Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σταθεροποίηση μετά το triple witching

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τις συναλλαγές να παραμένουν υποτονικές και την προσοχή να στρέφεται στους τίτλους των Μυτιληναίου, Σαράντη και Viohalco. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες. Τι έγινε στην τριπλή λήξη των παραγώγων.

ΧΑ: Σταθεροποίηση μετά το triple witching

Σταθεροποιητικές τάσεις με περιορισμένες συναλλαγές διαμορφώνονται μετά τις 14:15-14:30. Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις το «κλείσιμο» της «τριπλής σειράς» στα Παράγωγα, με τις τιμές σε ΣΜΕ του δείκτη και δεικτοβαρών μετοχών να κινούνται με μικρό discount, σε ένα λίγο ως πολύ άνευρο triple witching.

Στα 27,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, λίγο μετά τις 14:30, χωρίς να παρατηρείται σημαντική ενίσχυση σε σχέση με το διάστημα μέχρι τις 14:00. Ενδεικτικό του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και της στάσης αναμονής, η εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό λίγα λεπτά μετά τις 14:30, καθώς χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η αγορά είναι... όμηρος των stress tests, της αντιπαράθεσης για το clean exit, των αιτιάσεων του ΔΝΤ για τις τράπεζες.

Συνέπεια αυτής, ο εγκλωβισμός της αγοράς σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, σε μηνιαία μέτρηση μεταξύ 795-839 μονάδων και σε εβδομαδιαία ακόμη πιο σφικτής, μεταξύ της «κορυφής» της Δευτέρας (838,69) και του σημερινού χαμηλού (811,02). Σημειωτέον ότι το μέχρι τώρα χαμηλό -της σημερινής συνεδρίασης- διαμορφώνεται στο ακριβώς ίδιο σημείο με αυτό της προηγούμενης Παρασκευής (9 Μαρτίου). Πρακτικά η ευρύτερη περιοχή, πέριξ των 810 μον., δείχνει να είναι το σημείο αναφοράς (στήριξη) μετά το triple witching και ενόψει της προσεχούς εβδομάδας.

Στα Παράγωγα, στα ΣΜΕ του δείκτη, 1.712 έχουν μετακυλισθεί στην επόμενη σειρά, με discount 0,58%, ενώ στα Συμβόλαια επιμέρους μετοχών μεγαλύτερη συναλλακτικότητα σημειώθηκε σε Αlpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς. Ενδεικτικά στη μετοχή της ΕΤΕ έγιναν 26.344 ΣΜΕ με premium 1,58% (σε σχέση με την υποκείμενη αγορά).

Στην υποκείμενη αγορά, o ΓΔ στις 815 μονάδες (μείον 0,28%), ο ΔΤΡ στις 847 (συν 0,56%), ο FTSE25 στις 2.096 (οριακά στο μείον) και ο FT Mid Cap στις 1.274 (μείον 0,54%).

To 40% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με το 10% στον τηλεπικοινωνιακό, με το 9% στον τροφίμων-ποτών και με ποσοστό 8% στον τυχερών παιχνιδιών και πρώτων υλών.

Σταδιακά μετά τις 14:45 ενισχύθηκε η συναλλακτικότητα σε συγκεκριμένες μετοχές που για διάφορους λόγους είναι στο βραχυπρόθεσμο monitoring των traders. Συγκεκριμένα σε τίτλους των Μυτιληναίου και Sarantis, Viohalco ενεργοποιούνται εντολές με αφορμή την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών δεικτών FTSE.

Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση που γίνονται συναλλαγές ενόψει της αναβάθμισης της μετοχής του Μυτιληναίου (στον δείκτη της μεσαίας κατηγορίας) και της εισόδου των άλλων δύο (στον δείκτη της μικρής κατηγορίας). Παρά το ότι οι εισροές στην εκάστοτε αναθεώρηση των δεικτών Morgan Stanley είναι περισσότερες απ' ό,τι στην ανάλογη διαδικασία των δεικτών FTSE, αναμένεται ότι προς το τέλος της συνεδρίασης θα είναι αυξημένες.

Στα 10 ευρώ, με 0,30% η μετοχή της Μυτιληναίος, στα 14,65 χαμηλότερα 0,34% της Sarantis και στα 3,605 χαμηλότερα κατά 0,40% της Viohalco.

Ενόψει της προσεχούς εβδομάδας, κινητικότητα σημειώνεται στη μετοχή της Alpha Bank (ανακοινώνει αποτελέσματα 2017 την Τρίτη), δευτερευόντως των Viohalco, Cenergy (αποτελέσματα την Πέμπτη).

Για την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες, για τον ΓΔ η απόδοση είναι κατά 0,68% αρνητική, για τον ΔΤΡ κατά 3,64%, ενώ αντίθετη είναι η εικόνα για τον FTSE25, που ενισχύεται 0,71%.

Στο 6,88% είναι η εβδομαδιαία θετική απόδοση για τον δείκτη FT Mid Cap, με τις μετοχές των MIG, Πλαισίου, Πλαστικών Θράκης, ΚΛΜ, J&P Αβαξ, ενώ για την Ικτίνος το 10,05% ήταν η μεγαλύτερη από τις 20 μετοχές του δείκτη.

Ηπια ανοδική κίνηση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 0,23% του DAX στις 12.373 μονάδες. Ανοδικό άνοιγμα, σε λίγη ώρα, «δείχνουν» τα futures του S&P 500 στις 2.758 μονάδες. Για την αγορά της Νέας Υόρκης, η προσοχή εστιάζεται προς την προσεχή Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει η Fed με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασισθεί αύξηση επιτοκίων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v