Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται το τραπεζικό ασανσέρ

Μόνη σταθερά ο χαμηλός τζίρος στην εγχώρια αγορά που εμφανώς ψάχνει κίνητρα και αναζητά κατεύθυνση. Μια πάνω, μια κάτω οι τραπεζικές μετοχές και επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους blue chips. Εν αναμονή και για Moody's.

ΧΑ: Συνεχίζεται το τραπεζικό ασανσέρ

Νέα αλλαγή σκηνικού και απόλυτη επιβεβαίωση της κρατούσας μεταβλητότητας, επιφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση, για όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου "day by day", όπου σαν μόνη σταθερά δείχνει ο χαμηλός τζίρος (σήμερα ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Και ενώ χθες ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 773,92 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,67 και μαζί με αυτόν στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Eurobank, Πειραιώς και Αττικής, σήμερα ο Τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της ανοδικής αντίδρασης, φθάνοντας στα όρια της νευρικής κρίσης, τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, που έχουν φθάσει να ανασκευάζουν τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις τους, σχεδόν, επί καθημερινής βάσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 787,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,73%, καλύπτοντας τις χθεσινές απώλειες, αλλά αισθητά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 793,42 μονάδων.

"Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται, ακόμα, σε επικίνδυνη περιοχή. Ενδεχομένως να βελτιωθεί η εικόνα τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, χωρίς όμως να αναμένουμε μεγάλες 'συγκινήσεις' και υψηλούς τζίρους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Χώρας κινείται σταθεροποιητικά στην περιοχή του 5,55%" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις συναλλαγές, αξίζει να αναφερθεί ότι έδωσαν "δείγμα διαθέσεων" από το ξεκίνημα, καθώς χρειάστηκαν 12 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου (!)

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 800 μονάδων, όμως είναι θετικό το ότι ο εν λόγω δείκτης παραμένει ψηλότερα των 765 μονάδων. Σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 683 - 678 μονάδες.

Για την περίπτωση της Εθνικής (+0,69%), είναι θετικό δείγμα γραφής το ότι παραμένει υψηλότερα των 0,28 ευρώ, όμως το πρώτο - μεγάλο "στοίχημα" είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 0,302 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Σε "Intraday" παραμένει ”long" με το "Stop" στο 0,2850. Το 0,2970 κύρια αντίσταση.

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "τεράστιες είναι καθυστερήσεις στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, όπου η μάχη με το χρόνο είναι ανηλεής, αν δεν θέλει η Κυβέρνηση να χάσει την προθεσμία του Οκτωβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι πληρωμές για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής Κυβέρνησης, επιστροφές φόρων και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, μετά βίας προσεγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ, όταν η απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης, θέτει ως προαπαιτούμενο καθαρές πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ, μόνο για την περίοδο μετά τον Απρίλιο του 2017".

Από την άλλη και σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της Έλενας, "Στα 8,551 δισ. ευρώ έφτασαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ενώ αν αθροιστούν και οι συσσωρευμένες παλαιότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φθάνουν στα 98,23 δισ. Μόνο τον Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία διογκώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο, εκ των οποίων τα 938 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

"Η μεταρρυθμιστική βούληση είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα στην Ελλάδα και όχι η έξοδος στις Αγορές", διεμήνυσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μίλησε στο "Peterson Institute for International Economics" στην Ουάσιγκτον, σε μια συζήτηση με θέμα τις ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις στην Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "την εκτίμηση ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα αλλάξουν χέρια χαρτοφυλάκια 'κόκκινων' δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ, διατύπωσαν στελέχη private equity funds και εταιρειών διαχείρισης δανείων που παραβρέθηκαν σε συνέδριο για τα 'κόκκινα' δάνεια, το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα η PwC".

Θέση για το Ελληνικό πρόγραμμα πήρε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη συνέντευξη Τύπου για την Σύνοδο του Ταμείου. Ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν και καλεί τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν το θέμα της ελάφρυνσης χρέους.

Εν τω μεταξύ, "η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) υποχώρησε στα 28,49 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, από τα 30,9 δισ. ευρώ στις αρχές Αυγούστου", σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η Αγορά περιμένει κάποιο νέο που θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση και μέχρι τότε η επενδυτική αποχή και οι χαμηλοί τζίροι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που θα συνεχίζει να ευνοεί την υπάρχουσα μεταβλητότητα, καθώς ξαφνικές αγορές, ή πωλήσεις συγκεκριμένων Δεικτοβαρών μετοχών, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση στους βασικούς δείκτες, ενόψει Moody’s (Παρασκευή) και της Φθινοπωρινής συνάντησης του ΔΝΤ, το Σαββατοκύριακο.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, θα μπορούσαμε να μιλάμε για απόλυτη "απραξία" και μηδενισμό του ενδιαφέροντος, αν έλλειπαν οι ελάχιστες πρωτοβουλίες των αγοραστών, στις "ταλαιπωρημένες" και σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κλίση, μετοχές των ΑΔΜΗΕ (+1,64%) και ΔΕΗ (+4,79%), με τους δύο τίτλους να κλείνουν αρκετά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Για την περίπτωση της ΔΕΗ (κεφαλαιοποίηση 457,04 εκατ. ευρώ) κλεισίματα υψηλότερα των 1,98 ευρώ, δίνουν ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, όμως θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να περάσει ψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 2,06 - 2,08 ευρώ.

Για τον ΑΔΜΗΕ (κεφαλαιοποίηση 431,52 εκατ. ευρώ), το "stop" στο ημερήσιο "short" στα 1,93 ευρώ και η επόμενη, σημαντική αντίσταση στα 1,99 - 2,01 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν είναι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Fourli (-0,56%), με τις επόμενες στηρίξεις στα 5,25 και 5,08 ευρώ ("stop" στο ημερήσιο "long").

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σύνολο, σχεδόν, των traders είχε στραμμένη την προσοχή στον τίτλο του Ιασώ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Η μετοχή ξεκίνησε με επιθετικές διαθέσεις και πολύ γρήγορα αναρριχήθηκε στο υψηλό ημέρας των 0,938 ευρώ (+9,07%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια, "εκθέτοντας" τους βιαστικούς που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,885 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,91%.

To ημερήσιο διάγραμμα του Ιασώ

Η ανακοίνωση για πώληση θυγατρικών στην GVC Plc", που είναι εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, έφερε κινητικότητα στον τίτλο της Centric (+14,19%) που σήμερα πραγματοποίησε όγκο 15μερου. Σύμφωνα με την εισηγμένη, "η συναλλαγή θα έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου", ενώ ίσως χρειάζεται προσοχή λόγω και των, σχεδόν, μηδενικών δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου.

Η μετοχή συμπλήρωσε τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.

Από εκεί και πέρα, επέστρεψαν οι αγοραστές, με όχι τόσο "φορτωμένο" "bid", σε Κέκροπα (+9,33%) και Ναύπακτο (+6,23%), οι εξελίξεις στο Ιασώ έφεραν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Υγεία (+3,59%), προς νέα υψηλά εννιαετίας η Space (+3,7%), με "ανοιχτές", κατά κύριο λόγο, εντολές, αύξησε συναλλαγές η Newsphone (+0,41%) που υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Προς νέα υψηλά εννιαετίας η Space Hellas

Ακόμα μία συνεδρίαση που "αγόρασε χρόνο" για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,38%), κρίσιμο επίπεδο οι 1976 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών εντοπίζεται στις 1954 μονάδες.

Για να δώσει ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2007 μονάδων ("stop" στο ημερήσιο "short"). Μία διάσπαση του εν λόγω επιπέδου μπορεί να μας φέρει στο 2052, που είναι κοντινότερη σημαντική αντίσταση, ή στο 2110 που είναι κύρια σε μεγάλη εικόνα.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις ενίσχυσαν, εμφανώς, την ζώνη αντίστασης 756 - 762, για τον Γενικό Δείκτη, με το άνω άκρο να είναι το "stop" στο ημερήσιο "short". Τυχόν κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 774, ή στο 809, που είναι και κύρια αντίσταση. Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 813 και ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 819 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 747 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 738 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Από εκεί και χαμηλότερα η πτωτική τάση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η εβδομάδα εξελίσσεται λίγο - πολύ, όπως τελείωσε η προηγούμενη" αναφέρει ο Γιώργος Αναβαλόγλου.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Τράπεζες, με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τα "stress tests" που θα υποβληθούν και τι νούμερα θα προκύψουν.

Από την άλλη, τον λόγο έλαβαν πάλι οι Τράπεζες με τις εκδόσεις ομολογιακών που ανακοίνωσαν, με την Πειραιώς να "σέρνει το χορό", την Εθνική να κινείται γρηγορότερα και τη Eurobank να μελετάει τις επόμενες κινήσεις της.

Να σταθούμε λίγο στο θέμα των "κόκκινων" δανείων και να πούμε ότι δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα αλλά Ευρωπαϊκό.

Η ΕΚΤ δείχνει ότι προετοιμάζει κάποιο συνολικό σχέδιο ούτως ώστε να απαλλάξει όσο μπορεί τις Τράπεζες από αυτό το "βάρος".

Ένας από τους στόχους της ΕΚΤ είναι και η αύξηση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με το στόχο της αύξησης του πληθωρισμού, οπότε το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά, εσωτερικά και με λιγότερους "κραδασμούς".

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος με μικρούς τζίρους και τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας κάποιες εξελίξεις με σημαντικότερη το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Ένα θέμα που δημιουργήθηκε χθες ήταν αυτό της επιστροφής των κερδών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων "SMP" και "ANFA".

Το ερώτημα είναι: ”Φταίει” η ΕΚΤ που δεν επιστρέφονται τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα; Όσον αφορά τα κέρδη από το πρόγραμμα SMP/ANFA ισχύουν τα εξής:

Η ΕΚΤ διανέμει ένα μέρος των κερδών της στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των Ευρωπαϊκών Χωρών. Κάθε μεταφορά των κερδών αυτών δεν αφορά την ΕΚΤ αλλά είναι ζήτημα των Κυβερνήσεων των Χωρών Μελών. Είναι δηλαδή καθαρά πολιτικό ζήτημα και όχι της ΕΚΤ.

Το Νοέμβριο του 2012 αποφασίστηκε τα κέρδη από SMP και ANFAS να περαστούν στην Ελλάδα σε ξεχωριστό λογαριασμό. Η Ελλάδα έλαβε 2δισ. από τα κέρδη από το SMP το 2013. Μαζι με το μερίδιο της από την ΕΚΤ και τα ANFAs πήρε : 0.3 δισ. το 2012, 2.7 δισ. το 2013, 0,6 δισ. το 2014, 0,3 δισ. το 2015 , 0,4 δισ. το 2016.

Αλλά μετά το 2014 δεν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και καθώς το πρόγραμμα έληξε η Ελλάδα έχασε τις μεταφορές των κερδών από το πρόγραμμα SMP.

Το Μάιο του 2016 ο ESM ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για το χρέος με το νέο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των κερδών του SMP από το 2014 και του ANFA και τη μεταφορά τους στον προϋπολογισμο του 2017, σε συνάρτηση με ένα DSA της ΕΚΤ.

Ο ESM είπε ότι τα κέρδη από το 2014 από το SMP είναι περίπου 1,8 δισ., ενώ τα κέρδη των Εθνικών Τραπεζών, εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος, θα είναι περίπου 3,5 δισ. το διάστημα 2017 - 26.

Εν κατακλείδι η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7,7 δισ. από το SMP και ANFA μέχρι το 2018, αν εκπληρωθούν όλες οι συνθήκες.

"Μπορεί το θέμα να είναι τεχνικά δύσκολο, αλλά πολιτικά είναι πολύ απλό" τονίζει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μοναδική "κόκκινη παραφωνία" τον Shanghai Composite (-0,06%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+1,09%), ενώ ο Nikkei (+0,35%) κινείται προς νέα υψηλά 21 ετών (!)

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα μετά τα συνεχόμενα ρεκόρ και για τους δείκτες στην Wall Street.

Σημαντική υποχώρηση για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "σε πολιτικό αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις για το 'Brexit', χωρίς να έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος κατά τον πέμπτο γύρο των συζητήσεων", σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες που επικαλούνται οι Financial Times. Οι εξελίξεις αυξάνουν τις πιθανότητες μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από το Μπλοκ, αφού στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 1,4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, ενώ ενισχύθηκε 3,8% σε ετήσια βάση, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η ανάπτυξη ήταν πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο, καθώς οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν μηνιαία άνοδο μόλις 0,5%.

Νέα θέση βρήκε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, που σε λίγες ημέρες θα εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιό του. Όπως ανακοίνωσε ο ESM, "ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναλαμβάνει στρατηγικός σύμβουλος στο Ταμείo και θα κρατήσει αυτή τη θέση ως εξωτερικός πάροχος υπηρεσίας μέχρι το τέλος της θητείας του στην προεδρία του Eurogroup (σ.σ. μέσα Ιανουαρίου)".

Ο Οίκος εκκαθάρισης Deutsche Boerse σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα σύστημα κατανομής εσόδων στα μεγαλύτερα Μέλη του, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει δραστηριότητα από το Λονδίνο, μετά το "Brexit". Το πρόγραμμα εταιρικής συνεργασίας "Eurex Clearing" θα ανταμείβει τους 10 πιο ενεργούς Συμμετέχοντες της Deutsche Boerse με ένα μερίδιο των εσόδων του, ενώ θα προσφέρει και έδρες στο συμβούλιο στους πέντε Μεγαλύτερους.

Σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση, ο Φορέας έχει ήδη λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από Μέλη, μεταξύ των οποίων και οι JP Morgan Chase, Citigroup, Deutsche Bank και Morgan Stanley.

Αλλάζοντας Ήπειρο, "οι Αξιωματούχοι της Fed είχαν το Σεπτέμβριο μια εκτεταμένη συζήτηση για τις προοπτικές ανόδου του πληθωρισμού και την μελλοντική πορεία των επιτοκίων", σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Στη συνεδρίαση που διενεργήθηκε στις 19 με 20 Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα, ενώ προέβλεψε μια ακόμα αύξηση πριν το τέλος του έτους και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο την σταδιακή συρρίκνωση του ισολογισμού των $4,5 τρισ. Τα πρακτικά δείχνουν πως η πρόβλεψη για μια ακόμα αύξηση επιτοκίου το 2017 θα εξαρτηθεί από το αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείξουν ότι μπορεί να φτάσει στο στόχο τα επόμενα χρόνια.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 15.000 στις 243.000 στις αρχές Οκτωβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 250.000.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,6%. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2012.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων υποχωρώντας μέχρι τις 747,24 μονάδες (-0,18%). Μετά τις 12.42 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 753,5 (+0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 750,75 (+0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 751,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος "κατηφόρισε" στα 39,2 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και Viohalco.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 46 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Και νέα αλλαγή σκηνικού, με θετικό τελικό πρόσημο καθώς το volatility της spot Αγοράς επηρεάζει και την Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με νεότερη μικρή μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.526 συμβόλαια).

Στα 4.375 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.550 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 690, 614 για τον Οκτώβριο και 76 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1976,75) κινήθηκε μεταξύ 1.965 και 1.983,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.676), Εθνική (21.700), MIG (3.483), Alpha Bank (3.623), ΟΤΕ (255), Πειραιώς (5.317), ΔΕΗ (452), ΑΔΜΗΕ (150), Αττικής (100), Viohalco (150), ΟΠΑΠ (191), Intralot (107).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.711, Eurobank 53.203, Εθνική 96.309, Alpha Bank 40.406, Μυτιληναίο 10.497, Viohalco 10.386, Πειραιώς 10.413.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.816.283 τεμ. (17.816.283), Πειραιώς 10.404.516 τεμ. (10.445.037) και Eurobank 10.324.788 τεμ. (9.574.788).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v