Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλπισε γενική υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Οι βαριές απώλειες του τραπεζικού κλάδου (-4,2% προς χαμηλά 52 εβδομάδων), αλλά και δεικτοβαρών blue chips (Coca Cola, Βιοχάλκο,ΟΤΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ) έστειλαν τον ΓΔ στις 717 μονάδες. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

Σάλπισε γενική υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να "τερματίζουν" κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη, αλλά και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να αθροίζουν επτά πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά θετική, στις τελευταίες οκτώ, με τις απώλειες για τον πρώτο να φθάνουν στο 6,47% και για τον δεύτερο στο 18,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο, ο Τραπεζικός δείκτης οδεύει προς νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 642,8 μονάδες (15/11/2016).

Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 655,37 μονάδες (-5,17%), στις 17.00 βρέθηκε στις 667,38 (-3,43%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 662,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,19%.

Το σημερινό κλείσιμο διέψευσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο όσους εκτιμούσαν ότι η ζώνη 680 - 665 θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, προς τις 732 μονάδες. Μετά και το σημερινό κλείσιμο και αν δεν ακολουθήσει πειστική αντίδραση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 635, ή 588 μονάδες (!)

"Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των εισηγμένων των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται σε πιθανή αναδιάρθρωση του MSCI Standard Greece και συγκεκριμένα ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ και ΦΦΓΚΡΠ. Η νευρικότητα στο Χ.Α. θα παραμείνει όσο δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες να δημιουργήσουν αγοραστές. Πολλές από τις βαρύδεικτες εταιρείες της πραγματικής Οικονομίας έχουν ήδη σύσταση ‘’Hold’’ με βάση την μέση τιμή - στόχο (consensus target price). Οι περισσότερες εταιρείες εμφανίζονται με σύσταση ‘’Accumulate’’, αλλά απέχοντας περί το 5% - 10% από την μεταβολή τους σε ‘’Hold’’. Δοκιμασία αποτελούν οι 710 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, αυτή διεξήχθη εν αναμονή της αναθεώρησης των δεικτών MSCI, εν μέσω εκτιμήσεων για πιθανή συνέχιση της διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές και βέβαια ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της στήλης, καθώς δεν μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα εμφάνισης "παράπλευρων" απωλειών, στον μη Τραπεζικό 26αρη, αν συνεχίζονταν οι πιέσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς όλο και περισσότερα χαρτοφυλάκια θα επιλέγουν να κλείσουν θέσεις ρευστοποιώντας μετοχές που έχουν σαφώς αμυντικότερη συμπεριφορά.

Άλλωστε, μόνο σε τυχαίο "timing" δεν ήλθε η σημερινή έκθεση της JP Morgan για τον μόνιμο "σωματοφύλακα" του Γενικού Δείκτη και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δεν είναι άλλος από τον τίτλος της ΕΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, σε υποβάθμιση της σύστασης για τον τίτλο της 3Ε, σε "neutral" από "overweight" προχώρησε η JP Morgan σε έκθεσή της στην οποία μειώνει και την τιμή - στόχο στις 2.600 από 2.800 πένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας ο τίτλος της ΕΕΕ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 27,18 ευρώ (-6,05%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 27,95 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,39%. Κλεισίματα της εν λόγω μετοχής χαμηλότερα από το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 27,18 ευρώ, ανοίγουν τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 26,22 και 25,30 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το ημερήσιο trading, τα τελευταία "οχυρά" των αγοραστών είναι για την Alpha Bank (-4%) στα 1,40 ευρώ, για την Εθνική (-3,56%) στα 0,242 και 0,23 - 0,227 ευρώ, για την Eurobank (-5,37%) στα 0,557 και 0,498 ευρώ και για την Πειραιώς (-4,04%) στα 2,09 και 1,98 ευρώ.

Δεν ήταν ιδιαίτερα πολλές οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής και οπωσδήποτε δεν ήταν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την διάθεση της Αγοράς επί το θετικότερον.

Στο ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα projects σε Ελληνικό και Σκουριές αναφέρθηκε δημοσίευμα του Bloomberg. 

O Διεθνής Οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "CCC" για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές σε "θετικές" από "σταθερές".
Παράλληλα επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, για την υλοποίηση του 'mega-swap' είκοσι ομολόγων με 4 - 5 νέους τίτλους διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια. Μέσω της κίνησης αυτής, δεν σχεδιάζεται η άντληση 'φρέσκου' χρήματος. Είναι όμως μια κίνηση απαραίτητη, προκειμένου να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στην Ελληνική Αγορά ομολόγων και να φτιαχτεί η καμπύλη αποδόσεων, ώστε να υποστηριχθούν και οι επόμενες προσπάθειες εξόδου στις Αγορές». 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του, γενικότερα, για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, προβλέπει πως η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 1,8%, με 2,6% το 2018 και κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επί τα χείρω τη δική της πρόβλεψη (ανάπτυξη 1,6% το 2017). Για τις καθαρές επενδύσεις το Ταμείο βλέπει αύξηση 10,8% εφέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "ήταν περισσότερο από εμφανή τα σημερινά πονταρίσματα εν όψει εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι εκτός από την πιθανολογούμενη 'έξοδο' της Folli Follie Group, να ακολουθήσει και η Πειραιώς, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από 1 δισ. ευρώ".

Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη MSCI Standard Greece συμμετέχουν εννέα μετοχές και πιο συγκεκριμένα οι τίτλοι των Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Τιτάνα, Jumbo και Folli Follie Group.

Όλα τα παραπάνω είναι βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" που απαιτούν επιβεβαίωση, όμως δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι η "μεγάλη εικόνα" επιβαρύνεται επί καθημερινής βάσεως, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ η Motor Oil δημοσιεύει αποτελέσματα εννεαμήνου μετά το "κλείσιμο" της συνεδρίασης και η Μυτιληναίος στις 15/11 πριν το άνοιγμα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, τελική, εικόνα, δεν είχε καμία σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, καθώς το "κόκκινο" κυριάρχησε σε όλο το εύρος του ταμπλώ και μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,11%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, αλλά ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τεχνικά και αν συνεχίσουν οι αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο, στα 9,77 και 10,01 ευρώ, εντοπίζονται οι επόμενες αντιστάσεις.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνική αύξηση των συναλλαγών για CPI (+30%) και Reds (-8,64%), ξανά στο ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ τα Πλ. Κρήτης (+4,35%, ενώ είναι "επί θύραις" νέα επιστροφή κεφαλαίου), ενώ στον Παπουτσάνη (-3%) φαίνεται να διακόπτεται η πλαγιοανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τα 0,225 ευρώ (κλείσιμο 25/10).

Έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά "μετρά" ο Νηρέας (-9,13%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για την Σελόντα (-13,33%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Πλαίσιο (+1,56%), νέα υψηλά 9ετιας και πλέον για την Space (+7,54%), ενώ η Lavipharm (+12,4%) συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

"Non stop" το ενδιαφέρον για τα Μάρμαρα, με νέα υψηλά 15ετίας για τον Ικτίνο (+2,75%), ενώ η Mermeren (-2,22%), έδωσε ελεγχόμενη διόρθωση από τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, όμως: Στο δικό της εννεάμηνο οι πωλήσεις ανήλθαν στα 20,373 εκατ. ευρώ, από 10,808 εκατ. στις 30/9/2016, καταγράφοντας άνοδο 188% και τα λειτουργικά κέρδη στα 10,25 εκατ. ευρώ από 2,580 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 397%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 8,841 εκατ. ευρώ από 2,113 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 418%.

Η μετοχή διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e από τα κέρδη εννεαμήνου, έστω και αν στην συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών επιβαρύνεται επί καθημερινής βάσεως.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,73%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών οι 1865 μονάδες. Το επίπεδο κρίνεται πολύ σημαντικό και σε μηνιαίο γράφημα. Το 1978 έχει γίνει κοντινή αντίσταση, με κύρια το 2030.

Για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε σε νέα χαμηλά επταμήνου (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 28/4 και στις 712,17 μονάδες) και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μόνο με την υπέρβαση των 763 μονάδων θα μπορεί να έχει απαιτήσεις το σενάριο ανοδικής αντίδρασης προς τις 780 - 810 μονάδες. Η ζώνη 714 - 708 και οι 647 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αλήθεια είναι πως ο Τραπεζικός κλάδος κάνει τα πάντα, προκειμένου να καταφέρει να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη Αγορά στον δικό του, ολισθηρό, δρόμο, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, μιας και υπάρχουν και τίτλοι οι οποίοι καλύπτουν τα κενά καταγράφοντας νέα υψηλά" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα αποτελέσματα του 9μήνου δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο σε επιμέρους τίτλους.
Από την άλλη αρνητικά νέα που αφορούν τις επενδύσεις στην Χώρα, "κόβουν τα πόδια" της Αγοράς, μιας και εικάζει πως μαζί με τις καθυστερήσεις μειώνονται και οι προβλέψεις για το μέγεθος της ανάπτυξης για το 2017, σε πρώτη φάση, αλλά και το τι έχουμε να περιμένουμε το 2018. Οι ανακοινώσεις της ΛΑΜΔΑ ήταν το "κερασάκι" στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Δεν ξέρουμε πως αξιολογεί τα δεδομένα η Κυβέρνηση, παρόλα αυτά το μόνο που ξέρουμε πως όποια υστέρηση θα πληρωθεί με πολλούς τρόπους την χρονιά που έρχεται.

Μέσα από εδώ έχουμε πει αρκετές φορές πως το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο χρόνος, που στην περίπτωση μας δεν σημαίνει μόνο χρήμα, αλλά και ψυχολογία. Από την άλλη το πρόβλημα στους πλειστηριασμούς δημιουργεί μεγαλύτερους πονοκεφάλους, τόσο για την Κυβέρνηση που ξέρει ότι είναι προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και για τις ίδιες τις Τράπεζες που ξέρουν πως η καθυστέρηση μέρα με την μέρα τις επιβαρύνει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι έχοντας φτάσει στα όρια μας μιας και δεν θέλουμε ο μήνας να χάσει τις 725 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση μία κατοχύρωση του 770 μπορεί να αλλάξει θετικά τα τεχνικά δεδομένα, τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα.

Η Δευτέρα είναι σημαντική, μιας και έχουμε αναθεώρηση του MSCI γεγονός που μπορεί να έχει εκπλήξεις και να σηκώσει και σημαντικό όγκο στην Αγορά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε μία Αγορά που κινείται με βάση την λογική και τα οικονομικά δεδομένα της κάθε εταιρείας, διψάει για θετικά νέα για να βρει ευκαιρία να συνεχίσει ανοδικά, παρόλα αυτά κάνουμε ότι μπορούμε για το αντίθετο.

"Στα θετικά το πιθανό swap στα Ελληνικά ομόλογα του 2023 - 2039, με το spread πλέον στα χαμηλά του 2016 και στα επίπεδα του 2014. Τα εταιρικά ήδη έχουν βρεθεί 2 μονάδες χαμηλότερα από το 2014, με τον Τιτάνα με καινούργια 7ετή έκδοση με 2,375% κουπόνι" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,44%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,32%).

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Με οριακά κέρδη Πετρέλαιο και Χρυσός, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, "η ανάκαμψη της Ευρώπης ενισχύεται και διευρύνεται. Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,4% φέτος, από 1,7% το 2016, για να υποχωρήσει το 2018 στο 2,1%".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Apple εξέδωσε 7 δισ. ευρώ χρέος, σε ένα ακόμα γύρο άντλησης πόρων για τη χρηματοδότηση προγράμματος επιστροφής κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο τεχνολογικός κολοσσός εξέδωσε 2ετη, 3ετη, 5ετη, 10ετη και 30ετη ομόλογα σταθερού επιτοκίου.

Οι Χώρες που αξιολογούνται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα εκδίδουν χρέος με ρυθμό - ρεκόρ, λαμβάνοντας ώθηση από την Παγκόσμια ανάπτυξη και την αναζήτηση υψηλότερης απόδοσης από τους Επενδυτές, σε έναν κόσμο ιστορικά χαμηλών αποδόσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της "Dealogic", "οι Χώρες 'junk' των Αναδυόμενων Αγορών έχουν αντλήσει $75 δισ. φέτος, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό και είναι κατά 50% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι".

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκδοση χρέους κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελεί το 40% του συνολικού χρέους που έχει εκδοθεί φέτος στις Αναδυόμενες Αγορές.

Τους νέους αυτούς Εκδότες έχουν προσελκύσει στην Αγορά οι ελκυστικές τιμές, καθώς η ισχυρή ζήτηση έχει πιέσει προς τα κάτω τις αποδόσεις.

Με βάση τους δείκτες του Bloomberg, τα Κρατικά ομόλογα Αναδυόμενων Αγορών σε Τοπικό Νόμισμα, έχουν αποδώσει 10,4% φέτος, ενώ το χρέος που αποτιμάται σε δολάρια έχει αποδώσει 7,6%. Στον αντίποδα, τα Αμερικανικά 10ετή ομόλογα έχουν μέση απόδοση 2,5% και τα Ευρωπαϊκά 0,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Κομισιόν σε απολογιστική έκθεση που εξέδωσε για την πορεία των δύο πρώτων αξιολογήσεων του τρίτου προγράμματος ζητά να κλείσει γρήγορα η τρίτη, προκειμένου να τονωθεί το οικονομικό κλίμα.

"Οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και η εφαρμογή θα είναι ο θεμέλιος λίθος του επόμενου έτους υπό το πρόγραμμα του ESM. Αν και οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί (όπως το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το μοναδιαίο εργασιακό κόστος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), πολλές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υποκείμενων διαρθρωτικών αδυναμιών και των συσσωρευμένων προβλημάτων (όπως το υψηλό επίπεδο των 'κόκκινων' δανείων) θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθούν, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του. Η συνεχής εφαρμογή των προβλεπόμενων του προγράμματος, με πλήρη δέσμευση και 'ιδιοκτησία' του σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, παραμένει 'κλειδί' για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης εφαρμογής του" υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τα επιμέρους, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 25.397.630 νέες μετοχές της Ιντρακάτ, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 30.477.156.

J&P Άβαξ: Προαιρετική δημόσια πρόταση για την Αθηνά ΑΤΕ. Η δημόσια πρόταση αφορά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών, την κυριότητα των οποίων δεν είχε άμεσα, ή έμμεσα, η J&P Άβαξ ήτοι κατ' ανώτατο 956.542 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ύψους 0,843%. Το προσφερόμενο αντάλλαγμα (0,70 ευρώ ανά μετοχή, λογίζεται "δίκαιο και εύλογο".

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 12,6 από 12,9 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, ενώ διατηρεί σύσταση "buy". Η μείωση στην τιμή - στόχο οφείλεται στα αποτελέσματα τριμήνου και τη μείωση στις προβλέψεις της χρηματιστηριακής για τις ελεύθερες ταμειακές ροές του Οργανισμού.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι επενδύσεις του ΟΤΕ στο VDSL αναμένεται να ωφελήσουν την εταιρεία. Τονίζει ωστόσο ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες αναμένονται υψηλότερες τη διετία 2017 - 2018, κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη μερισματική πολιτική του Οργανισμού το 2019.
Το discount του ΟΤΕ έναντι του Ευρωπαϊκού κλάδου παραμένει στο 30% αλλά το μέρισμα παραμένει κρίσιμος παράγοντας για το re-rating της μετοχής.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 10,8 από 9,6 ευρώ δίνει η Piraeus Sec. σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform" για τη μετοχή.

Η χρηματιστηριακή αποτιμά το project των VLTs, σημειώνει ότι δεν αναμένεται μεγάλος "κανιβαλισμός" στα μεγέθη του ΚΙΝΟ, μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του Οργανισμού το 2018 κατά 7,8%, λόγω των καθυστερήσεων στην εκκίνηση των VLTs και αναμένει μέση ετήσια άνοδο των EBITDA του OΠΑΠ κατά 16,7%, ως το 2020.

Στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 714,14 μονάδες (-2,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 718,5 και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 717,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,27%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 54,1 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ απέσπασαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΤΤ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Τρ. Αττικής, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Grivalia και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές, έναντι 83 πτωτικών και για 11 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

---ΧΠΑ

Με το ίδιο, αρνητικό, πρόσημο, που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε και η τρέχουσα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων κράτησαν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα στις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.522 συμβόλαια).

Στα 4.065 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.146 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.138, 1.411 για τον Νοέμβριο, 377 για τον Δεκέμβριο και 350 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.874,5) κινήθηκε μεταξύ 1.858 και 1.914 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.800 Τρ. Αττικής, 32.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.904), Εθνική (31.142), MIG (2.845), Alpha Bank (7.135), Πειραιώς (3.914), ΔΕΗ (768), Viohalco (213), Μυτιληναίο (368), ΟΤΕ (667), ΓΕΚ (121), Cenergy (331), ΑΔΜΗΕ (176), Ελ. Πετρέλαια (157), Lamda Development (176), ΟΠΑΠ (217), ΕΕΕ (114), ΕΧΑΕ (541), Intralot (159), Folli Follie Group (131).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.002, Eurobank 69.640, Εθνική 170.778, Alpha Bank 45.718, Μυτιληναίο 10.411, Viohalco 10.022 και Πειραιώς 15.025.

Έκλεισε μικρή "long" θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                               Name of Issuer                  NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,61%
2017-11-09

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.839.537 τεμ., (από 7.839.537 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 84.755.328 τεμ. (75.798.135), Πειραιώς 8.065.795 τεμ. (7.725.795) και Eurobank 12.720.788 τεμ. (11.800.788).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v