Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε χαμηλά τριμήνου ο τραπεζικός δείκτης

Πτώση 2,45% για τον κλαδικό δείκτη στη συνεδρίαση. Μαζεύτηκαν οι απώλειες στο τέλος αφού προηγουμένως ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ενδοσυνεδριακά ως τις παρυφές των 810 μονάδων. Ποιες μετοχές κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα.

ΧΑ: Σε χαμηλά τριμήνου ο τραπεζικός δείκτης

Είναι κοινό μυστικό, ότι το "γλίστρημα" του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 811 - 810 θα φέρει συνεχόμενες κινήσεις "stop loss" και όπως ήταν αναμενόμενο, η σημερινή "επίσκεψη" του Δείκτη στα "προάστια" της εν λόγω ζώνης ενεργοποίησε "ένστικτα αυτοσυντήρησης", από πλευράς των λίγων αγοραστών, που έχουν απομείνει και οι οποίοι "τράβηξαν" τον Τραπεζικό κλάδο από τα χαμηλά ημέρας, ενθαρρυνόμενοι και από τις διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, που επιδεικνύει η Wall Street στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης, ενώ κινητοποιήθηκαν και σε λίγες μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη.

Με όλα τα παραπάνω, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, δεν "γλύτωσαν" την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τον πρώτο να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 1,69% και τον δεύτερο απώλειες 5,74%.

Και η σημερινή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, ήλθε να επιβεβαιώσει τις χθεσινές εκτιμήσεις ενός από τους βασικούς συνεργάτες της στήλης (Πέτρος Στεριώτης, Nuntius Sec.), που, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως "όσο ο Τραπεζικός κλάδος, με δεδομένη τη σημασία του για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας και την βαρύτητά του στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., παίζει το ρόλο του 'μεγάλου ασθενή, είναι δύσκολο για το υπόλοιπο ταμπλώ να 'σύρει το κάρο', ακόμα και αν οι προοπτικές κερδοφορίας διαφόρων εξωστρεφών Ελληνικών εισηγμένων προοιωνίζονται θετικές".

"Η σημερινή ημέρα δύσκολα θα διαφοροποιηθεί, από συναλλακτικής πλευράς, από τη χθεσινή, με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του Γενικού Δείκτη να έχει το προβάδισμα, ενδεχόμενο που ενισχύεται από τη νέα πτώση που κατέγραψαν, χθες βράδυ, οι δείκτες στη Wall Street. Η Aegean ανακοινώνει ετήσια αποτελέσματα και η Deutsche Telecom αν επιθυμεί το 5% του ΟΤΕ" τόνιζε στο πρωινός της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν οι χαμηλές πτήσεις για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., όπως υποδηλώνουν και οι τζίροι. Η περιοχή των 850 - 870 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο της ανοδικής αντίδρασης, που ξεκίνησε από τον τοπικό πυθμένα των 800 μονάδων. Ο Dow συσσωρεύει εντός εκτιμώμενου εύρους, γεγονός που ενδεχομένως να διαρκέσει για μερικές μέρες ακόμα, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τετάρτη που συνεδριάζει η FED" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας, ως είθισται από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 868,84 (+0,59%) και 834,02 μονάδων (-3,44%), στις 17.00 βρέθηκε στις 847,57 μονάδες (-1,87%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 842,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,45%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/12/2017 (841,14 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι τελευταίες συνεδριάσεις και τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" του Τραπεζικού δείκτη έχει κατέβει στις 910 μονάδες. Στήριξη έχει το 824, όμως το κλείσιμο κάτω από το 845 είναι αρνητικότατη ένδειξη, για συνέχιση της κίνησης.

Όσον αφορά τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, η Alpha Bank (-0,80%) με κλείσιμο χαμηλότερα των 1,86 ευρώ ξαναγυρίζει σε ημερήσιο "short" με "stop" στα 1,99 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 1,91 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,80 ευρώ, θα φέρει καταιγισμό από κινήσεις "stop loss" (!).

Για την Εθνική (-3,11%) το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 0,299 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 0,285 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 0,263 ευρώ, θα ανοίξει την "καταπακτή", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στα 0,819 ευρώ το ημερήσιο "stop short" για την Eurobank (-5,06%). Η πρώτη αντίσταση στα 0,78 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 0,735 και 0,72 ευρώ.

Στα 3,65 ευρώ, έχει κατέβει το ημερήσιο "stop short" για την Πειραιώς (-1,95%), με ενδιάμεση αντίσταση στα 3,52 ευρώ. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 3,37 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 3,11 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σε νέο 'τσεκάρισμα' των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, των εγχώριων συστημικών Τραπεζών, αναμένεται να προχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), προκειμένου να ελέγξει αν οι Τράπεζες έχουν προσαρμοσθεί στα ευρήματα του εν εξελίξει ελέγχου. Όπως είναι γνωστό, από τα μέσα περίπου του 2017 ο SSM διενεργεί ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού στις τέσσερις εγχώριες συστημικές Τράπεζες. Για τις Alpha και Εθνική, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, ενώ εντός του τρέχοντα μήνα προβλέπεται να ολοκληρωθεί και για το 'δίδυμο' Πειραιώς - Eurobank. Αν ο επανέλεγχος 'βαπτισθεί' ως ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, ή διενεργηθεί στο πλαίσιο των ετήσιων επιτόπιων ελέγχων δεν έχει διευκρινισθεί. Είναι, δε, πιθανόν με αφορμή τον παραπάνω επανέλεγχο, να ζητηθούν συμπληρωματικά πρόσθετοι φάκελοι από όλες τις Τράπεζες, αυτή τη φορά".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "από 'κόσκινο' περνούν οι Τράπεζες τους 160.000 Δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν λάβει 280.000 δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά) και έχουν ενταχθεί από το 2010 έως και σήμερα στον Νόμο Κατσέλη. Ο διαχωρισμός έχει ήδη γίνει και αφορά δύο κατηγορίες: 45.000 Δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνειο από μία Τράπεζα και 115.000 που χρωστούν σε περισσότερα από δύο Πιστωτικά Ιδρύματα. Η πρώτη κατηγορία χρωστά συνολικά 4 δισ. ευρώ και η δεύτερη 13,5 δισ. ευρώ. ".

Απόλυτα επιφυλακτικοί, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, φροντίζοντας να υπενθυμίσουν ότι η αυριανή συνεδρίαση μπορεί να θεωρηθεί "ειδικών συνθηκών", καθώς πλην του "triple witching" Μαρτίου, θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE με Ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα περιληφθούν οι μετοχές των Μυτιληναίος (FTSE All-World Index και Emerging Europe mid-cap index), Σαράντης και Viohalco (Emerging Europe Small-cap index).

Το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και στη μετοχή του ΟΤΕ (-1,66%), καθώς σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την κατάθεση προσφορών προς το ΤΑΙΠΕΔ, για την εξαγορά του 5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σήμερα δημοσιεύουν αποτελέσματα Aegean και Attica Bank μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, α) έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν οι 4.895.464 ίδιες μετοχές της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή (+0,96%) και β) εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 9.500.000 νέες μετοχές της ίδιας εταιρείας, σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 113.918.936.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,44%) προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά των 2,68 ευρώ (κλείσιμο 5/3). Τα 2,70 ευρώ και 2,86 ευρώ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα δύο κοντινά μας επίπεδα στήριξης και αντίστασης. Διάσπαση του πρώτου μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2,54, ή στα 2,48 ευρώ, ενώ κατοχύρωση του δεύτερου, σε κλείσιμο, μας δίνει επόμενο στόχο τα 3,10, ή τα 3,18 ευρώ.

Σε ημερήσιο έχουμε πάρει αγοραστικό σήμα με το "stop" στα 2,66 ευρώ, σε κλείσιμο.

Συνεχίζει να "ταλαιπωρείται" πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 6,00 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,17%), καθώς τις πωλήσεις "κοντράρουν" οι φήμες για σημαντική επιστροφή κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ζώνη 5,90 - 5,70 είναι σημαντική στήριξη, ενώ το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 6,61 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά των 16,42 ευρώ (κλείσιμο 6/3) για την Folli Follie Group (+0,69% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Πρώτη αντίσταση στην ζώνη 17,30 - 17,60 ευρώ, μέσα στην οποία έκλεισε σήμερα η μετοχή και το ημερήσιο "stop short" στα 18,00 ευρώ. Αντίθετα, σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και επιβεβαιωμένης καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 16,50 ευρώ, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 15,50 ευρώ.

Πηγαίνοντας ακόμα χαμηλότερα, αναζητώντας τίτλους που συνεχίζουν να πηγαίνουν κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αξίζει να σημειωθεί ότι η Attica Group (+3,03%) δεν έχει "δει" αρνητικό κλείσιμο μετά την συνεδρίαση της 1/3, ενώ ο τίτλος της Creta Farm (+5,99%) συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση αυξάνοντας σημαντικά τις συναλλαγές. Να σημειωθεί ότι στα 0,712 ευρώ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 50000 τεμ. και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή για την συνέχεια. Δεν αποκλείεται η κίνηση να συνοδευτεί από αξιοπρόσεκτη είδηση.

Μόνο λίγες δεν είναι έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά, για τον Δρομέα (+11,54%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά η Γενική Εμπορίου (+5,56%) και η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+0,85%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Παπουτσάνης (+1,99%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΑΝΕΚ (+1,04%) ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις Ιντρακάτ (+5,18%) και Pasal (+19,4%).

Δεν δείχνουν καλά τα πράγματα, όσον αφορά την διαγραμματική απεικόνιση των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για να ακυρωθεί το απαισιόδοξο σενάριο χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 840 μονάδων και για να αλλάξει η πτωτική τάση σε ανοδική, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση την ζώνη 823 - 833. Οι πρώτες στηρίξεις στις 809 και 798 - 794 μονάδες. Χαμηλότερα των 794 μονάδων, θα ακολουθήσει "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss".

Το ημερήσιο "stop short" κατέβηκε στις 839 μονάδες

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,56%), για να προβληματιστούν έντονα οι "short", παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2175 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2158 μονάδες. Σε περίπτωση που οι εν δυνάμει πωλητές επιδείξουν επιθετικότερες διαθέσεις, η επόμενη στήριξη στις 2084 μονάδες.

Το ημερήσιο "stop short" κατέβηκε στις 2157 μονάδες

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η χθεσινή έκδοση 12μηνου εντόκου γραμματίου, παρά την υπερκάλυψή του και το ελκυστικό επιτόκιο, για άλλη μια φορά δεν 'ξεκόλλησε' την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, από τον 'βάλτο' των χαμηλών συναλλαγών που έχει παγιδευτεί το τελευταίο διάστημα" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Αν και ακολουθήθηκε η ίδια τεχνική "καλλωπισμού" και σταθερότητας όλων των σειρών του Ελληνικού χρέους, με στόχο την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την έκδοση του εντόκου, σήμερα όλες οι σειρές ενισχύουν τις αποδόσεις τους. Αναμένουμε να μάθουμε την ποιότητα των Συμμετεχόντων στην έκδοση, για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Όμως οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται, παραμένουν. Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, αν και ανοίγουν κάποιες "χαραμάδες" αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το σημαντικότερο ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχώς αναβάλλεται, ή μετατίθεται χωρίς ευκρινή και οριστική λύση.

Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ συνεχίζουν και όσο πλησιάζουμε προς την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, νέα θέματα ανακύπτουν σχετικά με τις λύσεις που θα επιλεγούν για το οικονομικό μέλλον της Χώρας.

Πρόσθετα η πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών, που δεν φαίνεται να εκτονώνεται, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα και δημιουργούν ανασφάλεια στην Ελληνική Οικονομία.

Οι Διεθνείς αγορές δείχνουν μια φαινομενική ηρεμία, με μικρές αντιδράσεις και πλευρικές κινήσεις, υποστηριζόμενες από καλά μακροοικονομικά μεγέθη, θυμίζοντας την "νηνεμία πριν την μεγάλη καταιγίδα.

Αν η αναταραχή στις Αγορές ομολόγων ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη…

Ο Τραπεζικός δείκτης, μετά και τις επανερχόμενες ανησυχίες για νέες ΑΜΚ των Ελληνικών Τραπεζών, προσεγγίζει επικίνδυνα τις 845 - 840 μονάδες. Διάσπαση των 840 μονάδων θα αυξήσει τις ανησυχίες ανοίγοντας στόχους πέριξ των 805 και 708 μονάδων. Το καθοδικό σενάριο αναιρείται μόνο με ημερήσιο κλείσιμο άνω των 920 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να περάσει τις αντιστάσεις των 840 - 850, φλερτάρει επικίνδυνα με την επαναπροσέγγιση των 800 μονάδων. Τυχόν διάσπαση των 800 μονάδων, μας οδηγεί ξανά πέριξ των 780 - 770 μονάδων. Επισημαίνουμε ότι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 784 μονάδες. Απώλεια του σημαντικού αυτού επιπέδου θα επιταχύνει περαιτέρω την καθοδική πορεία του, δίνοντας τεχνικούς στόχους πέριξ των 720 μονάδων.

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών των τελευταίων ημερών, οδηγούν σε απαξίωση την Ελληνική Αγορά και δεν αποτελούν ευοίωνο σημάδι για την συνέχεια του Μαρτίου, ο οποίος στατιστικά κατά 65% δίνει αρνητικές αποδόσεις την τελευταία 10ετία.

Παρά την προσπάθεια που γίνεται σε μεμονωμένες μετοχές χαμηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, που βλέπουν ιστορικά υψηλά, ή προσπαθούν διασπάσεις σημαντικών αντιστάσεών τους, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση που αποτελεί και τον "σηματωρό" μιας σημαντικής κίνησης, παρουσιάζει κόπωση και αδυναμία.

Και οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων δίνουν σημάδια αναμονής και κόπωσης, κινούμενες πλευρικά σε στενό εύρος διακύμανσης.

Συμπερασματικά, το αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει και την θέση του έχει πάρει ο προβληματισμός και η επιφύλαξη, αναμένοντας τις εξελίξεις πολλών ανοικτών σημαντικών θεμάτων στην Ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή.

"Είμαστε σε εγρήγορση, δεν παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν στρατηγικές 'profit taking' σε συγκεκριμένους στόχους. Προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εξετάζονται για σταδιακές αγορές, με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,34%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex (-0,44%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, που δείχνει να ακολουθεί την διάθεση ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό, προσπαθεί για ψηλότερα το Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", ο ΟΠΕΚ, ο οποίος έχει μειώσει μαζί με τη Ρωσία την παραγωγή σε μια προσπάθεια να περιορίσει την Παγκόσμια υπερπροσφορά, ανέφερε πως η παραγωγή Αργού εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, ένα άλμα 280.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, την ίδια στιγμή η Παγκόσμια ζήτηση θα ενισχυθεί κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σχεδόν αμετάβλητη με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η νομισματική τόνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αυξήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά περίπου ένα τρίτο της ποσοστιαίας μονάδας φέτος, αλλά δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη", σημείωσε ο Μπενουά Κερέ από το Βερολίνο.
"Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση των νέων 'κόκκινων' δανείων, θα τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου", όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, "ελπίζοντας να αμβλύνει τις ανησυχίες αναφορικά με την αρχική της πρόταση, η ΕΚΤ αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως οι κατευθυντήριες γραμμές είναι μη δεσμευτικές προσδοκίες και πως θα λειτουργήσουν μόνο ως βάση, για τον κατά περίπτωση διάλογο με τις Τράπεζες ως προς το πώς κάνουν προβλέψεις για τα 'κόκκινα' δάνεια".

"Το αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού θα ενσωματωθεί, για πρώτη φορά, στο SREP του 2021", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι Τράπεζες θα έχουν δυο χρόνια προκειμένου να κάνουν πλήρεις προβλέψεις για τα "κόκκινα" μη εξασφαλισμένα δάνεια, ενώ για την περίπτωση των εξασφαλισμένων δανείων, η προθεσμία είναι επτά χρόνια.

H Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα (-0,75). Σημείωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια και η επιθυμία της να παρεμβαίνει στην Αγορά Συναλλάγματος παραμένουν σημαντικά. Όπως τόνισε, "το Ελβετικό Φράγκο παραμένει υψηλά αποτιμημένο".

Σύμφωνα με το Reuters, "η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα στεγαστικά δάνεια και το real estate, ενώ εξακολουθεί να αναμένει αύξηση του ΑΕΠ περίπου 2% το 2018 και περαιτέρω σταδιακή μείωση της ανεργίας".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφοντας μείωση κατά 4.000, έφτασαν τις 226.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με το CNBC, "η πτώση ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων". Για 158η εβδομάδα ο αριθμός των ανέργων είναι κάτω από 300.000.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο 0,4%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2% και μετά από άνοδο 0,8% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης τιμών εξαγωγών, για τον ίδιο μήνα, ενισχύθηκε 0,2%, έναντι πρόβλεψης για 0,3% και μετά από άνοδο 0,8% τον Ιανουάριο.

Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών υποχώρησε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders). Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης της NAHB σημείωσε πτώση μιας μονάδας, στις 70 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση του δείκτη, μετά το υψηλό των τελευταίων δεκαοχτώ ετών, στο οποίο "σκαρφάλωσε" τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

"Οι μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών είναι οι καλύτερες επενδύσεις Παγκοσμίως, μετά τη μείωση των αποτιμήσεων τον Φεβρουάριο", σύμφωνα με τη Goldman Sachs Asset Management.

"Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διορθώσεις στις Αγορές, όταν οι Αναπτυσσόμενες Χώρες είχαν μεγάλες εκροές, οι Πελάτες έχουν βάλει περισσότερα χρήματα σε πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά", σημείωσε η Sheila Patel, CEO της GSAM, σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθείται τον τελευταίο μήνα, καθώς οι μετοχές Αναδυόμενων Αγορών απέδωσαν 3,1%, ξεπερνώντας τα κέρδη 2,5% στις ΗΠΑ.

Οι "ταύροι" υποστηρίζουν ότι οι μετοχές Αναπτυσσόμενων Αγορών υποστηρίζονται από την αύξηση των κερδών, τις χαμηλές ιστορικές αποτιμήσεις και τη μικρότερη μεταβλητότητα από τις Άλλες, πιο Βιομηχανοποιημένες, Αγορές.

Οι Χώρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον:

Όπως είπε η Sheila Patel, βλέπει θετικά το Μεξικό, καθώς ενισχύεται η μεσαία τάξη και αυτό οδηγεί σε ευκαιρίες για επενδύσεις σε μετοχές Καταναλωτικών Ειδών.

Ένα άλλο μέρος που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η Σαουδική Αραβία. Με πιθανή την εισαγωγή στον MSCI και το πολύ καλό δημογραφικό, υπάρχουν ευκαιρίες για τους Πελάτες της.

"Χαιρόμαστε ιδιαίτερα με τον νέο Πρόεδρο στη Νότια Αφρική", σημείωσε πιο διστακτικά. "Μας δίνει μία βάση για να αναθεωρήσουμε την ανάλυσή μας και σιγά σιγά να το ξαναδούμε. Ωστόσο δεν έχουμε κάνει ακόμη μεγάλη κίνηση", πρόσθεσε.

"Καθώς η Μεταποίηση έχει γίνει πιο ακριβή στην Κίνα, βλέπουμε πραγματικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε Μέρη, όπως το Βιετνάμ. Πριν από 10 χρόνια δεν θα έβλεπε κανείς το Βιετνάμ σαν ευκαιρία, καθώς είναι Προμηθευτές στους Καταναλωτές στην Κίνα. Παλιότερα, θα ήταν τρελό, σήμερα όμως είναι επενδυτικό θέμα - κλειδί", είπε χαρακτηριστικά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Φουντλινκ (+11,22%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων με έκδοση 10.005.765 νέων μετοχών, σε αναλογία 3 νέες μετοχές για κάθε 4 παλαιές μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,30. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 20/03/2018 έως και 05/04/2018 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 20/03/2018 έως και 29/03/2018.

Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των Κανόνων Λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση ήταν: +10% (και κατ’ επέκταση +20%) στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (14/03/2018): € 0,6300 και –10% (και κατ’ επέκταση -20%) στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 0,4900.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "χωρίς να κατατεθεί προσφορά παρήλθε η προθεσμία που είχε θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 5% του ΟΤΕ. Έτσι, με βάση τη συμφωνία Μετόχων, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, που ελέγχει το 40% του Οργανισμού, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τους Γερμανούς ώστε, αν το επιθυμούν, να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν και να αποκτήσουν το πρόσθετο 5%. Η τιμή στην οποία μπορεί να αποκτήσει η Deutsche Telekom το 5% είναι η μέση τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Έχουν, μάλιστα, προθεσμία 30 ημερών ώστε να απαντήσουν αν θα ασκήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 825,33 (+0,18%) και 813,42 μονάδων (-1,26%), στις 17.00 βρέθηκε στις 819,36 (-0,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 817,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 58,8 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΙΚΤΙΝ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΔΕΗ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Folli Follie Group.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκαν οι πτωτικές συνεδριάσεις και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων αυξάνοντας τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (167.206 συμβόλαια).

Στα 3.907 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.240 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.445, 3.848 για τον Μάρτιο, 5.523 για τον Απρίλιο, 74 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.100,5) κινήθηκε μεταξύ 2.085,5 και 2.116 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.100 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (24.251), Εθνική (63.539), MIG (18.580), Alpha Bank (11.551), Πειραιώς (7.016), ΔΕΗ (4.807), ΟΤΕ (1.369), ΟΠΑΠ (1.039), Ελλάκτωρα (5.270), Τέρνα Ενεργειακή (4.581), Intralot (2.538), ΑΔΜΗΕ (2.475), Μυτιληναίο (5.210), Viohalco (1.713), Cenergy (2.278), Lamda Development (1.238), Ιντρακόμ (1.138), ΕΧΑΕ (668), Ελ. Πετρέλαια (2.623), Jumbo (186), ΕΥΔΑΠ (674), ΓΕΚ (459), Folli Follie Group (237), Τρ. Αττικής (2.763), ΟΛΠ (183), Motor Oil (389), Τιτάνα (265).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 18.383, Eurobank 13.379, Εθνική 64.725.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                         Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.311.673 τεμ., (από 10.266.673 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 96.242.105 τεμ. (94.042.105), Πειραιώς 13.017.630 τεμ. (13.090.738), ΔΕΗ 3.124.397 τεμ. (3.124.397), Eurobank 20.392.351 τεμ. (21.453.156), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v