Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατηφορίζει» το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στη ζώνη των 840 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Πειραιώς, Eurobank. Πτώση καταγράφουν Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος. Κινητικότητα σε Intralot, Cenergy, Ιασώ.

«Κατηφορίζει» το Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινοβραδινό οριακό «γύρισμα» στη Wall Street, αφότου σημειώθηκαν και νέα ιστορικά υψηλά.

Ενδεικτικά, νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX με μικρή άνοδο στις 13.246 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 λίγο χαμηλότερα στις 7.755 μονάδες. Στο 1,22371 η σχέση ευρώ/$.

Στον ρυθμό (κυρίως) των εταιρικών αποτελεσμάτων οι αγορές, με τους traders να συντηρούνται κοντά στα υψηλά επίπεδα τιμών και το τελευταίο διάστημα να περιορίζονται περισσότερο σε επιλεκτικές κινήσεις.

Στο ΧΑ διερευνητικές κινήσεις για το... κάτι παραπάνω, με «βλέψεις» για τις 860 μονάδες, διασφαλίζοντας ωστόσο τα νώτα έως τις 840 μονάδες. Εύρος τιμών, όπου πιθανόν σε αυτόν τον γύρο συνεδριάσεων επιχειρηθεί συσσώρευση δυνάμεων πριν την επόμενη κίνηση (πιθανότατα από Δευτέρα), είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Με γνώμονα τη χθεσινή εικόνα της αγοράς από τις 14:00-14:30, κυρίως δε προς το κλείσιμο, οπότε και σημειώθηκε το «υψηλό ημέρας» για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες κινήσεις των traders. Σημείο αναφοράς για τον ΓΔ οι 850 μονάδες, για τον ΔΤΡ οι 960, για τον FTSE25 οι 2.185 και οι 1.320 για τον FT Mid Cap.

Ωστόσο μετά τις 11.45 οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι οδηγώντας το ΓΔ στα επίπεδα των 837 μονάδων με πτώση 1,80%. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Πειραιώς και Eurobank, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται επίσης Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος.

Από τον τραπεζικό κλάδο, το στοίχημα παίζεται στο αν η Alpha Bank θα «πιάσει» σήμερα-Παρασκευή τιμές στα επίπεδα της τρίτης αμκ, δεδομένου ότι από την προσυνεδρίαση είχαν περάσει στο σύστημα εντολές και προς τα 2 ευρώ. Χαμηλότερα από το 0,3420 ευρώ η Εθνική, που επουδενί πρέπει να χάσει το 0,34 (με ορίζοντα την Παρασκευή), προκειμένου να διατηρηθεί η ανοδική τάση. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις 4 συστημικές τραπεζικές, για τον ΔΤΡ που από την αρχή του έτους έχουν ανοδική φορά. 

Η περαιτέρω διολίσθηση του ΓΔ προς τις 837 μονάδες συνοδεύτηκε με λίγες πωλήσεις σε συγκεκριμένα blue chips, με τα δεικτοβαρή χαρτιά Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, FF Group, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο να δίνουν τάση. 

Κινητικότητα (κυρίως) λόγω των εξελίξεων σε ΓΕΚ/Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και σε Ιντρακόμ, Intralot, αλλά και σε MIG, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Cenergy, ΙΑΣΩ κ.α. Για τη μετοχή της τελευταίας, σχετική «μέτρηση»/διάγραμμα «ανεβαίνει» στον Εκηβόλο.

  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v