Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιχειρεί κίνηση πάνω από τις 800 μονάδες

Οριακά υψηλότερα κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τα νέα μηνύματα Τραμπ για τη Συρία. Ανοδικά κινούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo, EXAE και Grivalia. Σταθεροποιητική εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Επιχειρεί κίνηση πάνω από τις 800 μονάδες

Στον ρυθμό των δηλώσεων Τραμπ οι αγορές, προεξοφλώντας τις εξελίξεις για αξιολόγηση, χρέος, το ΧΑ.
Η τελευταία αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ για τον... μη ορισμό του χρόνου επίθεσης στη Συρία δίνει «ανάσες» στις αγορές διεθνώς. Ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη, με τα futures του S&P 500 να «δείχνουν» 0,46% υψηλότερα προς τις 2.653 μονάδες, διαμορφώνοντας ανάλογη τάση στην Ευρώπη, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο.

Με γνώμονα και τις εξελίξεις στα «εσωτερικά μέτωπα», οι προσεκτικές κινήσεις traders και επενδυτών, με το βλέμμα κατ' αρχάς στο EwG και στην αυριανή συνάντηση Ευκλείδη Τσακαλώτου-Ολαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία σε Αθήνα και Βρυξέλλες για την αξιολόγηση, πλησιάζει η ώρα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και άξιον αναφοράς είναι το γεγονός της εκ νέου αποκλιμάκωσης του 10ετούς. Νωρίτερα, κατά 1,22% χαμηλότερα, προς τα 4,027%, με το στοίχημα που παίζεται στα χρηματιστηριακά γραφεία για το αν θα μπορούσε να διαμορφωθεί έστω και οριακά με το 3άρι μπροστά.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες και σε επίπεδο «κρατικών ομολόγων», με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο, εάν και εφόσον κριθεί χρήσιμο, να προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ σε μία νέα έκδοση ή 10ετούς ή 3ετούς διάρκειας και με τα δύο ενδεχόμενα (χρονικά/διάρκειας) ανοιχτά.

Υποστηρικτική των κινήσεων των long, ξεκινώντας από τη Wall Street, η αλλαγή στάσης της Goldman Sachs καθώς αναθεωρεί προηγούμενες εκτιμήσεις της και τώρα εμφανίζεται «ταύρος» για την αγορά των αγορών. Ο επενδυτικός οίκος «βλέπει» τον S&P 500 προς τις 2.850 μονάδες, δηλαδή περίπου 8% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε «βλέπει» σωστά είτε όχι η Goldman Sachs, είναι γνωστό -πλέον- πως από τις αρχές Φεβρουαρίου η Νέα Υόρκη, συνακόλουθα οι διεθνείς αγορές, έχουν εισέλθει σε πολύ πιο δύσκολη περίοδο (σε σχέση με τη μέχρι τα τέλη του 2017 σχεδόν αδιάλειπτα ανοδική κίνηση των αγορών), με κύρια χαρακτηριστικά την αυξημένη μεταβλητότητα, τους -ακόμη- πιο βραχύβιους κύκλους και τον κατακόρυφα αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο.

Σε αυτό το περιβάλλον πορεύεται και το ΧΑ, όπου σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία η συμμετοχή των ξένων (και... ξένων) έχει αυξηθεί περαιτέρω, σε σημείο που να ελέγχουν τα περίπου 37-38 δισ. ευρώ αποτίμησης των εισηγμένων.

Το ότι στο ΧΑ επιχειρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις ένα στοίχημα προεξόφλησης που σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης/χρέος είναι γνωστό, άλλωστε αναδείχθηκε μέσω της αρχικής αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου-κλειδιού. Από την Πέμπτη (5 Απριλίου) σημειώναμε (Εκηβόλος) πως για τις τράπεζες το χρέος κάνει τη διαφορά. Στις 820 μονάδες ο κλαδικός δείκτης (με σημείο αναφοράς προς τα πάνω τις 850 μον.), με την προσοχή στραμμένη (και) στην ενημέρωση που θα έχουν την προσεχή Τετάρτη- Πέμπτη οι Ελληνες τραπεζίτες από την επικεφαλής του ΕΕΜ.

Πέραν των τραπεζικών, με ημέρα εκκίνησης την Πέμπτη επιχειρείται αναστροφή του κλίματος/τάσης σε ένα ευρύ φάσμα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και με τη μεσαία-χαμηλότερη να διεκδικεί μερίδιο αγοράς και ενδιαφέροντος.

Με τη μετοχή της Coca Cola στο μείον 1,16% αλλά με τον ΟΤΕ στο +0,53%, ο FTSE25 διαμορφώνεται οριακά θετικά στις 2.066 μονάδες, δηλαδή πάνω από το σημείο στήριξης/αναφοράς.

Σε περισσότερες μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές έναντι εκείνων που τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές. Στο συν: ΑΔΜΗΕ, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ. Με μικρές απώλειες και πιθανότητες να «γυρίσουν» θετικά οι μετοχές των Viohalco, FF Group και Μυτιληναίου.

Την τιμητική της σήμερα η μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με αφορμή, όπως εστιάζαμε στο αρχικό σχόλιό μας, στη θετική απόφαση για την Κέκροψ. Στα... ύψη εκτός από τη φερώνυμη μετοχή η συνδεδεμένη της Ιντρακόμ (έχει το 34,03% της Κέκροψ), της Ιντρακάτ (στον FTSEM από την Πέμπτη 5 Απριλίου) και της Intralot, σε μία κίνηση ολικής επαναφοράς του ευρύτερου ομίλου Κόκκαλη.

Η περίπτωση της Κέκροψ έχει δημιουργήσει από νωρίς προϋποθέσεις μόχλευσης και σε άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας, με ενδεικτικό το ότι η σχέση ανοδικών/πτωτικών είναι στο 1/1, με 55 τίτλους στο συν. Και με απόδοση μεγαλύτερη του 2,5% για Κέκροψ, Κρητών Αρτος, Τζιρακιάν, Ιντρακάτ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Εβροφάρμα, Λούλη, Πλαίσιο κ.ά.

Λίγο πριν τις 14:55, ο τζίρος ήταν στα 35,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v