Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το 13άρι που έδωσε κέρδη 22,7% στις τράπεζες

Δεκατρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις δυο διορθωτικές συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, με τα αθροιστικά κέρδη να ανέρχονται στο 12,36%. Οι ενδείξεις κόπωσης στις τράπεζες, τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες και τα tips των αναλυτών.

ΧΑ: Το 13άρι που έδωσε κέρδη 22,7% στις τράπεζες

Συνεχίστηκε η "νηοπομπή" των θετικών συνεδριάσεων, για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 932,09 μονάδες (+1,68%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 921,97 (+0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 923,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.

Παρά την υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 13 ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις 2 διορθωτικές, στις τελευταίες 15 με αθροιστικά κέρδη 12,36% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών 14 ανοδικές συνεδριάσεις και 2 διορθωτικές, στις τελευταίες 16, με αθροιστικά κέρδη 22,71%.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι έχουν αρχίσει να δίνουν κάποιες ενδείξεις "κόπωσης" και αυτό έγινε αισθητό από τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων καθώς από την χθεσινή συνεδρίαση μείωσαν αισθητά τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. των Τραπεζικών μετοχών, μεταφέροντας κεφάλαια στα Σ.Μ.Ε. των μη Τραπεζικών blue chips, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την "σκληρότητα" της ζώνης αντίστασης 939 - 965, ενώ σαν πρώτη στήριξη δείχνει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών.

Για να γίνει η νέα υπέρβαση για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, θα πρέπει να δώσουν υψηλότερα κλεισίματα οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ είναι ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1,90 ευρώ για την Alpha Bank (+1,6% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), επίπεδο στο οποίο ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση, των 0,33 ευρώ για την Εθνική (0% και κλείσιμο στυο χαμηλό ημέρας), των 0,885 ευρώ για την Eurobank (+0,57%) και των 3,70 ευρώ για την Πειραιώς (0%), με την τελευταία να έχει δημιουργήσει ελαφρώς διαφοροποιημένο διάγραμμα.

"H σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να έχει εύλογη μεταβλητότητα, αλλά και τις προϋποθέσεις να καταγράψει, εκ νέου, θετικό πρόσημο ολοκληρώνοντας με αξιοσημείωτα κέρδη την πρώτη εβδομάδα του 2018. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιδόσεις της Αγοράς Εργασίας Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ" ανέφερε στο πρωινό του σχόλιο το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε επιμέρους μετοχές στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), επισημαίνοντας:

Τέρνα Ενεργειακή: Σύμφωνα με το μηνιαίο διάγραμμα, το σημείο που θα ανοίξει το δρόμο για τα 6,00 ευρώ είναι τα 4,87 ευρώ. Ο μεσοπρόθεσμος ανοδικός στροφέας σπρώχνει για υψηλότερα.

Ιντρακάτ: Η ανοδική διαφυγή από το χείλος των 1,10 ευρώ, του μεσοπρόθεσμου pattern συσσώρευσης, δίνει περιθώριο για τα 1,45 ευρώ.

Κρι Κρι: Σύμφωνα με το μηνιαίο διάγραμμα, διακράτηση της ανοδικής διάσπασης στα 3,00 ευρώ, μπορεί να "σπρώξει" την τιμή της μετοχής προς τα 3,70 ευρώ.

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκαν τα θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε νεότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε όλες τις λήξεις, με αποτέλεσμα η απόδοση του 2ετους να υποχωρήσει στο 1,5% και του 10ετους στο 3,75%.

Επιστρέφοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, "σε έτος περιορισμένης αύξησης των επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να εξελιχθεί το 2018, με τις Τράπεζες να χαλαρώνουν, ως ένα βαθμό, τη στάση τους απέναντι στις υγιείς Επιχειρήσεις και να ανοίγουν περαιτέρω την κάνουλα της χρηματοδότησης".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "περιθώριο πέντε μηνών έχουν στη διάθεσή τους οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες, προκειμένου να δώσουν επαρκές δείγμα στον Επόπτη, ενόψει 'stress test', ότι μπορούν να βελτιώσουν τον αριθμό των ρυθμίσεων και τα ποσοστά εξυπηρέτησης ρυθμισμένων δανείων, με μοχλό πίεσης τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η ψυχολογία των ενεργών παικτών συνεχίζει να ενισχύεται από την θετική εικόνα των Διεθνών Αγορών, ενώ οι τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις για Σωλ. Κορίνθου (Cenergy) και ΕΛΤΕΧ Άνεμο, μεταφέρουν το ενδιαφέρον και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου σημαντικός αριθμός τίτλων έχει επιδοθεί σε αξιοπρόσεκτο ανοδικό κρεσέντο.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+7,52% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), στον απόηχο της είδησης για συζητήσεις με Ξένο Fund, με στόχο την εξαγορά ποσοστού στην εισηγμένη.

Επίσης, σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισε την συνεδρίαση και η Cenergy (+1,46% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Από εκεί και πέρα πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Τεχν. Ολυμπιακή (+1,61%), ΕΚΤΕΡ (+2,90%) και Intralot (+1,01%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές οι Χαλκόρ (+0,31%), Ελλάκτωρας (+2,84%), Creta Farm (+24,67%), J&P Άβαξ (+3,62%) και Νηρέας (+1,95%).

Μένοντας στα Ψάρια και αν δεν δοθεί νέα παράταση στο θέμα πώλησης των Νηρέα και Σελόντα, αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σύντομα ο Περσεύς (+9,77%) θα μπει στο "κάδρο" των βραχυπρόθεσμων επιλογών, καθώς θεωρείται δεδομένη η υποβολή δημόσιας πρότασης από τον αγοραστή της Σελόντα.

Επιστροφή των αγοραστών στην ΚΛΜ (+2,21%), αύξησε συναλλαγές ο Παπουτσάνης (+7,31%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Νάκας (+4,90%), ενώ δείχνει ότι έχει σταθερό αγοραστή η Frigoglass (+6,48%) που επιμένει στην πλαγιοανοδική της κίνηση.

Από την άλλη, αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος της Τρ. Αττικής (-4,11%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ήταν οι τίτλοι που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,87%) και Σαράντης (+8,75% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), με τον δεύτερο τίτλο να έχει πραγματοποιήσει και προσυμφωνημένης συναλλαγή 79443 τεμ. στα 13,32 ευρώ.

Για την περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ασφαλώς και δεν είναι είδηση ότι ο τίτλος κινείται προς νέα υψηλά 8ετιας. Οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 4,80 - 5,00 ευρώ, ενώ το "stop" στο ημερήσιο "long" έχει ανέβει στα 4,354 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και σε υψηλά 10ετιας και πλέον, ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή του Σαράντη. Όσο διατηρείται υψηλότερα της ζώνης 13,60 - 13,78, έχει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις να διεκδικήσει κίνηση προς τα 15,00 ευρώ.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, μόνο λίγες δεν είναι για την ΕΧΑΕ (+1,48% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Το "stop" στο ημερήσιο "long" στα 5,04 ευρώ, ενώ όσο ο τίτλος διατηρείται υψηλότερα των 5,30 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 5,62 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα θετική, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 3,41% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 5,36% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια, μικτή, αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 29%, σε σχέση με την αξία συναλλαγών της τελευταίας εβδομάδας του 2017 και διαμορφώθηκε στα 55,5 εκατ. ευρώ.

Όμως σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του παρελθόντος έτους, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών δείχνει αυξημένη κατά 50%.

Οι μικρές διαφοροποιήσεις, δεν άλλαξαν τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, είναι θετική ένδειξη η υπέρβαση της ζώνης 822 - 825, χωρίς να έχει προηγηθεί "retest" των 798 μονάδων.

Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 825 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων (!) Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 793 μονάδες και η πρώτη, ασθενής, στήριξη στις 811 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,55%) και σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, η πρώην αντίσταση στις 2107 μονάδες έχει μετατραπεί σε στήριξη, ενώ δείχνει ισχυρή η ζώνη αντίστασης 2136 - 2147.

Οριστικό τέλος στα αρνητικά σενάρια δίνεται μόνο με την κατάληψη και συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2147 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Με νέα υψηλά έκανε ποδαρικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το 2018" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Το έτος που ξεκίνησε θα μπορούσε να είναι η χρονιά επανόδου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα θέματα που ενδιαφέρουν τους Έλληνες.

Κατά τη διάρκεια του 2017 οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, μέσω Χρηματιστηρίου, δημιούργησαν ενδιαφέρον για κάποιους Επενδυτές και αυτό ελπίζουμε να συνεχιστεί.

Φέτος αναμένουμε την λειτουργία του Χρηματιστήριου Ενέργειας, που θα προσφέρει εμπορευσιμότητα στις τιμές Ενέργειας και εμπορευσιμότητα σημαίνει όφελος για τους Παραγωγούς Ενέργειας.

Επίσης διάφορα Κοινοτικά προγράμματα που αφορούν venture capital, Νεοφυείς Επιχειρήσεις και άλλα, απαιτούν την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό σε συνδυασμό με το ξεκίνημα πωλήσεων "κόκκινων" δανείων από Τράπεζες, που θα κάνει Ακίνητα και Επιχειρήσεις να αλλάξουν χέρια, αναμένεται να βοηθήσει τις νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο.

Ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει στον τομέα των Ακινήτων και του Τουρισμού, αλλά και σε προϊόντα τύπου ETF.

Φυσικά η Ελλάδα έχει ακόμη να επιλύσει πολλά θέματα και να υλοποιήσει δεσμεύσεις που έχουν πολιτικό κόστος.

Η επίλυση των "κόκκινων" δανείων και οι πλειστηριασμοί, επηρεάζουν θετικά τις Τράπεζες που πρόσφατα απειλήθηκαν με νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Η αναδιάρθρωση των ομολογιακών εκδόσεων του Δημοσίου, προκάλεσε μια μεγάλη αποκλιμάκωση των spreads και των επιτοκίων, που επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των Επενδυτών και αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας από Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

Φυσικά υπάρχουν και κίνδυνοι.

Τα Ξένα Χρηματιστήρια κινούνται σε ιστορικά υψηλές τιμές και κάθε πιθανή διόρθωση θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Η Ελληνική Οικονομία κάθε άλλο παρά είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα, οπότε το κύμα φυγής Επιχειρήσεων στο εξωτερικό δεν προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις. Τέλος πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να γκρεμίσουμε ότι χτίζουμε σε μια μέρα για κάποια ιδεοληψία.

"Πάντως το 2018 ξεκινά με καλούς οιωνούς" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

- Απόστολος Μάνθος

"Μας 'κακομαθαίνει' ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες όχι μόνο πέρασε από τις 820 μονάδες, αφού πρώτα πάτησε το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, αλλά πλέον δείχνει ότι ατενίζει την περιοχή των 840 μονάδων" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Η αποτύπωση, όμως, στις τελευταίες συνεδριάσεις της έντονης ανοδικής γωνίας των 73 μοιρών, έχει "υπερφορτώσει" το διαγραμματικό κύκλωμα, θέτοντας σε εγρήγορση τους ενασχολούμενους επενδυτές για την εκδήλωση μιας ξαφνικής καθοδικής αποφόρτισης.

Πιθανή, τώρα, συσσώρευση του Γενικού Δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 840 με 810 μονάδων, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια διάχυση του ενδιαφέροντος και προς τους μικρομεσαίους μετοχικούς τίτλους.

Μετά από τέσσερις μήνες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει "ξανασκαρφαλώσει" πάνω από την αντίσταση των 2108 μονάδων, προσπαθώντας να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για μια κίνηση προς το πολύ σημαντικό επίπεδο των 2200 με 2240 μονάδων. Βέβαια οποιαδήποτε πτωτική κίνηση μικρής έκτασης, προς τις 2080 με 2070 μονάδες, θα τη χαρακτηρίζαμε ως υγιή.

Με το χέρι στη σκανδάλη βρίσκονται οι "buyers" στον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς τα κέρδη από τα μέσα του Νοεμβρίου είναι αρκετά και τα ανοδικά διαγραμματικά όρια, ενόψει και των πολυαναμενόμενων "τεστ αντοχής" είναι λίγο "στενόχωρα".

Μάλιστα οι αντιστάσεις από τις 955 έως τις 1000 μονάδες είναι αρκετά πυκνές και θα χρειαστεί το "κάτι άλλο" από πλευράς Τραπεζικής ειδησεογραφίας για να γεμίσει το "ανοδικό ντεπόζιτο".
"Καθοδικό 'alert', θα δοθεί με τη τμήση των 900 μονάδων" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Δυνατά ξεκίνησε το 2018, αφού η Αγορά έδειξε ότι το κλείσιμο του 2017 ήταν κάτι παραπάνω από ένα εποχικό ράλι βελτίωσης των αποτιμήσεων" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά το γεγονός ότι ιστορικά, οι πρώτες συνεδριάσεις μετά την αλλαγή του χρόνου χαρακτηρίζονται από υποτονικές συναλλαγές, φέτος το ξεκίνημα έδειξε εντελώς διαφορετική εικόνα: Ήδη στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, η αύξηση στους μέσους ημερήσιους τζίρους προσεγγίζει το 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό ξεκίνημα, ενώ η διάχυση της ανόδου έχει ευρύτερη συμμετοχή σχεδόν σε όλο το εύρος της κεφαλαιοποίησης.

Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης το 2018, δεν βασίστηκε μόνο στην συσχέτιση της τάσης με τις Ξένες Αγορές, αλλά και σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις με άμεσο, ή έμμεσο αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Κυριότερη όλων ήταν η μείωση των spreads των ομολόγων και της απόδοσης του 10ετούς ομολόγους κάτω από το 4%, εξέλιξη η οποία καταγράφηκε επί του πρακτέου και στην πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων όπου η απόδοση (1,65%) έπιασε τα χαμηλά 8 ετών.

Η έντονη υποχώρηση των Ελληνικών επιτοκίων προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, τόσο στην επικείμενη πιστοληπτική αξιολόγηση από τον οίκο S&P στις 19 Ιανουαρίου, όσο και στο μέτωπο της 3ης αξιολόγησης.

Ο Ιανουάριος πάντως φαίνεται ότι θα κινηθεί σε δύο άξονες: Η ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιανουαρίου, ώστε την επόμενη ημέρα (11/1) τα τεχνικά κλιμάκια να δώσουν το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ στο ερχόμενο Eurogroup (22/1).

Παράλληλα η αποσαφήνιση των όρων του δυσμενούς σεναρίου του "τεστ αντοχής" στην συνάντηση (19/1) των Ελληνικών τραπεζών και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (SSM), θα δώσει μια καλύτερη εικόνα για τα αποτελέσματα του "τεστ".

Οι αντανακλάσεις των δύο αυτών γεγονότων θα είναι καθολικές για την Αγορά και θα δώσουν αφορμές για περισσότερη "δράση" διατηρώντας ψηλά το ενδιαφέρον. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα από τους "συνήθεις υπόπτους" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που οδηγούν την τάση, υπάρχει πλέον δυναμική και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που δείχνει να αφυπνίζεται είτε λόγω της εντεινόμενης κινητικότητας στο μέτωπο των εξαγορών (Υγεία, Κορρές, Άνεμος), είτε λόγω σημαντικών, πλέον, αποκλίσεων στις αποτιμήσεις.

Το πάρτι των "μικρών" της Αγοράς συνοδεύεται και από ικανοποιητικές συναλλαγές που διευκολύνουν το συγχρονισμό κινήσεων ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του 2017 (859 μονάδες). Δύσκολα θα χάσει την επαφή με αυτή την ζώνη, καθώς όλοι οι τεχνικοί δείκτες συνηγορούν ανοδικά (κινητοί μέσοι
30,50, 200 ημερών, 200 εβδομάδων). Οι διορθώσεις που ως τώρα έχουν λάβει χώρα είναι "ρηχές" εξαντλούνται μέσα στην συνεδρίαση, δεν δίνουν σημαντικά περιθώρια υποχώρησης και οι αρνητικές θέσεις (short) έχουν υποστεί μεγάλες ήττες, μετά από τα συνεχόμενα ανοδικά κλεισίματα του δείκτη.

Οι ταλαντωτές

βρίσκονται σε υπερτιμημένες ζώνες, όχι όμως σε υπερβολή που θα έθετε το εγχείρημα των 859 μονάδων σε συναγερμό διόρθωσης. Η προφανής αντίσταση βρίσκεται 30 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, σε μια μάχη που αν "νικήσουν" οι αγοραστές θα έχουν μπροστά τους ένα ισχυρό ανοδικό περιθώριο 200 μονάδων.

Στο ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας εκτός από την ψηφοφορία στην Βουλή, αναμένεται και η έναρξη των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου στην Αμερική, με κυριότερες την ερχόμενη Παρασκευή τις Blackrock, Wells Fargo και JP Morgan.

"Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 10 λεπτών ανά μετοχή, θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, συνόδευσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+1,26%).

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά βαδίζουν οι δείκτες στην Wall Street.

Προς χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι πωλήσεις Λιανικού Εμπορίου στη Γερμανία κατέγραψαν μεγαλύτερη άνοδο από ότι αναμενόταν. Ο ευμετάβλητος δείκτης, που συχνά υπόκειται σε αναθεώρηση, έδειξε ότι οι Λιανικές Πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% σε μηνιαία βάση, την ώρα που η πρόβλεψη του Reuters έδειχνε 1% άνοδο. Σε ετήσια βάση, οι Λιανικές Πωλήσεις "σκαρφάλωσαν" 4,4% πιο ψηλά, την ώρα που η πρόβλεψη του Reuters ήταν για 2,5% άνοδο.

Τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης έδειξαν ότι κινήθηκε πτωτικά στο 1,4% τον Δεκέμβριο, από το 1,5% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων Τροφίμων και Καυσίμων) κινείται στο 0,9%.

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν 148.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 4,1% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 180.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, με την ανεργία να παραμένει στο 4,1%.

Στα επίπεδα - ρεκόρ των $233 τρισ. "εκτοξεύτηκε" το Παγκόσμιο χρέος, στο γ’ τρίμηνο του 2017, ήτοι περισσότερο από $16 τρισ. υψηλότερα από τα επίπεδα στα τέλη του 2016, σύμφωνα με ανάλυση του Institute of International Finance (IIF).

Το χρέος του Ιδιωτικού μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα έφθασε σε ιστορικά υψηλά στον Καναδά, στη Γαλλία, στο Χονγκ Κονγκ, στη Νότια Κορέα, στην Ελβετία και στην Τουρκία.

Πάντως, το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς η οικονομική ανάπτυξη ανέβασε ταχύτητα και ανέρχεται, πλέον, στο 318%, δηλαδή 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν κατά το γ’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με το IIF.

Το IIF επισημαίνει πως "το χρέος θα μπορούσε να αποτελέσει 'τροχοπέδη' για τις Κεντρικές Τράπεζες που καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να αυξήσουν τα επιτόκια, δεδομένων των ανησυχιών για την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους και τις υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις και Κυβερνήσεις".

Επιστροφή στο ΧΑ

"Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 13 Απριλίου 2018", όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ έσπασε, όπως αναμένονταν, το Νοέμβριο το χρέος που έχουν Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά προς την Εφορία.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά: στα 89,1 δισ. ευρώ "παλαιού" (προ του 2017) χρέους, προστέθηκαν τους 11 μήνες της προηγούμενης χρονιάς 11,6 δισ. ευρώ "νέου" ληξιπρόθεσμου χρέους, δηλαδή συνολικά πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το Νοέμβριο συσσωρεύτηκαν επιπλέον οφειλές ύψους 1,18 δισ. ευρώ.

Υπό αυτό το σκηνικό ο συνολικός αριθμός Οφειλετών έχει φτάσει τα 4,207 εκατομμύρια, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 36.364 Φορολογουμένους σε ένα μόλις μήνα. Από τον συνολικό αυτό αριθμό απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα 1,783 εκατ. Φορολογούμενοι.

Στα 3,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου τα "φέσια" του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, από 4,29 δισ. τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας πτώση κατά σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 833,06 μονάδες (+0,88%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 829 (+0,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 829,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.

Ο τζίρος έφθασε στα 59,6 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΤΙΤΚ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ απέσπασαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΤΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΟΤΕ και Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνουν στο συμβόλαιο του δείκτη και να μειώνονται αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.561 συμβόλαια).

Στα 8.135 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.742 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.682, 2.546 για τον Ιανουάριο και 136 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.143,25) κινήθηκε μεταξύ 2.125 και 2.149,25 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Viohalco, 5.000 ΟΠΑΠ, 5.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.764), Εθνική (21.849), MIG (6.601), Alpha Bank (5.323), Πειραιώς (2.897), ΔΕΗ (910), Μυτιληναίο (249), Intralot (1.439), Ελλάκτωρα (1.543), Viohalco (477), ΓΕΚ (191), Ελ. Πετρέλαια (265), ΟΤΕ (450), ΑΔΜΗΕ (430), Τρ. Αττικής (1.600), ΕΕΕ (106), Cenergy (541), Lamda Development (227), Motor Oil (108), Τέρνα Ενεργειακή (136), Τιτάνα (113).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 75.596, Eurobank 58.466, Εθνική 130.411, Alpha Bank 43.508, Viohalco 11.364, Μυτιληναίο 11.148, Τρ. Αττικής 10.477 και Πειραιώς 17.346.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                           Name of Issuer               NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.174.587 τεμ., (από 9.319.610 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 111.534.719 τεμ. (111.157.722), Πειραιώς 9.169.856 τεμ. (9.156.856), ΔΕΗ 3.128.413 τεμ. (3.128.413) και Eurobank 25.764.985 τεμ. (25.794.175).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v