Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τρίτο «κλείσιμο» χαμηλότερα των 800 μονάδων

Επίδειξη... αδυναμίας από τις τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας. Επιστρατεύτηκαν οι τίτλοι των Coca Cola, ΟΠΑΠ για να «ισορροπήσει» ο Γενικός Δείκτης. Ξεχώρισε ανοδικά η Jumbo. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

ΧΑ: Τρίτο «κλείσιμο» χαμηλότερα των 800 μονάδων

Πριν ελάχιστες εβδομάδες, ακόμα και τα πλέον συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έπαιρναν το ρίσκο να αποκλείσουν άμεση κίνηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, ενώ οι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι έβαζαν σαν επόμενο στόχο τετραψήφια νούμερα (!)

Οι επιθετικές διορθώσεις, με ανοδικά διαλείμματα, στις Διεθνείς Αγορές, η δριμεία επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ, η επιστροφή των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων σε αυξητική τάση και η "μετεξέλιξη" των αγοραστών σε "σπάνιο είδος", όσον αφορά τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, είχαν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δίνει "μάχες επιβίωσης" με το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα, καθώς ο Δείκτης συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση χαμηλότερα από το εν λόγω όριο.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν η επιστροφή της Εγχώριας Αγοράς σε χαμηλότερους τζίρους, η, σχεδόν, παντελής απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, η έλλειψη ειδήσεων, - καταλυτών εγχώριου ενδιαφέροντος και η επανεμφάνιση των "short", Ξένων, χαρτοφυλακίων, που αυξάνουν τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους, σε Δεικτοβαρείς τίτλους.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο Χ.Α., κυρίως όταν αυτές κινούνται προς χαμηλότερα επίπεδα, η "νηοπομπή" δηλώσεων, όσον αφορά τον Εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Εμπορικών Εταίρων, καλά κρατεί.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας συμπεριφέρθηκε σωστά. Πρόκειται για μια εμπορική κατάσταση πολύ, πολύ άδικη. Μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, αλλά εάν συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, τότε εμείς θα επιβάλουμε δασμούς ύψους 25% στα αυτοκίνητά τους. Και πιστέψτε με δεν θα το κάνουν για πολύ ακόμη", υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Gary Cohn από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Προέδρου Τραμπ, λόγω της απόφασης του τελευταίου να προχωρήσει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου, αλλά και αρκετούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει την απάντησή της στις απειλές του Αμερικανού Προέδρου, για επιβολή δασμών στις εισαγωγές", σύμφωνα με την Αρμόδια Επίτροπο Εμπορίου, Cecilia Malmstrom.

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω διατηρούν την νευρικότητα στα Διεθνή Χρηματιστήρια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το Χ.Α.

Το τελευταίο, κυριολεκτικά, "παίζει με την φωτιά", καθώς οι συνεχείς "δοκιμαστικές βουτιές" χαμηλότερα των 800 μονάδων και η αδυναμία ανοδικής αντίδρασης, είναι βέβαιο ότι λίαν συντόμως θα φέρουν καθοδική εκτόνωση και τότε οι κινήσεις "stop loss" θα ανεβάσουν, σημαντικά, στροφές στην πλαγιοκαθοδική τάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πράγματα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν είχαν εκλείψει το +1,52% της ΕΕΕ, το +2,76% της Jumbo και το +2,41% του ΟΠΑΠ, με τις "μάχες" μεταξύ "long" και "short" να συνεχίζονται μέχρι και τις τελικές δημοπρασίες.

"Η αδυναμία διατήρησης του μεγαλύτερου μέρους των ενδοσυνεδριακών κερδών για τον Γενικό Δείκτη και το χθεσινό κλείσιμο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, προϊδεάζουν για περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνησή του. Η σταθεροποίηση στη Wall Street αναμένεται να επιδράσει θετικά και στις λοιπές Αγορές" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg εξετάζονται οι πρακτικές πνευματικής ιδιοκτησίας που ακολουθεί η Κίνα από το Γραφείο Αντιπροσωπείας του Αμερικανικού Εμπορίου. Η αβεβαιότητα αυξάνεται και σίγουρα θα αυξηθεί και η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, εκ νέου. Σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω πιέσεις, ίσως και χαμηλότερα των 780 μονάδων, που έχουμε ορίσει ως κάτω όριο για τον μήνα Μάρτιο. Κατά περίπτωση θα εξετάζουμε τοποθετήσεις, ενώ θυμίζουμε ότι η μακροπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στο εύρος των 760 - 750 μονάδων. Στο επίκεντρο παραμένουν σταθερά τα Διεθνή Χρηματιστήρια" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, που για μία ακόμα συνεδρίαση έκανε "επίδειξη αδυναμίας" και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα αλλάξει η εικόνα πριν η Αγορά πληροφορηθεί τα αποτελέσματα από τα "τεστ κοπώσεως", ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 868,39 (+2,01%) και 847,33 μονάδων (-0,46%), στις 17.00 βρέθηκε στις 848,93 (-0,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 845,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,63%, ενώ στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και οι Alpha Bank (-0,74%) και Eurobank (-0,68%).

Εννοείται ότι και η σημερινή συνεδρίαση, δεν άλλαξε τα αρνητικά τεχνικά δεδομένα.

Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει, με κλεισίματα, χαμηλότερα των 900 μονάδων, ενδυναμώνει το σενάριο "επίσκεψης" των 800 μονάδων. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 912 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 919 μονάδες. Για την σχετική "αποκατάσταση της τάξης" χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, "την αναγκαιότητα για όσο το δυνατόν πιο σύντομη άρση της αβεβαιότητας σε ότι αφορά τα Τραπεζικά 'stress tests' και τον τρόπο εξόδου της Χώρας από το τρέχον μνημονιακό καθεστώς, επισημαίνουν παράγοντες της Αγοράς. Και αυτό γιατί θεωρούν πως η ταχύτητα απάντησης στα συγκεκριμένα ζητήματα, θα επηρεάσει σημαντικά το ύψος της φετινής ανόδου του Ελληνικού ΑΕΠ. Το μεγάλο 'στοίχημα', ωστόσο, εστιάζεται στο πόσο γρήγορα και πόσο έντονα θα επιστρέψουν καταθέσεις στο Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις και να τρέξει η Οικονομία".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τον 'ευχάριστο πονοκέφαλο' να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο καλές προσφορές με αρχιτεκτονικές, όμως, διαφορές, για την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα, έχουν από το βράδυ της Δευτέρας οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες. 'Amerra' και 'Diorasis' κατέθεσαν τη Δευτέρα τις τελικές προσφορές τους, οι οποίες περιείχαν ικανοποιητικές, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιώσεις για την πλευρά των πωλητών".

Το χρηματιστηριακό ταμπλώ, δεν έδειξε διαθέσεις "front running" και περιμένει κάτι πιο "χειροπιαστό", όπως έδειξαν τα τελικά πρόσημα για Νηρέα (-2,95% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Σελόντα (-0,50%).

Από τις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "προς το τέλος του βαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και σειρά παίρνουν τα Ελ. Πετρέλαια, με το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση να παραχωρούν αθροιστικά πλειοψηφικό ποσοστό 51% και το μάνατζμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ολοκληρώσει, με βάση τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις, την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών των δύο Σχημάτων για τον ΔΕΣΦΑ. Στους κόλπους της Κυβέρνησης και των Ελληνικών Πετρελαίων επικρατεί αισιοδοξία ως προς το ύψος των τιμημάτων που δίνουν οι δύο Πλευρές, κάνοντας λόγο πως κινούνται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχει μπροστά του, καθώς οι προσφορές δεν έχουν ακόμη ανοίξει ούτε οι αποτιμήσεις, να προχωρήσει και σε δεύτερο γύρο προσφορών".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, η Αγορά έχει εισέλθει σε φάση πτωτικής αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές και τα αποτελέσματα των εγχώριων, Τραπεζικών "stress tests". Οι ίδιοι δεν αποκλείουν να παρατηρηθούν τάσεις συσσώρευσης πέριξ των 800 μονάδων με μία πτωτική κίνηση να είναι επίσης στα πιθανά σενάρια.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που συνεχίζεται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, στον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου (-0,22%), με τον τίτλο να συμπληρώνει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι.

Σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, παρά την ανακοίνωση της εισηγμένης για αύξηση της επιβατικής κίνησης στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, κατά 12%. Όλα δείχνουν ότι οι ενεργοί παίκτες φοβούνται πιθανή Α.Μ.Κ., για την αγορά των νέων αεροσκαφών που έχει εξαγγείλει η εταιρεία.
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα 8,75 ευρώ είναι το "stop long" (σημερινό χαμηλό στα 8,73 ευρώ, -1,91%), με την επόμενη στήριξη, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, να εντοπίζεται στα 8,37 ευρώ.

Πρώτη και ιδιαίτερα ισχυροποιημένη αντίσταση, στην ζώνη 9,21 - 9,28 ευρώ.

Πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, "αθροίζει" η μετοχή του Τιτάνα (-0,48%).

Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 22,10 ευρώ και το "stop short" στα 23,80 ευρώ, όμως θα κατέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε περίπτωση που συνεχίσουν να επιμένουν οι πωλητές, οι επόμενες στηρίξεις στα 20,65 και 19,85 ευρώ.

Έξι πτωτικές και δύο ανοδικές, είναι ο απολογισμός των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, για την Lamda Development (-2,50%), που δείχνει να επιστρέφει, τάχιστα, προς την επόμενη στήριξη των 6,09 ευρώ. Σε περίπτωση ανοδικού "come back", η πρώτη αντίσταση στα 6,53 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου όλο και πιο δύσκολα αναδεικνύονται οι θετικοί, ημερήσιοι, πρωταγωνιστές, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ασφαλώς και ξεχωρίζουν οι Attica Group (+6,21%, επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο) και Quest (+2,24% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+1,74%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+2,04%), όμως είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και η ΕΚΤΕΡ (+2,38%).

Από την άλλη, οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις και μία μόλις ανοδική, στις τελευταίες εννέα, έχουν και "μετράνε" τα Πλ. Θράκης (-4,08%), εμφάνιση επιθετικού στην ΕΛΧΑ (-9,52%) και σημαντικές πιέσεις στην Cenergy (-5,04%) μετά την ανακοίνωση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία, "ξεκίνησε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, έρευνα για επιβολή δασμών εισαγωγής σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος (ονομαστικής διαμέτρου άνω των 16,4 ιντσών) εναντίον της Ελλάδας και πέντε ακόμη Χωρών (Καναδά, Κίνας, Ινδίας, Κορέας, Τουρκίας), βάσει σχετικών αιτήσεων που υπεβλήθησαν από έξι Παραγωγούς των ΗΠΑ".

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για MIG (-0,15%) και Intralot (-3%), ενώ επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Ιντρακάτ (-5,04%), Κέκροψ (-3,45%) και Ιντρακόμ (-0,38%).

Δεν δείχνουν να υπάρχουν διαθέσεις αλλαγής προς το καλύτερο, όσον αφορά τις τεχνικές ενδείξεις των βασικών δεικτών.

Για τους απόλυτα "γρήγορους" παίκτες, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το "stop short" έχει κατέβει στις 807 μονάδες, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 795 μονάδων, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 776 μονάδες. Ανοδική διάσπαση των 807 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει τον Δείκτη προς τις 811, 820, 828 και 840 - 850 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,37%), η ζώνη 2030 - 2020 είναι κοντινή στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει λίγο κάτω από το 2000. Το 2066 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση θα δώσει το έναυσμα για μια καλύτερη αντίδραση στο 2077, ή στις 2120 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα 'σύννεφα' που δημιουργούν στις Διεθνείς Αγορές οι πολιτικές Τραμπ, δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο ούτε το Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Εκτιμούμε ότι γενικά οι τιμές φτιάχνουν τις ειδήσεις και την επενδυτική ψυχολογία και όχι το αντίστροφο. Σε αυτά τα πλαίσια, η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση των μεγάλων ξένων δεικτών, σε σχέση με τα πολυετή υψηλά τους, ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως αποτέλεσμα, άλλοτε της πρόθεσης της Fed να αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια έως και 4 φορές φέτος, άλλοτε ως συνέπεια έλλειψης εμπιστοσύνης στον Πλανητάρχη και άλλοτε ως "απόνερο" της έναρξης "bear market" στα Αμερικάνικα Κρατικά ομόλογα.

Εν πάσει περιπτώσει, οι σχεδόν "non-stop" ανοδικές κινήσεις, οι οποίες "κακοέμαθαν" πολλούς δείκτες, όπως ο τεχνολογικός Nasdaq, φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν, με την αποκομιδή κέρδους στις "long" θέσεις να προϋποθέτει, πλέον, αυξημένα συναλλακτικά αντανακλαστικά και ένστικτα, καθώς και νηφάλια χρήση τεχνικών "stop-loss" και "position sizing".

Για τη νεότερη γενιά Επενδυτών, που δεν συμμετείχε στις Αγορές την εποχή της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι τρέχουσες συνεδριάσεις εντός και εκτός των τειχών προσφέρουν χρήσιμα χρηματιστηριακά μαθήματα.

Στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος πέριξ των 800 μονάδων, έχει απολέσει την μέχρι πρότινος άκρως εντυπωσιακή θετική απόδοση του 2018, που τον κατέτασσε πολύ ψηλά σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το high-beta τμήμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή τις Τράπεζες, να λειτουργεί ως "βαρίδι", που επισκιάζει αρκετή από την προσπάθεια άλλων αξιόλογων εισηγμένων να βγουν στο προσκήνιο.

Από διαγραμματική άποψη, η πειστική, καθοδική, διάσπαση των 810 μονάδων του Γενικού Δείκτη επιβεβαίωσε την επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος στη Λεωφόρο Αθηνών, κάνοντας τις 900 μονάδες, στον προθάλαμο των οποίων βρισκόταν ο ΓΔ πριν μόλις ένα μήνα, να μοιάζουν αρκετά μακρινή ανάμνηση, που ίσως "εγκλώβισε" αρκετούς από τους "late comers".

Κρίσιμο σταυροδρόμι οι 798 μονάδες (50% μέτρησης Fibonacci), με την αμέσως επόμενη αξιόλογη στήριξη να εντοπίζεται στις 775 μονάδες. Πιθανό rebound του Δείκτη θα μπορούσε να τεστάρει την περιοχή 811 - 821 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να είναι στις 850.

"Υποστηρικτική της Εγχώριας Κεφαλαιαγοράς η εικόνα του δεκαετούς Κρατικού, που μπορεί, μεν, να έχει υπερβεί το 4% απόδοσης στη λήξη, αλλά θυμίζει και πάλι, μετά από μία βασανιστική δεκαετία, ομόλογο Χώρας της Ευρωζώνης" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (-1,03%).

Κέρδη στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ανοδική αντίδραση από το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου 2017 ανακοίνωσε η Eurostat, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις αρχικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, το δ' τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,7% σε ετήσια βάση. Συνολικά το 2017, η Οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, έναντι του 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών, σύμφωνα με τη "Halifax".

Η "Halifax" ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος στις τιμές κατοικιών αυξήθηκε κατά 1,8% στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και σε επιβράδυνση, αν συγκριθεί με το 2,2% του Ιανουαρίου. Είναι επίσης η πιο αδύναμη άνοδος από τον Μάρτιο του 2013. Ωστόσο, η κίνηση ήταν λίγο καλύτερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων (1,6%) που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5%, στα $56,6 δισ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στα $55,1 δισ.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα εκτινάχτηκε 16,7%, στα $36 δισ. Πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως "έχει ζητήσει από την Κίνα να παρουσιάσει σχέδια για την μείωση του εμπορικού της ελλείμματος με τις ΗΠΑ".

Όπως έγραψε σε μήνυμα του στο Twitter, "οι ΗΠΑ ζητούν από το Πεκίνο να καταθέσει σχέδιο για το πώς θα μειώσει το έλλειμμα κατά $1 δισ. για φέτος".

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο ήταν αυξημένο στο 1,05%, από 0,99% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 794,85 (-0,54%) και 806,37 μονάδων (+0,90%), στις 17.00 βρέθηκε στις 799,07 (-0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 798,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 55,4 εκατ., από τα οποία τα 13,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελ. Πετρέλαια και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοπρόσεκτη μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (58.079 συμβόλαια).

Στα 12.836 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.683 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.560, 2.210 για τον Μάρτιο, 350 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.055,5) κινήθηκε μεταξύ 2.013 και 2.069 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.547), Εθνική (18.807), MIG (1.436), Alpha Bank (10.128), Πειραιώς (5.661), ΔΕΗ (3.632), ΟΤΕ (346), ΟΠΑΠ (622), Ελλάκτωρα (759), Τέρνα Ενεργειακή (331), Intralot (1.268), ΑΔΜΗΕ (5.306), Μυτιληναίο (872), Viohalco (643), Cenergy (445), ΓΕΚ (104), Lamda Development (296), Ιντρακόμ (231), Τιτάνα (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 74.088, Eurobank 33.579, Εθνική 122.361, Alpha Bank 19.064, Τρ. Αττικής 11.690, Intralot 14.263 και Πειραιώς 14.365.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.923.921 τεμ., (από 10.923.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 117.949.205 τεμ. (117.949.205), Πειραιώς 10.744.738 τεμ. (10.744.738), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.233.501 τεμ. (20.267.588), ΟΠΑΠ 1.324.689 τεμ. (824.689) Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v