική Οικονομία, αλλά σε ένα περιβάλλον με χαμηλότερη μεταβλητότητα και πιο σταθερό.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 758,69 μονάδες (+0,83%), όμως μετά τις 15.03 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 748,91 (-0,47%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 750,77 (-0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 750,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Ο τζίρος "αποϋλοποιήθηκε" στα 29,2 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ), ενώ το 21% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ και Ελλακτωρ δεν είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΧΑΕ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάν και Grivalia.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ για 9 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8% (όλοι με ελάχιστες συναλλαγές).

-----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, οι οποίες συνοδεύτηκαν με σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.928 συμβόλαια).

Στα 4.513 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.434 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 992, 975 για τον Οκτώβριο και 17 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1959,75) κινήθηκε μεταξύ 1.957,25 και 1.985 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (220.000 Εθνική, 20.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.506), Εθνική (18.725), MIG (1.749), Alpha Bank (8.699), Viohalco (271), ΟΤΕ (125), Μυτιληναίο (172), Cenergy (250), Πειραιώς (2.118), ΔΕΗ (186), Lamda Development (157), ΑΔΜΗΕ (120), Ελ. Πετρέλαια (137), ΟΠΑΠ (128), Intralot (288).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 57.931, Eurobank 45.001, Εθνική 104.951, Alpha Bank 41.581, Μυτιληναίο 10.471, Viohalco 10.754.

Ας σημειωθούν τα 30 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 3.177.345 τεμ., (από 3.290.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.566.283 τεμ. (22.586.233), Πειραιώς 5.558.041 τεμ. (5.558.041) και Eurobank 9.944.228 τεμ. (9.944.228).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v