Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα σημάδια ισορροπίας και τα ερωτήματα

Θετικό πρόσημο στο σύνολο της ημέρας για την εγχώρια αγορά με τράπεζες και blue chip να κινούνται ήπια ανοδικά. Ανοδικές οι έξι στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. Τι δείχνουν τα διαγράμματα για τον τραπεζικό δείκτη, τον ΓΔ και τον FTSE-25.

ΧΑ: Τα σημάδια ισορροπίας και τα ερωτήματα

Μικτά συναισθήματα άφησε το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης, της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στα θετικά της ημέρας, το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, διαψεύδοντας τις πρωινές εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών που προέβλεπαν επιφυλακτικό ξεκίνημα, μετά την "σιγή ασυρμάτου" που τήρησε η Moody΄ς και η οποία δεν δικαίωσε τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα".

Υπενθυμίζεται ότι ο Οίκος διατήρησε στο "Caa2" την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και δεν προέβη, όπως ήταν προγραμματισμένο, σε επικαιροποίηση του rating, αν και το review ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή.

Εξ ίσου θετικό και το γεγονός ότι χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος ισχυρός, θετικός, καταλύτης, οι Τραπεζικές μετοχές δείχνουν να ισορροπούν, αποκαθιστώντας, μερικώς, τις αποτιμήσεις των "καταστροφικών" σεναρίων της αμέσως προηγούμενης περιόδου, αλλά και το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. συμπλήρωσε, έστω και με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία διορθωτική, στις τελευταίες επτά.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, η συρρίκνωση του τζίρου, που ήταν εμφανώς μειωμένος σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής, η συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα, από τις περισσότερες Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικές μετοχές και το κλείσιμο των βασικών δεικτών προς το κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης, με κύριο εκφραστή της υποχώρησης τον Τραπεζικό κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ο Τραπεζικός δείκτης (+0,96%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 845,51 μονάδες (+3,45%), ο τίτλος της Alpha Bank (+0,57%) μέχρι τα 1,81 ευρώ (+2,84%), της Εθνικής (+1,33%) μέχρι τα 0,313 ευρώ (+3,99%), της Eurobank (+1,77%) μέχρι τα 0,761 ευρώ (+3,4%), της Πειραιώς (-0,38%) μέχρι τα 2,78 ευρώ (+5,3%) και της Αττικής (+7,27%) μέχρι τα 0,061 ευρώ (+10,91%), για να υποχωρήσουν σημαντικά στην συνέχεια.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

"Η σημερινή συνεδρίαση κλήθηκε να αξιολογήσει τα της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και ενώ είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την επικείμενη, αυριανή, συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump και τον πήχη των προσδοκιών ψηλά για σημαντικά ζητήματα (γεωπολιτική αναβάθμιση, αναγγελία επενδύσεων κυρίως). Το momentum προϊδεάζει θετικά, για περαιτέρω ανοδική κίνηση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το ενδιαφέρον της περιόδου επικεντρώνεται, πάλι, στις ομολογιακές εκδόσεις Ελληνικών εταιρειών, με τη διαφορά ότι αυτή την περίοδο φαίνεται να αγνοείται, για πολλοστή φορά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και οι εκδόσεις να γίνονται, κυρίως, στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, η Εθνική Τράπεζα, με ευκολία, μάζεψε 750 εκατ. με επιτόκιο 2,90%, η Follie – Follie πήρε 150 εκατ. Ελβετικά Φράγκα με 3,25%, ενώ οι Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, είναι στα τελευταία στάδια για αντίστοιχες εκδόσεις. Η κάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων, σηματοδοτεί την ενίσχυση της ρευστότητας για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, ενώ για τις Τράπεζες, απομακρύνει το ενδεχόμενο κεφαλαιακών απαιτήσεων και συνεπώς ανακεφαλαιοποιήσεων" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος (Versal ΑΕΠΕΥ).

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά, τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, υπερασπίστηκε την πρόταση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία και δεν υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας. 

"Η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις Αγορές, τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ευρύτερα και μεσοπρόθεσμα η πρόσβαση αυτή θα είναι διατηρήσιμη μόνο με την συμμόρφωση στην αξιολόγηση, με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που τώρα συζητείται", τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, από την Ουάσιγκτον όπου παρευρέθη για τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταμάτη Ζησίμου, "στο πακέτο της τρίτης αξιολόγησης θα τεθεί, τελικά ,το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τις Επιχειρήσεις που χρωστούν προς Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία της Κυβέρνησης και των Δανειστών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει οριστικοποιηθεί εδώ και περίπου ένα μήνα, οι Θεσμοί δεν δίνουν την τελική έγκριση, αφήνοντας το θέμα να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με την έλευση των επικεφαλής των Δανειστών στην Αθήνα".

Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "αύριο και μεθαύριο πιάνουν δουλειά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Δανειστών. Από την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένονται και οι επικεφαλής, που θα παραμείνουν περίπου μία εβδομάδα. 

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας, "διευρύνεται η τρύπα στα έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού και παρά την ταυτόχρονη μεγαλύτερη συμπίεση των δαπανών, το πρωτογενές αποτέλεσμα στο εννεάμηνο υπολείπεται έστω και οριακά, κατά 54 εκατ. ευρώ, του στόχου που έχει τεθεί. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνουν υστέρηση στα έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού κατά 2,391 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση των επιστροφών φόρου, χωρίς όμως να παραλείπεται η καθαρή υστέρηση περίπου 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρου".

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση καλυμμένου ομολόγου από τη Eurobank, με την Τράπεζα να δίνει εντολή σε Barclays, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan, Natwest Markets και UBS να οργανώσουν συναντήσεις με Θεσμικούς Επενδυτές, ανά την Ευρώπη, με έναρξη των επαφών στις 18 Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, αν και αυτός αναρριχήθηκε μέχρι τις 845,51 μονάδες, απέτυχε να δώσει αυτό που ήθελαν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, δηλαδή κλείσιμο υψηλότερα των 831 μονάδων (σημείο σύγκλισης των δύο ΚΜΟ 30 ημερών), αφήνοντας σημαντικές εκκρεμότητες για την συνέχεια. Για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, παραμένει ζητούμενο η υπερπήδηση του καθοδικού "χάσματος" της 15ης Σεπτεμβρίου, στις 900,33 - 911,68 μονάδες, προκειμένου να μπει σαν απώτερος στόχος, το προηγούμενο "gap" της 4ης Σεπτεμβρίου, στις 1003,93 - 1005,10 μονάδες.

Για όσους επιμένουν να θεωρούν "σηματωρό" του κλάδου τον τίτλο της Εθνικής, είναι θετική ένδειξη όσο η μετοχή παραμένει υψηλότερα των 0,301 ευρώ, ελπίζοντας σε κίνηση προς τα 0,315 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στα 0,297 - 0,295 και 0,283 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, είναι ζητούμενο το κατά πόσο ψηλότερα μπορούν να κινηθούν οι Τραπεζικές μετοχές, με "καύσιμο" την πιθανότητα η ΕΚΤ να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα, εξέλιξη που θα αποτελούσε "ψήφο εμπιστοσύνης" για τις Ελληνικές Τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι η Jumbo δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης, μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη και ξεκινώντας από την ΔΕΗ (-0,50%), διατηρεί το πρώτο αγοραστικό σήμα όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,98 ευρώ, όμως θα χρειαστεί αύξηση των συναλλαγών προκειμένου να υπερκεράσει τις επόμενες αντιστάσεις στα 2,08 και 2,26 ευρώ.

Επιμένει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 21,47 ευρώ (κλείσιμο 14/9), ο τίτλος της Folli Follie Group (0%), "φλερτάροντας" με το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους (17,56 ευρώ). Η αναθεώρηση των δεικτών MSCI, στις 13/11.

To διάγραμμα της FF Group από την αρχή του έτους

Διάγραμμα για σεμινάριο από την Μυτιληναίος (+0,71%) που διατηρεί την επαφή της με τα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο. Τα 8,62 ευρώ είναι το πρώτο ζητούμενο να κατοχυρωθεί, με πρώτες στηρίξεις στα 8,45 και 8,32 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,69%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το κλείσιμο υψηλότερα των 2007 μονάδων έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα με επόμενο, κοντινό, επίπεδο το 2050 και κύριο το 2117. Οι 1953 - 1947 μονάδες είναι κύρια στήριξη που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει νέα δοκιμασία των πρόσφατων χαμηλών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μέχρι και την υπέρβαση των 2080 μονάδων, υπερτερεί, έστω και στα σημεία, το πτωτικό σενάριο, όμως όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2000 μονάδων, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν ότι στο πρόσφατο χαμηλό των 1911,25 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 26/9), ολοκληρώθηκε το τελευταίο πτωτικό κύμα. Ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών στις 2019 μονάδες και επιστροφή των ανησυχιών με κλείσιμο χαμηλότερα των 1982 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η κατοχύρωση του 762 - 764, έδωσε και εδώ, αγοραστικό σήμα, με επόμενη αντίσταση τις 805 μονάδες. Σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, δεν πρέπει να χαθεί η στήριξη στις 740 μονάδες.

Με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που απευθύνονται σε πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, "δεν επιτρέπεται" κλείσιμο χαμηλότερα των 755 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 747 - 739 μονάδων, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη αντίσταση στις 769 - 770 μονάδες (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 ημερών), με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 776 και 788,13 - 789,5 μονάδες ("gap" από 15/9).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο Τραμπ είναι στην επικαιρότητα, με τις προσδοκίες για νέες επενδύσεις, αλλά και συμφωνίες που θα μας βοηθήσουν γεωπολιτικά να είναι στην ατζέντα" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη είχαμε και συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με την Λαγκάρντ με θέμα την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και το μόνιμο θέμα του χρέους. Το IMF είναι σύμμαχος μας στο κομμάτι αυτό, παρόλα αυτά χρειάζεται και η συμμετοχή του για να έχουμε πιθανότητες να το επιτύχουμε.

Δεν έχουμε εικόνα στο πως προχωράνε τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και όλα δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος θα περάσει με ψήφιση στην Βουλή, την τελευταία στιγμή.

Ο Τραπεζικός κλάδος μέσω ομολογιακών, αλλά και πώλησης "κόκκινων" δανείων, φαίνεται να θέλει να κλείσει τις όποιες "τρύπες" στους ισολογισμούς του, για να μπορέσει να περάσει τα "stress tests".

Στις 23 Οκτωβρίου περιμένουμε την έλευση των Δανειστών στην Αθήνα, με σκοπό το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο κομμάτι των εσόδων φαίνεται να υστερούμε σημαντικά και ο φόβος είναι πως για να κλείσει η "τρύπα" θα πρέπει μέτρα να έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίγουμε τους δρόμους σε Ιδιωτικές επενδύσεις, αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κατάσταση που έχουμε περιέλθει.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, με την Οικονομία και την Αγορά να έχουν να περιμένουν θετικά γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι κινούμαστε με αργούς ρυθμούς, παρόλα αυτά η πορεία είναι αναγκαστικά μία. Στόχος η αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα η μείωση φόρων.

Η Αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει ξεκινήσει να προεξοφλεί την αλλαγή της κατάστασης. Η αλλαγή αυτή δεν θα είναι ενός χρόνου, αλλά μεσοπρόθεσμη αλλαγή πορείας. Αυτό από μόνο του είναι το δεδομένο που μπορεί να δίνει στην Αγορά ώθηση, φυσικά ανάλογα με τα αποτελέσματα. Το πόσο γρήγορα θα το επιτύχουμε έχει να κάνει με το πώς κινείται η εκάστοτε Κυβέρνηση.

Αν παρατηρήσει κάποιος την Αγορά σε "μεγάλη εικόνα" θα καταλάβει πως ακόμα δεν έχουμε δει κάτι. Τεχνικά, συνεχίζουμε και είμαστε σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και αυτό από μόνο του, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως όσο συντηρείται θα δούμε και νέα υψηλά.

"Το βραχυπρόθεσμο κομμάτι το παρακολουθούμε καθημερινά και μάλιστα ανά τίτλο" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μοναδικό υστερήσαντα τον Shanghai Composite (-0,36%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,76%). Ο Ιαπωνικός Nikkei (+0,47%) συμπλήρωσε και ένατη ανοδική συνεδρίαση κινούμενος προς νέα υψηλά 21 ετών.

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο διοικητής της BoJ, Haruhiko Kuroda, σε συνάντηση του Group των 30 στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε ότι "η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο πληθωρισμός". "Η επίτευξη του στόχου για 2% πληθωρισμό είναι ακόμη μακριά" πρόσθεσε.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο 1,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, έπειτα από ετήσια άνοδο 1,8% τον Αύγουστο. Η ανάγνωση επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street Journal για 1,6%.

"Η Κίνα έχει κάνει προσφορά για την απευθείας εξαγορά του 5% της 'Saudi Aramco", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, "οι Κρατικές Κινεζικές εταιρείες 'PetroChina' και 'Sinopec' έχουν γράψει στην 'Saudi Aramco', τις τελευταίες εβδομάδες, για να εκφράσουν ενδιαφέρον για μια απευθείας εξαγορά ποσοστού του πετρελαϊκού κολοσσού".

Την περασμένη χρονιά η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εισαγωγή ενός ποσοστού 5% της Κρατικής Πετρελαϊκής στο Χρηματιστήριο το 2018, σε ένα deal που θα μπορούσε να φέρει ως και $100 εκατ., αν η εταιρεία αποτιμηθεί στα $2 τρισ., όπως προβλέπεται.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "πρέπει να αναμένεται ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο σημερινό επίπεδο. Τo μηνιαίο πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί έως, τουλάχιστον, το τέλος Δεκεμβρίου και πιθανόν και πέραν αυτού" ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Προκαταρκτικά στοιχεία καταδεικνύουν πως οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο κατά 2,7% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009, σύμφωνα με την "Acadata" και την "LSL property Services".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για την επίπτωση μιας ακόμα κρίσης σε ότι αφορά το ύψος του Ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ προειδοποιεί η S&P. Μιλώντας στο CNBC, ο Moritz Kraemer δήλωσε πως "μπορεί να δούμε ένα ακόμα πρόβλημα με το ‘ταβάνι’ του χρέους αργότερα φέτος. Αυτό φυσικά έχει δυο πλευρές, άρα αν δεν υπάρξει συμφωνία, μπορεί να οδηγήσει σε τεχνική χρεοκοπία". "Αυτό οπωσδήποτε θα είχε επίπτωση στην αξιολόγηση, όμως δεν είναι αυτή η προσδοκία μας", συμπλήρωσε. Ο Οίκος διατηρεί την αξιολόγηση "ΑΑ+" για τις ΗΠΑ, με σταθερό outlook.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 770,10 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 765,22 (+0,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 765,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 44,5 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΑΤΤ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Ελ. Πετρέλαια και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, "αλλαγή πλεύσης" στον Κέκροπα (-30%) μετά την ανακοίνωση των όρων για συμμετοχή στην Α.Μ.Κ., ενώ απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των αναλυτών, όσον αφορά την "επόμενη μέρα", μετά την πώληση των θυγατρικών που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 99,5% του κύκλου εργασιών στην Centric (+0,59% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για την Χατζηκρανιώτης (+20%), σε νέα υψηλά 4,5 ετών και πλέον η Χαλκόρ (+3,42%), ενώ από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση στο του δικαιώματος της Frigoglass, συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 18/10/2017.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στο συμβόλαιο του δείκτη (ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει Παρασκευής).

Μικρή μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.025 συμβόλαια).

Στα 3.517 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.752  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.075, 1.266 για τον Οκτώβριο και 809 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.019) κινήθηκε μεταξύ 2.014,5 και 2.029,75 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.528), Εθνική (18.020),MIG (1.851), Alpha Bank (6.204), ΟΤΕ (278), Πειραιώς (5.898), ΔΕΗ (444), Αττικής (213),Viohalco (193), ΟΠΑΠ (104), Μυτιληναίο (387),Cenergy (131), Folli Follie Group (156), Intralot(108), ΕΧΑΕ (115).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 ΜετοχέςΦυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.854,Eurobank 59.084, Εθνική 99.819, Alpha Bank39.303, Μυτιληναίο 10.580, Viohalco 10.132, Πειραιώς 12.084.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                  Name of Issuer            NSP Position    Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,13%
2017-10-09
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OFGREECE SA
0,73%
2017-09-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NSP: Net Short Position
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο απόOTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι:Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.816.283 τεμ. (17.816.283), Πειραιώς 10.509.306 τεμ. (10.509.306)  και Eurobank10.324.788 τεμ. (10.324.788).
 
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v