Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις… καθυστερήσεις το θετικό πρόσημο

Άλλη μια συνεδρίαση χαμηλού όγκου συναλλαγών που ωστόσο ολοκληρώθηκε με το ΓΔ να «γυρίζει» σε οριακή άνοδο. Με πτωτική «διάθεση» συνεχίζει ο τραπεζικός κλάδος, ενώ τα blue chips δεν λειτουργούν ως αντίβαρο.

ΧΑ: Στις… καθυστερήσεις το θετικό πρόσημο

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές και έξι στις τελευταίες επτά, με αθροιστικές απώλειες 1,94% και οι "επιδόσεις" του δίνουν μία πρώτη εξήγηση για την επιστροφή της Εγχώριας Αγοράς σε φάση πτωτικής αναμονής - πλαγιοκαθοδικής κίνησης.

Το αρνητικό κλίμα, διατηρείται από την δριμεία επιστροφή της συναλλακτικής απαξίωσης, την εμφατική απόσυρση των αγοραστών από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ έχουν σταματήσει να δίνουν βοήθειες και οι Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας το επικείμενο αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών (4/3).

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως κάθε επόμενη συνεδρίαση, δίνει και πιο προβληματική εικόνα, καθώς οι "αντίρροπες δυνάμεις" του μη Τραπεζικού 25αρη, έχουν πάψει να λειτουργούν κόντρα στην, μάλλον δικαιολογημένα, επιφυλακτική εικόνα, του Τραπεζικού ταμπλώ.

Από την άλλη, οι χαμηλές συναλλαγές επιβεβαιώνουν την απόσυρση, από την "ενεργό δράση" των Ξένων Funds, με άλλους Διαχειριστές να το αποδίδουν στις επερχόμενες Ιταλικές εκλογές και άλλους στην "χαμηλή ορατότητα" που χαρακτηρίζει τον Τραπεζικό κλάδο, όσον αφορά τα "τεστ κοπώσεως" και τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν.

Η επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδας για ένα κενό, ύψους 9 δισ. ευρώ, εάν οι Τράπεζες καθυστερήσουν στην μείωση των "κόκκινων" δανείων, αύξησε τις επιφυλάξεις και βάρυνε έτι περαιτέρω το κλίμα στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σε εκτροχιασμό των επιχειρησιακών στόχων για τη μείωση των 'κόκκινων' δανείων, κατά σχεδόν 30 δισ. ευρώ, εντός της τρέχουσας διετίας, θα οδηγήσει τυχόν επανάπαυση των Τραπεζών, όπως προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος".

Σε αυτό το "περιβάλλον" διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Τραπεζικό ταμπλώ, με τον τίτλο της Alpha Bank (-0,20%) να συμπληρώνει και δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από το αποφασιστικό επίπεδο των 2,00 ευρώ και τον τίτλο της Εθνικής (-0,78%) να δίνει την δική του "μάχη" για να αποφύγει κλείσιμο χαμηλότερα των 0,30 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 0,303, -1,62%), κίνηση που θα "πυροδοτούσε" "νηοπομπή" πωλήσεων από κινήσεις "stop loss".

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 914,91 μονάδες (+0,56%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 900,97 (-0,97%), στις 17.00 ο εν λόγω δείκτης είχε αναδυθεί στις 905,22 (-0,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 907,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 922 μονάδων, όπου συγκλίνουν ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών, πιέζουν αφόρητα την ζώνη στήριξης 910 - 900, ενώ καθοδική διαφυγή (με κλείσιμο) θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 889 και 830 μονάδες. Για την μερική αποκατάσταση της εικόνας, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, μειωμένες εμφανίζονται οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα στα τέλη του πρώτου μήνα του έτους. Διαμορφώνονται σε 124,7 δισ. ευρώ, έναντι 126,3 δισ. στα τέλη Δεκεμβρίου, ή 1,402 δισ. ευρώ χαμηλότερα. Η μεγαλύτερη κάμψη καταγράφεται στα Νοικοκυριά καθώς φτάνει στο 1,061 δισ., ενώ αντίθετα στις Επιχειρήσεις η πτώση είναι 341 εκατ. ευρώ.

Τις παραπάνω απώλειες ωστόσο, υπερκαλύπτουν οι καταθέσεις Γενικής Κυβέρνησης. Ανέρχονται σε 14,3 δισ. ευρώ, ή 2,893 δισ. υψηλότερα.

"Ο χαμηλός τζίρος και το στενό εύρος διακύμανσης δεν διαφοροποιούν την συνολική εικόνα του Γενικού Δείκτη, ενώ λόγω ΗΠΑ το περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό αφού ο Dow Jones υπερέβη την δύσκολη ζώνη των 25500 μονάδων. Αν και οι εκλογές στην Ιταλία έχουν χαρακτηρισθεί ως 'non event', ήτοι δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως τις Αγορές, είναι πιθανό τα Χρηματιστήρια να τηρήσουν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συγκινήσεις για τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας, εκτός απροόπτου" εκτιμούσε το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec., στο πρωινό report του.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης η εικόνα ήταν επιεικώς αποκαρδιωτική, όμως κάποιες πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν οι λίγοι αγοραστές μετά τις 15.00, ήταν και η αιτία που μαζεύτηκαν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο Δείκτης πέτυχε και οριακά θετικό κλείσιμο.

Ανεξαρτήτως τελικού κλεισίματος, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ακόμα και στα "δύσκολα" της ημέρας, οι τίτλοι που έδειξαν να το "παλεύουν" περισσότερο, ήταν αυτοί των ΟΛΠ (+1,71%), ΟΠΑΠ (+1,47%) και ΟΤΕ (+1,53%).

Για την περίπτωση του τίτλου του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, ο οποίος επιμένει πλαγιοανοδικά, το κλείσιμο υψηλότερα των 16,80 ευρώ, δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 16,82 ευρώ, +2,56%), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 17,30 και 18,20 ευρώ. Σε περίπτωση "pull back", σημαντικά ισχυροποιημένη η στήριξη στα 16,20 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 10,49 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 10,40 ευρώ, +1,96%), με επόμενες αντιστάσεις στα 10,85 και 11,20 ευρώ. Ισχυρή η στήριξη στα 10,20 - 10,00 ευρώ.

Ανοδική αντίδραση για τον ΟΤΕ, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο "stop long" στα 11,60 ευρώ, με την επόμενη στήριξη στην ζώνη 11,20 - 11,14. Αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 12,10 ευρώ, μπορεί να κινηθεί προς τα 12,28 ευρώ.

Απόλυτα δικαιολογημένη θεωρούν την στάση αναμονής που τηρεί η Αγορά, αρκετοί από τους εγχώριους αναλυτές που επισημαίνουν ότι στα γεωπολιτικά ζητήματα, έχουν προστεθεί οι πολιτικές εξελίξεις, ενώ προβληματισμό δημιουργεί και η συνεχιζόμενη "κόντρα" της Κυβέρνησης με τον διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην αυριανή συνεδρίαση, λόγω MSCI και πιθανών αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που "βλέπουν" τους "θαυμαστές" τους να μειώνονται αργά αλλά σταθερά, σημαντικό ενδιαφέρον απέσπασε η πρόταση της Παυλίδης Μάρμαρα για εξαγορά των ΕΛ.ΠΙΣ. της Mermeren, με την Αγορά να διερωτάται για την σημαντική χρονοκαθυστέρηση της υποβολής της δημόσιας πρότασης.

Πιο συγκεκριμένα, το προσφερόμενο αντάλλαγμα για την απόκτηση κάθε ΕΛ.ΠΙΣ (Ελληνικά Πιστοποιητικά) ανέρχεται σε 18,70 ευρώ τοις μετρητοίς. Η πρόταση εξαγοράς αφορά την απόκτηση από την Παυλίδης συνολικά έως 468.700 ΕΛ.ΠΙΣ., που αντιπροσωπεύουν μετοχές της εταιρείας που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Ο τίτλος της Mermeren βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 18,40 ευρώ (-3,16%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 18,70 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 1,58%.

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση αγοραστών, εν όψει εξελίξεων, στην ΣΙΔΜΑ (+19,74%), ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την Yalco (+17,36%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Εβροφάρμα (+9,50%) που δείχνει να διατηρεί το δικό της "fan club", ενώ η Κρι Κρι (+0,83%) διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη, "ντουμπλάρισαν" τις πτωτικές συνεδριάσεις οι Q&R (-4,89%), Intralot (-2,59%), Cenergy (-1,49%), ΕΛΧΑ (-2,42%), διεκόπη το ανοδικό σερί έξι συνεδριάσεων στην ΑΕΓΕΚ (0%), ενώ επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Κέκροψ (-2,82%) και Τρ. Αττικής (-4,19%).

Όσον αφορά τις τεχνικές ενδείξεις των βασικών δεικτών του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός δεν μπόρεσε να επιστρέψει υψηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 838 μονάδων, το οποίο, σταδιακά, από στήριξη δείχνει να μετατρέπεται σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση, με την αμέσως επόμενη, κοντινή, αντίσταση να εντοπίζεται στις 841 μονάδες. Για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, το λιγότερο που απαιτείται είναι η επιστροφή, με κλεισίματα, υψηλότερα των 850 μονάδων.

Αντίθετα, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 835 μονάδων, θα αυξήσουν τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των 810 μονάδων, ενώ καθοδική διαφυγή θα οδηγήσει στις 773 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,11%), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2136, 2100 και 2060 - 2050 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 2151 μονάδες και σήμα επανατοποθετήσεων με υπέρβαση των 2175 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σκηνικό συναλλακτικής υποχώρησης χαρακτηρίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, ακολουθώντας τη δική του μοναχική πορεία, αρνούμενο να παρακολουθήσει τις αντιδράσεις των Διεθνών Αγορών" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η ασύμμετρη αυτή κίνηση, παρά την ύπαρξη σοβαρών λόγων που μπορεί να την εξηγήσουν, προκαλεί σκεπτικισμό, καθώς με τα παρόντα επίπεδα ημερήσιου τζίρου τα σενάρια οποιασδήποτε κίνησης είναι πιθανά, ανάλογα με την πορεία των διαταρακτικών παραγόντων. Ωστόσο, η αδυναμία υπέρβασης των 850 μονάδων και στη συνέχεια η παραβίαση του τεχνικού ορίου στήριξης κάτω από τις 840 μονάδες, δίνει προβάδισμα στο σενάριο πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με υπαρκτό το ενδεχόμενο υποχώρησης ακόμη και χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.

Ειδικότερα, μετά την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τη Moody’s που σχεδόν αγνοήθηκε, το Χρηματιστήριο αναμένει τις εξελίξεις στις σχέσεις με τους Δανειστές, που στην παρούσα φάση επικεντρώνουν: στην αναμενόμενη εκταμίευση στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και στο ξεκίνημα της υποβολής στοιχείων για τα Τραπεζικά "stress tests". Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων που θα ολοκληρωθούν το Μάρτιο, με την προσδοκία ουσιαστικής βελτίωσης, προσφέροντας ένα σημαντικό θετικό καταλύτη στην Αγορά.

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό σκηνικό τροφοδοτεί το οικονομικό περιβάλλον με αρνητικό τρόπο, καθώς δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις για διαμόρφωση Εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, ενόψει της εντεινόμενης ασυνεννοησίας.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζονται εν μέσω των Ελληνοτουρκικών διαφορών και των δυσκολιών περί το Σκοπιανό. Παραμένει δε πάντα το σκηνικό εμφανούς φορολογικής κόπωσης, όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ στην ετήσια έκθεσή του, που υπεραμύνεται της ανάγκης για προληπτική γραμμή μετά τον Αύγουστο, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που αρκείται σε "κουμπαρά ασφαλείας".

Στο εξωτερικό η Wall Street, με αλλεπάλληλες αντιδράσεις διαμόρφωσε ξανά σκηνικό ευφορίας για την Αμερικανική, τουλάχιστον, Αγορά, υποβοηθούμενη και από το "ασθενές" Δολάριο. Οι βασικοί δείκτες πλησιάζουν τα ιστορικά ρεκόρ τους, ενόψει των ομιλιών του Προέδρου της Federal Τζέρομ Πάουελ στα Νομοθετικά Σώματα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων διέκοψαν την άνοδό τους. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές αγορές δυσκολεύονται να ακολουθήσουν, επηρεαζόμενες αρνητικά από το "ισχυρό" Ευρώ, που "κουρεύει" τις Ευρωπαϊκές εξαγωγές.

"Παράλληλα, σε γρίφο έχει εξελιχθεί το προεκλογικό σκηνικό στην Ιταλία ενόψει των εκλογών της Κυριακής, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Χώρας με το ψηλότερο Δημόσιο χρέος και το μεγαλύτερο ύψος "κόκκινων" δανείων για τις Τράπεζές της (224,2 δισ., επί συνόλου 944 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη, κατά το Bloomberg)" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,07%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,13%).

Επιφυλακτικότητα και μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με οριακές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ενισχύεται το Δολάριο, πιέζοντας Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", "το αργότερο μέχρι το 2019, αν όχι και φέτος, οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Ρωσία και θα γίνουν η μεγαλύτερη Πετρελαιοπαραγωγός Χώρα του Κόσμου", σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, τα Νοικοκυριά στη Γαλλία έχασαν κατά πολύ την εμπιστοσύνη τους στην οικονομική κατάσταση της Χώρας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα πιο τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τέσσερις μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση μίας μονάδας.

Χαμηλότερα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ήταν τα στοιχεία για το οικονομικό, επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 114,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 114,9 τον Ιανουάριο, λίγο υψηλότερα από τις 114,0 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 1,48, από 1,56 (1,47 προέβλεπαν οι αναλυτές), ενώ ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 0,1, από 1,4 τον Ιανουάριο.

O εταιρικός δανεισμός κατέγραψε άνοδο στις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός προς Εταιρείες αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, μετά την αύξηση του κατά 3,1% τον Δεκέμβριο. Ο δανεισμός των Νοικοκυριών, σύμφωνα με το MarketWatch, κατέγραψε άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σε συμφωνία με τον ρυθμό του προηγούμενου μήνα.

Ο δείκτης - κλειδί για την προσφορά χρήματος, ο "Μ3", αυξήθηκε 4,6% σε ετήσια βάση, σε συμφωνία με τους δύο προηγούμενους μήνες και σε ρυθμό που είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές που είχαν ρωτηθεί από τη Wall Street Journal. Ο μέσος όρος τριμήνου στο 4,7%, σε σχέση με το 4,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν το Φεβρουάριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε μηνών. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος ώστε να είναι συγκρίσιμος με τα στοιχεία από τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, σημείωσε ετήσια άνοδο 1,2% το Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στο 1,4%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,3%.

Αλλάζοντας Ήπειρο, ο νέος διοικητής της Fed παρουσίασε ένα θετικό outlook για την Αμερικάνικη Οικονομία, υποσχόμενος να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και να αποφύγει μια υπερθέρμανση της Οικονομίας. Στην ομιλία του προς το Κογκρέσο ο κ. Πάουελ υποστήριξε πως η Οικονομία των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τον αντίκτυπο από την πρόσφατη μεταβλητότητα στις Αγορές, τονίζοντας ότι κάποιοι από τους "αντίθετους ανέμους" που κρατούσαν πίσω τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, στηρίζουν τώρα την ανάπτυξη.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών πραγματοποίησαν βουτιά 3,7% τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη τους τελευταίους έξι μήνες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν μια αύξηση 1,7%.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2000 σκαρφάλωσε το Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 130,8 μονάδες το Φεβρουάριο, από 124,3 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 127,0.

Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Παγκόσμια Οικονομία καταγράφει ανάπτυξη που μοιάζει να έχει ευρεία βάση, προειδοποίησε ωστόσο ότι το τοπίο μεταβάλλεται με ταχύτητα, κρίνοντας πως υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι εξαιτίας διενέξεων για Εμπορικά ζητήματα, της εξομάλυνσης της Νομισματικής πολιτικής και των Τεχνολογικών αλλαγών.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΔΝΤ στην Τζακάρτα, η οποία οργανώθηκε εντός των ορίων της προετοιμασίας για την ετήσια Σύνοδό του, στο Μπαλί, τον Οκτώβριο, η Λαγκάρντ ανέφερε πως το Ταμείο αναμένει ότι η Παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3,9% το 2018 και το 2019. Η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη από τον Ιανουάριο και αυξημένη από το 3,7% του 2017.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σημαντικό discount 20%, έναντι των Ευρωπαϊκών και των Αναδυόμενων Αγορών μετοχών, "βλέπει" η IBG στην ετήσια έκθεση στρατηγικής της για τις Ελληνικές μετοχές. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει επίσης ότι το discount σε όρους EV/EBITDA σε σχέση με το 2014 και τα προ κρίσης επίπεδα είναι στο 10%.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2018 θα είναι το πρώτο έτος από το 2010 που δεν θα έχει δημοσιονομικές συνέπειες, αλλά και τη σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 25%, ενώ τονίζει πως βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες έχουν ήδη γυρίσει σελίδα.

Η αποτίμηση της Αγοράς σε όρους κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ είναι στο 31%, έναντι 63% που ήταν ο μέσος όρος για την περίοδο 1998 - 2008.

Σε όρους τιμών - στόχων και συστάσεων η IBG προτείνει:
Alpha Bank: Τιμή - στόχος 2,36 ευρώ και σύσταση αγοράς
Eurobank: Τιμή - στόχος 1,22 ευρώ και σύσταση αγοράς
Εθνική Τράπεζα: Τιμή - στόχος 0,39 ευρώ και σύσταση αγοράς
Τράπεζα Πειραιώς: Τιμή - στόχος 4,81 ευρώ και σύσταση αγοράς
ΟΤΕ: Τιμή - στόχος 13,50 ευρώ και σύσταση συσσώρευσης
ΟΠΑΠ: Τιμή - στόχος 13,70 ευρώ και σύσταση αγοράς
Intralot: Τιμή - στόχος 1,10 ευρώ και σύσταση ουδέτερη
Jumbo: Τιμή - στόχος 19 ευρώ και σύσταση αγοράς
Folli Follie Group: Τιμή - στόχος 18,20 ευρώ και σύσταση ουδέτερη
Fourlis: Τιμή - στόχος 7,20 ευρώ και σύσταση αγοράς
Σαράντης: Τιμή - στόχος 14,50 ευρώ και σύσταση ουδέτερη
Coca Cola Hellenic: Τιμή - στόχος 29 ευρώ και σύσταση συσσώρευσης
ΕΥΔΑΠ: Τιμή - στόχος 6,30 ευρώ και σύσταση ουδέτερη
Motor Oil: Τιμή - στόχος 21,50 ευρώ και σύσταση συσσώρευσης
ΕΛ.ΠΕ.: Τιμή - στόχος 8,40 ευρώ και σύσταση συσσώρευσης
Τιτάν: Τιμή - στόχος 22,40 ευρώ και σύσταση ουδέτερη
Μυτιληναίος: Τιμή - στόχος 13,20 και σύσταση αγοράς
Aegean Airlines: Τιμή - στόχος 9,90 ευρώ και σύσταση συσσώρευσης
Grivalia Properties: Τιμή - στόχος 10 ευρώ και σύσταση συσσώρευσης

"Περιθώρια για αποδόσεις στους μετόχους άνω του 7%, το 2019, 'κρύβει' η μετοχή του ΟΤΕ", σύμφωνα με τη Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" ενώ μειώνει την τιμή - στόχο στα 14,1 ευρώ (από 14,3) λόγω υψηλότερου κόστους από την εθελούσια έξοδο.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η επαναξιολόγηση της μετοχής βασίζεται και στις αλλαγές που ανακοίνωσε όσον αφορά στη μερισματική πολιτική.

Η Moody's αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Πειραιώς και της Εθνικής σε "Caa3" από "Caa2", ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Caa3" των Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank. Οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την αναβάθμιση του ορίου αξιολόγησης των Τραπεζικών καταθέσεων των Ελληνικών Τραπεζών σε "Β3" από "Caa2", μετά την αναβάθμιση του ορίου αξιολόγησης της Ελλάδας σε "Β3" από "Caa2" στις 21 Φεβρουαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 840 μονάδες (+0,35%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 828,51 μονάδες (-1,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 835,18 (-0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 837,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,09%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 43,1 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ, απέσπασαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και Τιτάν.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.010 συμβόλαια).

Στα 13.407 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.365 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.890, 1.811 για τον Μάρτιο, 79 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.146,25) κινήθηκε μεταξύ 2.128 και 2.161,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.035), Εθνική (5.498), MIG (7.537), Alpha Bank (491), Πειραιώς (2.001), ΔΕΗ (1.056), ΟΤΕ (905), Ελ. Πετρέλαια (119), ΟΠΑΠ (329), Cenergy (130), Ελλάκτωρα (760), Τέρνα Ενεργειακή (209), Intralot (273), Lamda Development (216), ΓΕΚ (187), ΑΔΜΗΕ (144), ΕΧΑΕ (212), Ιντρακόμ (146), Μυτιληναίο (253), Viohalco (243).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 77.834, Eurobank 46.339, Εθνική 123.884, Alpha Bank 24.373, Τρ. Αττικής 11.805, Intralot 16.136, ΔΕΗ 10.351, Ελλάκτωρα 10.417 και Πειραιώς 17.434.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                         Name of Issuer                  NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.366.969 τεμ., (από 10.377.085 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.840.205 τεμ. (116.749.400), Πειραιώς 9.014.559 τεμ. (9.004.559), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.904.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v