Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες μεταβολές στο ΧΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 755 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Folli Follie. Απώλειες σημειώνουν Coca Cola, Motor Oil, Viohalco. Μέτριος ο τζίρος.

Ηπιες μεταβολές στο ΧΑ

Ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Μαδρίτη έως 1,32% υψηλότερα και τα άλλα να ακολουθούν σε ανάλογο ρυθμό.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η αρχική εικόνα στην Ευρώπη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται προς τις 12.970 μονάδες. Για τη Wall Street, η προσοχή είναι στραμμένη (σήμερα-Παρασκευή) στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων και δη των τραπεζικών/επενδυτικών ομίλων.

Σε αυτό το περιβάλλον άνοιξε η συνεδρίαση και στο ΧΑ, με τις πρώτες κινήσεις να γίνονται από την πλευρά των αγοραστών. Επικέντρωσή τους στον τραπεζικό κλάδο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και τις προηγούμενες δύο ημέρες, και με επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους blue chips.

Αποτέλεσμα αυτών των πρώτων ενεργειών η επαναφορά του Δείκτη Τραπεζών προς την περιοχή των 800 μονάδων, την πρώτη από τις σημαντικές τεχνικά ζώνες τιμών με «βλέψεις» προς τον κύριο στόχο των 848 μονάδων (σε διάστημα 2-3 συνεδριάσεων), η αντίδραση του FTSE25 προς τις 1.990, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει στις 758 μονάδες.

Μέτριες μεν οι συναλλαγές/τζίρος αλλά μάλλον σε καλύτερα επίπεδα απ' ό,τι χθες, καθώς η ταχύτητα/ροή συναλλαγών στις τράπεζες είναι σαφώς εντονότερη απ' ό,τι στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τουλάχιστον στα πρώτα 30' της συνεδρίασης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank στα 1,66-1,69 ευρώ, η Εθνική στα 0,291-0,294, η Πειραιώς στα 2,50-2,54 και η Eurobank στα 0,755-0,762 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρονταν στη διπλής ανάγνωσης έκθεση του ΔΝΤ, καθώς με τη μία γίνεται λόγος για μεγαλύτερα πλεονάσματα/μικρότερη ανάπτυξη, δηλαδή περισσότερους φόρους/μέτρα, ενώ με την άλλη, η εκτίμηση για ρυθμούς πάνω από αυτούς που είχε υπολογίσει η ελληνική πλευρά αφήνει περιθώριο για ουσιαστική βελτίωση σε επιμέρους τομείς/δραστηριότητες. Διαλέγετε και παίρνετε (κάτι που αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων -οι μεν... μισοάδειο το ποτήρι, οι δε... μισογεμάτο, ως συνήθως).

Το ζητούμενο για την αγορά όμως έχει να κάνει με την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο, στα περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης στο «μέτωπο των κόκκινων δανείων», όπου σύμφωνα και με τη Citi, εκεί θα κριθεί το παιχνίδι. Και όχι μόνο για τον κλάδο.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις από τα «υψηλά αρχής» των 800 μονάδων (για τον ΔΤΡ), με συνέπεια τη διολίσθηση του δείκτη προς τις 788 μονάδες. Δεδομένης της σημασίας της περιοχής των 800, θα ήταν αφελές να θεωρηθεί πως η υπέρβαση θα μπορούσε να επιτευχθεί με την πρώτη και με τζίρο λίγων εκατ. ευρώ.

Το πιθανότερο είναι πως στη συνέχεια πρώτα θα δοκιμασθούν χαμηλότερες τιμές (προς τις 785, ενδεχομένως 780) και στη συνέχεια, εάν και εφόσον συντρέχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις, άλλη μία επαναφορά προς την αντίσταση των 800 μονάδων.

Σε αυτή τη διακύμανση λογικά θα κινηθούν και οι μετοχές του δείκτη, τα blue chips, με τις πρώτες τοποθετήσεις των traders να γίνονται σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, MIG, Coca Cola, Viohalco, Jumbo, FF Group και Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil.

Aπό τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η με αυξημένες συναλλαγές προσπάθεια αντίδρασης της MIG μετά το χθεσινό 15%.

Στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, ο τζίρος ήταν στα 4,3 εκατ. ευρώ, με το 68% στις τράπεζες. Στις 24/16 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με κινητικότητα και σε ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πετρόπουλο, Ιντρακόμ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v