Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα στο ΧΑ

Προς τις κρίσιμες 725 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, καθώς η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά των πωλητών. Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, περιορισμένος ο τζίρος. Προσπάθεια αντίδρασης για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Motor Oil.

Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα στο ΧΑ

Μικρή άνοδος στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικρή υποχώρηση στο ΧΑ.

Πάνω από τις 13.040 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 5.388 μον. ο CAC στο Παρίσι, αλλά στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης χάνει και άλλο έδαφος, «δοκιμάζοντας» εκ νέου τις 725 μονάδες (*).

Ανοδικό ξεκίνημα με προσπάθεια των αγοραστών να κινηθούν λίγο υψηλότερα, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, αλλά μετά τα πρώτα 15' ανέλαβαν εκ νέου οι πωλητές, με συνέπεια για τον ΓΔ να διαγραφεί κίνηση από τις 731 προς τις 725 μονάδες πριν λίγο.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών εβδομάδων, με βραδύ ρυθμό συναλλαγών και ελαφρά υπερίσχυση των πωλητών σταδιακά μετά τις 10:55.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που με την αρχική προσπάθεια προς τις 732 και τη μετέπειτα προς τις 710 συνέβαλε στο να διαμορφωθεί και πάλι κλίμα και τάση ανάλογη της χθεσινής ημέρας. Ωστόσο ο τζίρος, που πραγματοποιείται την πρώτη ώρα στις συστημικές μετοχές του κλάδου, είναι χαμηλότερος ακόμη και από αυτόν της χθεσινής ημέρας.

Παρ' όλα αυτά η επιφυλακτικότητα παραμένει μεταξύ των αγοραστών, κάτι που ενισχύεται όσο στα χρηματιστηριακά γραφεία εντείνονται οι πληροφορίες/φήμες πως το τάδε fund βγαίνει short στη μία μετοχή, το δείνα στην άλλη, γεγονός που επηρεάζει τις κινήσεις και τη στάση των traders.

Ασχέτως των κινήσεων που μπορεί να κάνουν τα διάφορα funds (Marshall Wace LLP, OceanWood, KKR κ.λπ.) αποτελεί κοινή πεποίθηση στην αγορά πως όσο ο κλάδος παραμένει υπό την ομηρεία των NPLs, τόσο είναι μη επενδύσιμος και προσφέρεται κυρίως για trading, βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα σε μετοχές και σε συμβόλαια επί μετοχών. 

Ομως πέραν των τραπεζικών, αρνητικό διαμορφώνεται και πάλι το κλίμα και για την πλειονότητα των blue chips, με τους πωλητές να υπερτερούν έναντι των αγοραστών σε 12 από τις 21 μη τραπεζικές. 

Περιορισμένες μεν και ελεγχόμενες οι ρευστοποιήσεις, δεν παύουν όμως να αποτελούν μέρος μικρής μείωσης θέσεων από την πλευρά (κυρίως ) των ξένων (κάτι που καταγράφηκε και στα στοιχεία Νοεμβρίου), με φυσιολογικό το «κλείδωμα» υπεραξιών, για το 2017.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με πωλήσεις σήμερα στον ΟΠΑΠ (προς τα 10,13 ευρώ) και αγορές στον ΟΤΕ (προς τα 10,48 ευρώ), θυμίζοντας πως με θετικό πρόσημο είχαν «κλείσει» αμφότεροι οι τίτλοι χθες.

Προσπάθεια αντίδρασης στη ΔEH (προς το 1,76), μετά την τελευταία σημαντική πίεση/διόρθωση της μετοχής που χάνει 16,25% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στο 1,69 ευρώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, επίσης με απώλειες, μικρότερες όμως 4,55% στο ίδιο διάστημα.

Στα 26,58 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola (μετά τις διοικητικές προσθήκες), στα 18,99 η Motor Oil αντιδρά, όπως και οι ΤΙΤΑΝ (20 ευρώ), FF Group (16,89 ευρώ), αλλά παραμένουν σε βραχυπρόθεσμα short θέση άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι όπως οι Μυτιληναίος (στα 8,70 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στο 1,46 ευρώ).

Στις 27/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

(*) σχετική ανάρτησή μας στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v