Χρηματιστήριο: Με τράπεζες έκανε το 3x3

Στις 755 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο. Επιφυλακτικότερη η εικόνα για τα blue chips. Πιέσεις για ΔΕΗ, Viohalco. Υπεραπέδωσε η MOH.

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες έκανε το 3x3

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, με μικρή αύξηση των συναλλαγών και τον Τραπεζικό κλάδο να διαμορφώνει θετικό κλίμα και διαθέσεις.

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα για τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να "δουν" που μπορεί να φθάσει η ανοδική αντίδραση, από τα απολύτως βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" στις Τραπεζικές μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση και με αυτούς του τζίρους, ακόμα και αν συνεχιστεί η "ανακωχή" πωλήσεων, δεν δείχνει εύκολη η υπέρβαση των 762 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τον 2007 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δείχνει σαν πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο.

Εννοείται ότι το τελικό +2,88% του Τραπεζικού δείκτη, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό +3,65%), δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, όπως και το γεγονός ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, αν και τίποτα δεν έχει αλλάξει από τα ανοιχτά θέματα που έδειχναν να προβληματίζουν την Αγορά και κυρίως τα Ξένα χαρτοφυλάκια κατά το τελευταίο πτωτικό κύμα, ακολουθούμε την τάση που δημιουργούν τα βραχυπρόθεσμα "πονταρίσματα" εν όψει Moody΄ς, όμως είναι απαραίτητα τα "σφιχτά" "stop loss", ιδιαίτερα σε περίπτωση επιστροφής του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 741 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει "long" με το "stop" στις 736 μονάδες, πρώτη στήριξη στις 770 και απώτατο στόχο τις 848 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα που απευθύνονται σε συντηρητικότερους traders, είναι θετικό το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 767 μονάδων και ακόμα θετικότερη θα είναι η κίνηση υψηλότερα των 800 μονάδων.

Για τον τίτλο της Εθνικής (+2,12%) που έχει αναλάβει τον ρόλο του "σηματωρού" για τον κλάδο, συνεχίζει να μην δείχνει εύκολη η υπέρβαση της ζώνης 0,303 - 0,305 ευρώ, που θα κρίνει πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

"Παρά το γεγονός ότι η τεχνική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί, η 'ρηχότητα' της Αγοράς επιτρέπει, ακόμη και την προσδοκία συνέχισης της ανοδικής κίνησης με καταλύτη τη μετοχή της Εθνικής και των προσδοκιών από την έκδοσή της, ενώ η αναγγελία της ημερομηνίας έλευσης των Θεσμών θα αυξήσει την κινητικότητα γύρω από τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το επόμενο μεγάλο ερώτημα για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., είναι αν, βραχυπρόθεσμα, θα κινηθεί προς την περιοχή των 715 - 710 μονάδων, ή θα αντιδράσει ανοδικά πλησιάζοντας την ζώνη των 800 - 810 μονάδων. Η απάντηση θα δοθεί από τον Τραπεζικό κλάδο και την αύξηση της μεταβλητότητάς του" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών για την έναρξη των διαδικασιών τρίτης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος". Την ημερομηνία ανακοίνωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την έγκριση των Δανειστών, εντός της εβδομάδας, αναμένει η Αθήνα για να προχωρήσει στο 'λίφτινγκ' του Ελληνικού χρέους, μέσω της ανταλλαγής 20 ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ και τρέχουσας περίπου 20 δισ., τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds μετά το 'κούρεμα' (PSI) του Ελληνικού χρέους το 2012. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανταλλαγή τους θα γίνει σε τέσσερις εκδόσεις διαφορετικής χρονικής διαρκείας (5ετή, 7ετή κ.λπ.), των 5 δισ. ευρώ η καθεμία, εντός του Νοεμβρίου.".

Έκλεισε το βιβλίο για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και την Τράπεζα να αντλεί 750 εκατ. ευρώ, αντί του αρχικού προγραμματισμού για 500 εκατ. "Η τιμολόγησή του διαμορφώνεται στο 2,9%, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 2,75%", σύμφωνα με εκτίμηση του IFR.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πεν. Κούτρα, "σε νέα ομολογιακή έκδοση προχωρά ο όμιλος Folli Follie, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει αύριο το μεσημέρι".  άνοιγμα βιβλίου προσφορών πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "το τελευταίο πτωτικό κύμα, έκανε λιγότερο 'απαιτητικές' τις αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων και αυτό μπορεί να γίνει αιτία, σταδιακής επιστροφής του αγοραστικού ενδιαφέροντος, πάντα υπό την 'φόβο' υποτροπής της εικόνας στο Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς δεν έχει εκλείψει το σενάριο που θέλει πιθανή επιστροφή των εν δυνάμει πωλητών, όπου οι 'παράπλευρες' απώλειες θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν και τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 26αρη.

Μεταφερόμενοι στα μη Τραπεζικά blue chips, η Jumbo (-0,68%) καλείται να δοκιμάσει τον πολύ σημαντικό, πρώτο, στόχο των 14,78 ευρώ, που βραχυπρόθεσμα και μόνο, θέλει προσοχή ενώ κατοχύρωση θα δώσει συνέχιση της κίνησης.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΔΕΗ (-1,57%) και έξι πτωτικές στις τελευταίες οκτώ. Μπορεί το ημερήσιο "stop" στο "short" να κατέβηκε στα 1,98 ευρώ, όμως σήμερα, έστω και οριακά ο τίτλος έχασε και την στήριξη των 1,89 ευρώ. Πιθανόν να αναζητήσει στήριξη στο πρόσφατο χαμηλό του, μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, στα 1,75 ευρώ.

Το διάγραμμα της ΔΕΗ από την αρχή του έτους

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Viohalco (-1,61% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) που έχασε την πρώτη στήριξη στα 3,08 ευρώ και ελπίζει να φρενάρει στο ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Πρώτη, σημαντική, αντίσταση στα 3,20 ευρώ.

Περιστρέφεται πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 9,00 ευρώ ο ΟΠΑΠ (-0,11%), που σήμερα δεν είχε επαφή με το θετικό πρόσημο. Τα 9,20 - 9,25 ευρώ είναι η κύρια αντίσταση, αλλά και το "stop" του ημερησίου "short".

Τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες τέσσερις "μετράει" ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-0,70%). To 7,38 είναι το "stop" στο "short", σε ημερήσιο κλείσιμο και τα 7,51 - 7,68 ευρώ επόμενη αντίσταση. Όσο η μετοχή παραμένει χαμηλότερα των 7,15 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο που θέλει "δοκιμαστικές βουτιές" προς τα 6,90 ευρώ, αν όχι χαμηλότερα.

Το διάγραμμα της Motor Oil από την αρχή του έτους

Και η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε μικρές θετικές ενδείξεις, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,77%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1980 μονάδων, έφερε τον εν λόγω δείκτη πιο κοντά στο "make or brake" των 2007 - 2012 μονάδων. Κοντινή στήριξη στις 1960 μονάδες, κύρια στις 1952 και το "stop" στο ημερήσιο "long" στις 1945 μονάδες.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, πολλά θα κριθούν από την δυναμική, ή την αδυναμία αναμέτρησης με την ζώνη 756 - 762, με το άνω άκρο να είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short".

Κατηφορίζοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη μέρα επιστροφής πωλητών για την Frigoglass (-5,62%), αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η MLS (+2,93%) και μετά από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά η MIG (+15,38%).

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Βιοτέρ (+19,76%), πάντα με "ανοιχτές" εντολές και ελάχιστες συναλλαγές, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (+13,48%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Ναύπακτο (+11,11%).

Στο +9,13% η Ιντρακάτ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθεια αντίδρασης από την ΑΝΕΚ (+3,03%) μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Σελόντα (-1,55%) και πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (-0,61%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά από 6 συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης του Τραπεζικού δείκτη, ελέω τη αβεβαιότητας περί τις ενδεχόμενες μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών μετά τη διενέργεια των 'stress tests', το σκηνικό ίσως αλλάζει" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ήδη, λοιπόν, συντελείται "ανακωχή στις αψιμαχίες" μεταξύ πωλητών και αγοραστών, με τις συναλλαγές να έχουν υποχωρήσει δραστικά καθώς διαφαίνεται ότι οι πωλητές αποδέχονται, επί του παρόντος τουλάχιστον, την αναστολή της δράσης τους, ενόψει της εύλογης χρονικής περιόδου που θα απαιτηθεί τόσο από τις διοικήσεις των Τραπεζών για να επιταχύνουν τα των NPLs, όσο και από τις Εποπτικές Αρχές για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Το ζητούμενο είναι αν η διαδικασία αυτή θα σηματοδοτήσει μια φάση συσσώρευσης για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, με το επίπεδο των 746 μονάδων να συνιστά κομβικό επίπεδο στήριξης και το Γενικό Δείκτη να διαγράφει διαδρομές ανοδικής κίνησης λελογισμένων ορίων, ή θα διακοπεί η "ανακωχή¨" και θα επανέλθει η πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Η απάντηση εξαρτάται από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών που προσλαμβάνουν ιδιαίτερο βάρος. Η πρώτη αφορά την "ετυμηγορία" της Moody’s που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, με αυξημένη πιθανότητα για "κάτι θετικό".

Η δεύτερη αφορά την εξαμηνιαία σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας τράπεζας στην Ουάσιγκτον, με το ΔΝΤ να πιθανολογείται ότι θα αναφερθεί και στα του Ελληνικού ζητήματος. Εδώ το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι η θετική αναφορά του ΔΝΤ στα των Ελληνικών πεπραγμένων, ενόψει της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - Δανειστών, ώστε το εγχείρημα της εμπρόθεσμης, εντός του 2017, ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης να θεωρηθεί ότι είναι εφικτό.

Η τρίτη αφορά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που περιλαμβάνει συναντήσεις με Λαγκάρντ και Τραμπ. Η προσδοκία εδώ είναι να αναπτυχθούν προσδοκίες γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδος και νέων κεφαλαιακών ροών για επενδύσεις.

Υπό προϋποθέσεις επομένως, είναι δυνατό να ξετυλιχθεί ένα θετικό σενάριο για την Ελληνική Οικονομία που να σηματοδοτεί επιτάχυνση της ανάπτυξης για το 2018, με ανάλογα θετικές επιπτώσεις και στο Χρηματιστήριο. Επί του παρόντος, ελπιδοφόρο μήνυμα έδωσε η έκβαση της έκδοσης του καλυμμένου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας (750 εκατ., προς 2,9%) που συνιστά μια "ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης" προς την Τράπεζα, που σύντομα θα απεξαρτηθεί από τον ELA και θα μπορεί να αυξήσει τις πιστοδοτήσεις της, διαχέοντας θετικό μήνυμα στο Χρηματιστήριο αλλά και τον "οδικό χάρτη" και για τις άλλες Τράπεζες.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι εξελίξεις στην Καταλονία και το ενδεχόμενο αυτονόμησής της, συνιστούν το νέο "μαύρο κύκνο" που απασχολεί όχι μόνο την Ισπανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς δεν είναι λίγες οι Περιοχές που θα μπορούσαν να την μιμηθούν.

Παράλληλα, η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Β. Κορέα συνεχίζεται, ενώ σε αυτή προστίθεται η όξυνση των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία που παραμένει στην αναστολή χορήγησης βίζας επί του παρόντος.

"Οι Αγορές, ωστόσο, παραμένουν ψύχραιμες και δεν υιοθετούν το ενδεχόμενο μετάπτωσης των εντάσεων σε κάτι χειρότερο. Κατά μία εκδοχή, ακραία θέλουμε όλοι να πιστεύουμε, μοιάζουν με τους 'Υπνοβάτες' του Κρίστοφερ Κλαρκ, τους πρωταγωνιστές δηλαδή του βιβλίου του Αυστραλού ιστορικού λίγο πριν ξεσπάσει ο 1ος Παγκόσμιο Πόλεμος" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μοναδικό αρνητικό πρόσημο για τον Αυστραλό ASX 200 (-0,02%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+1,64%) που δείχνει να προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά, μετά τη χτεσινή αργία.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται και οι τρεις δείκτες στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου φέρνει σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο και μικρότερα για Ευρώ και Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχει ρόλο στην εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις και να διαχειρίζεται αυτόματες αναδιαρθρώσεις χρεών των Κρατών Μελών που ζητούν στήριξη", σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε η Γερμανία.

Με βάση την Γερμανική πρόταση "η συνθήκη του ESM θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό αναδιάρθρωσης Κρατικού χρέους που θα είναι γνωστός στους Επενδυτές προτού αγοράσουν ένα Κρατικό ομόλογο. Αν μια Χώρα ζητήσει διάσωση, η ωρίμανση των ομολόγων της θα επιμηκύνεται αυτόματα και εφόσον είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της, θα εφαρμόζεται μια ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους".

Σε ότι αφορά την δυνατότητα του ESM να στηρίξει το Κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο για την εκκαθάριση Τραπεζών, το Βερολίνο τονίζει πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μόνο όταν εφαρμοστούν οι τρέχουσες προτάσεις για την μείωση του ρίσκου.

Οι Γερμανικές εξαγωγές υπερέβησαν τις εισαγωγές τον Αύγουστο, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα. Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,1% σε μηνιαία βάση και οι εισαγωγές κατά 1,2%. Πρόκειται για την ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων 12 μηνών. Η αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 1% στις εξαγωγές και 0,5% στις εισαγωγές. Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 19,3 δισ. τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από τα 20 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Αύγουστο. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας "Insee", η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 0,3% τον Αύγουστο σε μηνιαίους όρους. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,4%.

Το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας στα Αγαθά διευρύνθηκε αισθητά τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS", το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας διευρύνθηκε κατά 1,4 δισ. Στερλίνες και διαμορφώθηκε στα 14,2 δισ.

O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τη στήριξή του στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξηθούν οι προβλέψεις των Τραπεζών για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποκομίσει κέρδη 7,8 δισ. ευρώ από τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP (Securities Markets Programme. Πρόγραμμα Αγορών Τίτλων που αφορούσε παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις Αγορές χρεογράφων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης. Στόχος ήταν η εξασφάλιση ρευστότητας σε τμήματα των Αγορών χρεογράφων που δυσλειτουργούν ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής)". Αυτό αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα σε γραπτή απάντησή της σε ερώτημα του Έλληνα Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2012 - 2016.

Η ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο "Word Economic Outlook" στο οποίο αναβαθμίζει οριακά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Το Ταμείο προβλέπει, τώρα, ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος και 3,7% το 2018, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη και αρκετά πάνω από το 3,2% με το οποίο αναπτύχθηκε το 2016.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των 'stress tests' είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα και δικαιολογεί μια 'ουδέτερη' στάση για τον Τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας", σύμφωνα με την Citi.

Όπως σημειώνει, "πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο τα επικαιροποιημένα σχέδια μείωσης 'κόκκινων' δανείων και να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το αν θα ληφθούν υπ’ όψιν στα 'stress tests', στην στάση των Αρμόδιων Ρυθμιστικών Αρχών για την κάλυψη των προβλέψεων και την όποια επίπτωση στις ρυθμιστικές ενέργειες.

Η Citi αναβαθμίζει την σύσταση για την Alpha σε “buy”, διατηρώντας αμετάβλητη την σύσταση “neutral” για την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ισχυρό αναπτυξιακό ριμπάουντ για την Ελληνική Οικονομία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2018, μέσω των εκτιμήσεων που ενσωματώνονται στο "World Economic Outlook".

Εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα αγγίξει το επόμενο έτος το 2,6%, όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το Υπουργείο Οικονομικών θέτει τον πήχη στο 2,4%. Το ΔΝΤ εναρμονίζεται πλήρως με τις προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για φέτος, όταν αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 1,8% και εκτιμά ότι το τελευταίο φετινό τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε 3,6%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 756,5 μονάδες (+0,84%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 755,19 (+0,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 755,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Ο τζίρος "σκαρφάλωσε" στα 43,4 εκατ., από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΜΟΗ και με το θετικό οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank, Motor Oil και στο χαμηλό οι Αττικής, Σαράντης και Viohalco.

Άλλη μία, περίπου, ισορροπημένη τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

------ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με νεότερη, μικρή, αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.800 συμβόλαια).

Στα 4.582 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.483 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.011, 731 για τον Οκτώβριο και 280 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1987,5) κινήθηκε μεταξύ 1.970,25 και 1.992 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (171.500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.890), Εθνική (20.858), MIG (2.749), Alpha Bank (6.808), ΟΤΕ (837), Πειραιώς (2.119), ΔΕΗ (419), ΑΔΜΗΕ (218), Αττικής (416), Intralot (278), Ελλάκτωρα (169), ΕΧΑΕ (111), ΟΠΑΠ (110), Lamda Development (103), Viohalco (226).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 55.615, Eurobank 46.163, Εθνική 105.839, Alpha Bank 42.213, Μυτιληναίο 10.512, Viohalco 10.544, Πειραιώς 10.717.

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για τη ΔΕΗ λήξεως Δεκεμβρίου με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.816.283 τεμ. (17.816.283), Πειραιώς 9.942.194 τεμ. (9.731.841) και Eurobank 9.224.788 τεμ. (10.069.788).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v