Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Χρωστά μια ανοδική αντίδραση

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. «Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες. Πώς έχουν τα δεδομένα μετά το χθεσινό «τραμπολίνο». Η τάση στις διεθνείς αγορές, η στροφή των εγχώριων «παικτών» στο stock picking και τα σενάρια για «εορταστικό ταμείο».

XA: Χρωστά μια ανοδική αντίδραση

Μεικτές τάσεις στη Wall Street, στον απόηχο της κίνησης Τραμπ. Δεύτερη μέρα απωλειών στην Ευρώπη, «βουτιά» για το πετρέλαιο, χαμηλότερα το ευρώ. Και στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο σε... τραμπολίνο, άλλη μία συνεδρίαση με υποχώρηση και για τους τρεις βασικούς δείκτες. 

Ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση, με συναλλαγές/τζίρο χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων τριών εβδομάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Ορίζοντας παραμένει η 12η Δεκεμβρίου και το triple witching της 15ης, χάνοντας ωστόσο χθες την ευκαιρία μίας ανοδικής διόρθωσης που αναμενόταν Τετάρτη-σήμερα Πέμπτη.

Στις 727 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και πλέον τα σημεία αναφοράς και μέχρι πρότινος στηρίξεις των 737-735 μονάδων είναι οι αντιστάσεις βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο.

Τραμπολίνο ο τραπεζικός κλάδος, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον κλάδο-κλειδί να κυμαίνεται μεταξύ 707-746, διαγράφοντας μία περίεργη διαδρομή, που έδωσε την ευκαιρία αποδόσεων τόσο στους πωλητές όσο στους αγοραστές, με τους πρώτους να κερδίζουν στο τέλος την παρτίδα.

Απ' ό,τι φαίνεται, συγκεκριμένα funds έχουν (ή και αυξάνουν) τις θέσεις πώλησης στη μετοχή της Εθνικής, πιέζοντας τον τραπεζικό τίτλο έως το 0,253 ευρώ και παρασύροντας χαμηλότερα την Πειραιώς, αλλά με την Alpha Bank να σταθεροποιείται και τη Eurobank να αντιδρά επιθετικά, πιθανότατα και λόγω αγορών από τον βασικό μέτοχο.

Καθαροί πωλητές οι ξένοι τον Νοέμβριο, καθώς παραδοσιακά προς το τέλος του μηνός «κλείνουν βιβλία», μένει να φανεί εάν στις μέρες που ακολουθούν θα ενεργοποιηθούν ξένα χέρια που θα επιδιώξουν να κάνουν... εορταστικό ταμείο. Η αλήθεια είναι όμως πως σε αυτή τη συγκυρία δεν βοηθούν ιδιαίτερα τα νέα και η εικόνα των διεθνών αγορών.

Ενθαρρυντικό το ότι παρά την πίεση που υπέστη χθες ο τραπεζικός κλάδος, δεν χάθηκαν σε «κλείσιμο» οι 705-700 μονάδες, στήριξη που πιθανότατα θα (ξανα)δοκιμαστεί και σήμερα, με τις 745 μονάδες να είναι πλέον αντίσταση για τον ΔΤΡ. Για να παραμείνει ενεργό το ανοδικό σενάριο (μέχρι την 15η Δεκεμβρίου), θα πρέπει να «κλείσει» ο δείκτης πάνω από αυτή την αντίσταση μέχρι και αύριο Παρασκευή, ειδάλλως οι πωλητές θα αποκτήσουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Ωστόσο, πέραν του τραπεζικού κλάδου, συνεχίστηκε η μείωση θέσεων και στην πλειονότητα των blue chips καθώς από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis και FF Group, ενώ σταθερή ήταν η Grivalia.

Με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 37/60 και μία ομάδα μετοχών όπως οι: Υγεία, Ιασώ, Ιατρικό αλλά και Ελτράκ, Πλαστικά Κρήτης, Ικτίνος, ΜΕΡΚΟ, Χαλκόρ, Lavipharm με απόδοση πάνω από 2%, είναι εμφανής η επάνοδος των traders και των επενδυτικών σχημάτων σε επιμέρους κινήσεις, σε stock picking στα μεσαία-μικρά, με επίκεντρο τον κλάδο της υγείας και για όσο συνεχίζεται η διολίσθηση στα μεγάλα.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας εκτιμούσαμε πως η αγορά «χρωστά» μία προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης Τετάρτη-Πέμπτη. Χθες η προσπάθεια απέδωσε εν μέρει και στον τραπεζικό κλάδο για διαστήματα της συνεδρίασης.

Δεν αρκεί όμως, θα πρέπει σήμερα να μη χαθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις (725 και 705 μονάδες για ΓΔ και ΔΤΡ), να υπάρξει αντίδραση για κάποιες από τις δεικτοβαρείς Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, TITAN, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς χθες θετικό πρόσημο είχαν μόνον οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και FF Group. Κάτι, που εντέλει δεν ήταν αρκετό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v