Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Οριακά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρώτος στόχος, η επιβεβαίωση των στηρίξεων μετά τη χθεσινή διόρθωση. Ποιες μετοχές έδειξαν χαρακτήρα. Τα σημεία αναφοράς για τους δείκτες. Γιατί απαιτείται αυξημένη προσοχή μετά το... μεσημέρι.

ΧΑ: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Συνεδρίαση αναμονής και ελέγχου των βραχυπρόθεσμων διαθέσεων των traders, η χθεσινή. Με κλειστή τη Wall Street, φυσιολογική η χθεσινή εικόνα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, καθώς τα χρηματιστήρια με χαμηλότερους τζίρους κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά, με τους επενδυτές να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις, περιμένοντας τις εξελίξεις. Από τη Γερμανία, όπου η αγορά περιμένει τη μετ' εμποδίων προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μέχρι εμάς, όπου η κυβέρνηση πέρασε το επίμαχο πολυνομοσχέδιο και μάλιστα με bonus ένα βουλευτή.

Για διορθωτική διάθεση με χαμηλό τζίρο έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος «ακτινογραφώντας» τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον ΓΔ να υποχωρεί έως τις 843,96, για να κλείσει στις 847,73 μονάδες. Με τους αγοραστές να απορροφούν την όποια προσφορά των 30,9 εκατ. ευρώ βγήκε κυρίως έως τις 13:30-14:00 και με το 41% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Εως τις 956,73 μονάδες ο ΔΤΡ, έως τις 2.168,86 ο FTSE25, θεωρώντας πως αυτές οι χαμηλές τιμές θα είναι τα σημεία αναφοράς μας σήμερα-αύριο. Ενδεχόμενη επιβεβαίωσή τους σε κλείσιμο, θα ξαναδίνει περισσότερες πιθανότητες για την επόμενη προσπάθεια υπέρβασης των 860 μονάδων. Μίας προσπάθειας που όπως προεξοφλούσαμε την Κυριακή, πολύ δύσκολα θα επιτυγχανόταν με την πρώτη ή και τη δεύτερη.

Γι' αυτό σήμερα-αύριο απαιτούνται αυξημένη προσοχή, απαρέγκλιτη τήρηση των stops και πιο προσεκτική παρακολούθηση μετά τις 13:30-14:00. Αυτό γιατί στο συγκεκριμένο διάστημα έχει παρατηρηθεί (5 στις 6 φορές, από τις 2 Ιανουαρίου) πως σημειώνεται το χαμηλότερο σημείο ημέρας και σταδιακά ενεργοποιούνται εντολές αγορών, το πιθανότερο από τα «ξένα χέρια».

Παράλληλα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στα μέτωπα της Εθνικής Ασφαλιστικής, του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, τα όσα δημοσιοποιούνται είναι απλά η... κορυφή του παγόβουνου ριζικών μεταβολών που διαδραματίζονται όχι μόνο στις συγκεκριμένες εισηγμένες αλλά ευρύτερα σε νευραλγικούς κλάδους όπως είναι ο ασφαλιστικός/νοσοκομειακός/υγείας ή ο κατασκευαστικός/ενεργειακός.

Η διευκρίνιση της Pimco, η πώληση από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα της συμμετοχής του στο Καζίνο της Πάρνηθας, μόνον ως επεισόδια ενός σίριαλ θα πρέπει να θεωρηθούν και αξιοποιηθούν χρηματιστηριακά/παικτικά.
Και προφανώς αυτές οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές των... τεκτονικών αλλαγών που σταδιακά και επίπονα συντελούνται αυτή την περίοδο, με μοχλό και το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων, ευρύτερων ανακατατάξεων στο εγχώριο επιχειρείν.

Το χθεσινό μείον 0,40% του ΓΔ δεν αλλάζει την προσέγγισή μας, ωστόσο για τον ΔΤΡ προέχει η επαναφορά πάνω από τις 970 μονάδες (σήμερα-αύριο), η κίνηση της οδηγού Εθνικής προς το 0,37 ευρώ, το στοίχημα short στην ΕΤΕ και long στην Alpha Bank μέχρις ότου εξισωθούν οι αποτιμήσεις των δύο (στοίχημα σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία) αλλά και η ανάδειξη νέων επιλογών.

Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, FF Group αλλά και Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, Jumbo, Viohalco «έδειξαν χαρακτήρα» χθες, ενώ από τον Mid Cap ξεχώρισαν η κόντρα κίνηση της ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, η θεαματική ενίσχυση τζίρου σε Intralot και Ιντρακόμ (σαν να ετοιμάζεται κάτι...), αλλά και η ενίσχυση της τιμής των Fourlis, Πλαισίου.

Συνεπώς για σήμερα (αύριο) κατ' αρχάς επιβεβαίωση των στηρίξεων, επάνοδο των long και stock picking μέχρις ότου φανεί η προοπτική υπέρβασης των 860 μονάδων. Καταληκτική η Παρασκευή των... παραγώγων και της S&P.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v