Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνεται» το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 830 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Μεικτά πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό, με τη Eurobank σε θετικό έδαφος. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Viohalco, Coca Cola.

«Ψάχνεται» το Χρηματιστήριο

«Μουδιασμένο» άνοιγμα στο ΧΑ, μετά το διστακτικό ξεκίνημα στην Ευρώπη. Αρχικά διστακτική άνοδος έως τις 835 και μετά τις 11:25, ήπια διολίσθηση προς τις 828 μονάδες.

Με μικρές μεταβολές η συνεδρίαση από Φρανκφούρτη μέχρι Παρίσι και Μιλάνο, με ενδεικτική την κίνηση του DAX κατά 0,10% στις 12.430 και του CAC 40 με 0,35% στις 5.295 μονάδες.

Με επιφυλακτικότητα οι πρώτες κινήσεις των traders, με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, πολύ χαμηλότερο του χθεσινού (συνακόλουθα του μ.ο. των τελευταίων δύο εβδομάδων), με τον Γενικό Δείκτη να «δοκιμάζει» και πάλι την προσέγγιση των 840 μονάδων.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στα πρώτα 40' της συνεδρίασης, ο τζίρος των μόλις 2,9 εκατ., το μη... άνοιγμα της μετοχής της ΓΕΚ/Τέρνα αλλά και άλλων 6 τίτλων από τους 20 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ετσι η σε πολύ χαμηλούς τόνους κίνηση της αγοράς φέρνει τον ΓΔ έως τις 835 μονάδες, τον ΔΤΡ έως τις 897, τον FTSE25 έως τις 2.142 και τον FT Mid Cap έως τις 1.304 μονάδες. Δεδομένου του χαμηλού τζίρου, η εικόνα της αγοράς, τουλάχιστον μέχρι τις 11:25, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τόσο το ανοδικό όσο και το πτωτικό σενάριο έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Αλλωστε εξαρχής είχε αναφερθεί ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της διολίσθησης της αγοράς προς την περιοχή των 821 μονάδων, ενδεχόμενο που θα αποτελούσε και retest της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Το 33% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, το 22% στον κλάδο πετρελαίου-αερίου ενώ ακολουθούν τηλεπικοινωνίες, βιομηχανικά προϊόντα και τηλεπικοινωνίες.

Στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ σε σχετική απόσταση από την περιοχή των 900 μονάδων, με τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική λίγο χαμηλότερα και τη Eurobank με λίγες αγορές στο 0,814 ευρώ.

Συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος στους τίτλους των Αlpha Βank και Motor Oil.

Από τα blue chips, η αρχική σχέση υπέρ των αγοραστών επιβαρύνθηκε για να διαμορφωθεί, στις 11:30, σε 8 ανοδικές έναντι 15 με υποχώρηση και 2 χωρίς μεταβολή.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες συσχέτιζαν την επιφυλακτικότητα στις κινήσεις των traders στις παρασκηνιακές εξελίξεις που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του χρέους, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αποκαλύπτει κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδιασμού του Βερολίνου.

Εάν σε αυτό προστεθεί το διστακτικό κλίμα στην Ευρώπη και η σταθεροποιητική εικόνα των futures στη Wall Street, δικαιολογείται η υποχώρηση έως 0,47% χαμηλότερα, καθ' οδόν προς τις 821 μονάδες. Περιοχή, όπου εκ προοιμίου ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα αναμετρώνταν πωλητές - αγοραστές.

Στις 28/50 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 8,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11:35.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v